חפש מאמרים:
שלום אורח
01.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מדריך - הגשת תביעה בתביעות קטנות

מדריך - ניהול תביעה בתביעות קטנות

מבוא

מוסד התביעות הקטנות נועד לסייע לאזרח ולצרכן הקטן, ולמעשה לכל אדם אשר חש כי נגרם לו אי-צדק, אלא שבשל הקשיים הכרוכים בפנייה לבתי המשפט האזרחיים הרגילים אינו יכול או אינו מעוניין להביא את עניינו דרך צינורות השיפוט המקובלים.

באמצעות סדרי דיון פשוטים, מהירים ובלתי פורמאליים, ללא ייצוג עורכי דין, דיני ראיות "מרוככים" ואגרות משפט נמוכות, מוסד התביעות הקטנות למעשה מעניק לציבור פורום נאות לפתרון סכסוכים אזרחיים המערבים סכומי כסף קטנים.

במאמר זה ניתן הדרכה והסבר כיצד יש להגיש את כתב התביעה ומנגד כיצד ניתן להתגונן בכתב הגנה, נתייחס למועדי הגשת כתבי הטענות, לסכומים אותם ניתן לתבוע ועוד..

המסגרת הנורמטיבית

מוסד התביעות הקטנות נועד לסייע לאזרח ולצרכן הקטן, ולמעשה לכל אדם אשר חש כי נגרם לו אי-צדק, אלא שבשל הקשיים הכרוכים בפנייה לבתי המשפט האזרחיים הרגילים אינו יכול או אינו מעוניין להביא את עניינו דרך צינורות השיפוט המקובלים. ד"ר ס' דויטש, מבהיר את הקשיים שמערימה מערכת השיפוט הרגילה בפני הצרכן הקטן:

"הקושי העיקרי של הצרכן שנפגע אינו באיתור זכותו המהותית כי אם במימושה של זכות זו במערכת המשפטית, כיוון שגם כאשר החוק מקנה סעדים לצרכן לא תמיד ניתן להפעילם הלכה למעשה... נקיטת הליכים משפטיים דורשת יוזמה, כרוכה בהוצאות ניכרות, גוזלת זמן רב ותוצאותיה אינן ברורות. לא פלא הוא שהצרכן מעדיף, במקרים רבים, לוותר על זכותו המשפטית ובלבד שלא לפנות לערכאות".

באמצעות סדרי דיון פשוטים, דיני ראיות "מרוככים" ואגרות משפט נמוכות, מוסד התביעות הקטנות מעניק לציבור פורום נאות לפתרון סכסוכים אזרחיים המערבים סכומי כסף קטנים. על מטרת המוסד יכולים אנו ללמוד גם מדברי ההסבר להצעת חוק שיפוט בתביעות קטנות, שם צוין כי:

"החוק המוצע בא לקבוע דרך שיפוט מיוחדת בתביעות אזרחיות קטנות. שיפוט זה יהא, אמנם, במסגרת בתי המשפט השלום הרגילים, אך הדיון בתביעות הקטנות יהיה ללא פורמליות, מהיר וזול"

ואכן, בחוק שיפוט בתביעות קטנות (להלן – החוק) סטה המחוקק מהנהוג בבתי¬משפט השלום, במטרה להבטיח את היעדים הנזכרים. כך, למשל, בסעיף 4 לחוק (כיום סעיף 62 לחוק בתי המשפט) הסמיך המחוקק את בתי המשפט לתביעות קטנות לסטות מדיני הראיות הרגילים וקבע כי הם אינם קשורים בסדרי הדין הנהוגים בבתי-משפט אחרים. בדברי ההסבר לסעיף, בהצעת החוק, הודגש כי מטרת ההוראה היא לפשט את הליכי הדיון כדי להגיע להכרעה מהירה.

