נוטריון – מהו?
הנוטריון הינו עורך דין בעל הסמכה מיוחדת אשר מאשר לו לאשר ולאמת מסמכים. את ההסמכה נותנת מחלקת הרישוי הנוטריונים של משרד המשפטים, לעורכי דין אשר עומדים בתנאים ובדרישות הקבועות בחוק. חלק מהסעיפים להסמכה של נוטריון הם בין היתר להיות אזרח ישראלי, ללא עבר פלילי.
על הנוטריון לשמור על סודיות מוחלטת על פרטי הלקוח שלו, לארגן, לנהל ולשמור מסמכים וכן להיות נאמן ללקוחותיו ועוד חוקים רבים. הנוטריון הוא איש מקצוע לכל דבר ולכן עליו להנתנהל לפי החוק ובאופן מסודר ואחראי.
נוטריון – תחומי עיסוק
רשויות ומוסדות מסוימות בארץ משתמשים בהצגה של מסמכים חשובים ואישורים רבים רק לאחר חתימה של נוטריון, ללא חתימה זו הרבה מוסדות ורשויות לא ימשיכו תהליכים. מסמכים שנחתמים על ידי נוטריונים קבילים בבית משפט.
תפקיד הנוטריונים נחלק למספר של סוגים מרכזיים:
-
קבלת ואישורים של תצהירים והסכמים שונים, למשל, הסכמי ממון בין זוג שעומדים להינשא, אישורי צוואות ועוד.
-
אימות חתימה, במעמד חתימה על הסכמים רשמיים, חשובים בתהליכי חברה, על הנוטריונים לאשר כי החתומים הם אלה אשר הזדהו לפניו ולא אנשים אחרים.
-
אישור חיים, אישור ואימות העובדה כי אדם מסוים אכן נמצא בין החיים. כגון זכאות לקצבאות שונות.
-
אישור נכונות מסמך, על מנת להציג מסמך קביל בבית משפט, המסמך חייב להיות חתום על ידי נוטריון כדי שיהיה קביל. סמכותו של הנוטריון מאפשרת אישור מסמך מקורי או מסמך מתורגם.
-
בסמכות הנוטריון לדאוג לקבלת אישור ביתי משפט בנוגע למסמכים ציבוריים רשמיים שצריכים להיות מוצגים במדינות חיצונויות וזרות כגון, עודות נישואיון/ לידה וכו'.
תרגום נוטריוני
תפקיד זה הינו תפקיד מרכזי בחיי הנוטריון. תרגום נוטריון מתבצע כאשר צדדים מסוימים רוצים לקבל תרגום המאזן של מסמך הכתוב בשפה זרה. כך במקרים כאשר בתי משפט רוצים להעביר או לקבל מסמכים בשפה זרה לארץ זרה ונדרש תרגום, או כאשר בתי חולים רוצים לתרגם משמכים רפואיים משפה זרה, או הסכמים בין אנשי עסקים שמשתפים פעולה עם ארצות ומדינות מחוץ לארץ.
ההבדל בין נוטריון לעו"ד
עורך דין נוטריון הינו אדם המורשה על ידי משרד המשפטים לבצע מגוון פעולות משפטיות, אימות ותרגום של חתימות ומסמכים והנפקת מסמכים נוטריונים, וזאת בניגוד לעורכי הדין אשר אינם מוסמכים כנוטריונים לביצוע פעולות אלו.
תוקפו המשפטי של מסמך שהונפק, אומת ואושר על ידי נוטריון יקבל ערך משפטי רב יותר ואפילו במקרים מסוימים חתימת עורך דין (לא נוטריון) תיחשב כחסרת משמעות משפטית בעניין הספציפי הזה.