מחיקת רישום פלילי חיונית לאזרחים רבים ממספר טעמים. ראשית כל, רישום פלילי עשוי למנוע מהאזרח לזכות בתפקיד כלשהו או להשתתף בפעילות ציבורית. יש להבין שבעצם קיומו של רישום פלילי אין עדות לאשמתו של האזרח. רישום פלילי מופיע גם כאשר אזרח מובא לחקירה, למשל. גם העבירות בגינן יבוצע רישום פלילי יכולות להיות קלות יחסית, ומועד ביצוען יכול להיות רחוק מאוד מהיום. עישון סם בגיל העשרה, עבירות חנייה, השתתפות במחאות – כל אלה עשויים להביא לכדי רישום פלילי, ולהשפיע על חיי האזרח לשנים רבות.
לצורך מחיקת רישום פלילי נדרש להגיש בקשה לפרקליטות. מטרת הבקשה צריכה להיות שינוי עילת סגירת התיק מחוסר עניין לציבור, למשל, לחוסר אשמה. הבקשה צריכה להיות מנומקת ולכלול את פרטי האירוע, עדויות חדשות אם ישנן, וכדומה. ניתן לצרף גם מכתבי המלצה, תעודות הוקרה ומסמכים אחרים המעידים על כך שהאזרח הוא אזרח שומר חוק, גם אם בעבר הרחוק עבר עליו. לעתים בקשה למחיקת רישום פלילי ניתן להגיש גם אל משטרת ישראל.
במידה והבקשה למחיקת אישור פלילי נדונה בפרקליטות המדינה ונדחתה, ניתן להגיש עתירה לבג"צ. חשוב לזכור כי לא ניתן לדלג על שלב הבקשה בפרקליטות או במשטרה; עתירות לבג"ץ מוגשות רק כאשר התקבל סירוב במוסדות האלה.
מקרה נוסף בו ניתן להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי הוא כאשר מדובר באזרח שנמצא אשם, אך מבקש כעת לבצע את מחיקת הרישום הפלילי מאת נשיא המדינה. הליך זה של פנייה אל הנשיא דומה להגשת בקשה לחנינה. בדרך זו ניתן לבטל או לקצר את תקופת ההתיישנות. בבקשה יש לפרט את כל הטיעונים והנימוקים בגינם מבקש האזרח למחוק את הרישום הפלילי. בקשות כאלה נבחנות על ידי מחלקת החנינות במשרד המשפטים. במידה ושר המשפטים ממליץ על אישור הבקשה, היא עוברת אל נשיא המדינה.
לסיכום, ניתן לומר שבקשה למחיקת רישום פלילי היא הליך מורכב למדי. רוב האזרחים אינם בקיאים בחוק ומתקשים לערוך בקשות מהסוג הזה בצורה שתביא לאישורן ברמת סבירות גבוהה. לכן מומלץ בחום להיעזר בבקשות האלה באיש מקצוע, עורך דין פלילי המתמחה במחיקת רישום פלילי, שיעזור לנסח את הבקשה וילווה את התהליך.