ניתן לסכם ולומר כי מילות המפתח בכל הנוגע להליכי הדיון בתביעות קטנות הן מהירות, עלות נמוכה והיעדר פורמאליות. להשגת יעדים אלה היה המחוקק מוכן לסטות מכללי הדיון הרגילים, ולאורם עלינו לפרש את הוראת סעיף 64 לחוק בתי המשפט. על רקע זה יש לראות כל אחד ואחד מההסדרים הנוגעים לבתי המשפט לתביעות קטנות, כאילו הוא נועד להבטיח הליך פשוט, זול ומהיר, המהווה חלופה אטרקטיבית להליכי השיפוט הרגילים.

המסגרת הפרוצדוראלית

כללי

· ניתן לתבוע בתביעות קטנות עד חמש פעמים בשנה.

· ניתן לתבוע בתביעות קטנות עד סכום של 33,200 ₪.

· רק אזרח פרטי יכול לתבוע בתביעות קטנות, אולם חברה אינה יכולה לתבוע בתביעות קטנות.

· בתביעות קטנות אין עורך דין יכול לייצג צד, וככלל צד הרוצה להיות מיוצג ע"י אדם אחר שאינו עורך דין צריך לקבל את רשות בימ"ש.

· פסק הדין יינתן בתום הדיון בתביעה, אולם הוא יהיה רשאי לדחות את מתן פסק הדין לתקופה שלא תעלה על 7 ימים.

מדריך לתובע

· כתב התביעה יוגש לפי טופס 1, מצ"ב הטופס: http://elyon1.court.gov.il/heb/forms/tvia1.pdf

· כתבי הטענות יוגשו לבית המשפט במספר עותקים מספיק בשביל בית המשפט ושאר בעלי הדין, כלומר אם קיימים שני נתבעים בכתב התביעה, יש להצטייד בארבעה עותקים (לבימ"ש, לנתבע 1, לנתבע 2, ועותק לתובע עליו חותם בימ"ש 'נתקבל').

· מקום הגשת התביעה: על פי תקנה 2 לתקנות שיפוט בתביעות קטנות (להלן: התקנות), התביעה תוגש לבית משפט שאזור שיפוטו הוא אחד המקומות המנויים להלן: מקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע; מקום יצירת ההתחייבות; המקום שנועד, או שהיה מכוון, לקיום ההתחייבות;  מקום המסירה של הנכס; מקום המעשה או המחדל שבשלו תובעים;  בתביעה שכנגד - מקום הגשת התביעה המקורית.

· תוקפו של הסכם שיפוט: ראוי לציין, כי אף כאשר הצדדים חתמו על הסכם שיפוט לפיו ניתן יהיה לתבוע אך ורק באזור מסוים, אין להסכם זה כל תוקף כלפי תביעות קטנות!! וכי עדיין עומדת לבעל דין האפשרות לתבוע בכל מקום לפי המקומות המנויים לעיל.

· אגרות: אגרה של 1% משווי התביעה (מינימום 50 ₪), כאשר גם סכום זה ניתן לבקש מבימ"ש בכתב התביעה לחייב את הנתבע.

· טיפים: במידה והנתבע לא הגיש כתב הגנה תוך 15 יום מיום המצאת ההזמנה, ניתן להגיש בקשה לבימ"ש שכותרתה: "בקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה", בה לבקש כי בימ"ש ייתן פסק דין כמבוקש בתביעה וזאת בטרם התקיים דיון. אולם רשאי בית המשפט, אם ראה שמן הצדק לעשות כן, להזמין את בעלי הדין לטעון את טענותיהם ולהביא את ראיותיהם גם אם לא הוגש כתב הגנה כאמור.

· התייצב התובע והנתבע לא התייצב - יתן בית המשפט פסק דין על יסוד כתב התביעה, ובלבד שהתובע הצהיר בפני בית המשפט על אמיתות האמור בכתב תביעתו.

· נמסרה על הדיון הודעה כראוי ואיש מבעלי הדין לא התייצב - תימחק התביעה.

מדריך לנתבע

· כתב הגנה יוגש לפי טופס 3, מצ"ב הטופס: http://elyon1.court.gov.il/heb/forms/hagana1.pdf

· על הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 15 יום מיום המצאת ההזמנה, ולהתייצב למשפט במועד שנקוב בהזמנה - אם הגיש כתב הגנה כאמור.

