בג"צ דגני: העותר גר בטבריה והוזמן למשטרת רמת-גן לחקירה בעניין מתן סיוע לאדם המסרב להחזיר ילד בניגוד לצו ביהמ"ש. העותר סירב לנסוע לרמת-גן ,וביקש כי חקירתו תערך במשטרת טבריה בה הוא גר, ובעניין זה הגיש את עתירתו.
החשד של הסיוע היה לגבי מעשה שנעשה ביום 14 בספטמבר. כאשר הגיש העותר את עתירתו לבג"צ, למעלה משבוע לאחר מכן, נעצר ע"י שוטר בבנין ביהמ"ש בירושלים, ואז צירף העותר לעתירתו המקורית, בקשה נוספת כי ישוחרר ממעצרו. החלטה – השופט שמגר:
א. לעניין מעצרו של העותר - יש לעשות את הצו על תנאי להחלטי ולהורות על שחרורו (בג"צ נתן את החלטתו על השחרור עוד ביום 24.9.75 והנימוקים ניתנו עתה). בענייננו מדובר בעוון שעונשו למעלה מששה חודשים ופחות משנתיים, ובמקרה כזה יכול שוטר לעצור רק אם מעשה העבירה בוצע בנוכחותו או זה מקרוב, וכאן העבירה שבה נחשד העותר לא בוצעה בנוכחות השוטר שעצר אותו ולא בוצעה "זה מקרוב" שכן עבר למעלה משבוע מהתאריך שבו לפי החשד נעברה העבירה ועד למעצר.
ב. אשר לעתירת העותר שלא יוזמן לחקירה ברמת-גן אלא במשטרת טבריה - בעניין זה לא הוצא צו על תנאי, שכן עפ"י החוק אין כלל סמכות למשטרה להזמין אדם לחקירה בין כעד ובין בשל כך שהוא חשוד בבצוע מעשה עבירה, וכאשר הוא מוזמן לחקירה אין חובה עליו להיענות להזמנת המשטרה.
* השופטים מ. לנדוי וי. כהן הצטרפו לפסק דינו של השופט שמגר, בהערה כי ביריעה הרחבה שנפרשה בפרשנות הוראות פקודת סדר הדין הפלילי אין הם מסתייגים מדברי השופט שמגר, אולם אין לראות הלכה פסוקה אלא בדברים הצריכים במישרין לעניין הנדון לפנינו.
ערעור על צו מעצר לצורכי חקירה שמדובר בעבירת רצח
בג"צ אדרי: המשטרה ביקשה בבימ"ש השלום הוצאת צו מעצר נגד העותרים למשך 15 יום באשר לעותרים מיוחסת מעורבות ברציחות באזור נתניה, כולל הרצח של חנניה אלבז, וכן סחר בסמים. לשופט הוגשו תוצאות בדיקות פוליגרף שנערכו לשני העותרים וכן חומר חסוי שלסנגור ולעותרים לא ניתן לעיין בו.
השופט החליט לעצור את העותרים ל-15 יום באשר בחומר החקירה החסוי יש תחילת חומר ראייתי לעניין רצח חנניה אלבז ולעניין הסחר בסמים. השופט אסר על פרסום שמות החשודים.
העותרים עררו לביהמ"ש המחוזי על צו המעצר והוא דחה את הערר משני טעמים:
1. לפי הלכת ביהמ"ש העליון אין לעציר זכות לערור על החלטת ביהמ"ש לעצור אותו בשל עבירה שדינה מאסר עולם;
2. חומר הראיות בתיק החסוי מספיק לכאורה כדי לקשור את העבריינים למעשה העבירה.
- הערה חשובה- בג"צ העיר כי בהתאם להלכה שנפסקה על ידו נוצר מצב לא נוח כאשר המשטרה כורכת יחד בקשה למעצר בגין עבירה שבה צפוי הנאשם למאסר עולם כעונש חובה עם עבירות אחרות. במקרה כגון זה, אם צו המעצר הוצא הן בגין הרצח והן בגין העבירות האחרות, העצור צריך לערור על ההחלטה בגין העבירות האחרות בביהמ"ש המחוזי ואילו על ההחלטה בגין הרצח אין לו זכות לערור אלא הוא רשאי לעתור לבג"צ.
ב 1996 תוקן חוק המעצרים וכיום ניתן לערער על החלטת מעצר לצורכי חקירה גם שמדובר בעבירת רצח !!!
עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים.
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.