חפש מאמרים:
שלום אורח
01.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עִסְקָאוֹת נוֹגְדוֹת

עִסְקָאוֹת נוֹגְדוֹת

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

שיעורי מבוא – עסקאות במקרקעין – חשבונאי, משפטי, מיסויי

מבוא – בקרת עלויות – עקרונות החשבונאות – חשבונאות פיננסית

יסודות עסקה במקרקעין – מכירת מקרקעין לשני גופים

"עסקה" פירושה: הסכם בין מוכר לקונה.

"נוגד" פירושו: סתר; שלל; פועל כנגד; טען את ההיפך.

עסקאות נוגדות הינן, עסקאות הסותרות אחת את השנייה. מצב מעין זה, אינו מאפשר קיום העסקאות יחד, כך שלא ניתן לקיים את העסקה הראשונה מבלי להפר את העסקה השנייה.

עסקאות נוגדות במקרקעין הינו המצב בו קיימות שתי התחייבויות לעסקאות במקרקעין, הסותרות אחת את השנייה, לגבי אותו נכס, הגורמות לכך, שהעסקאות מתנגשות זו בזו. עסקה נוגדת מתבצעת כאשר נכס נמכר לשני קונים במקביל.

חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, (להלן ייקרא: "החוק"),  קובע בסעיף 9, לחוק:

"התחייב אדם לעשות עסקה במקרקעין ולפני שנגמרה העסקה ברישום חזר והתחייב כלפי אדם אחר לעסקה נוגדת, זכותו של בעל העסקה הראשונה עדיפה, אך אם השני פעל בתום לב ובתמורה והעסקה לטובתו נרשמה בעודו בתום לב – זכותו עדיפה".

לעיתים, מתבצעת מכירת נכס מקרקעין, למספר קונים, מהסיבות הבאות:

1. רשלנות

2. מצג שווא

3. רמייה

4. נוכלות לצורך הכשלת עסקה קודמת

5. מצג שווא לצורך גריפת רווח כפול

6. מצבים של עסקאות נוגדות שהתהוו באקראי ואינן בשליטת המוכר

מי קודם למי בעסקאות נוגדות

השאלה העולה היא מהו סדר הקדימות, בין שני קונים של אותו נכס. כל אחד מהקונים טוען לבעלות על הנכס. נוצר מצב בו קיימת מחלוקת משפטית חוזית-קניינית בין הצדדים.

במצב זה מתקיימות זכויות נוגדות בין הקונה הראשון (קונה א') לקונה השני המאוחר  (קונה ב'):

מי גובר מבחינה קניינית, האם הקונה הראשון או הקונה המאוחר שהינו השני?

תקנת השוק קובעת כי עקרונית לקונה הראשון כרונולוגית, מבחינת סדר הזמנים, אשר קנה את הנכס בעסקה הראשונה, ישנה עדיפות על הקונה השני בזמן. ואולם, אם הקונה השני קנה את זכותו תוך שפעל בתום לב, שילם תמורה בגין העסקה, והעסקה נרשמה לטובתו בלשכת רישום המקרקעין, בתום לב, אותו קונה שני המאוחר בזמנים יזכה בעדיפות על פני הקונה הראשון אשר קנה את הנכס בעסקה הראשונה (סעיף 9 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969).

מהאמור לעיל עולה כי ראשית יש לבדוק את תום הלב הסובייקטיבי והאובייקטיבי של הקונה השני. עמדה על כך, כב' השופטת ארבל בפסק הדין, בבית המשפט העליון, ע"א  7643/06  אבו זיאד נ' תמאם בשיר, כדלקמן:

"המבחן לתום לב של הרוכש הראשון בנוי מתום לב סובייקטיבי שעניינו אי ידיעת הרוכש השני על דבר קיומה של הזכות הראשונה בשעה שערך את עסקת המקרקעין ומתום לב אובייקטיבי, שעניינו בדיקת מרשם המקרקעין או מצב ההחזקות במקרקעין עצמם ע"י הרוכש השני טרם עריכת העסקה. אין צורך בידיעה של ממש ודי בכניסה לעסקה במצב של "עצימת עיניים"" – קרי, בנסיבות בהן היה מתעורר חשדו של אדם סביר כי לצד מוקדם קיימת זכות ביחס לנכס – כדי לקבוע שהרוכש השני נהג בחוסר תום לב".

כלומר, אם יוכח בהליך המשפטי כי הרוכש השני לא ידע ולא יכול היה לדעת על עסקת המכר הקודמת בין המוכר לרוכש הראשון, ואם יוכח כי הרוכש השני ביצע את כל הבדיקות המקדמיות הנדרשות במרשם המקרקעין, ולפי נתוני המרשם לא היה כל זכר וקיום לעסקת המכר הראשונה, אז יוכל הוא – הרוכש השני – לזכות בנכס שרכש.

יש להדגיש שבכל מקרה בו הקונה השני עמד במבחן תום הלב האובייקטיבי והסובייקטיבי, זכותו בנכס גוברת מסיבה שבפני הרוכש הראשון עמד כלי פשוט למניעת הטעות המשפטית – רישום הערת אזהרה על שמו:

"גם על בעל העסקה הראשונה בזמן לנהוג בתום לב ולרשותו עומד כלי יעיל, פשוט וזול בדמות רישום הערת אזהרה. אלא שאי רישום הערת אזהרה אין פירושה בהכרח כי הופרה חובת תום הלב או כי זכותו של הרוכש השני גוברת. בנסיבות בהן הרוכש השני פעל בחוסר תום לב סובייקטיבי ו/או אובייקטיבי, ה"אשמה" להתנגשות העסקאות הנוגדות רובצת לפתחו, שכן בידיו הייתה האפשרות הפשוטה ביותר למנעה".

מהאמור לעיל עולה, שבאופן עקרוני, זכותו של הקונה הראשון בזמן עדיפה על הרוכש השני, ולכן, במקרה בו הקונה השני פעל בחוסר תום לב – ולא עמד בתנאי סעיף 9 לחוק המקרקעין –  האחריות תחול עליו ולא ניתן יהיה לפגוע בזכותו של הקונה הראשון, גם אם קיים פגם בתום הלב של הקונה הראשון אשר לא נקט בהליך הפשוט של רישום הערת אזהרה לטובתו.

"לרשותו של הרוכש הראשון עומד כלי יעיל, פשוט וזול בדמות רישום הערת אזהרה במרשם המקרקעין, אשר בכוחה למנוע את התנגשות הזכויות בין הרוכש הראשון לבין הרוכש השני. באמצעות רישומה של הערה זו יכול הרוכש הראשון בזמן להפוך למונע הזול ביותר של "תאונה משפטית" זו, ומשכך, הימנעות מרישומה של הערת אזהרה עלולה לעלות מבחינתו כדי מחדל המפר את חובת תום הלב, בגינו יאבד את מקומו כבעל זכות עדיפה לטובת הרוכש השני".

הערה:  המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-25 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד:

קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211639 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211455 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201232 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201250 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201498 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201135 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201317 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/231990 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212219 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212096 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211737 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211361 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201949 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201656 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica