בשבוע שעבר הזדעזעה המדינה כולה לשמוע על תאונת הדרכים המחרידה בכביש הערבה: חמישה הרוגים, בני משפחה אחת, שמשאית התנגשה חזיתית במכוניתם, ככל הנראה לאחר שנהגה נרדם על ההגה.
לחמשת ההרוגים בתאונה הנוראית הזו כבר לא יעזרו שום פיצויים, והסבל של המשפחות שנותרו מאחור ספק אם יפחת גם אם יקבלו פיצוי. אבל עם כל הכאב, צריך לחשוב גם על הצדדים הפרקטיים: כשאדם נהרג בתאונה, או נפצע ומאבד יכולת לעבוד ולהתפרנס, הרי שהוא (או המשפחה שהשאיר מאחור) זכאי לפיצוי כלשהו.
תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים
מבחינה משפטית, קבלת פיצוי לאחר תאונת דרכים – בין אם מדובר בהסדר עם חברת הביטוח מחוץ לכתלי בית המשפט ובין אם מדובר בתביעה שהוגשה בבית המשפט עצמו – היא הליך ארוך ומייגע, שעשוי לקחת מספר חודשים, ולעיתים גם מספר שנים. בדיוק למקרים כאלו קיימת תקנת "תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים".
מהו תשלום תכוף ומה מטרתו?
"תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים" הינו חוק סוציאלי מובהק, שבא להגן עד כמה שניתן על זכויות הנפגע. מדובר בקבלת פיצוי ביניים כספי, שמטרתו לאפשר לנפגע קיום מינימלי, עד אשר יקבל את הפיצוי הכספי הסופי אשר מגיע לו לפי החוק.
מטרת פיצוי ביניים זה היא לשמש כדמי קיום, או במקרים מסויימים לשלם את שכרו של מטפל סיעודי, אם הנפגע זקוק לשירותיו של מטפל כזה. מטבע הדברים, פיצוי ביניים זה הוא זמני במהותו, ולכן יש לבקש אותו בחודשים הראש/ונים לאחר התאונה, רצוי סמוך ככל היותר לאחר התרחשותה. לאחר שנה ויותר, ברוב המקרים, לא יאשר בית המשפט פיצוי זה, אלא לעיתים רחוקות בלבד.
איך מקבלים תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים?
אם עברתם תאונת דרכים ואתם רוצים להגיש בקשה לקבלת תשלום תכוף, עליכם לפנות לעורך דין, שיפנה לחברת הביטוח ויגיש לה טופס "דרישה לתשלום תכוף" בנוסח הקבוע בחוק. אם חברת הביטוח אינה נענית לפנייה זו, אתם יכולים להגיש בקשה מתאימה בעניין לבית המשפט, ושם תדון הבקשה בהליך מהיר, בלי שום קשר להליכים המתנהלים בתיק העיקרי עצמו.
בדרך כלל, רוב הכספים המשולמים במסגרת התשלומים התכופים יקוזזו בסופו של דבר מסך הפיצויים שיפסקו ע"י בית המשפט ושיתקבלו מחברת הביטוח, אך במרבית המקרים,וככל שהמדובר בפיצויים על דרך של פשרה, בית המשפט אינו מקפיד על קיזוז מלא של כל הסכומים ששולמו.
תקנות פיצויים לאחר תאונת דרכים
כתב: ליאור לויט, עו"ד לדיני נזיקין