חפש מאמרים:
שלום אורח
28.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עו"ד אירית רייכמן- על דירת המגורים כגולת הכותרת של חזקת השיתוף

מאת: אירית רייכמןדיני משפחה15/08/20101097 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בבג"צ 8214/07 שניתן ביום 22.7.10 פלונית נ' אלמונית חזר וקבע בית המשפט העליון כי חזקת השיתוף חלה על דירה מגורים של בני הזוג אשר התגוררו בה שנים רבות. בית המשפט העליון קבע כי הדירה הרשומה על שם הבעל היא בבעלות משותפת לשני בני הזוג וחייב את הבעל בתשלום דמי שכירות ראויים לאשה בגין חלקה בדירה מיום שעזבה את הדירה ועד מכירתה בפועל.

[מאת עו"ד אירית רייכמן]

השופטת ארבל מציינת כי לדירת המגורים ישנו מעמד מיוחד בהקשר זה מתוך ראייתה כ"גולת הכותרת של חזקת השיתוף". היות ודירת המגורים מהווה לרוב את הנכס המרכזי והעיקרי של בני הזוג, נדרשת הוכחה מינימאלית של חיים משותפים תחת קורת גג אחת כדי לראותה כמשותפת. לעניין זה יש לציין כי רישומו של הנכס על שם אחד מבני הזוג  כמו גם מקורות המימון של הנכס, אין בהם כשלעצמם לסתור את חזקת השיתוף בנכס הנידון אלא יש לבחון את הנסיבות המעידות על כוונת הצדדים.

המקרה עסק בבני זוג שנישאו בשנת 1959 ורכשו בשנת 1963 דירת מגורים שנרשמה על שם הבעל בלבד. בני הזוג וילדיהם גרו בדירה זו במשך למעלה מ-20 שנה עד גבה טורא ביניהם. בשנת 1982 בני הזוג הגישו תביעות לבית הדין הרבני אשר הכריע בענייני המשמורת, הגירושין והרכוש. בית הדין הרבני קבע כי הדירה הינה רכושו הבלעדי של הבעל היות ונרכשה מכספיו.האישה ערערה על קביעה זו אך בית הדין הרבני דחה אותה. האישה פנתה לבג"ץ אשר ביטל את שני פסקי הדין של בית הדין הרבני.

התנהגותה אינה מצדיקה את "זכייתה בפרס"

השופטים נימקו קביעתם זו בכך שאחד הדיינים לא היה נוכח בדיון וכן לדידם, לעותרת לא ניתנה אפשרות נאותה להביא את העובדות המלאות בפני בית הדין. השופטת בייניש הוסיפה כי בפני בית הדין לא נתבררו כל אמצעי המימון לרכישת הדירה ומשכך, לא ברור האם יש בהם לסתור את הלכת השיתוף החלה על דירה שנרכשה במהלך הנישואים ושימשה למגורי המשפחה.

לאחר דיון חוזר, קבע שוב בית הדין האיזורי כי לאישה אין זכויות על הדירה אף שהיא טענה שאימה מימנה 1/3 מרכישת הדירה. בית הדין טען שלו היתה האישה משתתפת במימון רכישת הדירה, היתה היא עומדת על רישום בעלותה. בית הדין טען כי הלכת השיתוף אינה רלוונטית למקרה זה היות והדירה נרכשה מכספי פיצוי שקיבל הבעל בגין תאונת דרכים שעבר טרם הנישואים ובנוסף, היות והאישה הוגדרה כמורדת וסרבה לקבל גט שנים רבות - התנהגותה אינה מצדיקה את "זכייתה בפרס".

עוד הוסיף בית הדין כי כשבאים לייחס לצדדים כוונה, יש לעשות זאת על רקע התפיסות והנורמות המשפטיות ששררו באותה תקופה. טעם נוסף לאי-חלוקת הדירה בין בני הזוג מצא בית הדין בעובדה שהאישה עזבה את הבית אחרי תכנון וללא הודעה מוקדמת דבר המראה על יחסים שאינם הרמוניים ואינם מקנים זכויות מכוח חזקת השיתוף. האישה ערערה על פסק הדין לבית הדין הגדול, אך ערעורה נדחה גם הפעם.

[למאמרים נוספים בדיני משפחה - עו"ד אירית רייכמן]

האישה: האשם אינו גורם רלוונטי לשאלת חזקת השיתוף

האישה עתרה לבית המשפט הגבוה לצדק בטענה שבית הדין הרבני התעלם מחזקת השיתוף ומההלכות הנוגעות ליישומה. היא טענה שהבעל לא סתר את חזקת השיתוף והדגישה כי הנכס המדובר הינו דירה ששימשה למגוריהם במשך 20 שנה ונרכשה במהלך הנישואים. לטענת האישה, האשם בפירוק הנישואין כמו גם משך הפירוד אינם רלוונטיים לשאלת החלת חזקת השיתוף.

הבעל טען בתגובה כי האישה לא מעלה שום טענה חדשה כבר שנים וכל טענותיה נתבררו לעומקן בעבר- על כן, לדעתו, אין עילה שמצדיקה את התערבות בית המשפט.בית המשפט העליון ביקש מהצדדים באופן חריג להגיש לו מחדש את כל הראיות שהגישו לערכאות השונות לכל אורך השנים וקבע כי במקרה זה יש הצדקה להתערבות בהכרעת בתי הדין הרבניים.

בית המשפט העליון, מפי השופטת עדנה ארבל, הכריע ביום 22.7.10 כי חזקת השיתוף, כפי שהיא נתפסת היום, חלה על היחסים הרכושיים בין בני הזוג. הלכת השיתוף מתוארת בפסק הדין כחזקה הניתנת לסתירה לפיה בני זוג המנהלים אורח חיים תקין ומאמץ משותף (בתוך הבית או מחוץ לו) מתכוונים כי הרכוש הנצבר על ידם במהלך חייהם המשותפים יהיה בבעלות משותפת.

