פסק דין במעמד צד אחד בתביעות קטנות נגד צד להליך יכול להינתן למעשה בשתי סיטואציות. האחת, בשל אי הגשת כתב הגנה במועד והשניה בשל אי התייצבות לדיון.
יצוין שהמועד להגשת כתב הגנה בתביעות קטנות הוא 15 ימים מיום הגעת כתב התביעה לידי הנתבע. מכאן שנתבע שלא מתגונן במועד נתון לסיכון שהתובע יוכל לקבל פסק דין כנגדו בהעדר כתב הגנה.
עוד יצוין, שבשונה מניהול הליך בבית משפט בסדר דין רגיל הרי שבית משפט לתביעות קטנות לא חייב לתת פסק דין בהעדר הגנה באופן אוטומטי ויש לו שיקול דעת אם מן הראוי לזמן את הנתבע, שלא הגיש את כתב הגנה, לדיון בפניו. גם בכך רצה המחוקק להקל על צדדים שאינם מיוצגים.
הסיטואציה השניה למתן פסק דין נגד בעל דין בתביעות קטנות היא העדר התייצבתו לדיון אליו זומן.
המועד להגשת בקשה לביטול פסק דין שניתן נגד בעל דין בתביעות קטנות הוא בתוך 7 ימים מיום שנודע לו על פסק הדין. במידה והוחמץ המועד יש להגיש ביחד עם הבקשה לביטול פסק דין בקשה למתן ארכה להגשת הבקשה לביטול בצירוף תצהיר שיסביר את הנימוקים למתן הארכה.
את הבקשה לביטול פסק דין יש להגיש בצירוף תצהיר שיסביר את הסיבה לאי הגשת כתב הגנה או אי הגעה לדיון אליו הוזמן. במידה ולא הוגש כתב הגנה יש לפרט בבקשה את סיכויי ההגנה, אך אם הוגש כתב הגנה אין בכך צורך מאחר וסיכויי ההגנה נלמדים מתוך כתב ההגנה שהוגש.
בבואו של בית המשפט להכריע בבקשה לביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד בתביעות קטנות קיימת חשיבות בהבחנה בין פסק דין שנפל בו פגם כגון פגם במסירת כתב התביעה לנתבע או פגם בהמצאה של הזמנה לדיון לבין החלטה שניתנה כדין וביטולה נתון לשיקול דעת בית משפט.
במקרה בו נפל פגם בהליך, יבוטל פסק הדין מחובת הצדק מאחר ולא ניתנה לבעל הדין הזדמנות נאותה להשמיע את דברו .
ואולם, במקרה שבו לא נפל כל פגם בהליך המשפטי שהוביל לפסק הדין, נתונה השאלה אם לבטל את פסק הדין לשיקול דעת בית משפט.
במסגרת שיקולי בית המשפט עליו לשאול את עצמו את שתי השאלות הבאות: שאלה ראשונה היא מה סיבת המחדל , והשאלה השניה היא מה סיכויי ההצלחה אם יבוטל פסק הדין. בפסיקה נקבע כי השאלה השניה היא דומיננטית יותר וחשובה לעין ערוך מהשאלה הראשונה.
גם המעמד החוקתי שהוקנה בשנים האחרונות לזכות הגישה לערכאות תומך כיום בגישה ליבלראלית יותר של בית המשפט לביטול פסק דין, וזאת על מנת לאפשר לצד שניתן נגדו פסק דין בהעדר הגנה את יומו בבית משפט והכרעה בסכסוך לגופו של עניין ולא מטעמים טכניים.
בקשה לביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד בתביעות קטנות - סיכום ומסקנות
בית-המשפט מתייחס באופן כללי ברוחב לב לבקשות לביטול פסק-דין, אך מנגד הוא לא יטה להענות להן במקרה בו יוכח שהיה זלזול והתעלמות מכוונת מההליך המשפטי.
במידה ובקשתכם לביטול פסק דין תידחה יהיה צורך להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי ואז סיכויי הבקשה אינם גבוהים ולכן מומלץ לפני הגשת הבקשה לקבל יעוץ ושהבקשה עצמה תנוסח באופן מקצועי .
עורך דין בפתח תקווה ניר טולדנו