· הגיש הנתבע כתב הגנה, רשאי הוא להוסיף לו תביעה שכנגד כלפי התובע לפי טופס 1 (ראה לעיל). ומנגד על התובע להגיש כתב הגנה תוך 7 ימים מיום המצאת התביעה שכנגד.

· נתבע שהגיש כתב הגנה וטוען שהוא זכאי להשתתפות או לשיפוי מאת צד שלישי בשל כל סכום שייפסק נגדו בתביעה, רשאי להגיש הודעה לצד שלישי.

· התייצב הנתבע והתובע לא התייצב - תידחה התביעה.

· טיפים: במידה והנתבע רואה כי אינו יספיק להגיש את כתב ההגנה במועד האמור, ניתן להגיש בקשה לבימ"ש שכותרתה: "בקשה להארכת מועד להגשת כתב הגנה", בה לבקש כי בימ"ש יאריך את המועד תוך פירוט ונימוק הסיבות שבעטיין לא מתאפשר לו להגיש את כתב ההגנה במועד.

ערעורים

· ערעור על פסק דין או החלטה שניתנה בפני צד אחד: כאשר צד אחד לא התייצב לדיון וניתן כנגדו החלטה או פסק דין, עומדת לו הזכות להגיש בקשה לביטולה תוך 7 ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה או פסק הדין.

· ערעור על החלטה שניתנה לפני פסק דין בפני שני הצדדים: ככלל על החלטות אחרות שאינן פסקי דין שניתנו בפני שני צדדים נפסק זה מכבר בבית משפט העליון כי, "החלטה אחרת" אינה ניתנת לערעור, אף לא ברשות בלבד, אלא כחלק מבקשת הערעור על פסק הדין גופו.

· ערעור על פסק הדין שניתן בפני שני הצדדים: ניתן להגיש "בקשה לרשות ערעור" על פסק דינו של בית המשפט, תוך 15 ימים מיום מתן פסק הדין. ניתנה רשות ערעור יראו את כתב הבקשה ככתב ערעור.

סיכום

מוסד התביעות הקטנות לא נוצר מתוך מטרה לפתח שיטת דיון יעילה ומהירה כשהיא לעצמה, כי אם מתוך הרצון לסייע לאזרחים ולצרכנים הקטנים להביא את עניינם לפני ערכאה שיפוטית ללא עלויות יקרות (אגרות ושכ"ט עו"ד).

יחד עם זאת ראוי לציין, כי כדי לקבל הערכה בדבר סיכויי התביעה וכן עזרה בהכנת אסטרטגיה של טענות התביעה וכן מנגד טענות ההגנה, אם במסגרת כתבי הטענות ואם במסגרת הדיון בבימ"ש, ראוי  להיוועץ עם עורך דין בעל ניסיון בתחום, ובעל ידע נרחב בתביעות מסוג זה.

נכתב ע"י - עו"ד מיכאל חוואי

מקור המאמר: http://www.cmichael-law.co.il/

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. בכל מקרה של שאלה בעניין יש לפנות לעו"ד מוסמך לקבלת ייעוץ מלא. אין במאמר זה כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח בין הקוראים לבין הח"מ.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

משרד עורכי דין - מיכאל חוואי

תחומי עיסוק:

עבירות מס והלבנת הון

משפט מנהלי והסדרת מעמד לאזרחים זרים

משפט אזרחי ומסחרי

כתובת האתר ולמאמרים נוספים: http://www.cmichael-law.co.il/

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. בכל מקרה של שאלה בעניין יש לפנות לעו"ד מוסמך לקבלת ייעוץ מלא. אין במאמר זה כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח בין הקוראים לבין הח"מ.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד מיכאל חוואי

מאת: עו"ד מיכאל חוואיסדר דין אזרחי22/08/137523 צפיות
הלכה מושרשת היא כי אי הבאתו של עד רלבנטי יוצרת הנחה כי אילו הושמע העד היה בכך כדי לתמוך בגרסת היריב וכי הסיבה לאי הבאתו הינה החשש של בעל הדין מעדותו ומחשיפתו לחקירה שכנגד.

