רבים מן החיילים הנחשבים נפקדים כלל אינם מודעים לעבירה החמורה על החוק אותה הם מבצעים. נפקדות מצה"ל היא אחת העבירות אליהן מתייחס הצבא בחומרה יתרה, בעיקר בשל הזלזול במשמעת הצבאית והפגיעה בביטחון המדינה הנגרמת מעבירות נפקדות ועריקות.
מה זו בעצם נפקדות, ומה ההבדל בין נפקדות לעריקות? עריקות ונפקדות הן למעשה אותה עבירה: היעדרות מן השירות הצבאי שלא ברשות. ההבדל העיקרי ביניהן הוא למטרות ענישה; הבדל שנוצר מן הצורך ביצירת דרגות חומרה שונות לעבירת ההיעדר מן השירות. כך נקבע כי נפקד הוא חייל שנעדר עד 21 יום רצופים מן השירות הצבאי, מהיום ה-21 תחשבו לעריקים. במאמר זה נתמקד בעבירה הקלה מבין השתיים – נפקדות.
נפקדות יכולה להיות גם איחור בחצי שעה לבסיס. הגעתם ב-10:30 במקום ב-10:00? זו נפקדות.
עבירת נפקדות מצה"ל מבוססת על סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי (תשט"ו-1955) שקובע עונש מאסר עד שלוש שנים לחייל הנעדר מן השירות הצבאי שלא ברשות, או לחייל שנעדר מן המקום בו היה אמור להימצא באותה שעה על פי דין, אלא אם החייל הצליח להוכיח כי היה "היתר או הצדק סביר אחר לכך".
על פי שתי פקודות מטכ"ל שנכתבו בעניין נפקדות ועריקות נקבע אופן הטיפול בעבירות נפקדות ועריקות וכן הוגדר מיהו נפקד ומיהו עריק.
על פי החוק, אין הבדל בין נפקד משירות מילואים, נפקד משירות סדיר, או נפקד מהגעה לבקו"ם לאחר קבלת צו גיוס. יותר מכך, חייל שנמצא ביחידה אחת למרות שהועבר ליחידה אחרת – גם הוא נחשב לנפקד.
יש שני סוגי נפקדות:
נפקדות קלה – היעדרות של עד 24 שעות מן השירות.
נפקדות – מעל 24 שעות היעדרות ועד 21 יום (כאמור, מ-21 יום תחשבו לעריקים).
פקודות המטכ"ל העוסקות בנפקדות מגדירות יחס שונה לשני סוגי העבירה. אם נעדרתם עד 24 שעות (נפקדות קלה), אתם זכאים למשכורת צבאית על הזמן בו נעדרתם, וגם לכל תשלומי הת"ש האחרים להם אתם זכאים. מעבר ל-24 שעות, תאבדו את הזכאות לכל שכר על זמן ההיעדרות וכל תשלומי הת"ש יוקפאו.
הבדל משמעותי נוסף הוא התב"ן. תב"ן הוא תקופה בלתי נמנית, כלומר, ימים שלא נחשבים לימי שירות בצה"ל ותצטרכו להשלים אותם לפני השחרור. מה שאומר, למעשה – דחייה של תאריך השחרור מהצבא. בנפקדות קלה עד 24 שעות, זמן ההיעדרות לא נחשב לתב"ן שלילי, כך שלא תצטרכו להוסיף יום לתאריך השחרור שלכם. בנפקדות, כל יום בו נעדרתם ייחשב למניין תב"ן שלילי וידחה את שחרורכם מצה"ל.
כנפקדים אתם עדיין זכאים לקבל שירותי רפואה צבאיים, אם כי סביר להניח שמפגש עם רופא צבאי יוביל להבאתכם לדין משמעתי.
לאחר שמונה ימים של היעדרות, קיים נוהל צבאי המורה למפקד היחידה להגיע לביתכם עם רכב ולבדוק אם נפגעתם. במקרה שאתם נושאים נשק, תזכו לביקור תוך 48 שעות. לאחר שתימצאו בריאים ושלמים בבית אמור המפקד לשכנע אתכם לחזור לבסיס עם רכבו. למעשה, כנראה שלא תזכו לביקורו של המפקד, ומי שיגיע יהיה חייל זוטר שאפילו רכב אין לו. הוא יהיה מצויד במכתב רשמי המסביר את משמעות העבירה שביצעתם וחומרתה.
עם הסגרתכם או תפיסתכם בידי צה"ל, תועמדו לדין משמעתי במסגרת היחידה, הליך המתקיים בפני המפקד או קצין אחר בעל סמכות. היתרון בהליך משמעתי על פני דין צבאי, מעבר לעונש המקל יותר, הוא עניין הרישום הפלילי. רק לבית דין צבאי יש אפשרות לגרום לרישום פלילי, דבר שיוכל להזיק לכם שנים ארוכות אחרי שהשתחררתם מהצבא.
הקצין יכול לגזור עליכם עונשים שונים, בהם ריתוק לבסיס וחמור מכך – מחבוש. העונש המקסימלי על נפקדות מצה"ל הוא 35 ימי מחבוש.
צה"ל מאוד לא אוהב עבירות נפקדות, וכדאי שתהיה לכם סיבה טובה לכך שנעדרתם. ולא, אם חתכתם מהבסיס כדי לראות את החברה זו ממש לא סיבה טובה. מישהו מבני המשפחה הקרובים זקוק נואשות לעזרתכם הצמודה, מצבכם הנפשי מעורער, סבלתן הטרדות מהמפקד, נתקלתם בהתעללויות – כל אלה סיבות שיכולות להקל את העונש הצפוי לכם.
מערכת השיפוט הצבאי היא מערכת סבוכה ונוקשה הדורשת היכרות מעמיקה כדי לפעול בתוכה. אם אתם נפקדים, כדאי מאוד שתעזרו בעורך דין צבאי כדי שלא תאלצו לשאת בעונש קשה ומחמיר.