חפש מאמרים:
שלום אורח
19.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עסק משפחתי – למכור או לא, זאת השאלה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/20131768 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אפשר לומר זאת ככלל, בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו. לעיתים דווקא מכירת העסק היא ההחלטה הנכונה ביותר עבור כל הצדדים.

אז מהן הסיבות הראויות אשר בגינן כדאי לבעל עסק לשקול את מכירתו:

? העבודה הרבה במשך השנים העניקה לבעל העסק ממון שמאפשר לו כעת לנוח על זרי הדפנה והוא מבקש חופש מכל פעילות עסקית שלרוב גם הינה פעילות תובענית. ברור לו שיוכל להעביר את העסק לבני הדור השני אך המעבר לא יקטע את שהותו בעסק ובסופו הוא יגרר לשם. מכירת העסק תניב לו סכום נאה שיאפשר לו להנות מהחופש הצפוי לו ללא דאגה כלכלית לעתידו.

? בשלב מסויים במהלך חיי העסק מגלים שהעשייה כבר לא מלהיבה וכבר אין תשוקה לעשייה. השינויים הפנימיים גורמים לבעל העסק לרצות לעסוק בדברים שהוא אוהב ולא בשגרה העסקית ולכן תשקל בחיוב  מכירת העסק ובמקומו תתאפשר ככל הנראה פעילות מעניינת אחרת.

? העסק גורם לקונפליקטים במשפחה. מתגלים בקיעים וסכסוכים בלתי פתירים והעסק מתחיל להתדרדר מבחינת ביצועיו ורווחיו. ההרגשה לעיתים מלווה גם במציאות בה כל בן משפחה "מחזיק" עורך דין מטעמו אשר יגן על מקומו בעסק המשפחתי. מתעוררת תחושה שבסופו לא רק העסק יכשל אלא גם המשפחה תתפרק ולכן עדיפה מכירתו כעת על כשלון כפול בעתיד.

? חוסר יכולת לנהל את העסק מסיבות שונות, אם מפאת תוצאות עסקיות לא טובות שמצביעות על ניהול לקוי או אף מצב לא צפוי בקרב בעל העסק שלא מאפשר לו להמשיך לנהל את העסק ולכן מכירתו היא אכן הצעד הנכון הבא.

? כפי שפתחתי בתחילת דבריי, לרוב נמצא כי בעל העסק מתכוון להעביר את העסק לדור הבא. כאשר מוצאים כי מסיבות שונות שאין המקום כאן לפרטן הדור הבא לא מסוגל לעבוד יחד אזי כדאי למכרו בנקודת השיא ולא כאשר המצב מתחיל להתדרדר.

אם אחת מהסיבות שציינתי לעיל אכן מתקיימת במציאות עדיין לא בהכרח שמכירה היא הצעד הנכון. בשלב זה כדאי לשלב בעסק גורם שלישי, אובייקטיבי, אשר יחווה את דעתו על המצב ויבדוק האם אפשר לעשות שינוי בעסק ללא מכירתו. בהעדר תובנה שכזו אפשר להתקדם לשלב המכירה.

תגובות צפויות למכירה

כאשר מחליטים למכור עסק משפחתי יהיו כאלה שיהיו מופתעים מהמהלך והדבר ינחת עליהם כרעם ביום בהיר. מאידך, יהיו אשר ישמחו ויגידו שאף צפו זאת. הבדלים אלו גוררים גם הבדלים בגישות הפרקטיות, אלה שמיד יתכננו את תהליך המכירה בעוד האחרים עסוקים בעיכול הבשורה. את חלק מהתגובות אפשר לצפות לפי המאפיינים הבאים:

? הבדלי דורות – דור הממייסדים לעומת דור ההמשך. דור המייסדים שמצפה ורוצה במהלך בעוד שדור ההמשך לא מבין מדוע לקיים מהלך זה.

? בין אקטיביסטים לפאסיביים – האקטיביסטים מודעים למתרחש בעסק וקוראים את המפה ותגובתם לרוב הינה הסכמה, בעוד שהפסיבים פחות מודעים למתרחש ולכן ירימו גבה בהיוודע הנתונים.

? בני משפחה מדרגה ראשונה יהיו לרוב מודעים לרצון של המייסד למכור את העסק מאשר בני משפחה מדרגה שניה.

מהו "מחיר" המכירה?

מכירת העסק הוא רעיון שמתגלגל במוחו של בעל העסק ולעיתים שיתוף מספר רב של אנשים ברצון למכירה אינו מהלך נכון מבחינה עסקית, לכן נמצא לרוב אנשים אשר לא משתפים אחרים בכך אלא רק בסיום המהלך. מאידך, צריך לקחת בחשבון שלמהלך הזה יש מחיר שצריך להיות מודעים לו:

? העובדים יכולים לחוש בשינויים קלים בעסק, בגישה, בקבלת ההחלטות והרגשת אי הוודאות שמרחפת באוויר. הם לעיתים מקבלים גם מסרים סותרים מכל מי ששותף לתהליך. אי וודאות לאורך תקופה ארוכה פוגמת בעסק ובמוטיבציה של העובדים להמשיך לעבוד כרגיל.

? בני משפחה שלא שותפו בתהליך ובקבלת ההחלטה עלולים לחוש כי לא הביעו את דעתם וקולם בשיח לא נשמע. תחושה זו יכולה כמובן להעיב על המשך היחסים המשפחתיים גם לאחר מכירת העסק.

? קונפליקטים שהיו חבויים, שלא צפו ושלא דיברו עליהם יכולים בשלב זה לצוף ולעלות על פני השטח מתוך תחושה של "לא רואים אותי".

התרופפות הקשר

במצב הרמוני בעסק, בני המשפחה והעובדים שאינם מבני המשפחה מרגישים במהלך ההתנהלות העסקית הרגילה כי העסק הוא המחבר בינם ויש תחושה של הרמוניה ומשפחה גם אם לא הכל עובד כמו שצריך. במקרים של מכירה קיים הפחד של התרפפות הקשר בסיום המכירה. כמובן שהמציאות לא חייבת להיות כזו. קשרים שהיו רופפים יסתיימו בעת מכירת העסק אך קשרים חזקים ימשיכו להיות כאלה גם אחרי המכירה ולא חסרים דרכים ליצירת ושמירה על קשרים שלא באמצעות העסק אלא בדרכים אחרות.

כעס, דיכאון, קבלה

עולם הפסיכולוגיה אינו זר לנו בעולמנו הפרטי אך גם בעולם העסקי. ישנם שלבים בצער שאנשים עוברים תוך כדי עיבוד כמו: הכחשה, כעס, מיקוח, דיכאון וקבלה. כך קורה עבור אנשים מסוימים כאשר מחליטים למכור את העסק. אבל מה הם בעצם מאבדים? יש שמאבדים את מקור פרנסתם וכל המשתמע מאיבוד מקור בטוח וודאי ויש שמאבדים את מקור הביטוי העצמי ליצירתיות שבהם. לכן, טיפול בנדיבות בעובדים שעוזבים יכול להקל על חווית הפרידה. טקס לדוגמא יכול לעזור או אפילו מתן ליווי ויעוץ אישי.

הדבר תקף לכל העובדים בעסק כולל בעל העסק שהחליט על מכירתו. עצם קבלת ההחלטה לא הופכת עבורו את החוויה לקלה ופשוטה יותר, נהפוך הוא. הוא הדמות שצריכה להוביל מהלך שאולי לא מוסכמת על כל הצדדים ולכן יתקל בהתנגדויות עימן יצטרך להתמודד.

ציפיות ריאליות

מכירת עסק מיוחסת לרוב לקבלת תמורה כלשהי לאנשים שהיו שותפים לעסק ולהצלחתו מלבד לבעל העסק. יש שמצפים לתמורה אשר לעיתים לא ריאליות עבור המכירה. בחברות גדולות היחס לעיתים נקבע לפי ותק, מעמד מקצועי או שיוויון של תמורה בין כולם. אבל מה עושים בעסק קטן יותר? תקשורת ברורה עם תיאום ציפיות יכולה בהחלט לעזור ולהקטין את מידת אי הוודאות בנושא.

לסיכום, ההחלטה למכור עסק משפחתי אינה קלה ופשוטה אך לעיתים היא ההחלטה הנכונה. ניהול נכון של המכירה יביא לתוצאות טובות יותר הן מבחינה כספית והן מבחינת שמירת היחסים במשפחה.

כותבת המאמר:

חדוה יוסף  יעוץ לעסקים משפחתיים

דוקטורנטית למנהל עסקים בחקר עסקים משפחתיים

נייד 054-9039990

http://www.fbusiness-consulting.co.il/

E-mail: hedvajosef@gmail.com

חונכת מטעם מט"י

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חדוה

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חדוה יוסף

מאת: חדוה יוסףעסקים - כללי06/07/14926 צפיות
אם יש משהו מרגיז ומתסכל יותר מכל הוא הצורך לקחת הלוואות אחרי שבכל התקופה עבדנו קשה, התאמצנו, מכרנו, אבל תכלס בשטח, בשורת הרווח והפסד, אין מזומנים וצריך לקחת הלוואה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131780 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131827 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131874 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131644 צפיות
עסק משפחתי מכיל בחובו שני אלמנטים חשובים בחייו של כל אדם: משפחה ופרנסה. לפני שמקימים עסק שכזה יחד כדאי לקחת בחשבון מספר שיקוליים הכרחיים לפני הביצוע.

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131330 צפיות
האם כל עסק צריך יועץ עסקי. לדעתי לא. אך בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי להכניס יועץ לעסק לפני שיהיה מאוחר מדי. השאלה – מתי כדאי לעשות זאת?

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131205 צפיות
תהליך קבלת החלטות נשמע לעיתים כנושא כבד ובעל חשיבות רבה בחיינו, אך אם נעצור לרגע ונבחן את הנושא, הרי שנגלה שאנו מבצעים בכל יום עשרות, אם לא מאות, החלטות קטנות וחשובות כאחד.

מאמרים נוספים בנושא עסקים משפחתיים

מאת: רועי כץעסקים משפחתיים16/12/182017 צפיות
סבא חיים וסבתא יונה לבית משפחת בדיחי עלו לארץ ישראל מתימן בשנת 1942 - לא במבצע מרבד הקסמים כפי שנהוג לחשוב. הם חיו בירושלים ולפרנסתם מכרו פלאפל בעגלת מזון. טיגנו את הפלאפל על פרימוס ותושבי ירושלים מספרים שהטעם עד היום נשאר בפה...

מאת: yoni romעסקים משפחתיים03/06/152295 צפיות
בתכלס, כל מה שנכתוב באתר, לא באמת ישנה. אתם תגלשו בו קצת, אולי תקראו קצת על המפרט הטכני,  אז אנחנו לא מסתמכים על זה. אנחנו מסתמכים על שירות טוב, ייעוץ מקצועי ומוצר איכותי. אתם מוזמנים לבוא אלינו לאולם התצוגה כדי לראות את דלתות כניסה מעוצבות ברמת גימור הטובה ביותר בשוק ולקבל ייעוץ מבחינתכם הוא לא מחייב, אבל אנחנו עומדים מאחוריו ב- 100%.

מאת: דביר דבירעסקים משפחתיים22/02/151605 צפיות
כל חובב דגי נוי יודע שאין להמעיט בביתם של דגיו. המיכל מאכלס דגים, אלמוגים וחסרי חוליות, ובניגוד לאלמנטים אחרים כמו פילטרים או חצץ שניתן להחליף במידת הצורך הוא נותר קבוע. האקווריום צריך לשרת בראש ובראשונה את דייריו, בעלי החיים הימיים. סוגים שונים של דגי נוי מצריכים תנאי אחזקה שונים, לכן יש להיוועץ באנשי מקצוע טרם קניית המוצר או הכנסת דגים אליו. כמו שכולנו כבר יודעים הוא מוצב לצד רהיטים אחרים בבית, לכן עליו להשתלב בעיצוב הקיים. בחירת בית לדגיכם שלא תואמים את עיצוב הבית או המשרד תיצור חוסר הרמוניה ותגרע מיופיים של דייריו. צוות נטפיש ישמח לסייע לכם בבחירת בית חלומות שמתאים לצורכיכם המדויקים, בין אם כנקודת מיקוד בחדר ובין אם כרהיט פונקציונאלי. צוות החנות מבצע התקנה, אחזקה ותיקון של המוצר במקרה הצורך, וישמח ללוות אתכם משלב הקונספט עד להשלמה סופית מוצלחת

מאת: חגי טחבשעסקים משפחתיים03/01/151666 צפיות
קידוחי קרקע המהווים חלק בלתי נפרד מענף הבנייה, וזאת למטרת יצירת והנחת יסודות למבני מגורים העתיד להיבנות, או לחילופין, לצרכי חיזוק מבנים ותשתיות. ברוב המקרים, עבודות הקידוח מיושמות על ידי חברות קידוח המתמחות בענף מקצועי זה, והן מיושמות בעזרת מכונות קידוח ייעודיות וציוד מכני הנדסי המותאם לסוג הקרקע ולתוואי השטח בו מתבצעת העבודה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131780 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131827 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131874 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica