מיהו עורך דין נזיקין ? על איזה תחום חולש ? מתי נוכל להיעזר בשירותיו המשפטיים ? על כך בכתבה הבאה.
עורך דין נזיקין הוא כזה הבקיא בתחום דיני הנזיקין. תחום הנזיקין הוא חלק מהמשפט האזרחי. גרימת נזק לאדם או לרכוש הופכת את המזיק לחייב לא רצוני – זאת אומרת חייב שלא רצה להיות חייב אולם הנסיבות יצרו לו חיוב, זאת בשונה מחיוב רצוני, למשל התקשרות בחוזה, גם אם החוזה מטיל חיובים, שכן החתימה על החוזה היא בחירה רצונית.
תחום הנזיקין הוא תחום רחב מאוד ומקיף אירועים ונסיבות שונים ומגוונים. במצבים שונים נגרם לאדם נזק בין אם לגופו ובין אם לרכושו ובגין אותו הנזק מבקש אדם פיצוי מאת המזיק או מי שהיה אחראי לאותו מזיק. כך למשל תאונות דרכים, תאונות עבודה, תקיפה, לשון הרע, מטרדים שונים, ואפילו נשיכת כלב. עורך דין נזיקין מתמצא במגוון תחומים הנוגעים לדיני הנזיקין ובקיא בנבכי החוק והפסיקה העוסקים בתחום זה.
פקודת הנזיקין היא דבר החקיקה המרכזי בכל הנוגע לדיני הנזיקין בישראל אך הפסיקה בתחום זה היא ענפה ומסועפת ומעניקה פרשנות רחבה ומקורית שיוצקת תוכן משמעותי לתוך דיני הנזיקין ולתוך הוראות החוק. עובדה זו מהווה סיבה נוספת לצורך החיוני בייצוג של עורך דין נזיקין בכל הקשור לטיפול בעניינים הנוגעים לדיני הנזיקין.
הפסיקה בתחום דיני הנזיקין מרחיבה מפרשת ומעצבת את החקיקה המסדירה את דיני הנזיקין. כך למשל בפסק דין אטליס בו עלתה שאלה האם דריסת עובד כל ידי מכבש במהלך ביצוע עבדות בכביש מהווה תאונת דרכים, כך שהעובד יוכר כנפגע תאונה ויוכל להיות זכאי לפיצויים בגין הפגיעה. לשם הכרה בעובד כנפגע תאונה יש צורך שהתאונה תתרחש באמצעות רכב. רכב מוגדר כמכונה ניידת הכשירה לנוע בכביש. בית המשפט קבע כי אומנם מדובר במכונה ניידת אולם מכבש אינו רשאי לנוע על הכביש ככלי רכב, ולכן אין מדובר בתאונת דרכים. באופן זה יצר בית המשפט פרשנות למושג רכב ולאופן הבחינה של כלים ממונעים שונים האם הם עונים להגדרה זו שמופיעה בחוק אם לאו.
השאלות העיקריות העולות בנוגע לכל דיון נזיקי היא האם גורם הנזק אחראי לנזק שנגרם ואם אכן כך מה היקף האחריות של המזיק ומהזו הסעד שלו זכאי הניזוק בגין נזקיו. לשם טיפול יעיל נכון ומקצועי בתחום הנזיקין ישנה חשיבות גדולה להתייעצות והסתייעות על ידי עורך דין נזיקין שמכיר את החוק והפסיקה ויוכל לסייע ללקוחו להגיע לתוצאה הטובה ביותר בעניינו.
במסגרת תביעת נזיקין נבחנת ההתנהגות של המזיק שגרם לנזק, ואם נקבע שהוא אכן גרם לאותו נזק, אזי נבחנת שאלת הסעד, מהו הסעד שלו זכאי הנפגע. הביטוי השגור בתחום דיני הנזיקין הוא המונח "האדם הסביר" המתייחס לאמת מידה של אדם סטנדרטי מן היישוב אשר דרך ראות עיניו של אותה דמות היפותטית נבחנת התנהגות אובייקטיבית. אותה התנהגות לא נבחנת דרך עיני המזיק שטוען שנהג כשורה אלא דרך עיניו של האדם הסביר המשרת את כלל החברה. בית המשפט אינו בחון מה חשב המזיק עת נהג כפי שנהג וגרם לנזק, אלא מה היה עליו לחשוב וכיצד היה חושב אדם סביר באותן נסיבות.
במסגרת בחינת אחריות המזיק לנזק שנגרם נבחן גם "ריחוק הנזק" שהוא הקשר בין התנהגותו של המזיק לבין הנזק שנגרם בסופו של דבר. למשל אם נהג רכב פגע בהולך רגל במעבר חצייה, והולך הרגל נפגע בידו ונזקק לגבס, כך שלא יכול היה לנהוג ולהסיע את אמו לביקור של קרובי משפחתה, אשר כעסו מאוד על היעדרה מהמפגש המשפחתי והחליטו שלא להעסיק את בנה האשם באי הגעתה כמנכ"ל החברה בבעלותם כפי שהובטח לה, האם יחויב הנהג הפוגע בגין נזקיו של הולך הרגל ופציעתו או גם בגין הנזק שנגרם לו בשל ביטול עתידו התעסוקתי?
על מנת להתמודד באופן הטוב ביותר על מלוא הסוגיות שעולות אגב דיון נזיקי רצוי להתייעץ עם עורך דין נזיקין שידע לנתב את פתרון הסוגיות על פי מלוא החומר המשפטי בתחום זה.