עזיבת העותרת את הבית אינה מבטלת את 24 השנים שחיו יחדיו

בית המשפט העליון מדגיש כי השיקולים שעמדו בבסיס הכרעת בית דין הרבני לא עלו בקנה אחד עם יישום הלכת השיתוף- השופטת ארבל קובעת שהגדרת האישה כמורדת וחיובה בגט אינם רלוונטיים לשאלת החלת חזקת השיתוף. כמו כן, היא מוסיפה כי הרישום ע"ש הבעל בלבד ואי- חתימת האישה על המשכנתא אין בהם כדי לסתור את החזקה. לבסוף, היא מציינת כי עובדת עזיבת העותרת את הבית אינה מבטלת את 24 השנים בהם חיו תחת קורת גג אחת בלי סכסוכים משמעותיים ביניהם, גם אם האישה עזבה את הבית למשך שנה וחצי באמצעם.

בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ קבע כי בית הדין הרבני התעלם לחלוטין מיישום הלכת השיתוף כפי שפורשה ע"י בית המשפט העליון באופן המצדיק את התערבותו. שלושת השופטים קבעו כי הוכחת חזקת השיתוף במקרה זה הינה ברורה- בני הזוג חיו יחד 24 שנים, גידלו יחד 3 ילדים בדירה זו וניהלו באופן כללי אורח חיים תקין תוך מאמץ משותף של שניהם.

עוד נקבע כי הראיות שהביא הבעל אינן כבדות משקל כלל ובוודאי אינן מספיקות כדי לסתור את החזקה. בנוסף, נקבע כי יתר האינדיקציות (חשבונות בנק, עריכת שיפוץ מחסכונות משותפים וכ'ו) מעידות על כוונת שיתוף- לכן, בכל הנוגע לדירת המגורים- בוטלו פסקי הדין של בית הדין הרבני האיזורי והגדול ונקבע כי דירת המגורים שייכת לצדדים בחלקים שווים ועל כן, האישה זכאית לקבל מהבעל דמי שכירות ראויים עבור שימושו בחלקה בדירה מאז נפרדו הצדדים ועד יום מכירתה.

עו"ד אירית רייכמן היא מומחית לדיני משפחה ומגשרת מוסמכת

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

אירית רייכמן - עו"ד ונטוריון

lawyer-r@zahav.net.il

טל: 02-6541542 פקס: 02-6541544

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אירית רייכמן

מאת: אירית רייכמןדיני משפחה23/03/161166 צפיות
בית המשפט המחוזי פסק פיצויים נזיקיים לאישה בסך 180,000 ש"ח בגין עיכוב גט על ידי בעלה, על אף שלא הוכר על ידי בית הדין הרבני כסרבן גט. בית המשפט המחוזי, בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים, קבע כי יש לקבל את עמדת האישה ולחייב את הבעל בפיצוי נזיקי בגין התנהלותו במהלך הליך הגירושין בבית הדין, וזאת על אף העובדה כי בקביעות בית הדין והן בבית הדין הרבני הגדול לא ניתנה קביעה כי הבעל סרבן ו/או מעכב גט.

מאת: אירית רייכמןגישור ובוררות03/02/148510 צפיות
בפסק דין שניתן לאחרונה (25.10.2013) על ידי כב' השופטת גאולה לוין מבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, נקבע כי צוואה שנעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת הנה בטלה.

מאת: אירית רייכמןנזיקין05/01/145837 צפיות
בית המשפט לענייני משפחה נדרש לאחרונה יותר ויותר לדון בתביעות בגין פרסום לשון הרע באמצעות הרשתות החברתיות, ובמיוחד באמצעות רשת הפייסבוק. בשני פסקי דין שניתנו לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון ובבאר שבע, נפסק פיצוי נזיקי בסך של כ-40,000 ש"ח בגין לשון הרע שפורסמה ברשת הפייסבוק. מאת עו"ד אירית רייכמן, עו"ד ומגשרת

מאת: אירית רייכמןגישור ובוררות11/11/137924 צפיות
פס"ד תקדימי: בית המשפט קבע כי התובע יוכר כידוע בצבור ויורש של המנוחה לאחר שבני הזוג התגוררו יחדיו שנה וחמישה חודשים. (תמ"ש 29037-09-12 בבית המשפט למשפחה במחוז ת"א ,שופט נפתלי שילה)

מאת: אירית רייכמןגישור ובוררות15/10/131703 צפיות
בית הדין הרבני הגדול קיבל ערעור של אישה וקבע כי בקשתו של בעלה לסגירת תיק הגירושין ביניהם, אינה כנה, מכיוון שהוא עדיין מעוניין בגירושין. בית הדין הרבני קבע כי כל בקשתו של הבעל היא לסגור את תיק הגירושין כדי להעביר את הדיונים בנושא הרכוש לבית המשפט לענייני משפחה.

מאת: אירית רייכמןדיני משפחה20/09/121598 צפיות
"סוף מעשה במחשבה תחילה" – בטרם נקיטת הליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ראוי לזכור כי קיים מגוון רחב של פעולות בסיסיות בהן יש לנקוט על פי הפירוט כדלקמן:

מאת: אירית רייכמןדיני משפחה16/08/121204 צפיות
תביעת אישה נגד בעלה לפיצוי כספי בגין הנזקים שנגרמו לה בשל העובדה כי הבעל סירב ליתן לה גט.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211507 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211301 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201618 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182013 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181580 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181687 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171799 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica