חברי אגודה, ככלל, מנסחים וחותמים על צוואות מבלי להיוועץ עם עורכי דין המתמחים באגודות שיתופיות ובדיני מושבים, ולעיתים קרובות התוצאה הבלתי נמנעת היא, שאין ערך משפטי לצוואות שנערכו ונחתמו, וכי כוונת המצווה לא תתממש בפועל.
ככלל, זכויות חבר אגודה שנפטר בנחלה מועברות לבן/בת הזוג שנותר/ה בחיים, ובאין בין/בת זוג לחבר האגודה שנפטר, זכויותיו בנחלה מועברות ל 'בן הממשיך' שנקבע ע"י ההורים ושאושר על ידי הסוכנות היהודית.
הבעיות מתעוררות כאשר הורה (חבר אגודה) נפטר ללא שהותיר בת/בן זוג וללא שמינה 'בן ממשיך' למשק.
במקרה זה יש להבדיל בין צוואות שנערכו ונחתמו ע"י חבר אגודה באגודה חקלאית החתומה על חוזה שכירות (משבצת תלת צדדי), ובין צוואות שנערכו ונחתמו ע"י חבר אגודה באגודה חקלאית החתומה על חוזה שכירות (משבצת דו צדדי). ההבדלים הנם כה תהומיים, שהם עלולים לגרום לכל האמור בצוואה לעניין ירושת המשק החקלאי להיות בבחינת 'אות מתה' שדינן להתבטל.
עורך דין הבקיא באגודות שיתופיות ובדיני מושבים יידע לנסח את הצוואה כך שתתאים מחד, לרצונותיו של חבר האגודה, ומאידך, תתאים לדין הספציפי החל על המצווה.
יתר על כן, עורך הדין המתמחה בדיני מושבים, ידע לגבות את הצוואה בחוזים אשר ייחתמו בין היורשים בכדי להבטיח את קיום רצונו של המצווה/בר הרשות.
פעולה נכונה של חבר אגודה/מצווה, אשר ילווה ליווי משפטי מקצועי ע"י עורך דין הבקיא באגודות שיתופיות ובדיני מושבים, תמנע סכסוכים עתידיים העלולים להיווצר בין היורשים לאחר מות המצווה.
נכתב ע"י עו"ד רגב אלקיים ממשרד עורכי דין: שרף, אלקיים ושות'.
מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.