דיני משפחה וירושה כוללים נושאים רבים כגון תביעות כספיות ואחרות ביןבני משפחה עקב סכסוכים בתוך המשפחה, צווי עשה ואל תעשה, הוצאת צו ירושה אוצו קיום צוואה, ערעור על צוואה, הסכמי ממון לפני נישואין ולאחר נישואיןועוד נושאים רבים שקצרה היריעה מלגוללם. הנושא השכיח ביותר בתחום דיניהמשפחה הוא הגירושין וכל הנובע מהם.
מאמר זה כוונתו לספק מידע ראשוני בלבד בעניין הזכויות והחובות של שניהצדדים במקרה של גירושין. אך, כל מקרה לגופו והתוצאה הסופית תלויה בנסיבותהאישיות של כל זוג שמתגרש.
הליך הגירושין הוא הליך רגשי סוער, אולם, חייבים לזכור כי לא משנה הסיבהשהובילה לגירושין, והסיבות הינן רבות ומגוונות, המטרה היא לפרק את הקשרהזוגי, בפן האישי והכלכלי, ולהישאר "שפויים" בסופו של ההליך כדי שתוכלולפתוח בחיים חדשים. הדרך ליישם זאת היא באמצעות הסדר בין הצדדים. בהסדר ביןהצדדים, ניתן ליישב עניינים בצורה הוגנת וחכמה, בעלות הנמוכה משמעותיתמהעלות בניהול משפט גירושין, כאשר התוצאה הכלכלית בסופו של הליך לא תהאשונה משמעותית.
כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, קיימים כמה עניינים עיקריים הדורשיםהתיחסות בהסדר: הגט עצמו וזכויות כלכליות בין הצדדים, ובמקרה של ילדיםמשותפים, מזונות, מדור וחינוך.
את הגט הפורמלי ניתן לקבל אך ורק לאחרעריכת טקס גירושין ברבנות. במקרה שבו לפחות אחד מבני הזוג אינו יהודי אושבני זוג יהודים נישאו בנישואים אזרחיים, יש לבצע הליך של התרת נישואיןבבית משפט אזרחי. במקרה של נישואים אזרחיים בין יהודים, רצוי לבצע גירושיןגם ברבנות, מסיבות הלכתיות.
הזכויות הכלכליות נחלקות, בדרך כלל, בין בניהזוג בחלקים שווים. כמובן שיש דברים יוצאי דופן כגון נכסים שהובאו על-ידימי מהצדדים מלפני הנישואים, נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה, נכסים שהצדדיםהתייחסו אליהם במפורש בהסכם ממון וכו'.
דמי המזונות עבור הקטיניםכוללים בדרך כלל את צורכיהם הבסיסיים של הילדים למזון, ביגוד והנעלה,הוצאות המדור כגון ארנונה, מים וחשמל וכיוב’. נפסק כי צורכיו הבסיסיים שלילד ראשון הינם כ-1,200 ש"ח. אין זה אומר שבגין שני ילדים יש לקבל פי שנייםוכן הלאה !
דמי המדור הם ההוצאה למקום מגורים. בדרך כלל, דמי השכירותהמשולמים בגין הדירה בה גרים הילדים. נקבע כי דמי המדור בגין ילד אחד הינם30% מסך ההוצאה בגין מדור, 40% בגין שני ילדים ו-50% בגין שלושה ילדים.
דמי החינוך הם ההוצאה לפעוטון / משפחתון / גן ילדים / בית ספר. בדרך כלל הוצאה זו משולמת על-ידי הצדדים שווה בשווה.
יודגש, כי אלו הם צורכי הילדים - אין זה אומר בהכרח כי האב מחויב לשלםאת כל צורכי הילדים. החובה לתשלום בגין צרכי הילדים משתנה בהתאם לנסיבות שלכל זוג וזוג. זיכרו, אין תוצאה של מקרה גירושין אחד דומה בהכרח לתוצאה שלמקרה אחר, לכן נסו להימנע מהשוואות מיותרות שיכולות לסכל לכם את האפשרותלהגיע להסדר הוגן.