חפש מאמרים:
שלום אורח
22.03.2019
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

מאת חיים נוי

מסעדת "וינה" השוכנת ברחוב בן יהודה 62 בתל אביב היא מסעדה ותיקה שנוסדה לפני כשבעים שנה והמתמחה באוכל יהודי נוסח מזרח-אירופה. בשנים האחרונות קמה לה עדנה לארוחה מבית האימא הפולניה או הרומניה או הרוסיה ורבים שבים ופוקדים מסעדות המתמחות באוכל היהודי המנחם הזה, חלק רב מהם תיירים ולאחרונה גם צעירים שחזרו ממסע קניות בארצות מזרח אירופה ובמיוחד מפולין, שם הפירוגי הוא מאכל לאומי.

הכיסונים הם כשמם , מעין כיסי בצק הממולאים בכל טוב ובעיקר בשר מבושל טחון או פירה תפוחי אדמה. המאכל הזה נפוץ בכל העולם בשמות שונים, אבל במזרח אירופה הוא קרוי קרפלך, ורניקס (ממולא פירה), פירושקי ופירוגי שהוא מאכל כמעט לאומי בפולין ושם ממלאים אותו כיד הדימיון הטובה. הפירוגי הממולא בפירה של תפוחי אדמה נקרא פירוגי-רוסקי, נוסח רוסי, אבל זה ממש לאו דווקא רוסי. הפולנים מערבבים במלית תפוחי האדמה גם גבינה לבנה ומגישים אותם מבושלים במים רותחים ומערימים עליהם בצל מטוגן וחמאה מומסת.

במסעדות רבות הכיסונים שמורים במקרר או במקפיא ומוגשים לאחר חימום או טיגון.  ברוב המסעדות , הן נעשות במקום כבסרט נע על ידי מבשלות הטרודות כל העת בהנפקת פירוגי חדשים לסיר המהביל.

מסעדות בודדות בארץ מצליחות להתמודד עם הורניקס האלה בעבודת יד וכיום רבות מהן קונות את התוצרת ממפעלים המתמחים בכך. ברור שניתן להבחין בכך, למי שמתמחה בקולינריה המאבחן מלית עם אבקות למיניהן ובצק שידע ימים טובים יותר.

אחת המסעדות הטובות ביותר, לדעתי, המנפיקה ורניקס של מלית פירה תפוחי אדמה היא מסעדת וינה הותיקה. הקפדתי לצרוך כמה שבועות מהתבשיל הזה ורמתו היא נפלאה, לפעמים עולה על המוגש במסעדות רבות בפולין. הורניקס של מסעדת וינה הם מוצקים, עתירי מלית טעימה והגימור הוא מושלם. הטעם הוא נפלא ורק על מנת הורניקס שלהם מגיע למסעדה לפחות 3 מזלגות מישליין.

את המסעדה הקימו לפני יותר מ-70 שנה זוג יוצאי פולין שמכרו אותה לבלה ושמואל-סטפן, ניצולי שואה מפולין,  שהריצו אותה שנים רבות. כיום מנהל את המסעדה הנכד אייל ארנברג שביחד עם בת זוגו מאשה, מפליאים בבישול , בדיוק כמו שבישלה הסבתא בלה. אייל היה בן בית במסעדה והתגורר עם הסבים, כיון שהוריו נדדו בשירות הקבע של האב, שהיה קצין בכיר. אייל למד את כל רזי המקצוע והמאכלים המוגשים כיום הם בדיוק לפי אותה נוסחה שבישלה סבתו.

מאשה אחראית בין היתר על הכיסונים המופלאים והיא מרדדת וממלאת אותם כל יום והם פשוט מעולים. דגמתי קרפלך-ורניקס=פירוגי במסעדות רבות בארץ ולדעתי, הם המוצלחים ביותר.

הפירה במסעדה הוא מעולה ויש לו טוויסט מיוחד, ההופך אותו לרך ועדין ומלא טעמים. הסוד הוא לדברי אייל, תוספת של חמאה, בהתאם לצורך וכן מהילה עם מרק עוף!!

השניצל הוא טעים , אך רגיל. הוא בעובי המתאים ובגודל חורג מהבינוני.

הגולש והבשר הצלוי הם רכים וטעימים, די חריג בהשוואה למסעדות שבהם הבשר לא רך דיו ונוקשה.

