גירושין הם הליך מורכב מאוד, המצריך מאתנו לפעול ברגישות יתרה מול הגורמים החיצוניים, שיעזרו לנו לממש אותו. שלב הגירושין אינו נעים לשני הצדדים המעורבים, והוא מצריך לפעול למציאת פתרון לנושאים בוערים. בין הנושאים אשר צריכים לקבל פתרון, ניתן למצוא: משמורת חוקית על ילדים, הסדרי ראייה קבועים, תשלום דמי מזונות וחלוקת הרכוש, שנרכש במהלך תקופת הזוגיות. הליך זה יכול להתבצע בבית הדין הרבני, שהוא המוכר וידוע לכולם, אך גם בבית משפט לענייני משפחה ניתן לבצע אותו באופן דומה. לבית דין זה סמכות שונה מכל בית משפט אחר בכל הקשור להליכי גירושין, בעיקר בשל היותו מתעסק בענייני משפחה. בכל מקרה, הסמכות לאשר את הגירושין עצמם, שמורה באופן בלעדי לבית הדין הרבני.
ענייני משפחה: תחום שונה לחלוטין
ברוב המקרים, בית המשפט הוא הערכאה היחידה שקבילה על פי החוק. במקרה של נושאים הקשורים לגירושין ולמשפחה, ישנה ערכאה נוספת, והיא בית הדין הרבני. בית דין זה הוא המחליט, באופן בלעדי, על תוקפם של גירושין או נישואין. כאשר ישנו הצורך לדון בכל הפרטים הנלווים, כגון משמורת, הסדרי ראייה, מזונות, חלוקת רכוש ועוד, ניתן יהיה לעשות זאת גם בבית הדין לענייני משפחה, כאלטרנטיבה לבית הדין הרבני. בכדי שכל ההליך יטופל תחת אותה סמכות משפטית, המגיש הראשון של תביעת הגירושין יקבע למעשה היכן היא תטופל. בין אם יקבע לגשת לבית הדין הרבני, ובין אם יבחר בבית הדין לענייני משפחה, הדיון יתקיים אך ורק במקום הספציפי וללא שום אפשרות לשנות.
תמיד טוב להתייעץ עם מומחה
עורך דין ליטל יעקובוביץ ממליצה כי על מנת להבין לקראת מה אנחנו הולכים, ועל מורכבותו של ההליך, ישנו הצורך להיוועץ עם עורך דין לענייני משפחה. כל הליך הגירושין הוא מורכב מאוד ומחייב אותנו לפעול ביתר רגישות, בכדי למנוע טעויות הרסניות. בעת הגשת תביעת גירושין בבית משפט לענייני משפחה, עלינו לקבל ייעוץ מדויק כיצד לפעול מעתה ואילך. עורך דין מצריך אמנם תשלום שכ"ט נוסף, אך זה ישתלם בסופו של דבר, כאשר נזכה לקבל את ההסכם לו ייחלנו. בתחום דיני המשפחה, ההליכים המשפטיים הם מורכבים ביותר, ומחייבים הגשה של תביעה נפרדת עבור כל נושא בו נדרוש לדון.
טיפול פרטני בנושאים ספציפיים
כאמור, בית הדין לענייני משפחה, מאפשר לנו לדון בכל הנושאים הנלווים לגירושין. אם, למשל, נרצה לדון במשמורת על הילדים וגם בחלוקת רכוש משותף, נידרש להגיש תביעה נפרדת לכל נושא בבית הדין. התביעה צריכה להימסר באמצעות כל המסמכים הרלוונטיים, בליווי תשלומי האגרה, אשר קבועים בחוק עבור הנושאים הספציפיים. כתב התביעה צריך להגיע לבן הזוג השני והוא צריך להצהיר שקיבל אותו. על מקבל התביעה להגיש את כתב ההגנה שלו, תוך 30 ימים ממועד קבלת התביעה. אם לא יעשה כן, הדיון יעשה על סמך הנתונים שהוגשו בכתב התביעה. כמובן, שעל כל מקבל תביעה להציג הוכחות בעת הדיון, המבססות את גרסתו. עו"ד ליטל דראי מסבירה כי ללא הוכחות אלו, יהיה קשה להוכיח את אמיתות הדברים, כפי שנרשמו בכתב ההגנה. אם ישנו צורך, שימוש בעדים יכול להוות בסיס טוב לטענות.
שינויים בהתנהלות בבית המשפט לענייני משפחה
בשונה מבית משפט רגיל, בו יש התנהלות רשמית של דיני הראיות, בבית הדין אשר מטפל בענייני משפחה המצב שונה. הראיות בבית משפט זה, יכולות להתקבל על ידי השופט, בכל דרך שתועיל לעשיית משפט צדק. לראשות בית המשפט לענייני משפחה, ישנו צוות שלם מתחום הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית, אשר מטרתו להוות ייעוץ וסיוע בקבלת החלטות, שלעיתים עשויות להיות קריטיות.