חפש מאמרים:
שלום אורח
18.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

המראיין והמרואיין בסיטואציה התקשורתית

מאת: טובה ברמץראיון עבודה13/07/20118865 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בסיומה של אחת מההרצאות שלי בנושא "תהליכי מיון וגיוס", פנה אלי אחד מהנוכחים והביע את מצוקתו לאור העובדה שהוא מוזמן לראיונות עבודה, אבל במהלכם המראיינים מתמקדים בעבודתו הנוכחית ולא בו עצמו, בכישוריו וביכולותיו.

התברר שבמסגרת עבודתו כמפיק  בטלביזיה, נטל חלק ברבות מתכניות הריאליטי המציפות אותנו בעונות האחרונות. כאשר הוא מגיע לראיון עבודה, השיחה נסבה על עבודתו הנוכחית ולא על התפקיד אשר לשמו הוא מתראיין.

יהיו כאלה שיאמרו, אם אינך מעוניין להמשיך בתחום הזה, מזער את ניסיונך כדי שהמראיין יתמקד בתפקיד הבא ולא בתפקיד הקודם. לדעתי, במידה מסוימת בבחור בר מזל,  הוא מועמד אשר קורות החיים שלו פותחים לו דלתות רבות ומזכים אותו בראיונות עבודה. הרי לגביו אין זה משנה מדוע הוא מזומן לראיונות עבודה, מבחינתו יש משהו בקורות החיים שלו, אשר פותח לו דלת והשאלה החשובה יותר היא כיצד ינצל את ההזדמנות שניתנה לו כדי לקדם את האינטרסים שלו בראיון העבודה עצמו.

זהו הנושא אשר ברצוני להתייחס אליו בכתבה זו. תחומי האחריות של המראיין והמרואיין בסיטואציה התקשורתית, אשר שמה ראיון עבודה.

כפי שציינתי באחד ממאמרי הקודמים, הריאיון הוא סיטואציה תקשורתית, וככזה הוא אמור להיות תחום בזמן ולהיות יעיל.

מי ששולט בסיטואצית הריאיון הוא המראיין, ועליו מוטלת האחריות להשיג את מטרתו של הריאיון כלומר, לבדוק את מידת התאמתו של המרואיין לתפקיד נתון.

ככל סיטואציה תקשורתית, גם הריאיון תחום בזמן. במהלכו על שני הצדדים להתמקד בנושאים החשובים באמת, ולא להיסחף לשיחות המסיטות אותם ממטרת הריאיון. ושוב, גם כאן עיקר האחריות מוטלת על המראיין ולא על המרואיין.

מראיין המנצל את הראיון כדי לספק את סקרנותו בלבד, לא רק שאיננו משיג את מטרת הראיון, הוא גם מבזבז את זמנו שלו וגם את זמנו של המרואיין, וכמובן שהוא מותיר רושם לא מקצועי.

מכיוון שכולנו בני אדם, איננו מצפים שהמראיין יתעלם מפרטים פיקנטיים המופיעים בקורות חייו של המרואיין.  ההמלצה שלי היא להשתמש בפיקנטריה כאמצעי לשבירת הקרח בתחילת הראיון.

הטכניקה של להתחבר לתחביב משותף, שירות צבאי ביחידה משותפת וכדומה מוכרת ועוזרת למראיין ליצור אווירת ריאיון נעימה, פחות פורמאלית, ומסייעת למרואיין להשתחרר מהמתח אשר מתלווה באופן טבעי לכל סיטואציה של ראיון.

לפיכך  ניתן  להתייחס למקום העבודה של אותו מרואיין ולהתעדכן בקצרה לגבי החדשות בביצת הריאליטי הישראלית, אבל  צריך גם לשמור על פרופורציה ולעבור לנושאים החשובים באמת בריאיון.

גם אם המראיין יודע מראש , שהמועמד איננו מתאים לתפקיד, אבל לא הצליח להתגבר על סקרנותו ומזמן אותו כקוריוז לריאיון עבודה (וייתכנו מקרים כאלה, הגם שהם נדירים), למען ההגינות  עליו לערוך למועמד ראיון מקצועי ואישיותי ורק לאחר שיבחן את  כל המידע  שלפניו, לפסול אותו בשל אי התאמה, או לחלופין לבדוק את מידת התאמתו לתפקיד אחר.

תחום אחריותו של המרואיין קצת פחות ברור מעבר לאחריות המוטלת עליו לשתף פעולה עם המראיין ולהשיב על שאלותיו, בודאי לגבי התכנים שהציג בקורות החיים.

למועמד, במקרה שלנו יש קלף מנצח. משהו בקורות החיים שלו גורם למגייסים לרצות לראותו פנים אל פנים והוא מזומן לראיונות עבודה.

השאלה שנשאלת היא כיצד על המרואיין לנהוג כאשר המראיין איננו מקצועי.

ההמלצה שלי למרואיינים  כאלה היא לגלות מידה רבה יותר של אחריות מזו שמגלה המראיין. ניתנה להם הזדמנות ועליהם לנצל אותה עד תום.

במהלך השיחה על עבודתם יש להם הזדמנות מצוינת להבליט את כישוריהם ואת התכונות ה"רכות", אשר באות לידי ביטוי במהלך עבודתם. התכונות ה"רכות" הן אותן תכונות אשר כל מעסיק מחפש בעובדיו, יוזמה, אחריות, חריצות, יכולת עבודה בצוות, יכולת למידה גבוהה, מוטיבציה ומיומנויות תקשורת בינאישית.

לחלופין או בנוסף לכך, המרואיין יכול לגלות מידה רבה יותר של אחריות ולנסות לקבוע את הנושאים שעליו ידבר במהלך הריאיון.