מנת צימעס הגזר היא רדודה, לדעתי. זה פשוט עיגולי גזר מבושלים במים ממותקים קמעא. צימעס מכינים כמעט מכל ירק או פרי. צימעס הגזר מלווה בדרך כלל בצימוקים ובשזיפים והם מבושלים ברוטב סמיך, לפעמים בתוספת קינמון או וניל.

כדורי העוף ברוטב הם מעולים ומוגשים בנוסח אחר: מעין קציצות עוף גדולות המבושלות ברוטב חום וטעים. הקציצות שזורות בירק והן מיוחדות וטעימות.

הדג הממולא, גפילטע פיש, הוא קציצת דג טחון גדולה, לא מתוקה ולא מפולפלת מידי , כנראה כדי שתהיה מקובלת על כל הזרמים באוכל היהודי.

במסעדה מגישים גם רגל קרושה ולדברי אייל, רבים הם הלהוטים אחר המאכל הרוטט הזה. עם זאת, כבר אין מגישים מיני חלקי פנים ברטבים סמיכים, כיון שרבים כבר אינם מכירים את המאכלים הללו.

בחורף מגישים גם חמין מסורתי והיות ודגמתי גם אותו בעבר, ראוי לציין כי מדובר בחמין בדיוק לפי הנוסחה היהודית הנכונה וטעמו הוא נהדר.

הקומפוט של אייל הוא ליפתן מסורתי של שזיפים ומשמשים עם מעט צימוקים. השזיפים הם בעלי גלעין ומי הלפתן הם מתוקים באורח בינוני. בליפתן פירות יבשים מסורתי, נהוג להגיש שזיפים מגולענים עם צימוקים ופירות יבשים נוספים ויש כאלה המוסיפים מעט קינמון ותמצית וניל.

מחירים:

שניצל עם תוספת - 52 ₪, ורניקס - 28 שח,  כבד קצוץ 28 שח וזה גם מחירה של הרגל הקרושה, זוג כדורי עוף גדולים עם תוספת - 52 שח, גולש 60 שח.

צילומים מהתפריט

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים, מבקר מופעים, מוזיקה ומסעדות. מומחה קולינרי ולאוכל יהודי

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חיים נוי

מאת: חיים נויתיאטרון12/03/1979 צפיות
"אל תוך היער" (INTO THE WOOD) המחזמר הנודע של סטיבן סונדהיים, העולה ברחבי הארץ בהפקת האופרה הקלה בנגב - הוא תוסס וצבעוני ומוצג בשפת המקור באנגלית. ההפקה המושקעת התברכה בתפאורה ותלבושות שלא היו מביישים אף תיאטרון בארץ וחושפת מספר כישרונות צעירים וותיקים,

מאת: חיים נויתיאטרון27/02/19146 צפיות
"האחים גרים למבוגרים" העולה בבית צבי ברמת גן היא הצגה הזויה, העשויה מדייסה של אגדות הילדים הידועות, בעטיפה מרשרשת ומצחיקה. מי שרוצה להתרענן קצת מהבלי הפוליטיקה ומזג האוויר ההפכפך, בהחלט ימצא חוויה מרנינה שספק אם יבינו אותה, אבל, בלי ספק, היא תסביר לנו אחת ולתמיד מה באמת קרה שם, בחלון האחורי של האגדות.

מאת: חיים נויתיאטרון26/02/19152 צפיות
"קן הקוקייה" ,העולה בתיאטרון הקאמרי ,שוב מעלה בפנינו את הסוגיה מיהו משוגע? מיהו החריג? היושב בבית החולים או שמא האנשים בחוץ. המחזה מהווה חוויה תיאטרלית עוצמתית , הפולשת אל החדרים האחוריים של בית חולים לחולי נפש בשנים עברו, ופותחת צוהר לעולמם של החולים או שמא הם אלה הם האנשים השפויים המתבוננים בבעתה בעולם שממול.

מאת: חיים נויתיאטרון18/02/19274 צפיות
התצורה המיוחדת בהפקה , מבוססת על במה עגולה שעליה מוצגת העלילה, כאשר השחקנים עולים ממעגל כסאות מסביב לבמה הגדולה. השחקנים שמסביב, נוטלים חלק בהצגה בנגינה ובסיוע בהעברת אביזרים ותלבושות. הם משמשים גם מקהלה ומבצעים את המקצבים המוזיקליים.

מאת: חיים נויתיאטרון09/02/19329 צפיות
מלאכים באמריקה הוא פנטזיה, שזורה בהזיות, העוסקת בשנות השמונים העליזות בארה"ב, סערת האיידס ועלילות מספר גיבורים מכל שכבות החברה, כולם מתנקזים לגורל בלתי צפוי, נוצץ, נוקב, מרגש ותוסס.

מאת: חיים נויתיאטרון05/02/19324 צפיות
מדובר בהצגה מרגשת, העוסקת בתעתועי זיכרון, באדם בערוב ימיו וכאשר הדמנציה מתחילה לקנן בו ולהתפשט מיום ליום , והוא מנסה, לשווא, בכל כוחו, להרים ראש ולא לתת למוחו לשקוע. סבא של ערן -דמותו של ניר בהצגה- היה רואה חשבון ונשיא לשכת רואי החשבון. הוא גידל את הנער כאשר אביו נפטר לפתע. הסב העניק לנער חום ואהבה, שיחק איתו במשחקי ילדות, לימד אותו על מקצועו ועל מכלול הנושאים שצפו במוחו של הנער המתבגר.

מאת: חיים נויתיאטרון27/01/19370 צפיות
העלילה עוסקת בהרמן ברודר, החי עם גויה פולניה שהייתה בשעתו עוזרת בית בביתם בפולין והיא הסתירה אותו בתקופת המלחמה. לאחר מכן, הם מהגרים לניו יורק וחיים בצוותא כזוג נשוי. יאדויגה הפולנייה קושרת חייה עם הרמן ואפילו מעוניינת להתגייר. אולם, הרמן שוכר דירה נוספת וחי חיים כפולים עם המאהבת היהודייה שלו מאשה, שחיה עם אימה ומצפה לגט מבעלה כדי להינשא להרמן

מאמרים נוספים בנושא מתכונים ואוכל - כללי

מאת: דודישמתכונים ואוכל - כללי24/08/181164 צפיות
אמנם פורים כבר עבר אבל עבור טבעונים, תחפושת היא לא רק עניין של לבוש. הזמנתם חברים לא טבעוניים לארוחת ערב ואתם רוצים להמם אותם במנה שתגרום להם לחשוב פעמיים?

מאת: רוני הכהןמתכונים ואוכל - כללי25/05/181241 צפיות
הרצון להכין בצורה עצמית את היין עם רכישה של מיכלי נירוסטה שבהם מעבירים את היין את התהליך של התסיסה עד להיותו מוכן לשתייה.

מאת: shlomy מתכונים ואוכל - כללי26/12/171626 צפיות
מתכננים אירוע? בטח חשבתם כיצד לארגן את כל נושא האוכל, האם כדי להכין באופן עצמאי או להזמין קייטרינג מוכן, והבכן כיום יותר ויותר אירועים נהנים מהזמנת רייטינג מוכן, דבר המאפשר קודם להקל משמעותית על הפקת האירוע וגם לדאוג שכולם יהנו ממנו בלי יוצא מהכלל

מאת: שלום כהןמתכונים ואוכל - כללי14/04/173265 צפיות
אפייה הפכה בשנים האחרונות לתחביב מרגיע עבור אנשים רבים שבזכותו הם יכולים לבטא את היצירתיות שלהם בצורה טעימה במיוחד. כל מי שאוהב לאפות יודע עד כמה הפעולה הזו אכן מרגיעה, ולמרבה השמחה, יש כיום מגוון גדול של מתכונים שונים שניתן להכין בבית וליהנות מתוצרים מתוקים וטעימים להפליא.

מאת: רוני הכהןמתכונים ואוכל - כללי31/03/173116 צפיות
הארוחות שלכם הן בגדר נעלם שאתם מגלים רק ברגע האחרון האפשרי? לא אידיאלי, אבל לאחר ביצוע דיאטת כאסח להורדת כל המשקל המיותר, עברו אל אכילה נכונה בצורה קבועה ולא ארעית.

מאת: דודישמתכונים ואוכל - כללי22/02/172936 צפיות
מתכוני וידאו יכולים להיות כיף גדול, גם ליצור אותם וגם לצפות בהם. הבעיה היא, שכמו שאמרתי, לא ממש משעמם לי בחיים (אני צופה בערך בחמש סדרות במקביל

מאת: הדסהמתכונים ואוכל - כללי27/10/161684 צפיות
אוכל הינו חלק משמעותי בחוויית החופשה. מכיוון שרבים מהנופשים מתארחים במלונות על בסיס חצי פנסיון, הם אוכלים לא מעט מחוץ למלון. פיצה היא אחד המאכלים האהובים ביותר, ולכן תמיד ניתן למצוא אנשים אשר מבקשים לאכול פיצה באילת או ירושלים.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica