חפש מאמרים:
שלום אורח
24.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מסמך גלנט לעומת פרשת ווטרגייט - על תקשורת פוליטית , תפקידה ותיפקודה

[ מאת ד"ר אורית גלילי - צוקר , מומחית לפוליטיקה ותקשורת ]

בדיוק לפני 36 שנה, באוגוסט 1974, הודיע הנשיא ריצ'רד ניקסון על התפטרותו בעקבות פרשת ווטרגייט.

ההודעה היתה שיאו של תחקיר עיתונאי שהחל שנתיים קודם לכן, ושעסק בשאלת מעורבותו האישית של המתמודד לנשיאות דאז, והנשיא העתידי, בקנוניה פוליטית נגד יריביו הדמוקרטים. הגילויים העיתונאיים הראשונים שדווחו ב-1972 לא הצליחו לשכנע במעורבותו האישית של ניקסון והוא אפילו הצליח להיבחר לנשיא לאחר שהדף מעליו את "עננת" החשדות שכוונו נגדו, אך הנושא המטריד לא שקע. במשך שנתיים מהפרסום הראשון נחקרה הפרשה ללא הפסקה.

שבעה מעוזריו של ניקסון הועמדו לדין וחלקם נאסרו, אך האפשרות להצביע ישירות על הנשיא כמי שידע והיה מעורב באופן ישיר, נתקלה בקשיים ראייתיים והוא השכיל להתחמק מלקיחת אחריות במשך תקופה ארוכה.

כתבי הוואשינגטון פוסט לא הרפו, החקירות לא פסקו, הציבור לא שתק, הזירה הפוליטית לא הסכימה לטאטא ופוליטיקאים לא נתנו הנחות ובסופו של דבר נחשפו הראיות הנדרשות והנשיא אולץ להתפטר.

מכלב שמירה לכלב שנובר בזבל

היו מי שבחרו בשבועיים החולפים להשוות את "פרשת המסמך" לפרשת לבון, אבל אי אפשר לדעתי שלא להשוות את חשיפת הקנוניה הפוליטית ההיא, ששינתה את פני אמריקה והעיתונות, לקנוניה הצבאית-פוליטית-תקשורתית שנחשפה לפני שבועיים בערוץ 2.

מן ההשוואה עולות כמה מסקנות עגומות: אברמוביץ ודניאל אינם וודוורד וברנסטין וערוץ 2 אינו הוואשינגטון פוסט. אבל מדובר בהרבה יותר מכך: התנהלותה של רוב התקשורת הישראלית בשבועיים האחרונים מוכיחה את מה שמחקר התקשורת קבע בשנות ה-90: שמתפקיד כלב השמירה (watch dog journalism) הפכה העיתונות לכלב שנובר בזבל (junk yard dog journalism).

במקום להיות בצד החושף והחוקר, עברה העיתונות אל היציע תוך כדי שהיא מקללת בתורה כל פעם שחקן אחר ומשמשת גם מכשיר לא מבוקר לספינים ששחררו האישים המעורבים על פי צרכיהם האישיים בחקירה. התנהלות זו הביאה את הפרשה לסיום נלעג של חלוקת תעודות הכשר למשתתפים שכיכבו בה בעידודו של היועץ המשפטי לממשלה.

בשביל זה צריך עיתונות?

לאחר שהעיתונות מיהרה לנטוש את התחקיר לטובת החקירה המשטרתית, הגיעו ההטפות הצדקניות שהשמיעה בנוגע לנזק שנגרם לאמון בצבא, לאחריהן הגיעו הקריאות הילדותיות לראש הממשלה לעשות סדר, ולקינוח תחנונים פאתטיים לשר הביטחון ולרמטכ"ל שיעשו שולם ויפסיקו את הברוגז למען טובת המדינה. אחרי השלב הזה, עברה התקשורת בסוף השבוע לנזיפות על המהומה שהיא חוללה ואף קראה לחזור לשגרה. בשביל זה צריך עיתונות?

