חפש מאמרים:
שלום אורח
01.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הכל על עקרון התועלתנות - עורך דין אלון וניני


התועלתנות היא תפיסה פילוסופית-אתית שנוצרה על ידי ג'רמי בנטהם ותומס מיל. זוהי אחת הגישות שמנסות לענות על השאלה המרכזית באתיקה: מהו המעשה הראוי לעשותו?


עקרון מרכזי: המעשה הראוי שחובה לעשותו הוא זה שמקדם את אושרם של מרבית בני האדם. בחינת המעשה על פי התוצאות. פעולה מוסרית היא פעולה שמביאה מקסימום תועלת למקסימום בני האדם. אנו שוקלים את המעשה הראוי למול תוצאות הפעולה ובוחרים במעשה שישיג את התוצאות הטובות ביותר – עבור מירב האנשים.

עקרון התועלתנות של מיל כבסיס לתיאוריה אתית נורמטיבית:

"עקרון האושר המרבי". מעשים הם הנכונים ביחס לנטייתם לקדם אושר או היעדר כאב, ואינם נכונים כאשר הם גורמים לכאב או חוסר הנאה. ע"פ מיל, עונג וחופש מכאב הם מטרה בפני עצמה.
למרבית האנשים, אם לא כולם, יש רצון בסיסי לאחדות והרמוניה עם שאר בני האדם. לאנשים יש רגישות אתית בסיסית לאחרים.
אפיוני התועלתנות

תועלתנות מחויבת למקסום הטוב ולמינימום נזק ורוע. הדרך למקסום היא יעילות (בעסקים למשל, דרך לרווחים גבוהים ומקסימום ייצור ממשאבי ייצור מוגבלים).
"תיאורית הטוב"- יעילות היא אמצעי ולא מטרה, למקסום טובתם של בני האדם.
תיאוריות תועלתנות טוענות כי החשיבות המוסרית של מעשה נקבעת על פי תוצאותיו. מעשה הוא הנכון אם הוא מוביל לסה"כ טוב על פני רע עבור כל הצדדים שבעניין.

השלבים ליישום הגישה התועלתנית לתכנון מעשה: על מנת להבין עקרון זה, יש לבאר תועלת, ועל איזה בני אדם מדובר, ומגדירים מהו הטוב או מהי דרגת האושר הרצויה. לאחר האירוע, בוחנים מי המעורבים ומסתכלים מי הרוויח ומי נפגע. מסכמים ומגיעים לתוצאה חיובית או שלילית, המעשה מוסרי או לא בהתאם. (תועלת מוגדרת כך: תועלת = הנאה – כאב).

בעיות בתועלתנות

לא תמיד ניתן לשקלל אינטרסים ופגיעות באופן מספרי – בעיה עיקרית נובעת מהעדפות אתיות שאינן מקובלות. העדפותיהם של התועלתנים הנן סובייקטיביות (למשל מכירת נשק, למי עושה טוב?). האם ניתן למדוד ולהשוות אושר או כל יחידה אחרת של ערכים תועלתנים כדי לקבוע מהי הפעולה הטובה ביותר מבין מספר אפשרויות? מהו "טוב" ע"פ התועלתנים? התועלתנים מאמינים שאנשים צריכים לכוון את חייהם סביב תנאים טובים בפני עצמם ולא כתנאים מקדימים למשהו אחר. אולם קיים גם חוסר הסכמה בקרב התועלתנים עצמם לגבי מה מרכיב את הטווח השלם של דברים/מצבים שנחשבים "טובים". בנטהם ומיל הם הדוניסטים. הם מאמינים שרק עונג או אושר יכולים להיות טובים. תיאורטיקנים הדוניסטים מאמינים שכל מעשה שממקסם תענוג הוא המעשה הנכון. אם כן, מהו "טוב" ע"פ התועלתנים?
לא תמיד ניתן לזהות את כל תוצאות המקרה – תוצאות לא מכוונות. תועלתנות מתעלמת מגורמים נחוצים כדי לעשות החלטות אתיות. הבולט מביניהם הוא היעדר התחשבות ב"צדק": הפעולה שיוצרת את מאזן הערך הגדול ביותר עבור המספר הרב ביותר של אנשים, עלולה לגרום ליחס לא נכון לקבוצת מיעוט. כלומר, כדי לקדם את תועלתם של מרב האנשים עלולות להיפגע קבוצות מיעוט שונות.
לכן, יש להשתמש בכלים אתיים בהתחשב במגבלות שלהם ובזהירות המתחייבת מהיותם בלתי מושלמים. גם אם החלטות למעשה מתקבלות בהתאם לכלים אתיים מקובלים, לא ניתן לקבוע כי התבצע המעשה הראוי במלא מובן המילה, אלא רק שנעשתה הבחירה הנכונה ככל שהיכולת מאפשרת.

עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי. 


 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אלון וניני מתמחה בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני מספק פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אלון וניני

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי03/04/141128 צפיות
פרשת הרצח בברנוער ארעה בתאריך 1.8.09 בעת פעילות שנערכה בבית אגודת הלהט"ב בת"א. אל המקום נכנס אדם רעול פנים וירה למוות במדריך ובנערה שנכחו במקום, פצע עוד כעשרה בני אדם ונמלט מהמקום. במהלך החקירה קיבלה המשטרה מידע מצעיר אשר סייע לחשודים ברצח, ובתמורה למידע שיספק להם, ביקש מעמד של עד מדינה. השבוע, לאחר שהוכחה התנהלות בעייתית מצידו של עד המדינה, ההסכם בוטל.

מאת: עו"ד אלון וניניפלילי27/02/147565 צפיות
כידוע, עד מדינה הוא אדם שהיה שותף לעבירה כלשהי, הסכים להודות בחלקו בעבירה וגם הסכים לשמש עד ולסייע למשטרה בחקירה שלה את המקרה, נגד שותפיו לעבירה. לאחר בחירת עד מדינה, נחתם עמו הסכם מול המדינה.

מאת: עו"ד אלון וניניפסקי דין08/01/148204 צפיות
חוזה יכול להיכרת בהתנהגות, על כן הקיבול יכול שיהיה לאו דווקא בהודעת הניצע שנמסרה למציע, אלא גם במעשה לביצוע החוזה או בהתנהגות אחרת. יש צורך בגמירות דעת לשם כך.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי20/11/131281 צפיות
כאשר רשויות החוק שוקלות אם לתת לחשוד מעמד של עד מדינה, הן צריכות לפעול לפי שיקולים מסוימים, הרלוונטיים למקרה הספציפי. ריכזנו כמה מהם כאן.

מאת: עו"ד אלון ונינידיני חוזים16/10/132532 צפיות
סעיף 1 בחוק החוזים קובע כי חוזה נוצר בדרך של הצעה וקיבול ע"פ הוראות חוק החוזים. הבעיה: ביטוי התופעה החוזית באמצעות מונחי הצעה וקיבות אינו תמיד מציאותי. דוגמא: מקח וממכר בשוק שבמסגרתו מנסה ואף מצליח הקונה להוריד את המחיר הראשון שנקב המוכר.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומנהל05/08/131791 צפיות
ישנה טענה לפיה חובתו המוסרית של מנהל היא לדאוג לרווחים לבעלי המניות. מנהל הפועל למען מטרות אחרות (מתןך מה שמכונה "אחריות חברתית"), הוא בלתי מוסרי ואנטי דמוקרטי. נבחן כיצד מנמק הכלכלן מילטון פרידמן את הטענה הזו.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי08/07/131060 צפיות
אחריות שילוחית היא מצב בו מטילים אחריות על אדם בגין עוולה שביצע אדם אחר. סעיפים 13-15 לפקנ"ז מראים כי ניתן לעשות כן רק במסגרות יחסים מוסדרת ע"פ הפקודה.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/231990 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212219 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212096 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211737 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211361 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201949 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201656 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica