תמ"א 38 הינה תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים שנבנו לפני 1980 כנגד רעידות אדמה. חיזוק המבנים מתבצע על ידי יזם של פרויקט תמ"א 38, לאחר הסכמה של רוב בעלי הדירות. התהליך יכול להראות ארוך ומייגע ולכן יש בעלי דירות אשר מוותרים מראש על השתתפות בפרויקט, אך עם תכנון נכון ויעיל ומעקב אחר חמשת השלבים שלהלן, תוכלו לבצע את הפרויקט במהירות ולזכות בשנים ארוכות של ביטחון בבניין אשר בבעלותכם.
שלב ראשון: קבלת אישור למימוש פרויקט תמ"א 38
חלק מבנייני המגורים בישראל אינם בבעלות מלאה – חלקם בחכירה ממושכת, בדמי מפתח או בבעלות אחרת. יש לבדוק את נושא בעלות המבנה בכדי להימנע מסיכונים משפטיים בעתיד. בנוסף, בדקו האם המבנה מתאים למימוש התמ"א - קיימים מבנים אשר עליהם תמ"א 38 לא חלה, להלן חלקם: מבנים אשר לא מאוישים תמידית כמו מחסנים, מבנים שקיבלו צו הריסה מבית משפט ומבנים שנבנו לאחר שנת 1980. באם הבניין עומד בקריטריונים למימוש תמ"א 38 תוכלו לקבל את אישור הועדה המקומית ולהמשיך לשלב הבא.
שלב שני: הסכמת דיירי הבניין לביצוע תמ"א 38
בשלב זה יש לכנס את כל דיירי הבניין ובעלי הדירות וליידע אותם בדבר האפשרויות הקיימות במסגרת תמ"א 38. בשלב זה רוב הדיירים ישמעו בפעם הראשונה על הפרויקט ולכן רצוי שמומחה ניטרלי, בדרך כלל איש מקצוע משפטי יהיה זה שיציג את הפרטים ובכלל זה את הסיכונים הקיימים ויענה על שאלות הדיירים. תכליתה של הפגישה הינה לראות האם יש רוב של דיירים התומך במהלך או לא. כאשר מושגת הסכמתם של רוב הדיירים, ניתן לעבור לשלבים המעשים בתכנית.
שלב שלישי: קבלת הצעות מיזמים
בשלב השלישי תערך ישיבה שניה של דיירי הבניין בהשתתפות יזמים נבחרים בעלי שם. כל יזם יציג את עצמו ואת הצעותיו לצורך התרשמות. בשלב זה חשוב שהדיירים יסכימו על יצוג נבחר של דיירים אשר ייצגו את האינטרסים והרצונות של הדיירים ויקיימו משא ומתן מול היזמים. יצוג מקצועי של הדיירים יגדיל את הסיכוי לממש את התמ"א בצורה מהירה ואפקטיבית.
שלב רביעי: בחירת היזם המבצע את תמ"א 38
בחירת יזם מצריכה ידע מקצועי ומחקר יסודי. יש לבדוק כי היזם רשום בפנקס הקבלנים וכי יש לו ניסיון בביצוע פרויקט תמ"א 38. בנוסף שימו לב ללוחות הזמנים של היזמים, לאיכות חומרי העבודה שלהם, לבטחונות וביטוחים. לאחר בחירת היזם, תערכו משא ומתן בהסכם משפטי מחייב. שלב זה עלול להיות ארוך ולעתים מייגע מכיוון שהוא כולל ניסוחים רבים של טיוטות שונות עד לגיבוש חוזה המוסכם על כל הצדדים, שלאחר החתימה עליו, ניתן יהיה להתחיל בשיפוץ.
שלב חמישי: חתימה על חוזה מול היזם
זהו השלב שבסיומו יכנס הבניין לתהליך ביצוע העבודות בפועל. דיירי הבניין חותמים על הסכם משפטי שנוסח על ידי שני הצדדים ומיד לאחר החתימה, על היזם להגיש תכניות בניה לועדה המקומית ולדאוג להוצאת היתר בניה תקין.
פרויקט תמ"א 38 יכול להיות מסורבל ומייגע או פשוט ויעיל, אך דבר אחד בטוח – חשיבותו מהותית בנוגע להגנת הבניין והדיירים מפני רעידות אדמה. עקבו אחר חמשת השלבים שלהלן ותוכלו לחזק את בניין המגורים שלכם בצורה חכמה ובטוחה.