שר הביטחון, אהוד ברק ,הוכיח אכן שהוא לא מתרשם יותר מדי מכלב השמירה. אך למרות זאת, הלקח המרכזי מווטרגייט צריך להילמד לפחות עד ליום א' הבא, שבו אמורה הממשלה לאשר את המינוי שעליו הודיע ברק. האם ייתכן שנסללה הדרך למינוי הרמטכ"ל כאילו לא אירע דבר?

4 שאלות שמחייבות תשובות

גם הוודוורד והברנסטין של ערוץ 2 מחויבים לתת לציבור כמה תשובות מהותיות ל"גלנט-גייט" שאותו חשפו וממנו חזרו כבר ביום למחרת:

1. כיצד משורבב סתם יום בהיר אחד שמו של אלוף לתוכנית אסטרטגית מפורטת לקידום המינוי שלו לרמטכ"ל?

2. כיצד קורה ששני מזכירים צבאיים לשעבר מעורבים, כל אחד מכיוון שונה (גלנט -נשוא המסמך ואייזנקוט - שמחוגיו הגיע המדליף) ומה משמעות הדבר במינוי רמטכ"ל?

3. כיצד קבוצת אלופים מכובדת כן חשבה שמדובר בדבר אמיתי. האם מדובר בחבורה של טיפשים ששניים מתוכם לא ראויים לכן להתמודד על התפקיד?

4. איך זה שדווקא הצמד ארד וברק היו מתואמים ביניהם באורח פלאי שמדובר בתעלול או זיוף. האם בסופו של דבר עודף התחכום הוא רק נחלתם של היועץ והפוליטיקאי?

בקיצור, עיתונאים - עזבו את הלוגו ותחזרו למהות.

מתוך בלוג תקשורת פוליטית של ד"ר אורית גלילי-צוקר


עוד על פרשת מסמך גלנט מאת ד"ר אורית גלילי-צוקר - מפלגות ומנהיגות פוליטית

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר אורית גלילי - צוקר, ממארס 2011 משמשת כראש הצוות לתקשורת פוליטית של יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו. עיתונאית "הארץ" לשעבר, בעלת תואר שלישי בתקשורת פוליטית ומחברת של שני ספרים בתחום מחקר זה. מלמדת את הקורסים מנהיגות פוליטית בעידן המדיה החדשה וסוגיות במיתוג ושיווק פוליטי באוניברסיטאות בר אילן ותל אביב.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר אורית גלילי - צוקר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה18/08/14915 צפיות
לפני 24 שנים הייתי עיתונאית ב"הארץ", ופעם כתבתי משהו שלא נשא חן בעיני אהוד אולמרט. הוא שיגר מכתב לעורך, שלא ראיתיו, כיוון שהוגדר בעיתון כ"נבזי ומלוכלך במיוחד". אלה היו השנים העליזות של אולמרט. הוא חגג את השררה עד הסוף, ביהירות, גאוותנות וזחיחות אין קץ. עיתונאיות כמוני וכמו עמיתתי חנה קים, שעסקה בפרשת החשבוניות הפיקטיביות של הליכוד בבחירות 88', הוא לא ראה ממטר, ומנהלת הלשכה שולה זקן מעולם לא חשבה שעליה לחזור אלי במסגרת תפקידי... המשך במאמר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/01/111417 צפיות
הכרעת הדין במשפט נשיא המדינה לשעבר משה קצב זכתה להערכה מקיר לקיר. אך דווקא הפרק שכולל התקפה משונה של הרכב השופטים על אמצעי התקשורת מותירה תחושה לא נוחה שיכולה להקרין גם על מסקנותיהם הגורפות לגבי אשמתו של קצב.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקרדמוקרטיה ושלטון23/12/101322 צפיות
כניסת נשים למקצוע העיתונות, או בז'רגון, הפמיניזציה של אמצעי התקשורת, היא אחד הגורמים המרכזיים אשר באמצעותם הוסברה בעשורים האחרונים מהפכת הסיקור האמריקאית כלפי מעשי ניאוף של פוליטיקאים גברים. אל ישראל זה הגיע באיחור – אבל הגיע. מהפכה ברוכה זו יכולה להסביר את ההבדלים בסיקור המשוחרר והראוי של אמצעי התקשורת בפרשת מינוי מפכ"ל המשטרה, לעומת הסיקור בפרשת מינוי הרמטכ"ל.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה11/12/101192 צפיות
ג'ו מור היתה בשנת 2001 יועצת מיוחדת לשר התחבורה סטפן באיירס בממשלת הלייבור השנייה של טוני בלייר. לרוע מזלה היא שיגרה ב-11 בספטמבר 2001 – יום הפיגוע במגדלי התאומים – מייל בו נכתב: "זהו יום טוב כדי לקבור חדשות רעות".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה09/12/101143 צפיות
בתחילת השבוע, בהרצאה שקיימתי בראשון לציון, נשאלתי על ידי מישהו בקהל מדוע אינני מעריכה את ציפי לבני, מנהיגת קדימה. שאלתו השנייה היתה: מדוע הסתפקתי בכך ואינני מרבה עוד יותר למתוח עליה ביקורת. השאלה שלו באה בעקבות ראיון שנתתי כמה ימים קודם לכן לאילה חסון בתוכנית "הכל דיבורים".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/11/101413 צפיות
כמרצה לתקשורת אני שומעת לא מעט תלונות על כך שהמדיה מכתיבה את דעתה – ממש בכפייה ובעריצות – על קהל צרכניה. הקובלנה החוזרת ונשנית, בקרב סטודנטים ובעיקר בציבור הרחב, נשמעת בנוסח די אחיד: “מדוע שלא נקבל את העובדות והנתונים מהתקשורת ואז נחליט לבד? איננו רוצים את תכתיבי הפרשנות של העיתונאים”.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה17/08/101177 צפיות
בדיוק שבוע עבר מאז התנפצה ברעש גדול פרשת ארד-גלנט אל סדר היום הציבורי. האם השבוע הזה, זמן רב במונחים של חשיפת סיפור סנסציוני מהסוג הזה בדמוקרטיות מערביות מתוקנות, קידם במשהו את הבנת העניין?

מאמרים נוספים בנושא אקטואליה

מאת: בנימין קלינגראקטואליה25/08/222287 צפיות
ניתן להגיש תכניות פינוי בינוי ישירות לאישור הוועדה המחוזית גם כשיש הסכמה של פחות מ-100% מהדיירים עו"ד אלעזר במברגר, ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הבהיר לאחרונה כי ניתן להגיש תוכנית פינוי-בינוי ישירות לוועדה המחוזית, ללא צורך בהסכמתה של הוועדה המקומית דבר שיכול לסייע להזיז פרוייקיים תקועים.

מאת: בנימין קלינגראקטואליה03/05/222251 צפיות
מי רשאי להגיש בקשה להיתר בניה? הנדסאי בנין, אדריכל, מהנדס , קונסטרוקטור או כולם? בקשות כעורך ראשי להיתר בנייה ובאילו מבנים? פסק דין שהתקבל בימים האחרונים בבית המשפט המחוזי בחיפה מפזר את הערפל ועושה סדר בסוגיה הבוערת. השופטת תמר שרון נתנאל, קבעה כי אדריכלים בלבד יוכלו לשמש עורכים ראשיים ולהגיש בקשות להיתר למבנים של ארבע קומות ומעלה. מהנדסים לעומתם, יהיו רשאים לשמש עורכים ראשיים ולהגיש בקשות להיתר רק כאשר מדובר במבנים פשוטים בשימושים מוגבלים, כשהכוונה היא למבני מגורים, אחסנה ומלאכה בני פחות מארבע קומות.

מאת: בנימין קלינגראקטואליה22/01/221659 צפיות
רישוי זמין ומידע חיוני בעניין הגשת בקשה לתיק מידע להיתר והליכי הרישוי: כחלק מתהליך הדיגיטציה של שירותי משרדי הממשלה השונים, ביוזמה הנקראת 'ממשל זמין', הוקם ב-2006 אתר רישוי זמין של מנהל התכנון, אשר מאפשר בקשה להיתר בנייה באופן מקוון לחלוטין. המערכת הוקמה בהתאם לתיקון 101 לחוק התכנון והבנייה.

מאת: בנימין קלינגראקטואליה16/09/211506 צפיות
בית המשפט לעניינים מנהליים בראשל"צ הורה לאחרונה לבטל שני כתבי אישום שהוגשו נגד עברייני בנייה, בנימוק שהמדינה התעלמה מתיקון מס' 66 לחוק סדר הדין הפלילי, המאפשר לסגור תיקים "קלים" בהסדר וללא מעורבות בית משפט.

מאת: בנימין קלינגראקטואליה19/08/211483 צפיות
מהו רישוי הבנייה? תהליך רישוי הבנייה מלווה את הבונה משלבי תכנון הבנייה ועד לסיום הבנייה. התהליך מתבצע מול הועדה המקומית לתכנון ובנייה. ועדות לתכנון ובנייה נמצאות בפריסה ארצית, לכל ישוב ועדה מקומית לתכנון ולבנייה אליה הוא שייך. לרשימת הועדות והיישובים לחץ כאן תהליך רישוי הבנייה מרכב מ 5 אבני דרך מרכזיות: התקשרות עם עורך בקשה - קבלת מידע להיתר- תכנון - קבלת היתר בנייה - מהלך הביצוע האם תמיד צריך לבצע את כל תהליך הרישוי? לרוב עבודות הבנייה יש לבצע את כל תהליך הרישוי ולקבל היתר בנייה, המהווה אישור מהוועדה המקומית לכך שתכנון הבניין תואם לתוכניות המאושרות ולדרישות הוועדה. ישנן מספר עבודות בנייה שמצריכות דיווח בלבד - פטור מהיתר. גם בפטור מהיתר הבנייה חייבת להיות בהתאם לדרישות הועדה המקומית והתוכניות המאושרות.

מאת: בנימין קלינגראקטואליה01/06/211301 צפיות
אז מה זה אגרות בניה והיטלי פיתוח? אגרות בניה והיטלי פיתוח, הינם תשלומי חובה המוטלים על ידי רשויות מקומיות ותאגידי מים וביוב, לשם מימון התקנתם ורכישתם של תשתיות ציבוריות בתחומן המוניציפלי כגון: כבישים ומדרכות, תיעול, ביוב וצנרת מים. אגרות בניה והיטלי פיתוח אלו נדרש לשלם מי שהוא בעלים של קרקע ו/או מי שמבקש לבנות על קרקע ו/או בעלים המעוניין להוסיף בניה למבנה קיים. לצורך גביית אגרות בניה והיטלי פיתוח יש צורך בהתקיימותן של עילות (“אירועי מס”) המצויות ברוב חוקי העזר ובכללי דמי ההקמה, אשר במועד התממשות

מאת: אברהם פכטראקטואליה26/05/211154 צפיות
איפה ההסברה הישראלית – ישנה, מנמנמת, מגמגמת ובעיקר מפגרת בזמן אמת. למה אין בישראל – שר הסברה? אם יש מקום לשר מים- יש בוודאות מקום לשר הסברה במשרה מלאה. אבל משחקי אגו – מאבק בין משרד החוץ ומשרד ראש הממשלה – מונעים זה שנים מינוי חיוני של שר הסברה בארץ, אך בעיקר בחו"ל, במיוחד בימים אלה של אנטישמיות מתגברת.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica