אני מבקש מקוראי המאמר הזה להתמקד באפשרות שתתואר להלן. אם אתם סבורים שהמקרה המתואר בדוגמא שתובאו להלן, איננה מתאים לנסיבות האישיות של שניכם, תוכלו לדלג על מאמר זה. בכל מקרה, עצתי לכם היא- קראו את המאמר. אף פעם לא תוכלו לדעת אם הדוגמא שתובא, תחולו בעתיד גם עליכם.
אני כותב באופן כללי, אבל בהיותי עורך דין הסכמי ממון, הדוגמא לקוחה ממקרים אמיתיים של זוגות להם ערכתי הסכם ממון.
אתם בני זוג בכל הגילאים, ועוסקים בכל המקצועות, החופשיים, כמו גם שכירים. אתם בעלי ממון או חסרי ממון. אחד מכם אמיד, השני לא. הדוגמא הזו חלה על כולכם.
בדוגמא הקלאסית, אתם מתחתנים עם בן זוג שיש לו עסק עצמאי. ראשית, אתם לא יודעים אם יש לו חובות או אין. אם העסק טוב או גוסס. לעתים, גם אינכם רוצים לדעת.
דבר אחד אתם בטוח יודעים וזה שבן הזוג מקיים את שניכם ברמת חיים גבוהה. לעתים, מאוד גבוהה. מכאן הבטחון שלכם, ( או עצימת העיניים שלכם ) שאין מה לדאוג. הכל טוב.
יש לי חדשות בשבילכם. חלק גדול מאנשי העסקים בישראל ( פחות בעולם ), ביחוד אלו המקיימים רמת חיים גבוהה, הם על סף פשיטת רגל. כולל "טייקונים". כולכם קוראים בעיתונים על קריסה של עסקים. על טייקונים שהופכים להיות נרדפים על ידי בעלי המניות שלהם. כולנו מכירים עסקים שנסגרו. בית קפה שנסגר. מסעדה או חנות בגדים שהפסיקה לפעול, נותני שרותים עצמאיים שנשארו ללא הכנסות ( אך עם חבילת הוצאות גדולה ) וכיו"ב.
כלומר, אם בן זוגכם הוא עצמאי, גלו ערנות. ערכו בדיקה. בקשו ( נכון, בעדינות ורגישות מקסימליים ) לראות נתונים על הפעילות העסקית שלו, כי אתם רוצים לדעת. אתם חייבים לדעת.
ודאי תשאלו, אבל מה זה ענייני? זה חובות שלו, לא שלי. מה מעניינים אותי החובות שלו?
התשובה היא, שזה מעניין אתכם. מעניין אתכם ובגדול!
זה מעניין, כיוון שאחרי שתינשאו, אפשר ויצוצו להם לפתע פתאום, מאי שם, נושים להם חייב בן הזוג שלכם סכומי כסף משמעותיים. הם יתבעו גם אתכם, מכוח חזקת השיתוף הקיימת בין בעל ואישה. כלומר, טענתם תהיה, שגם אתם, למרות שאינכם מנהלים את העסק, בהיותכם בני זוג של בעל העסק, מחציתו שייך לכם. אפשר ותזכו בהליך, ותביעת הנושים נגדכם תידחה. אבל, ניהלתם משפט יקר, ארוך ומתיש. בעצם, זכיתם במשפט, אבל האמת? הפסדתם.
בשביל זה אתם עושים הסכם ממון. לשים על השולחן הכל. עורך הדין שאיתו אתם יושבים להכנת הסכם הממון, חייב להעלות את הנושא הזה לדיון, וליזום שיחה משולשת, מעודדת, תומכת, אך חסרת פשרות בנושא הלא תמיד נעים הזה. לאחר שהעניין ילובן, חייבים ליצור הגנה משפטית וכלכלית על אותו בן זוג, שהחובות האלו נוצרו בעבר, על ידי בן הזוג האחר, ואינם קשורים אליו.