חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

השלכות מינוי בן ממשיך במשק חקלאי על התא המשפחתי

מאת: גלעד שרגא, עו"דדיני משפחה23/09/20091548 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

"כנגד ארבעה בנים דיברה תורה, אחד חכם ואחד רשע ואחד תם ואחד שאינו יודע לשאול".

כבכל שנה גם השנה בליל הסדר, נקרא בהגדה אודות ארבעת הבנים הטיפוסיים המצויים במשפחה השונים זה מזה באופיים ובהתנהגותם.

מדובר, בארבעה בנים, השונים באופיים זה מזה, ובהתאם לקנה-מידה זה "שיחזרו" חכמינו את התשובות המתאימות לשאלותיהם של כל אחד מהבנים, ולפי מה שהולם כל בן, את אופיו ותכונותיו.

דווקא כעת, כאשר כל בני המשפחה מסובים לשולחן הסדר אם נתבונן היטב נוכל לראות, כי גם במשפחה המושבניקית הטיפוסית, ניתן לאבחן בקיומן של ארבע דמויות עיקריות המצויות במשפחה וכיצד  הן מתייחסות לזכויות הקיימות בנחלה:

חכם – הבן שיודע כי כיום משק חקלאי יכול להיות מועבר רק לאחד הילדים, ובהתאם לכך הוא פועל בשקיפות מלאה עם כל בני המשפחה, להגיע להסכמה על עתיד זכויות המשק עוד בחיי ההורים, מתוך רצון להציף את הבעיות ורצונות כלל האחים כבר בחייהם של ההורים, על מנת להימנע ככל הניתן ממריבות וסכסוכים עתידיים.

רשע- הבן הפועל להעברת הזכויות במשק על שמו ללא ידיעת שאר בני המשפחה, לעיתים בהיחבא, תוך הפעלת לחצים ומניפולציות פסולות על הוריו, תוך נישולם של יתר האחים מנכסי ההורים, ללא כל כוונה לפצותם על מלוא הזכויות במשק  שהועברו או שיועברו אליו בעתיד.

תם – זהו הבן שסבור, כי אין מה למהר ולעסוק ביום שאחרי, הוא מאחל להורים שיחיו עד 120 שנה, וסבור שאין טעם לעורר את שאלת ירושת המשק כעת, הוא מאמין, כי כל אחיו ינהגו עימו באופן שוויוני, ולכן אין מה למהר ולקבל כבר עכשיו החלטות הנוגעות לעתידו של משק.

ושאינו יודע לשאול- זהו הבן שאינו יודע, כי זכויותיהם של ההורים המוגדרות כבר רשות, הינן זכויות בעלות ערך כלכלי רב, הבן שמוכן לקבל את כל ההסכמים וההסדרים שנעשו שלא בידיעתו, תוך קיפוח זכויותיו, ושיש להם השלכות על עתיד חלקו בירושת המשק.

רק כנגד ארבעה בנים דיברה תורה! אם כן, מהיכן הגיע הבן החמישי, הלו הוא הבן הידוע בכינויו – "הבן הממשיך"? כיום, ניתן לומר בבטחה, כי אל "הבן הממשיך", מושג שנכנס לעולם ההתיישבות רק במאה האחרונה, לא התכוונה התורה כלל וכלל, לא למעמדו לא לאופן מינויו, ולא להשלכות שמביא מינויו למרקם היחסים העדין והמיוחד הקיים בין בני המשפחה. בהתאם להחלטות ממ"י, לא ניתן להעביר זכויות במשק חקלאי ליותר מילד אחד, והשאלה מי מבין הילדים יקבל את הזכויות ובאיזה אופן זה יעשה, מדירה שינה מהורים רבים. מוסד "הבן-הממשיך" שהתפתח באגודה השיתופית, נוצר כדי לאפשר לדור המייסדים במושבים למנות צאצא מבין ילדיהם, אשר ישקיע את מרצו והונו במשק החקלאי ויטפל בהורים בזקנתם, כאשר זכויותיהם במשק לא נפגעות. מנגד ציפה הבן הממשיך, כי עם פטירתם של ההורים, יקבל את הזכויות במשק החקלאי.

ברם, בחלוף השנים, הפכה סוגיית "הבן הממשיך" לאחת מאבני הנגף הקשות בסקטור המושבי, ובתי המשפט נדרשים להכריע בסכסוכים משפחתיים קשים, הנסבים על תוקפה של התחייבות ההורים למינוי הבן הממשיך.

יש לומר את הדברים באופן ברור, כי דעתם של ממ"י ובתי המשפט אינה נוחה מכל מה שמייצג מינויו של הבן הממשיך, והדרך בה הדבר נעשה, ובודאי שלא כיום במאה ה-21 (בה השיקול החקלאי אינו עומד עוד בראש מעייניהם של רשויות המדינה והמתיישבים), ולכן הם נאלצים בעל כורחם לקבל את המינוי, ככל וזה מתיישב עם הוראות התקנות, הסכם המשבצת ותקנון האגודה.

מעמדו של הבן הממשיך הוא כשל עוף מוזר שכן למרות שמעמדו של הבן לאחר מינויו הינו חבר אגודה מן המניין, בפועל, הזכויות במשק יועברו לבן הממשיך רק לאחר פטירת הוריו, כך שלהורים קיימת אפשרות לחזור בהם מההתחייבות כלפי הבן, בהתקיימם של תנאים מסוימים, בכל עת במהלך חייהם. כמו כן, האחים והאחיות של הבן הממשיך, שהינם יורשי ההורים, לא תמיד משלימים עם הצעדים שנקטו ההורים בחייהם, ולא אחת פורץ סכסוך אודות טיב המינוי וכשרותו, שסופו מגיע לבירור בפני בית המשפט, ולכן קיים חוסר ודאות במינוי שתלוי ועומד עד לפטירת 2 ההורים.

ברבות השנים עוברים רבים מהמושבים מחוזה משולש לחוזה דו צדדי, בו לסוכנות אין כל תפקיד, גריעת הסוכנות אשר הסדירה בעבר את נושא המינוי, מביאה לסוג של התעלמות ופעמים גם להתנגדות מאת ממ"י לדרך בה נעשה המינוי, ובכך נוסף מימד של חוסר ודאות באשר להוצאתו לפועל של המינוי.

ולכן, החכם אשר עיניו בראשו, לא יסתפק במינוי הבן הממשיך והותרת המינוי להכרעת בתי המשפט, אלא יפעל בדרכים נוספות כדי לעגן את רצונו בהעברת זכויותיו במשק לאחד מילדיו.

הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים, נחלות ומשקים חקלאיים.

 

מייל:  office@gilad-law.co.il

אתר:  www.gilad-law.co.il

 רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי.

אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.

כמו כן, אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מבזק זה, כולו או חלקו, ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים ומשקים חקלאיים.

 

מייל: office@gilad-law.co.il

אתר:  www.gilad-law.co.il

            משק.קום

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. כמו כן, אין להעתיק, לפרסם ולהפיץ מבזק זה, כולו או חלקו, ללא קבלת אישור מאת עו"ד גלעד שרגא

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת גלעד שרגא, עו"ד

מאת: גלעד שרגא, עו"דנדל"ן ומקרקעין16/07/131401 צפיות
מעמדם וזכויותיהם של הידועים בציבור בנחלה? מה הדין בנישואים שניים בשאלת ירושת הזכויות במשק החקלאי? האם בן/ת הזוג החדש יירש את כל הזכויות בנחלה? האם הילדים מהנישואים הראשוניים עשויים למצוא עצמם מנושלים מהנחלה בעקבות הצטרפותו של בן/ת הזוג החדש למשפחה?

מאת: גלעד שרגא, עו"דדיני מיסים20/05/131532 צפיות
עסקאות שיערכו לאחר סיומה של הוראת השעה, לא יהנו מהפטור שאיפשר מכירת מס' יחידות מגורים וקבלת הפטור מתשלום מס שבח על כל יחידות המגורים הקיימות במשק, דבר שישפיע על שיעור תשלום המיסוי הצפוי למוכר המשק.

מאת: גלעד שרגא, עו"דדיני מיסים05/02/132729 צפיות
הסכנות בעריכת 2 הסכמים שונים למכירת משק חקלאי וכיצד יתייחס בית המשפט כאשר מובאת בפניו מחלוקת בין 2 צדדים לעסקת מכירת משק חקלאי, המבקשים לקבל סעד ועזרה בעסקה הבלתי חוקית שנערכה בינהם, במטרה להונות את רשויות המס?

מאת: גלעד שרגא, עו"דדיני משפחה13/11/122504 צפיות
במידה ותתעורר בעתיד מחלוקת בין היורשים, באשר לתוקפה של העברת הזכויות ללא תמורה שנתנה לאחד האחים, עשוי מקבל המתנה לגלות, כי בית המשפט יבטל את הסכם העברת הזכויות בנחלה, ולא יכיר בו כהסכם מחייב שנערך בין הצדדים וככזה שנגמר במהלך חייהם של ההורים. בית המשפט עשוי לראות בהסכם כמתנה עתידית שתושלם רק לאחר פטירת נותני המתנה, דבר הנוגד את הוראת סעיף 8 (ב) לחוק הירושה.

מאת: גלעד שרגא, עו"דנדל"ן ומקרקעין22/07/121904 צפיות
החלטתו של וועד ההנהלה על קבלתו הרוכש כמועמד לחברות באגודה שיתופית משמשת כהמלצה בלבד, היא אינה מחייבת את מוסדות האגודה ואינה משמשת משקל בעת הכרעת האסיפה הכללית במועד ההצבעה.

מאת: גלעד שרגא, עו"דדיני משפחה20/06/121617 צפיות
מתן זכות שימוש לילדים בבתי המגורים המצויים בחלקת המגורים של הנחלה, ללא עריכת הסכם מסודר, עלולה להקנות לילדים זכויות שימוש עתידיות בבתי המגורים, ללא כל כוונה מצד ההורים בעלי הזכויות בנחלה.

מאת: גלעד שרגא, עו"דנדל"ן ומקרקעין06/05/121905 צפיות
אי עמידת היזם בתנאי הסכם הפיתוח במושב, מצדיקה את ביטול הסכם הפיתוח ע"י מינהל מקרקעי ישראל, ולכן התניית מתן ארכה נוספת להשלמת הבניה בתשלום 31% מערך הקרקע הינה החלטה סבירה.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211507 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211301 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201618 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182013 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181580 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181687 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171799 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica