חפש מאמרים:
שלום אורח
19.02.2020
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

מאת חיים נוי

מסעדת "וינה" השוכנת ברחוב בן יהודה 62 בתל אביב היא מסעדה ותיקה שנוסדה לפני כשבעים שנה והמתמחה באוכל יהודי נוסח מזרח-אירופה. בשנים האחרונות קמה לה עדנה לארוחה מבית האימא הפולניה או הרומניה או הרוסיה ורבים שבים ופוקדים מסעדות המתמחות באוכל היהודי המנחם הזה, חלק רב מהם תיירים ולאחרונה גם צעירים שחזרו ממסע קניות בארצות מזרח אירופה ובמיוחד מפולין, שם הפירוגי הוא מאכל לאומי.

הכיסונים הם כשמם , מעין כיסי בצק הממולאים בכל טוב ובעיקר בשר מבושל טחון או פירה תפוחי אדמה. המאכל הזה נפוץ בכל העולם בשמות שונים, אבל במזרח אירופה הוא קרוי קרפלך, ורניקס (ממולא פירה), פירושקי ופירוגי שהוא מאכל כמעט לאומי בפולין ושם ממלאים אותו כיד הדימיון הטובה. הפירוגי הממולא בפירה של תפוחי אדמה נקרא פירוגי-רוסקי, נוסח רוסי, אבל זה ממש לאו דווקא רוסי. הפולנים מערבבים במלית תפוחי האדמה גם גבינה לבנה ומגישים אותם מבושלים במים רותחים ומערימים עליהם בצל מטוגן וחמאה מומסת.

במסעדות רבות הכיסונים שמורים במקרר או במקפיא ומוגשים לאחר חימום או טיגון.  ברוב המסעדות , הן נעשות במקום כבסרט נע על ידי מבשלות הטרודות כל העת בהנפקת פירוגי חדשים לסיר המהביל.

מסעדות בודדות בארץ מצליחות להתמודד עם הורניקס האלה בעבודת יד וכיום רבות מהן קונות את התוצרת ממפעלים המתמחים בכך. ברור שניתן להבחין בכך, למי שמתמחה בקולינריה המאבחן מלית עם אבקות למיניהן ובצק שידע ימים טובים יותר.

אחת המסעדות הטובות ביותר, לדעתי, המנפיקה ורניקס של מלית פירה תפוחי אדמה היא מסעדת וינה הותיקה. הקפדתי לצרוך כמה שבועות מהתבשיל הזה ורמתו היא נפלאה, לפעמים עולה על המוגש במסעדות רבות בפולין. הורניקס של מסעדת וינה הם מוצקים, עתירי מלית טעימה והגימור הוא מושלם. הטעם הוא נפלא ורק על מנת הורניקס שלהם מגיע למסעדה לפחות 3 מזלגות מישליין.

את המסעדה הקימו לפני יותר מ-70 שנה זוג יוצאי פולין שמכרו אותה לבלה ושמואל-סטפן, ניצולי שואה מפולין,  שהריצו אותה שנים רבות. כיום מנהל את המסעדה הנכד אייל ארנברג שביחד עם בת זוגו מאשה, מפליאים בבישול , בדיוק כמו שבישלה הסבתא בלה. אייל היה בן בית במסעדה והתגורר עם הסבים, כיון שהוריו נדדו בשירות הקבע של האב, שהיה קצין בכיר. אייל למד את כל רזי המקצוע והמאכלים המוגשים כיום הם בדיוק לפי אותה נוסחה שבישלה סבתו.

מאשה אחראית בין היתר על הכיסונים המופלאים והיא מרדדת וממלאת אותם כל יום והם פשוט מעולים. דגמתי קרפלך-ורניקס=פירוגי במסעדות רבות בארץ ולדעתי, הם המוצלחים ביותר.

הפירה במסעדה הוא מעולה ויש לו טוויסט מיוחד, ההופך אותו לרך ועדין ומלא טעמים. הסוד הוא לדברי אייל, תוספת של חמאה, בהתאם לצורך וכן מהילה עם מרק עוף!!

השניצל הוא טעים , אך רגיל. הוא בעובי המתאים ובגודל חורג מהבינוני.