מאת: עו"ד מיכאל חוואיהגירה20/06/132399 צפיות
החוק מונע, בכפוף לחריגים, מתושבי האזור להיכנס אל תחומי מדינת ישראל. בכלל זה, הוטלו, בין השאר, מגבלות גם על איחוד משפחות בין בן זוג ערבי בעל אזרחות ישראלית או תושב קבע בישראל (בעיקר בירושלים) לבין בן זוגו תושב האזור. בבסיס הסדר זה עמד החשש שהשתקעותם של תושבי האזור בישראל באמצעות נישואין ואיחוד משפחות תנוצל לצרכי העימות המזוין.

מאת: עו"ד מיכאל חוואיהגירה20/06/132250 צפיות
בישראל, קיים קושי לא מועט להסדיר מעמדו של אזרח זר שאינו יהודי הרוצה לחיות עם בן זוגו לא אחת נתקלים בני הזוג בקשיים שמציב בפניהם משרד הפנים במקרה הטוב ובמקרה הפחות טוב אף בסירוב שרירותי להסדיר מעמד לבן הזוג הזר וגירושו מהארץ, מה שלעיתים מוביל לתוצאה מצערת של פירוד כפוי בין בני הזוג. קל וחומר כאשר מדובר בהסדרת מעמד לילדו של בן הזוג הזר שנולד מנישואיו הקודמים, במקרה זה הקושי גדל הן מבחינה מהותית והן מהבחינה הפרוצדוראלית

מאת: עו"ד מיכאל חוואיהגירה20/06/132312 צפיות
בישראל בכלל וברשות הפלסטינית בפרט חיים אלפי פלסטינים ששיתפו פעולה עם השב"כ או עם זרועות הביטחון השונים, אלו נקראים בפינו "משתפי"ם", ידוע כי מעל ראשם של המשתפי"ם מרחף גזר דין מוות. לשם כך, קיימת וועדה מיוחדת, הנקראת "וועדת המאוימים", אשר מטרתה לטפל בבקשותיהם של המשתפי"ם, וועדה זו קשורה לזרועות הביטחון ובראשה יושבים בכירים במערכת הביטחון, את החלטותיה היא מעבירה למשרד הפנים.

מאת: עו"ד מיכאל חוואיחוק ומשפט - כללי15/06/131262 צפיות
הסכם שנחתם בין הצדדים וקיבל תוקף משפטי על ידי אשרורו בבית המשפט הרי הוא כפסק דין לכל דבר ועניין, ההסכמים עליהם מקובל להחתים את בית המשפט הם בדרך כלל בהליך גירושין הנקרא "הסכם ממון", או בכל סכסוך ממוני הנקרא "הסכם פשרה". במאמר זה ננסה לפרט את האפשרויות לביטול ההסכם, לאחר שקיבל תוקף של פסק דין.

מאת: עו"ד מיכאל חוואיהגירה14/06/132493 צפיות
בישראל, קיים קושי לא מועט להסדיר מעמדו של אזרח זר שאינו יהודי הרוצה לחיות עם בן זוגו בין שנשוי לו ובין שחי עימו חיים משותפים (ידועים בציבור). במאמר זה נעסוק בבן זוג זר החי חיים משותפים עם ישראלי, נציג את יתרונותיו וחסרונותיו לעומת נישואין, כמו"כ נציג את דרכי הפעולה הפרוצדוראליות.

מאת: עו"ד מיכאל חוואיהגירה14/06/132076 צפיות
בישראל, קיים קושי לא מועט להסדיר מעמדו של אזרח זר שאינו יהודי הרוצה לחיות עם בן זוגו בין שנשוי לו ובין שחי עמו חיים משותפים (ידועים בציבור). במאמר זה נעסוק בהסדרת מעמד לבן זוג אזרח זר הנשוי לישראלי, נציג את יתרונותיו וחסרונותיו לעומת ידועים בציבור, כמו"כ נציג את דרכי הפעולה הפרוצדורליות.

מאמרים נוספים בנושא ייעוץ משפטי

מאת: בנימין קלינגרייעוץ משפטי22/07/222730 צפיות
בקשה לשינויים בהיתר - בסמכות מהנדס העיר לאחר קבלת ההיתר, מבוצעים לעתים שינויים מזעריים במהלך הבנייה, או שנולד צורך בשינויים אלה לעומת המאושר בהיתר, עוד בטרם תחילת ביצוע הבנייה. מהנדס העיר רשאי לאשר, בעצמו או מי מטעמו, חלק מהשינויים (ראו רשימה בהמשך), ללא צורך בדיון או באישור של ועדת המשנה או רשות הרישוי. זאת, על פי תקנות התכנון והבנייה (התרת שינויים בהיתר על ידי מהנדס ועדה מקומית), תשנ"ב-1992. לבקשה בהליך זה לא נדרש תיק מידע. ההיתר נמסר לאחר בדיקת תכנית השינויים, במידה שהם עומדים בדרישות המפורטות בתקנות.

מאת: בנימין קלינגרייעוץ משפטי13/07/201247 צפיות
בית המשפט זיכה בעל חברה אשר אשר השכירה נכס למכון קוסמטיקה ללא היתר. אף שיש לה כמה בעלי מניות, רק נגד אחד מהם נפתחו הליכים. בבית המשפט נחשף קשר חברי בין מפקח בעירייה לבין אחד מבעלי המניות. באשר לאכיפה בררנית והגנה מן הצדק קבע השופט כי מדובר באחד מאותם מקרים חריגים ונדירים המצדיקים את קבלת הטענה.

מאת: עו"ד אברהם זאדה הרפזייעוץ משפטי11/04/201298 צפיות
הגשתם בקשה להיתר בניה וקיבלתם סירוב? התקבלה החלטה בעניינכם ללא שנתנה לכם האפשרות לטעון את טענתכם? לא העניקו לכם הזדמנות לטעון את טענותיכם? מה ניתן לעשות במקרים כאלה ומהם זכויותיו של האזרח בפני הרשות ומהם חובותיה של הרשות?

מאת: tiloniייעוץ משפטי11/06/191320 צפיות
ישנם מקרים רבים בהם נגרמים לאנשים תמימים נזקי רכוש עקב רשלנות או אשמת צד שלישי. אלו נזקים שביכולתם להיגרם לדירה, לרכב, לעסק ולרכוש אחר, בדרכים שונות. אלו נזקים שעשויים להתרחש עקב אירועי שריפה, שיטפון, נזילות, שריפה, פריצה, אסונות טבע, ליקוי בניה ואחרים.

מאת: רוי ורלייעוץ משפטי25/01/191408 צפיות
זו הסיבה מדוע יש צורך ייתכן שתצטרך עזרה. המאמר להלן מספק עצות מצוינות כדי לעזור לך לנצח במקרה שלך פגיעה אישית.

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןייעוץ משפטי24/06/173749 צפיות
רלה הגישה לתיק ההוצאה לפועל בקשה בטענת פרעתי וטענה בין היתר שנגבו ממנה סכומים עודפים ומופרזים שכלל לא היו צריכים להיגבות ובאופן מפתיע (או שלא) טענתה התקבלה ולאחר חישוב הסכומים שנגבו ביתר במהלך השנים, יצא דווקא שהבנק פתאום חייב לה מיליונים של שקלים.

מאת: אופירייעוץ משפטי02/09/162112 צפיות
לנוטריון יש מגוון תפקידים. בין היתר הוא צריך לאשר ולאמת מגוון מסמכים, ולו על מנת שאלו יהיו קבילים להוות ראיות בבית המשפט- אם בארץ ואם בחו"ל.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica