חוזה יכול להיכרת בהתנהגות, על כן הקיבול יכול שיהיה לאו דווקא בהודעת הניצע שנמסרה למציע, אלא גם במעשה לביצוע החוזה או בהתנהגות אחרת. יש צורך בגמירות דעת לשם כך.
פס"ד אדרת שומורון: חברה ישראלית הזמינה חלקי חילוף למפעלה מחברה גרמנית. החברה הגרמנית שלחה לחברה הישראלית מסמך המאשר את ההזמנה. ביהמ"ש העליון ראה במסמך זה הצעה ובתשלום בגין החלפים שקיבלה החברה הישראלית מעשה לביצוע החוזה המהווה קיבול. זאת אומרת, כאשר משתמעת מן ההצעה הדרישה למעשה לשם ביצוע החוזה, או להתנהגות אחרת כדרך קיבול נאותה, נכרת החוזה עם ביצוע המעשה או התרחשות ההתנהגות.
פירוש ההצעה
כדי לקבוע מתי ניתן להחיל את סעיף 6(א) יש לבחון את נוסח ההצעה וניסוחה. לשם כך יש לבחון אם ההצעה הנדונה טעונה קיבול ע"י הודעה או שמא ניתן לקבלה ע"י התנהגות ומהו המעשה או ההתנהגות שיהוו קיבול להצעה. ניתן לשער מקרים שבהם אפילו הכנות שאינן מגיעות לכדי "מעשה" לביצוע החוזה (ע"פ הרישא בסעיף 6(א)) יהוו קיבול כאשר דרך זו משתמעת מן ההצעה.
ישנה בעיה: מה קורה כאשר המעשה לביצוע החוזה הוא מתמשך. לדוגמא, חברת תרופות המציעה לאנשים לקחת תרופה במשך חודש. אדם לוקח את התרופה שבועיים והחברה חוזרת בה. הבעיה: החוזה נכרת בתום הביצוע, אך הניצע כבר הסתמך. מה הפתרון? פרידמן וכהן קובעים כי בעת תחילת ביצוע, החברה לא יכולה לחזור בה. ג. שליו גורסת כי לאחר ביצוע מהותי נשללת זכות החזרה של המציע.
כריתת חוזה על דרך התנהגות: כשנכרת חוזה על דרך התנהגות, מהווה ההתנהגות הן את המקבילה למתן הודעת הקיבול והן את המקבילה למסירתה של הודעה זו. מרגע זה ואילך אין המציע רשאי לחזור בו מן ההצעה (סעיף 3(א)) וכן אין עוד נפקות למקרים המנויים בסעיף 4(2) כמפקיעים את ההצעה. בעניין זה ראוי לציין את פס"ד צימרמן. אדם שהיה רוכש בדרך של קבע כרטיס הגרלה בעל מספר קבוע. לעתים היה משלם על הכרטיס לאחר ההגרלה אף שידע כי הכרטיס לא זכה. הוא שילם כדי לשמור על המספר הקבוע. ביהמ"ש פרש כי בהתנהגות זו נוצר הסכם שלפיו בעל הדוכן מוכר לו את הכרטיס הקבוע והקונה משלם בכל עת אף אם הכרטיס לא זכה.
שינוי חוזה דרך התנהגות: התנהגות הצדדים או אחד מהם יכולה גם להביא לידי שינוי חוזה הקיים ביניהם. לשם ביסוס המסקנה כי הצדדים התכוונו שלא לקיים את החוזה ביניהם כפי שהוסכם מלכתחילה ביניהם נדרש דפוס התנהגות מתמשך לו שותפים שני הצדדים. (פס"ד פזגז נ' גזית הדרום).
עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עורך דין אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים.
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.