עו"ד שירלי אנגלמן, עורכת דין גירושין וענייני משפחה, מגשרת ומנחת סדנאות מתגרשים. (לשאלות וליצירת קשר בדואר אלקטרוני: s.mishpati@gmail.com ) (למאמר המלא ומידע נוסף באתר אינטרנט: www.get-net.co.il ). טלפון: 0772010298.
דוגמאות למצבים בהם כדאי לערוך הסכם ממון:
1. הסכם ממון כאשר אחד הצדדים בעל ממון: לדוגמה, אישה שנישאת לגבר עשיר המעוניין להבטיח נכסיו בעת הגירושין ע"י הסכם ממון, גם לאישה יש אינטרס להבטיח מצבה העתידי בכך שמסכימים מראש מה יוותר לה בעת הגירושין (שהרי, בעיקרון, לפי החוק מה ששייך למי מהצדדים לפני הנישואים נשאר שייך לו לאחר הגירושין, למרות שגם לכך יש סייגים), האישה המשקיעה את שנותיה ביחסים אינה רוצה להיוותר ללא כלום בפרידה, ולכן ניתן להגיע להסכמות מראש, כגון: בית הצדדים יישאר בידי האישה והילדים, זאת למרות שנרכש ע"י הבעל טרם הנישואין או שהבעל מתחייב לרכוש עבור האישה בית חלופי בעלות מסוימת ו/או להעניק לה סכום כסף כלשהו.
2. הסכם ממון כאשר בני הזוג הינם ידועים בציבור, מומלץ מאוד לערוך הסכם יחסי ממון, מאחר ובין ידועים בציבור המצב הינו פחות חד משמעי ולכן עיגון ההחלטות וההסכמות בין בני הזוג בהסכם מראש, ימנע פרידה קשה מייגעת ומתארכת, אשר ממנה חפצו בני הזוג להימנע מלכתחילה כאשר החליטו שלא להינשא. במיוחד אם אחד הצדדים הינו בעל ממון או רכוש ועל אחת כמה וכמה אם הם מתגוררים בדירה של מי מהצדדים.
הסכם ממון לחיים משותפים = הסכם בין ידועים בציבור.
הסכם זה מסדיר את כל ההיבטים הנוגעים לחיים משותפים, בדיוק כפי שמסדירים בין שני זוג נשואים או העומדים להינשא, מלבד נושא הגט.
3. הסכם ממון כאשר אחד מהצדדים או שניהם שוקלים להתגרש ומוכנים לתת צ'אנס לשלום בית, ניסיון שיקום הנישואים בלי לקחת סיכונים:
אזי, ייחתם הסכם שלום בית ולחילופין גירושין , הכולל בתוכו נושא ממוני / רכושי:
זהו פיתרון יצירתי, אשר נהוג לעשותו כאשר היחסים עלו על שרטון, בשלב בו בני הזוג שוקלים להתגרש או נמצאים כבר בהליך גירושין ושוקלים שלום בית.
בהסכם זה מביעים נכונות לנסות להשכין שלום בבית ועם זאת מסדירים מראש את כל הנושאים, כך שבמידה וחס וחלילה שלום הבית לא יצלח ובני הזוג יאלצו להתגרש, אזי הגירושין יהיו קלים ומהירים יותר, זאת משום שהכול כבר יהיה מוכן ומוחלט למצב בו בני הזוג יחליטו להתגרש. בהסכם זה ישנו חלק הדן בנושא הממון והרכוש של הצדדים. ההסכם מבטיח שבזמן הניסיון לשקם, אחד מהצדדים לא ישנה את מצבו הכלכלי לרעה, בכוונה, ימכור נכסים או יעביר כספים. הסכם כזה מונע מצב בו "הסכם שלום בית" יהיה פיקציה על מנת למשוך זמן ולהתל בצד השני.
4. הסכם ממון כאשר לאחד הצדדים או שניהם יש ילדים מנישואין קודמים: הצדדים ירצו להבטיח את חלקם של הילדים מפרק א' ואת חלקם של הילדים מפרק ב'. רצוי במקביל לערוך צוואה.
5. הסכם ממון כאשר אחד הצדדים הינו בעל חובות או עוסק בתחום עסקי אשר עתידו אינו וודאי: הצד השני לא ירצה לקחת את הסיכון כי החובות יירשמו גם על שמו. הסכם זה צריך להיעשות בקפידה רבה על מנת שהנושים יאלצו לכבדו.
6. הסכם ממון כאשר בוצעו נישואים אזרחיים: בני זוג יהודים אשר בחרו להינשא בחו"ל, נחשבים נשואים לפי הרבנות ויאלצו להתגרש ברבנות, על כן רצוי מאוד לערוך הסכם ממון על מנת להסדיר מראש את ענייניהם. זוג כזה חלים עליו חובות ההלכה (כגון להתגרש ברבנות) אך לא חלות זכויות ההלכה (מזונות אישה, כתובה וכדומה). ההתדיינות ההמונית תהא בבית משפט לענייני משפחה ולכן רצוי מאוד להגיע עם הסכם מראש. זוג מעורב (אחד מהם לא יהודי) רצוי מאוד לערוך הסכם ממון מראש, התרת הנישואין תעשה בבית משפט אך על מנת להימנע מהתדיינות משפטית כלכלית רצוי לחתום הסכם ממון מראש.
7. הסכם ממון כאשר לאחד הצדדים או שניהם צורך בהגנה על חברות עסקיות: במצב בו אחד הצדדים הינו בעל חברה או שותף בחברה או מעורב בחברה או מושקע בחברה. רצוי מאוד לערוך הסכם ממון. ראשית, מסובך לפרק או לשתף בחברה ונכסיה בעת הגירושין, שנית השותפים יתנגדו לשתף את הצד שלא היה פעיל עד כה בחברה כשותף או מקבל החלטות, שלישית הדבר עלול לפגוע ביציבות החברה ומצבה הכלכלי, רביעית הליך הגירושין עלול לעכב את פעילות החברה ע"י עיקולים וצווים שונים. אם אחד מכם מעורב בחברה עסקית – ערכו הסכם ממון!
8. הסכם ממון כאשר לאחד הצדדים או שניהם רצון בהגנה על זכויות מעבודה, זכויות סוציאליות: זכויות סוציאליות אשר נצברו בעת הנישואין, מתחלקות בשווה בין הצדדים. אם ברצונך להגן על זכויותיך ולא לחלקם – עליך לעשות הסכם ממון.
9. הסכם ממון כאשר הצדדים מעוניינים להבטיח מתן גט, להימנע מסחבת וסחטנות: הסכם ממון מונע סחבת, סחטנות ועיגון (אי מתן גט). בהסכם ממון מסדירים מראש באילו תנאים יינתן גט, תוך כמה זמן יינתן גט, סנקציות בגין אי מתן גט. הסכם ממון מונע סחטנות וסחבת מצד הגבר לצורך אי תשלום כתובה או חלוקת ממון ורכוש, הסכם ממון מונע סחטנות וסחבת מצד האישה לצורך מתן מזונות אישה או חלוקת ממון ורכוש. רוצים להימנע מכאב ראש וכאב לב – ערכו הסכם ממון.
בהצלחה,
בברכת כותבת המאמר,
עורכת דין ומגשרת, שירלי אנגלמן
טלפון: 077-2010-298
דוא"ל: s.mishpati@gmail.com
אתר:www.get-net.co.il