מהו "הליך גישור"
גישור הוא סוג של הליך אלטרנטיבי לפתרון סכסוכים ומחלוקות בנושאים שונים המהווה חלופה להליך המשפטי, ומאפשר פשרה בין תביעותיהם של שני הצדדים המעורבים. הליך גישור נובע ישירות מאותה המחלוקת ומשאיפתם של שני הצדדים להגיע לכדי הסכמה ודיון בנוגע לאינטרסים המשותפים והנפרדים. הליך גישור מאפשר ראייה רחבה יותר של המחלוקת ופתרון מהיר יחסית, שירצה את שני הצדדים לטווח הארוך.
מה הם התנאים לקיום הליך גישור תקין?
ישנם מספר תנאים הנדרשים מהמגשר כמו גם מהצדדים בסכסוך בעת הליך גישור, על מנת לשמור על תקינותו. אנו נפרט לגבי שלושה תנאי בסיס הכרחיים:
המגשר המפקח על הליך גישור חייב להיות אדם ניטרלי ואמין שאינו מצדד במי מהצדדים וחסר עמדה בנוגע לנושא המדובר.
על כל הצדדים המשתתפים לשמור על סודיות מוחלטת בנוגע לכל המידע הנחשף בתהליך.
תנאי חשוב נוסף הוא השתתפותם של שני הצדדים מרצונם החופשי והסכמתם על פתרון בכוחות עצמם בסיומם של הליך גישור ולא מתוך החלטה של המגשר או בכפיה.
מה כולל הליך גישור
במהלך גישור יתקיימו דיונים ושיחות באווירה נעימה המאפשרת ביטוי לכל אחד מהצדדים במחלוקת, לעתים ירצה המגשר להפגש עם כל צד בנפרד על מנת לקבל את נקודת מבטו. השלב הראשון בכל הליך גישור יהיה להבין ולקבוע את האינטרסים והרצונות של שני הצדדים. לאחר מכן, ינסה המגשר להמיר באזני שני הצדדים את נקודת מבטם האישית לצורה אובייקטיבית, כך שיוכלו "להסתכל על התמונה" באופן הגיוני ושקול יותר. כתוצאה מהסתכלות רחבה זו יוכל המגשר להציע לצדדים מספר פתרונות אפשריים למחלוקת, תוך כדי נסיון לענות על צרכי שני הצדדים. הליך גישור עוזר לשני הצדדים להבין את ההשלכות והתוצאות של כל פתרון, ובאופן זה - הם יכולים להתאים עצמם מחדש או למתן פתרונות אלו. כל ההחלטות והפתרונות שיתקבלו במהלך גישור יתורגמו לטיוטה ראשונית של הסכם, שלאחר מכן תערך לכדי הסכם רשמי עליו יחתמו שני הצדדים. בכל שלב של הליך גישור יתאמץ המגשר לשמור על זכות הדיבור של שני הצדדים ועל הכבוד האישי והאינטרסים של כל צד, כך שההסכמה ביניהם תגיע באמת ממקום של רצון משותף לפתרון הקונפליקט.