עובדות המקרה
יבואן טלפונים סלולאריים, תושב עזה, עתר לבית משפט השלום בתביעה למתן צו עשה להשבת טובין תפוסים כנגד מדינת ישראל. לאחר שנקבע מועד לדיון הוכחות, ולאחר שניסה היבואן לקבל אישור כניסה לישראל לצורך השתתפות בדיון וסורב, הגיש היבואן בקשה לבית המשפט להתיר את עדותו באמצעות אמצעי טכנולוגי (תוכנת סקייפ - Skype). בית משפט השלום נעתר לבקשתו של היבואן ועל החלטה זו הגישה המדינה בקשת רשות ערעור.
טענות הצדדים
לטענת המדינה, שגה בית המשפט בהחלטתו להתיר ליבואן את העדות בתוכנת סקייפ, בין היתר, משום שמדובר בהחלטה המתירה העדת עדים מרצועת עזה; משום שלא פורטו בבקשת היבואן המאמצים שנעשו מטעמו להיכנס לישראל; משום שלא ניתן לבצע טכנית כינוס וידיאו מעזה; ומשום שיש בהחלטה פגיעה משמעותית ביכולת לנהל חקירת נגדית ראויה.
מנגד, טען היבואן, כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור של המדינה, זאת, בין היתר, משום שיש לאפשר לו להיחקר על תצהירו ולהוכיח את טענותיו, שכן ככל שהוא לא ייחקר באמצעות תוכנת סקייפ, הוא לא יוכל להוכיח את תביעתו והיא תדחה.
החלטת בית המשפט
בית המשפט דחה את בקשת רשות הערעור של המדינה בקבעו כי בשל העובדה שהיבואן אינו רשאי להיכנס לשטח מדינת ישראל, אזי אין מנוס מחקירתו בדרך אחרת מאשר התייצבותו בפועל בבית המשפט:
"לא מצאתי כי העניין שבפני נכנס לגדר החריגים המצדיקים התערבות ערכאת הערעור. ודוק, המשיב הינו התובע בהליך קמא ובית המשפט הורה על התייצבותו לחקירה. מאחר שהמשיב אינו יכול להיכנס לישראל ולא ניתן לו אישור כניסה כאמור - ועל כך אין חולק - נראה בשלב זה, וכפי שנקבע בהחלטה קמא, כי אין מנוס מחקירת המשיב בדרכים אחרות ולא בדרך של התייצבותו בפועל בביהמ"ש.
יש לנסות להתדיין באופן שנקבע ע"י ביהמ"ש (אם באמצעות היוועדות חזותית- Video Conference, ובאם באמצעות הסקייפ), וככל שהדבר לא ייצלח, ניתן יהיה להגיש בקשה חדשה לבימ"ש קמא וביהמ"ש ישקול בשנית את הבקשה, בהתחשב בנסיבות החדשות".
[רע"א (מרכז- לוד) 57849-01-18 מדינת ישראל אגף המכס נ' סאמר עלי מצרי (פורסם בנבו, 23.12.2018)].