ניתן ללמוד על מדיניות בתי המשפט בנושא חומרת עונשם של מבצעי עבירות בניה מחע"מ 1908-08בו הורשע הנאשם על פי הודאתו בעבירות של ביצוע עבודות בנייה ללא היתר ושימוש במקרקעין ללא היתר (עבירות לפי סעיפים 145(א)(2) ו-204(א) לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965) ושל ביצוע עבודות בנייה בסטייה מהיתר (עבירה לפי סעיפים 145(א)(2) ו-204(ב) לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965).
הנאשם בנה תוספת בנייה בשטח של כ-12 מ"ר מחומרים קלים; בנה חנייה בסטייה מהיתר ע"י בטון וגג רעפים במקום חומרים קלים כמופיע בהיתר; וכן פיצל את הקוטג' שבבעלותו לשלוש יחידות דיור באמצעות הוספת שירותים ומטבחים.
המאשימה, עיריית אשדוד, עתרה לקנס משמעותי שלא יפחת מ-100,000 ₪, תוך שהיא מפנה לפסק הדין בחע"מ (אשדוד) 1121/07 עיריית אשדוד נ' חצרוני בו בנסיבות דומות הוטל על הנאשם קנס בסך 90,000 ₪.
הנאשם ביקש להסתפק בקנס סמלי בסך 10,000 ₪ ההולם לטענתו את נסיבותיו האישיות.
בית המשפט התחשב בגזר הדין הן בשיקולים לחומרא והן בשיקולים לקולא. צוין כי בכל הנוגע לעבירות שעבר הרי שמדובר בעבירות מן הסוג ששומה על בית המשפט לשרשן ולהרתיע את העוברים עליהן.
כמו כן הודגש כי העבירה של פיצול דירות שלא כדין הינה עבירה מן החמורות שבדיני התכנון והבנייה, שכן מעבר למאפיינים הרגילים של בנייה בלתי חוקית עבירה זו טומנת בחובה פגיעה קשה באיכות חייו של הציבור, בתשתיות העירוניות ובסביבה.
בנוסף, בעבירת פיצול הדירות מעורבים שיקולים כלכליים של השאת רווחים, כך שעבירה זו מבוצעת ברגיל לשם בצע כסף.
במקרה זה הנאשם נהנה מפירות העבירות במשך כ-3 שנים, תוך שהוא פוגע בכך באיכות חייהם של תושבי הרחוב ויוצר בכך מטרד ממשי לסובבים אותו.
מנגד, נלקחו בחשבון אף נסיבותיו האישיות יוצאות הדופן של הנאשם, אשר גילו 79, סובל מבעיות בריאותיות רבות וקשות, וביניהן שיתוק ב-4 הגפיים, ומתגורר במוסד סיעודי. הנאשם אינו מסוגל לטפל בענייניו בשל מצבו התפקודי הקשה, ולדברי בא כוחו נמצא על ערש דווי.
כמו כן, הנאשם פירק את הבנייה הבלתי חוקית במהלך שנת 2010. כמו כן הנאשם הודה במיוחס לו וחסך בכך בזמן שיפוטי יקר.
בית המשפט הסביר כי פסק הדין בעניין חצרוני עליו סומכת העירייה את טיעוניה לעניין העונש שונה בנסיבותיו – אמנם הנאשם בעניין חצרוני פיצל את דירתו ל-2 יחידות בלבד, אולם נאשם זה הורשע לאחר ניהול הוכחות, ולא פירק את הבנייה הבלתי חוקית גם לאחר מתן הכרעת הדין בעניינו, בניגוד לנאשם בתיק זה.
לאחר כל השיקולים פסקה השופטת נגה שמואלי-מאייר קנס בסך 35,000 ₪. כמו כן חתימה על התחייבות במזכירות בית המשפט בסך של 70,000 ₪ להימנע מביצוע עבירות בהן הורשע למשך שנתיים, וזאת תוך 30 יום.
ניתן ללמוד מפסק דין זה כי בעוד שבית המשפט נוטה להחמיר בעונשם של העוברים עבירות בנייה ובפרט פיצול דירות, קיימת התחשבות בנסיבות הנאשמים כאשר אלו חורגות מהרגיל וכן התחשבות בהתנהלות הנאשמים במהלך המשפט.
רן פרנקל, עו"ד
הכותב הינו מומחה לדיני עבירות בניה ורישוי עסקים
כתובתנו באינטרנט www.abn.co.il
פרנקל – משרד עורכי דין
דרך מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט קומה 25)
רמת גן
טל: 0737997797
פקס: 0737997794