שמן האבוקדו הינו בעל פרופיל חומצות שומן ייחודי – עשיר בשומן חד בלתי רווי1 (בעיקר חומצה אולאית חד בלתי רוויה 18:1). שמן האבוקדו מכיל כמות נמוכה של שומן רווי. הוא אינו מכיל שומן טראנס.
במחקרים אפידמיולוגיים שנערכו נמצא כי צריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות קשורה בתחלואה נמוכה יותר במחלות לב כליליות. במקביל, מחקרים קליניים שנערכו הראו כי לחומצות אלה השפעה חיובית על גורמי סיכון למחלות לב ועל הורדת הכולסטרול.
מנגנוני ההשפעה המיטיבה של חומצות שומן חד בלתי רוויות כוללים הקטנת קרישיות הדם, הפחתת רגישות ה-LDL לחמצון והעלאת רגישות לאינסולין.
חומצות השומן החד הבלתי רוויות נחשבות לאחד המרכיבים החשובים ביותר בדיאטה הים תיכונית. הדיאטה הים תיכונית היא בעלת יכולת השפעה על הקטנת הסיכון למחלות לב וכלי דם. בהשוואה לחומצות שומן רווי, חומצות שומן חד בלתי רוויות מורידות את ריכוז ה-LDL, ולא מורידות את ה-HDL.
יתרונות בריאותיים נוספים:
בנשים, רמות גבוהות של חומצות שומן חד בלתי רוויות, בתאי דם אדומים, הוכחו כגורם מגן מפני סרטן השד. בילדים הוכח כי רמה גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות בדם נמצאות במיתאם עם פרופיל שומני דם בריא2.
שמן האבוקדו מופק מפרי האבוקדו. השמן מופק, בכבישה קרה, מהציפה הבשרנית והעשירה של הפרי המשמרת את ערכיו התזונתיים. ככל שהעץ בוגר יותר והפרי בשל יותר מופק ממנו שמן רב יותר. הפרי מוכן לקטיף כאשר שיעור השמן שבו מגיע ל-9% או יותר, שיעור שגדל כל עוד הפרי לא נקטף.
להפקת ליטר שמן אחד דרושים כ-50 פירות אבוקדו טריים.
מקורות:
1.http://www.olivado.com/studies3.htm
2. קרדיו-וסקולרית .ד"ר ישי לוי פיטוסטרולים בתזונה ומניעת תחלואה Israel J Med . 2009 . March No 14.
3. http://www.avocad-oil.com/
4. http://idir.co.il/articles/13961/1/----/Page1.html