לדוגמא ,הוא יכול לומר  " אשמח מאד לשתף אותך בנעשה מאחורי הקלעים בתכניות הללו, אבל אשמח אם נעשה זאת לקראת סיומו של הריאיון". באופן כזה המרואיין מזכיר למראיין בעדינות שאין מדובר בשיחת חולין על כוס קפה, אלא שהגיע לצורך מטרה מאד מסוימת.

מראיין מקצועי יתעשת מיד, מראיין פחות מקצועי יחמיץ ככל הנראה הזדמנות להכיר את המרואיין לעומק, הוא גם יחמיץ הזדמנות לנהוג באופן מקצועי ומעורר כבוד, והמרואיין יצא מהראיון עם טעם מר בפה.

מכיוון שאנו עוסקים בבני אדם, מן הראוי להעניק למרואיינים שלנו את  הכבוד שלו הם ראויים.

לקבלת עצות ניתן לפנות ל- info@hatchala-tova.com

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

טובה ברמץ - התחלה טובה        tova@hatchala-tova.com         www/hatchala-tova.com   

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת טובה ברמץ

מאת: טובה ברמץעבודה וקריירה - כללי21/12/11874 צפיות
בעידן שבו ההון האנושי הוא המשאב העיקרי של כל עסק בלי קשר לגודלו, גם מעסיקים בעלי עסקים קטנים ובינוניים צריכים לתת את הדעת על הטמעת תרבות של משאבי אנוש בעסק שלהם. כאשר מדובר על עסק קטן, יש פתרון אשר מפחית עלויות וחוסך זמן למעסיק - שירותי משאבי אנוש במיקור חוץ.

מאת: טובה ברמץראיון עבודה13/07/118505 צפיות
עברתם בהצלחה את שלב סינון קורות החיים. אתם נמנים עם בני המזל, אשר זוכים לזימון לריאיון אצל המעסיק. זה הזמן להתכונן ברצינות לריאיון כדי להגדיל את הסיכויים שלכם לצלוח אותו בשלום ולהמשיך בתהליך.

מאת: טובה ברמץקורות חיים13/07/111080 צפיות
קורות החיים הם אחד ממסמכי השיווק החשובים ביותר ומטרתם פתיחת הדלת לראיון עבודה. למרות חשיבותם רבים כותבים קורות חיים כלאחר יד, או משתמשים בפורמטים קיימים ברשת. התחרות הקשה על כל משרה בשוק מותירה רבים ללא מענה או עם תשובה שלילית. בחירת אסטרטגיה שיווקית נכונה לפני כתיבת קורות החיים תגדיל את סיכוייו של מחפש העבודה להגיע לראיון עבודה ולהתקדם לקראת המטרה העיקרית של מציאת תפקיד הולם, מספק ומתגמל.

מאמרים נוספים בנושא ראיון עבודה

מאת: יונתן קדםראיון עבודה09/03/148785 צפיות
ראיון עבודה בעגלות הוא דבר לא פשוט, אתם הולכים לטוס לתקופה ארוכה וכדאי לברר היטב מי המעסיק ומה התנאים שמוצעים לכם.

מאת: מאיה כהןראיון עבודה22/11/128766 צפיות
אולי תופתעו לגלות, כי לראיון עבודה אפשר ורצוי להתכונן. מדובר באירוע חשוב ומכריע ושווה להתאמץ ולהגיע מוכנים ולא לנסות ו"לזרום אותו".

מאת: אלעד רוןראיון עבודה03/10/128612 צפיות
ראיון עבודה, היא התחנה החשובה ביותר בתהליך שלכם אל עבר משרת חלומותכם. בתחנה זו פוגשים פנים אל פנים את הנפשות הפועלות והמשפיעות בארגון (לרוב הם לא כ"כ נגישים לאחר שמתקבלים לעבודה), פוגשים את הארגון, האנשים והאווירה. בתחנה זו יש לכם הזדמנות חד-פעמית להוציא את המיטב מעצמיכם ולהדגיש בצורה אוטנטית את רצונכם והתאמתכם מעל כל מועמד אחר למשרת החלומות. ככל שתהיו אקטיבים לקראת הראיון, תכינו את עצמיכם לאירוע, תחשבו על שאלות ותתרגלו תוכלו להרגיש נוח יותר, לחוצים פחות ותהיו מוכנים ל"הופעת חייכם".

מאת: לוח דרושים אולפריראיון עבודה20/07/128715 צפיות
לכול ראיון עבודה יש שאלות שונות אך הגורם המשותף בכול ראיון הוא מעשה הסימלי של לחיצת יד שמתרחשת בכול ראיון עבודה ,כיצד לעשות רושם ראשוני טוב בלחיצת יד.

מאת: לוח דרושים אולפריראיון עבודה16/06/128517 צפיות
לאחר שליחת קורות החיים למודעת דרושים מגיע שלב ראיון עבודה הטלפוני שעיקר מטרתם הוא לשמש את חברות בסינון ראשוני של מעומדים פוטנציאליים לגיוס לקראת ראיון פנים מול פנים.

מאת: מאיה כהןראיון עבודה08/04/128374 צפיות
בראיון עבודה לא מספיק לענות יפה על השאלות, צריך גם לראיין את המראיינ/ת. ואם לא ניתנת לכם ההזדמנות לשאול שאלות- היו אתם אלה שתיזמו, זה רק יראה למראיינ/ת שאתם מועמדים רציניים, שהכנתם שיעורי בית והגעתם מוכנים לראיון

מאת: שלומי שם טובראיון עבודה26/02/128440 צפיות
להתכונן לראיון עבודה יכול להיות דבר שהוא מאוד מורט עצבים, אי אפשר להתכחש לזה. 30 דקות של שאלות אינטנסיביות ייקבעו את המסלול אליו יפנה החיים שלכם.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica