ניסוח חוזה שכירות בצורה נכונה יכול למנוע עוגמת נפש רבה. מלבד העובדה כי חוזה הוא הדרך היחידה להכריע בסוגיות משפטיות בין השוכר למשכיר, חוזה השכירות מהווה גם אסמכתא לנכונות הצדדים להגיע להסכמה. כיום ידוע כי ישנן דרכים רבות לנסח חוזה שכירות וכל אחת מהן רלוונטית עבור אוכלוסיה אחרת של שוכרים ומשכירים. אך מה ההבדלים בין החוזים, למה כדאי לשים לב וכיצד מנסחים חוזה שכירות בצורה נכונה? שמירה על מספר עקרונות בסיסיים יכולה לספק תשובות לשאלות אלו אשר עולות בקרב כל מי שמעוניין לשכור דירה חדשה או להמשיך את החוזה הקיים.
הבסיס לניסוח נכון של חוזה
ניסוח חוזה שכירות מבוסס בראש ובראשונה על דיני החוזים. במילים אחרות, גם הסכם שבעל פה בין שוכר למשכיר חייב להיות מנוסח בסופו של דבר בחוזה בצורה חד משמעית. בדיני החוזים ישנן גם הוראות אשר לא ניתן להתנות אותן וזאת עקב חוקי המדינה. בבואכם לערוך חוזה נסו לערב איש מקצוע מוקדם ככל האפשר והכירו את הדינים הרלוונטיים. שנית, שמרו על דיוק בחוזה. ההפרדה לסעיפים צריכה להיות ברורה, וכן גם ההפרדה לנושאים או קטגוריות. בצורה כזו יהיה לכם קל יותר לעקוב אחר השינויים וכך תוכלו גם לחזור אל החוזה על מנת לבחון תהיות או דילמות. רבים טועים לחשוב כי משמעותו של חוזה השכירות קטנה יותר ממשמעותו של חוזה לרכישת דירה, וזאת עקב הפער בסכומי הכסף. אך האמת היא שחוזה שכירות אשר אינו מנוסח או נערך בצורה נכונה עשוי להסב נזקים כבדים.
סעיפים חשובים בתוך חוזה שכירות
כאשר מנסחים חוזה שכירות יש לשים לב למספר סעיפים מרכזיים:
1. פרטים אישיים של השוכר והמשכיר – חוזה שכירות לא תמיד מתנהל מול בעלי הדירה. לעיתים אחראי מיופה כוח, עורך דין או מתווך על עריכת החוזה ולכן עליו להציג את המסמכים המתאימים. במידה ואתם מגיעים אל מעמד חתימת החוזה ללא נוכחות של בעל הדירה, בדקו כי הפרטים שמופיעים בחוזה עצמו אכן מתאימים. מבחינת המשכיר, יש לבחון האם השוכרים מציגים תעודות מזהות בתוקף והאם מספר תעודת הזהות המופיע בחוזה אכן תואם לכתוב במסמכים האישיים.
2. תוספות – משכירים רבים נוהגים להוסיף אל חוזה השכירות הסטנדרטי הגבלות והוראות מיוחדות. דרושה חתימה של שני הצדדים לצד כל תוספת כזו אשר לא מופיעה בחוזה המקורי. במידה ואינכם מסכימים לתוספת, התריעו על כך מראש ובקשו הבהרות.
3. תאריכי כניסה ויציאה – למרות שמדובר על פרט טריוויאלי, לא תמיד שוכרים שמים לב לתאריך היציאה המופיע בחוזה. יש לבדוק זאת היטב, לא רק במקרים בהם יש בחוזה גם אופציה להארכה.
4. מועדי תשלום – השוכר והמשכיר רשאים להחליט בהסכמה הדדית על מועדי התשלום והפירעון של שכר הדירה. יחד עם זאת, מועדים אלו צריכים להופיע בחוזה בצורה מסודרת וברורה. במידה ואחד הצדדים אינו מסכים למה שכתוב בחוזה, עליו להתריע על כך ולא להמתין.
כך מעגן חוזה השכירות את ההתחייבויות בין הצדדים
באופן כללי, תפקידו של החוזה הוא לעגן את ההתחייבויות בין הצדדים. החוזה מכסה את המשכיר לא פחות מאשר את השוכר, ולכן שניהם לוקחים בו חלק. חוזה חתום הוא חוזה מחייב, וזאת בכפוף לתנאים שהוזכרו. יש להקדיש מחשבה לכתיבת החוזה ואין להסתפק במסמך לא מורשה אשר מקורו אינו ידוע. מצד שני, יש להתעקש על אלמנטים חשובים משום שקל יותר לפתור את אי ההבנות בין השוכר למשכיר מוקדם ככל האפשר.