הגולש והבשר הצלוי הם רכים וטעימים, די חריג בהשוואה למסעדות שבהם הבשר לא רך דיו ונוקשה.

מנת צימעס הגזר היא רדודה, לדעתי. זה פשוט עיגולי גזר מבושלים במים ממותקים קמעא. צימעס מכינים כמעט מכל ירק או פרי. צימעס הגזר מלווה בדרך כלל בצימוקים ובשזיפים והם מבושלים ברוטב סמיך, לפעמים בתוספת קינמון או וניל.

כדורי העוף ברוטב הם מעולים ומוגשים בנוסח אחר: מעין קציצות עוף גדולות המבושלות ברוטב חום וטעים. הקציצות שזורות בירק והן מיוחדות וטעימות.

הדג הממולא, גפילטע פיש, הוא קציצת דג טחון גדולה, לא מתוקה ולא מפולפלת מידי , כנראה כדי שתהיה מקובלת על כל הזרמים באוכל היהודי.

במסעדה מגישים גם רגל קרושה ולדברי אייל, רבים הם הלהוטים אחר המאכל הרוטט הזה. עם זאת, כבר אין מגישים מיני חלקי פנים ברטבים סמיכים, כיון שרבים כבר אינם מכירים את המאכלים הללו.

בחורף מגישים גם חמין מסורתי והיות ודגמתי גם אותו בעבר, ראוי לציין כי מדובר בחמין בדיוק לפי הנוסחה היהודית הנכונה וטעמו הוא נהדר.

הקומפוט של אייל הוא ליפתן מסורתי של שזיפים ומשמשים עם מעט צימוקים. השזיפים הם בעלי גלעין ומי הלפתן הם מתוקים באורח בינוני. בליפתן פירות יבשים מסורתי, נהוג להגיש שזיפים מגולענים עם צימוקים ופירות יבשים נוספים ויש כאלה המוסיפים מעט קינמון ותמצית וניל.

מחירים:

שניצל עם תוספת - 52 ₪, ורניקס - 28 שח,  כבד קצוץ 28 שח וזה גם מחירה של הרגל הקרושה, זוג כדורי עוף גדולים עם תוספת - 52 שח, גולש 60 שח.

צילומים מהתפריט

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים, מבקר מופעים, מוזיקה ומסעדות. מומחה קולינרי ולאוכל יהודי

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חיים נוי

מאת: חיים נויצרכנות וקניות16/02/2029 צפיות
Mary Kay Inc., חברת קוסמטיקה גלובלית ומובילה בחידושים בטיפוח העור, ממשיכה בתמיכה בת עשרות שנים שלה בקהילת הקוסמטיקה והקהילה המדעית על ידי תמיכה לאחרונה בכנס פאלם ספרינג לדרמטולוגיה דורית 2020 מ-14 עד 16 בפברואר.

מאת: חיים נויתיאטרון02/02/2091 צפיות
"לרקוד ולעוף" בבית צבי ברמת גן הוא מחזה על משפחה ישראלית המנהלת בית מלון קטן ושזורה בשקרים ובסודות אפלים, כואבת וצוחקת ומשרטטת לפנינו הוויה לא טיפוסית של חיים בצל היגון, השכול והאושר הנכסף. להקת שחקנים משובחת עם בימוי משובח של אלה ניקולבסקי, מצליחה להציג מחזה קולח ומסקרן, מרגש, מענג ומעניין.

מאת: חיים נויתיאטרון28/01/20147 צפיות
מצדה 1942, מחזה מוזיקלי, העולה בבכורה עולמית בתיאטרון הבימה, הוא מופע מטלטל, קסום ומרגש, המעניק לצופים חוייה תיאטרלית נוקבת ומפעימה. משה קפטן, המנהל האמנותי של הבימה ובמאי ההצגה המוזיקלית הצליח ללהטט עם להקת השחקנים הנפלאים והתוצאה היא הפקה מדהימה שחובה לצפות בה.

מאת: חיים נויתיאטרון26/01/20119 צפיות
"פאנק רוק" הוא מחזה מטלטל, העוסק בנושא טעון של אלימות בקרב בני נוער שכתב המחזאי סיימון סטיבנס לפני 12 שנים בהשראת הטבח באוניברסיטה בארה"ב בידי אחד הסטודנטים. מאז, היו מעשי אלימות וירי בעוד מוסדות לימוד שהיו קשורים לרדידות מוסרית ואלימות בקרב הנוער, תוך עצימת עין חינוכית או משפחתית. המחזה העולה בבית צבי ברמת גן מבוצע באורח מופלא בידי להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא חוויה תיאטרלית.

מאת: חיים נויתיאטרון06/01/20216 צפיות
"מפץ – קברט מהארון" הוא מופע קברט מוזיקלי מודרני, מרגש ומרתק, המבוסס על חייו האישיים של השחקן והיוצר אחיקם ציפקיס.

מאת: חיים נויתיאטרון31/12/19237 צפיות
"אלף לילה ולילה" העולה בבית צבי בתיאטרון רמת גן – הוא מחזמר מקסים ותוסס לילדים (ולהוריהם) המספר בקלילות את עלילות שחרזדה המגוללת בפני הנסיך שאסר אותה את עלילות האגדות וסיפורי הילדים הנודעים, במשך אלף לילה ולילה, כדי להינצל מרוע הגזירה ולבסוף גם להינשא לו.

מאת: חיים נוימוסיקה26/11/19404 צפיות
פיוטים וניגונים מההיסטוריה היהודית שנשכחו ואבדו, נחשפו בידי בעל תפילה תל אביבי, שלומי הוניג שכינס חלק מהם לאלבום ייחודי " זיכרונות מגרמניה" והם זכו לעדנה ולחיים חדשים באלבום הבכורה שלו . האלבום בסגנון מוזיקה יהודית, מסורתית, קלאסית, נוצר בעקבות תווים שנמצאו במשפחתו של הוניג מודפסים באנציקלופדיה גרמנית ישנה על יהדות.

מאמרים נוספים בנושא מתכונים ואוכל - כללי

מאת: shlomy מתכונים ואוכל - כללי22/01/20148 צפיות
מתכננים אירוע בקרוב? רוצים לבחור את הקייטרינג הנכון ביותר עבור האירוע, וזה שיתרום להצלחה שלו בצורה הטובה ביותר? אם כן כדי לכם לקרוא את המאמר הבא:

מאת: ניב אבןמתכונים ואוכל - כללי21/01/20145 צפיות
אך מה ניתן לעשות כאשר רוצים לחגוג אירוע באווירה יותר אישית, מבלי לאבד את הייחודיות של ארוחת שף טעימה ומזמינה ללא טרחה שמצריכה עמידה מול כיריים ותנורים בוערים? בשביל זה בדיוק קיימים שפים אישיים.

מאת: שרון צרפתימתכונים ואוכל - כללי13/11/19417 צפיות
יש לשים את הדגש לגבי התוכן האישי על מנת לרדת מהר ובהצלחה

מאת: עופר שלומתכונים ואוכל - כללי30/07/19839 צפיות
ציוד למסעדות

מאת: דודישמתכונים ואוכל - כללי24/08/182738 צפיות
אמנם פורים כבר עבר אבל עבור טבעונים, תחפושת היא לא רק עניין של לבוש. הזמנתם חברים לא טבעוניים לארוחת ערב ואתם רוצים להמם אותם במנה שתגרום להם לחשוב פעמיים?

מאת: רוני הכהןמתכונים ואוכל - כללי25/05/182374 צפיות
הרצון להכין בצורה עצמית את היין עם רכישה של מיכלי נירוסטה שבהם מעבירים את היין את התהליך של התסיסה עד להיותו מוכן לשתייה.

מאת: shlomy מתכונים ואוכל - כללי26/12/172166 צפיות
מתכננים אירוע? בטח חשבתם כיצד לארגן את כל נושא האוכל, האם כדי להכין באופן עצמאי או להזמין קייטרינג מוכן, והבכן כיום יותר ויותר אירועים נהנים מהזמנת רייטינג מוכן, דבר המאפשר קודם להקל משמעותית על הפקת האירוע וגם לדאוג שכולם יהנו ממנו בלי יוצא מהכלל

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica