חפש מאמרים:
שלום אורח
23.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אין בית מדרש ללא חידוש

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע08/01/20111235 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בס"ד.

פרשת "בֹּא"

 

מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"

 

"החודש הזה לכם ראש חדשים, ראשון הוא לכם לחודשי השנה" (שמות י"ב/א').

 

לפני תום ההשפעה של האותות על פרעה ועמו, אנו מתבשרים כי משה ואהרון מכינים את בני ישראל, לקראת ליל הגאולה. מעתה שליחותם העיקרית היא כלפי בני ישראל. אבותינו העבדים "למדו" מפרעה מהו לב קשוח, המשנה דעתו רק בתוקף הפחד והמכות שהונחתו עליו. היה חשש, שמא השחיתות האופיינית לפרעה תשתרש גם בקרב בנ"י. או אז מבהירים משה ואהרון לעם חשיבות "החודש הזה לכם". "החודש" מלשון התחדשות, לידה חדשה, רעננות, בניגוד לקיפאון המצרי הרוחני והמוסרי. משה מראה לבני ישראל באמצע תהליך האותות והמופתים המונחתים על המצרים את הלבנה המתחדשת מידי חודש ומלמדם על מצוות קידוש החודש על פי ראיית הלבנה.

הפניה בכתוב בפרשה היא קודם כל למשה ואהרון מנהיגי העם ורק אחר כך נאמר: "דברו אל כל עדת ישראל...", שהרי קביעת ראשי החודשים וקידושם נתונים בידי המנהיגים. נציגי העם יכולים לבוא ולהעיד כי ראו את הלבנה בצאתה, אך הקביעה מתי ראש חודש, מתי מתחיל החודש תלויה במנהיגות. כך אנו לומדים חשיבות עליונה להתחדשות המתמדת של כל עשייתנו, כנאמר במסכת חגיגה: "אין בית מדרש ללא חידוש" (דף ג' ע"א). כל עשייתנו חייבת להיות מעוגנת בתפיסת עולם נפלאה זו: יש ללמוד וללמד את הקיים, לשנן ולזכור, אך כל הזמן לחדש, להוסיף, להתפתח ולדאוג לתהליכי שינוי. כולם צריכים להיות שותפים בראיה, בחשיבה, באבחון תחילת החודש, אך המנהיגות צריכה להחליט מתי, איך וכמה.

ההסתכלות כלפי מעלה כדי לראות מידי חודש את התחדשותה של הלבנה מוסיף לנו רעיון נוסף של התקדמות בעשיה, תהליכי השינוי חייבים להיות מעוגנים בראש פתוח, בזקיפות קומה ובדימוי עצמי חיובי. הרמת הראש מידי פעם מעלה מעלה היא צורך חיוני בחשיבה נפלאה ובמציאת רעיונות חדשניים. מי שראשו נטוי כל הזמן כלפי מטה ואינו בוטח בעצמו וביכולתו, מי שלא ניחן בהעזה, בנחרצות ובביטחון עצמי - לא יוכל להתבונן כלפי מעלה ולראות את השינויים המתחוללים, שהם כל כך חשובים לחודש נוסף, להתחלה חדשה ולהתפתחות. ההתחדשות היא ממאפייני העם היהודי בכל הדורות, הלמידה והכתיבה ללא לאות בתחומי החכמה של מקורותינו היא מדהימה ואין לה אח ורע באף אומה אחרת בתבל. חשיבות החדשנות ופיתוח המצויינות אפיינה מאז ומתמיד את עמנו, לא בכדי למעלה מ- 20% ממקבלי פרס נובל הם מקרב העם היהודי. קידוש החודש הנערך מידי חודש במוצאי השבת, מחייב אותנו לזקוף ראשנו למעלה כדי לראות את הלבנה בתחילתה ולחוש את חשיבות ההתחדשות. אנו חשים את עוצמת ההתחדשות כאשר בתום ה"קידוש" אנו יוצאים במחול של "טובים מאורות שברא אלוקינו יצרם בדעת בבינה ובהשכל, כח וגבורה נתן בהם להיות מושלים בקרב תבל".

אנו צריכים להיות מרוצים ושמחים מכל מה שאנו לומדים ומשכילים אך עלינו לעשות שני דברים חשובים מאוד: ראשית, ללמוד וללמד: "והגדת לבנך..." - להעביר כל שלמדנו לדור הבא, כל הורה לילדיו, כל מורה לתלמידיו. שנית, להתחדש, להוסיף דעת ותבונה - מתוך הלמידה צריך למצוא נתיבים נוספים של שכלתנות, נדבך נוסף על הקיים, בניית עולם גבוה יותר וחזק יותר. אפשר להוסיף שלב בסולם רק אם מסתכלים כלפי מעלה וחשים שיש מקום להתחדש. כאשר כובשים יעד, כאשר מגיעים לראש פסגה, צריכים להיות מאושרים, הפניית הראש כלפי מעלה עוד ועוד תמחיש לנו שיש פסגות נוספות אליהם צריכים לשאוף להגיע. כך בחינוך ילדינו – כל הזמן ללמוד, להשכיל ולהוסיף ידע ומיומנויות, לעגן את הנלמד בתוכנו פנימה, או אז לזקוף קומה וליצור משהו חדש נוסף, ללמוד אותו להטמיעו בתוכנו ולקדש חודש נוסף.

בקידוש החודש אנו מטביעים חותם מובהק של יחסים אנושיים-חברתיים. ההתחדשות בכל תחום ועיסוק חייבת ליצור חשיבה קולקטיבית של צוות האנשים המובילים, בשיתוף פעולה מלא. כאשר האדם שותף, התוצאות תהיינה מעולות וייחודיות. כך ניצור חיי חברה אפקטיבית, חכמה ומועילה.

                                                                                                 ד"ר יחיאל שרמן

www.h-y1.fav.co.il

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר יחיאל שרמן

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע14/09/121290 צפיות
בפרשת ניצבים כתוב- "לא בשמיים היא ... בפיך ובלבבך לעשותו" עמלנו התורני והאמוני, הלימוד המתמיד הוא חובה בעולמנו שלנו. ההכרות והמעשים אינם בתחום על חושי, שמימי, ההתגלויות האלוקיות ניתנו כבר במלואן- מדגיש הרש"ר הירש,

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע03/09/121319 צפיות
בפרשתנו מופיע פסוק מדהים וחשוב מאוד ביהדות. אף כי האדם שומר תורה ומקיים כל המצוות – לא די בכך ,עליו לעשות הכל מתוך שמחה וטוב לבב.

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע21/06/121053 צפיות
חילוקי הדעות, הויכוחים, שקלא וטריא, מהווים את התשתית העיקרית לחכמת העם היהודי, שהרי 2700 דפי הגמרא מבוססים על מחלוקות. הלמידה המתמדת מוסיפה ידע, המהווה כוח חשוב ועקרוני בפעילותו והתקדמותו של האדם

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע14/06/121078 צפיות
לפני כניסת בני ישראל לארצם, נשלחו המרגלים - נציג מכל שבט - לתור את הארץ. המרגלים נתבקשו לחפור את נקודות התורפה של הארץ על מנת לכבוש אותה בהמשך.

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע07/06/121162 צפיות
אהרון הכהן נתבקש להטיב את הנרות, כתוב "בהעלותך את הנרות" ולא "בהדליקך את הנרות", זאת משמעות חינוכית וערכית מדהימה, אין זו פעולה טכנית גרידא של הדלקה ותו לא. לבערת הנרות במנורה יש משמעות של התנשאות לגובה וזקיפות קומה. "בהעלותך את הנרות, יאירו..."

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע25/05/121110 צפיות
פרשת "במדבר" עוסקת בעיקרה בהקמת מחנה ישראל בדרכו מהר סיני - מקבלת התורה אל ארץ ישראל. תנועה לכיוון היעד היא חשובה מאוד לבניית עם מגובש, מלוכד ומאמין בבורא עולם ובקיום מצוות.

מאת: ד"ר יחיאל שרמןפרשת השבוע23/05/121174 צפיות
"אני ה' אלוקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים מהיות להם עבדים, ואשבור מוטות עולכם ואולך אתכם קוממיות" (ויקרא כ"ו/יג'). רש"י מפרש את הפסוק ואומר: "קוממיות - בקומה זקופה". היציאה מעבדות לחרות, יש בה משמעות עצומה ומעמיקה: יציאתכם מהשפלה ומדיכאון אל החופש, צריכה לזקוף את קומתכם.

מאמרים נוספים בנושא פרשת השבוע

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע18/07/181040 צפיות
תחילת הנאום בפרשתנו, פרשת "דברים", והוא פותח בתוכחות משה לעם רק שאלה תוכחות שנאמרות ברמז וכפי שמפרש רש"י במקום, זה מפני כבודם של ישראל,

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע06/06/181078 צפיות
בשבת נקרא בפרשת השבוע, פרשת "שלח לך", על אחד החטאים הגדולים שחטאו בני ישראל בזמן הליכתם במדבר.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע31/05/181001 צפיות
פרשת השבוע שלנו, פרשת "בהעלותך", פותחת בנושא הדלקת המנורה במקדש ומתוכה ניתן ללמוד עניין חשוב ומהותי בעולם החינוך.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע24/05/181025 צפיות
השבוע חגגנו וציינו את חג שבועות הוא חג מתן תורה.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע16/05/181046 צפיות
בשעה טובה אנו מתחילים השבת את החומש הרביעי, חומש "במדבר".

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע10/05/181033 צפיות
הנה אנו שוב מגיעים לסיומו של חומש "ויקרא". חומש שבחלקו הראשון עסקנו רבות בענייני קדושה כמו קורבנות ועבודת הכוהנים בבית המקדש ובחלקו השני נגעה התורה בפרטי הפרטים של חיי היום יום הלאומיים והחברתיים שלנו כאומה וכבני אנוש.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע25/04/181125 צפיות
רוצים תמיד להגיע לתוצאות. להצלחות. לכבוש יעדים ולהגיע אליהם הכי מהר שאפשר.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica