חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

המערכת הבנקאית בישראל ויחסה לעסקים קטנים ובינוניים

נראה שמשהו השתנה לרעה ביחסם של הבנקים בישראל ללקוחותיהם העסקיים הקטנים והבינוניים. בין אם הסיבה הינה המשבר הכלכלי בעולם והחשש מתרחישים כלכליים אפוקליפטיים, ובין אם מדובר בכלכלת בחירות והחשש מאיום צבאי, בשל השינויים שעבר המזרח התיכון, בעקבות אביב העמים הערבי, הבנקים בישראל החליטו להדק את החגורות ולעבור למדיניות בעלת אופי מתגונן, תוך הקטנת סיכונים.

 

הבנקים הקטנים יותר, שמאז ומעולם לא ראו בעסקים הקטנים והבינוניים את זרז הצמיחה שלהם, הינם היחידים שאומרים בפה מלא את העובדה שאינם מעוניינים בעסקים שיש עימם אפילו קמצוץ של סיכון פיננסי. הבנקים הגדולים ביותר, נזהרים יותר בהצהרותיהם לגבי התנהלותם בתחום העסקי, שכן בתחילת המילניום, בעת משבר ההיי טק הגדול, ההצהרות לגבי הקפאות במתן אשראי לעסקים, גבה מהם מחיר גבוה מאוד. ולפי הפתגם "מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים" נמנעים הבנקים לצאת בהצהרות בומבסטיות, אך בתור מי שנמצא בתחום, בחדרי חדרים מצהירים פקידים בתפקידים ניהוליים על פיקוח יתר של מנהלי המרחבים ושל מרכזי העסקים, על מנהלים בסניפים ועל שורת הגבלות והורדת סמכויות, שמחייבים מנתח לא מבוטל של בקשות אשראי לעבור דרך דרגים בכירים, מעל לרמת הסניף. כמו כן, הגדילו בנקים גדולים מסוימים לעשות, ואף להגביל את תחומי העיסוק של העסקים הקטנים והבינוניים, שביכולתם לקבל אשראי, ואף לפתוח חשבון בבנק, ללא כל קשר לביטחונות אותם יכול העסק להעמיד. ענף המזון בכלל וענף המסעדנות בפרט, הינו הנפגע העיקרי מההגבלות הללו.

 

מילא, לא לאשר אשראי נוסף, עסקים קטנים רבים ובינוניים, לעתים (קרובות מדיי) נדרשים את "להזדכות" בחשבונם בבנק ולכסות את כל התחייבויותיהם. בעבר היתה "הזכות" שמורה לעסקים בעלי הרגלי ניהול פיננסי כושלים מאוד, אך כיום, הורחב "הזכות" אף לעסקים טובים יותר שהעילה לפרידה, בעבר לא הייתה זוכה כלל לתגובה, בוודאי לא לתגובה קיצונית כמו זה. כך יוצא שמעבר להתמודדות הקשה במילא בהתנהלות העסקית היומיומית, חברות קטנות ובינוניות מוצאות עצמם מול שוקת שבורה מול הגופים הפיננסים שאמורים להיות שותפם הפיננסי והכתובת המרכזית למימון ההון החוזר של החברה או להרחבתו.

 

עסקים אחרים שזוכים לאמון הבנקים, ומקבלים סיוע כלכלי למימון פעילות כזאת או אחרת, משלמים מחיר יקר עבור "הסיכון" שנוטל הבנק עבורו. מה גם שהעסקים נדרשים לשיעור ביטחונות גבוה יותר עבור "הסיכון" שנוטל הבנק.

 

לצד ההגבלות, ניאותו בנקים מסוימים להרים את הכפפה ולשדר לעולם כי דווקא עכשיו זהו הזמן הטוב ביותר לגייס חברות קטנות ובינוניות למצבת הלקוחות שלהם. מכאן זה הזמן לברך על היוזמה ולקוות שהמהלך איננו רק גימיק תקשורתי אלא יש בו גם מן הרצון לתמוך במגזר שמחזיק ומזין את הכלכלה העולמית.

 

ברצוני לציין מספר פעולות הכרחיות לשמירה על יחסי עבודה תקינים עם הבנקים:

·      נהלו תזרים מזומנים ותתכוננו לחריגות הצפויות בחשבון הבנק. בקשת אשראי טרם המשבר עדיף מתחנונים לעזרה בשיא המשבר הפיננסי.

·      בעת פתיחת חשבון בנק, תכתיבו את דרישותיכם בטרם התחלת העבודה עם הבנק. ההבנות בעת פתיחת החשבון וההישגים שתשיגו, תמיד יהיו טובים מה"תוספות" לאחר תחילת העבודה.

·      תעקבו אחר חשבון הבנק שלכם באינטרנט, לפחות 3 פעמים בשבוע. הבנקים בונים על בורותיכם בניהול חשבון הבנק ומבצעים פעולות לרעתכם לרווחתם. שימו גדש על גובה העמלות, הריביות על מסגרת העו"ש ועל חריגה ממסגרת (20% מסך המסגרת המאושרת), פעולות כמו החזרת שקים, קליטה לא נכונה של סכום השיק וכד... תבררו בטרם עת את מחיר הפעולה ותדרשו הנחה.

·      ההבדל בין המקח בשוק וזה שבבנק הינו בטון הדיבור ובסביבת העבודה. כל נושא פתוח למשא ומתן. עמדו על שלכם

·      תתחברו לסניפים שהמליצו לכם או שאחד מעובדי הסניף מכר שלכם. אין מחיר לעבודה על בסיס היכרות אישית, והדרך לפתירת בעיות מול הבנק קצר יותר.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

אייל בן חמו- יועץ כלכלי לחברות קטנות ובינוניות

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אייל בן חמו

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים01/02/131089 צפיות
הוצאה וכל פעולה הונית (בעיקר משיכות בעלים), חייב להיות מקור מימון. מקורות המימון הקונבנציונליים המקובלים, הינם הכנסות העסק, ובמקרים רבים גם השימוש בהון בנקאי. לסיכום, השימוש בהון שאיננו נוצר ממהלך העסקים השוטף של החברה, איננו הון מובן מאליו ובדרך כלל הינו מקור של פעילויות תזרימיות ארוכות טווח. תבחנו כל שימוש האם באמת הוא דורש שימוש בהון זר, גם אם זה על חשבון הרווח הכלכלי שלכם בטווח הקצר.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים16/12/111484 צפיות
האטה כלכלית פרושה מיעוט עסקאות כלכליות, קושי בגיוס הון לבצוע השקעות והקטנת הוצאות. ראשונים לעשות הינם המשקיעים הפיננסים שעיקר פעילותם בשוק ההון, וכבר היום אנו עדים למחזורי פעילות נמוכים מאוד בבורסה של תל אביב. השניים לצמצם פעילות הינם הבנקים המסחריים (כבר היום מתמחרים הבנקים מחדש את הרביות על העו"ש ללקוחות המסומנים כמסוכנים) שהיקף ההלוואות הניתנות על ידם יורדות באופן משמעותי. הבאים בטור לצמצם פעילות הינם החברות הציבוריות והפרטיות הגדולות, בעיקר חברות התלויות ביבוא או יצוא מוצרים, שפעילותם מוכוונת ע"י אסטרטגיה ברורה ותגובות ברורות בהתאם למצב המשק, ואחרונים להבין את גודל המשבר והקשיים אותם שוק במיתון מעמיד, הינם העסקים הקטנים והבינוניים ומשקי הבית.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים16/12/111483 צפיות
אתיקה בעסקים מיושמת הלכה למעשה בחברות גדולות וציבוריות בעולם כולו, תוך אמונה שהכלת כללים אתים, ביכולתם ליצור פלטפורמה עסקית יציבה להמשך שגשוגו של העסק והרחבתו. הזדהות ציבורית לפירמה שעיקר עיסוקיה תלויים בדעת הקהל על מוצריה, חייבת לראות באתיקה העסקית שלה ערך עליון. אתיקה עסקית איננה נחלת העסקים הגדולים בלבד. אתיקה עסקית מגדירה כללי התנהגות בסיסיים, במסגרת ההתנהלות העסקית היומיומית של העסק, אם ללקוחות העסק, ספקים לקוחות, מתחרים ולסביבת העבודה הכללית.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים16/12/111528 צפיות
תמחיר של מוצר או שרות, אינו דבר של מה בכך, ופעמים רבות אינו פשוט מכפי שהוא נראה. עסקים קטנים ובינוניים עומדים לא פעם מול הדילמה, מדוע רווחי העסק בפועל, אינם מותאמים לרווח שהם צפו מלכתחילה. במרבית המקרים, הרווח בפועל נמוך מהרווח הצפוי, ובמקרים קיצוניים, דוחות החברה מציגות הפסד. מטרת המאמר איננה ללמד טכניקות או מודלים לביצוע תמחיר באופן טכני, אלא לתת דגשים לביצוע תמחיר נכון ומדויק.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים06/11/111219 צפיות
מרבית העסקים הקטנים והבינוניים, בהם אני נתקל במהלך עבודתי, אינם מנהלים תזרים מזומנים באופן סדיר. רבים מהם אף אינם מודעים להיקפי התקבולים והתשלומים הצפויים בתקופה הקרובה. תזרים מזומנים הינו ליבו הפועם של העסק, במיוחד בעסקים בהם מתח הרווחים אינו גדול במיוחד. תזרים מזומנים פורט את הפעילות התפעולית הצפוייה של החברה, אם על סמך נתונים קשיחים ומהימנים (שקים למשמרת, החזר הלוואות, הוראות קבע, תשלומים לספקים בגין חודשים קודמים וכד...) ועל סמך הערכות מלומדות של בעלי העסק ומנהליו. תזרים המזומנים הינו כלי ניהולי החשוב ביותר, אשר עומד לרשות מנהלי העסק.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים06/11/111062 צפיות
מחזוריות הינה דבר טבעי בעולמינו. יום ולילה, הגאות והשפל, עונות השנה, כל אלה נגרמים מתנועת כדור הארץ ומההתמצאות הקוסמית שלנו במערכת השמש. למחזוריות ישנה השפעה גם על העסקים בכלל ועל עסקים קמעונאיים בפרט. עסקי הבגדים מושפעים מעונות השנה ומציגים קולקציות מתאימות למזג האוויר, עסקי המזון מושפעים אף הם מעונות השנה, שכן תקופות החגים מאופיינות במכירות גבוהות מאוד לעומת תקופת הקיץ הנחשבת לתקופת השפל העונתית של עסקים אלו. כל עסק קמעונאי, חווה במהלך השנה, שינויים קיצוניים במחזור המכירות. המחזוריות בעסקים מאופיינת במחזורי מכירות קיצוניים, אם כלפי מעלה ואם כלפי מטה. לא ניתן לבטל את העונתיות העסקית בעסקים קמעונאיים, אך בהחלט ניתן להיערך לעונתיות בהתאם ולהבטיח שהעסק לא יפספס את העונה הבוערת של המכירות מחד, ולא יקרוס לתהומות תזרימים בעונת היובש מאידך.

מאת: אייל בן חמועסקים קטנים ובינוניים31/10/111860 צפיות
המעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ, נושא בחובו התנהלות משפטית, חשבונאית וכלכלית שונה ממה שהורגלו בעלי העסק במסגרת העוסק המורשה, והוא דורש מבעלי החברה החדשים ללמוד את רזי ההתנהלות בגוף המשפטי החדש. לרוב, המעבר נדרש מעצם עיסוקו של העסק, אך הסיבות יכולות לנבוע מטעמי מיסוי או דרישה של רשויות המס (עקב מחזורי מכירות ורווחים גבוהים במיוחד). בניגוד להתאגדות כעוסק מורשה, התאגדות כחברה בע"מ, מפרידה בין בעלי העסק לעסקם, והיא מתנהלת כישות משפטית שונה מבעליה. הכוונה שבמידה והחברה נקלעת לקשיים כלכליים ואין ביכולתה לפרוע את התחייבויותיה לנושיה, עצם ההתאגדות מגינה (עד רמה מסוימת) על בעלי המניות בחברה, מנושיה.

מאמרים נוספים בנושא עסקים קטנים ובינוניים

מאת: לילה בן הרוש עסקים קטנים ובינוניים12/07/211338 צפיות
דווקא ברגעי ההצלחה חייבים להמשיך ! פרסום , שיווק ויחסי ציבור הם אינם פעולות חד פעמיות שעושים רק שהעסק זקוק להחייאה ויש ביומן יותר ימים ריקים מאשר מלאים , הפעולות האלו הם חלק שוטף מניהול העסק ודווקא בתקופות שופעות וטובות יותר של העסק שיש תזרים כספים יותר נזיל , שם זה בדיוק הזמן שבו אפשר וצריך להמשיך לחזק את המותג או, את העסק בנוסף להתחדשות בלתי פוסקת.

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים17/06/211186 צפיות
חשיבות ההתמחות המשפטית ויועץ מונציפאלי בכיר בתחום התכנון והבנייה תחום התכנון והבנייה הנו תחום תכנוני ומשפטי מורכב אשר עוסק במגוון נושאים, כגון קבלת היתרי בנייה, קבלת הקלות בנייה, קבלת אישור שימוש חריג, רישיון עסק,אישורי תכניות, שינוי ייעוד, טיפול בהתנגדויות, הפחתת / ביטול חיובים בהיטלי השבחה, הפקעות מקרקעין, תביעות פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ייצוג בהליכים שננקטים בגין ביצוע עבירות בנייה, התמודדות עם צווי נריסה לפי החוק ועוד.

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים01/06/211042 צפיות
תיקון 34 – רפורמת רישוי עסקים כבר כאן תיקון 34 לחוק רישוי עסקים – מה חדש? ב – 18/7/18 סיימה ועדת הפנים של הכנסת סדרת דיונים בהצעת החוק לרישוי דיפרנציאלי ואושר תיקון 34 לחוק רישוי עסקים בקריאה שניה ושלישית במליאה. תיקון 34 לחוק רישוי עסקים משמעותי ומחולל שינוי נרחב ומטרתו להקל על עסקים על ידי הפחתת הרגולציה והבירוקרטיה המוטלת על כתפיהם. הוא מכונה "רפורמה" וכדי לבדל אותה מרפורמות קודמות היא קרויה "רישוי עסקים דיפרנציאלי" .

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים04/01/211218 צפיות
משרדנו סייע במחקר בסיוע להפחתת הנטל הבירוקרטי על בעלי העסקים. בקרוב עלויות הרישוי יקוצצו משמעותית. התיקון לתקנות רישוי עסקים יאפשר להתחיל לעבוד עם המסלולים המקוצרים. עסקים ברמת סיכון נמוכה יוכלו לקבל רישיון עסק על בסיס תצהיר, ללא תהליך האישורים המלא הקיים עד כה.

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים03/05/201068 צפיות
בכל תהליך של פתוח עסקי או תכנון אסטרטגי ,מתבצע תהליך של ניתוח יכולות עסקיות, במטרה לזהות את נקודות החוזק והחולשה של העסק. באותה נשימה מתבצעת הערכה של ההזדמנויות העסקיות, והאיומים הנשקפים מסביבת התחרות הקרובה (מתחרים, לקוחות, ספקים תחליפים, חודרים חדשים) והסביבה הרחבה ( פוליטית, כלכלית, חברתית, רגולציה, טכנולוגית, שמירת הסביבה).

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים05/04/201058 צפיות
כל בעל עסק ללא קשר לגודל העסק, חייב לבחון ולהעריך מנקודת ראות של "ועדת חקירה עצמית" איך הוא ועסקו חוו את האירוע הזה, ולהיזכר באירועים שליליים נוספים שחוו בעבר, בתהליך ניהול העסק שלהם, לקבל תובנות חדשות בניהול עסקי וליישמם בעסק שלהם.

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים05/04/20926 צפיות
כל בעל עסק ללא קשר לגודל העסק, חייב לבחון ולהעריך מנקודת ראות של "ועדת חקירה עצמית" איך הוא ועסקו חוו את האירוע הזה, ולהיזכר באירועים שליליים נוספים שחוו בעבר, בתהליך ניהול העסק שלהם, לקבל תובנות חדשות בניהול עסקי וליישמם בעסק שלהם.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica