חפש מאמרים:
שלום אורח
03.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

צוואה בעל-פה

במאמר אחר הבענו את הדעה כי צוואה בכתב יד, ללא עדים, היא צוואה חלשה, שניתן ביתר קלות "לתקוף" אותה. אין עדים שיוכלו למסור עדות בדבר גמירות דעתו של המצווה, הנוסח יכול להיות בלתי ברור, כמו גם כתב היד.

צוואה בעל-פה, גם היא חריג ל"דרך המלך" של כתיבת צוואה, לאמור, צוואה מסודרת, מודפסת, מנוסחת בצורה ברורה ורהוטה, ונתמכת בשני עדים ( או שנערכה בפני רשות ). זוהי צוואה אף חלשה יותר מצוואה בכתב יד, וככל שצוואה חלשה יותר, כך נתווספו דרישות בחוק לצרכים פורמליות יותר להיווצרותה.

כשמדובר על צוואה בעל-פה, מדובר רק על מצב שבו אדם הוא "חולה שתשש כוח כל גופו, וכשל כוחו מחמת החולי עד שאינו יכול להלך על רגלו בשוק והרי הוא נופל על המיטה" – ציטוט מתוך הרמב"ם ( צוואה כזו מוכרת בשם צוואת שכיב מרע ), או על מצב של אדם הרואה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות.

אלו התנאים שקבע המחוקק, בסעיף 23 לחוק הירושה, כדי שצוואה בעל-פה תהיה תקפה:

23. (א) שכיב מרע, וכן מי שרואה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה, בפני שני עדים, השומעים את לשונו.

(ב) דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, יירשמו בזכרון-דברים שייחתם ביידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל רשם לענייני ירושה; רישום, חתימה והפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם.

(ג) צוואה בעל-פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.

יושם לב כי המחוקק מדבר על שתי דרישות, במצטבר, לגבי המצב הרפואי של המצווה הרואה את עצמו מול פני המוות, האחת היא סוביקטיבית, והשנייה אוביקטיבית. הדרישה הסוביקטיבית דורשת שתהיה למצווה הרגשה כזו, כי מותו קרוב. למשל, חולה לב, המרגיש כי הוא על סף התקף לב שיביא למותו. הדרישה האוביקטיבית היא, שאכן, מבחינה רפואית, היה המצב של המצווה, בשעה שציווה בעל פה, מצב של סכנת מוות מוחשית.

בדרך כלל צריך להימנע מלערוך או לעודד סוג כזה של צוואות. אם המצווה עדיין מסוגל לחתום, עדיף שייערך מסמך צוואה על ידי אחד העדים, והוא יחתום על המסמך. הכוונה היא שהמסמך יודפס, יענה לדרישות החוק לגבי צוואה, ועליו יחתום המצווה. זה עדיף על פני צוואה בעל פה, כיוון שזה משאיר פתח לחילוקי דעות אפשריים בין היורשים העתידיים, לאחר מות המצווה.

עו"ד נוטריון אורי גנור, כותב המאמר, עומד בראש המרכז הישראלי לצוואות בישראל.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד נוטריון אורי גנור

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד נוטריון אורי גנור

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה17/10/13945 צפיות
כולנו מכירים את המצב שבו הנישואים, הקשר, האהבה, החברות, הזוגיות- כל אלו נסתיימו מזמן. אחד מכם מעוניין להתגרש. השני נאחז בנישואין ומסרב. המאמר מציע לכלול בהסכם הממון סעיף מיוחד המסדיר את המצב הלא מכובד הזה. יש הקוראים לזה הסכם לכבוד הדדי.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה05/10/13912 צפיות
המאמר עוסק באשליה שעורך הדין המפורסם, המוכר, אך גם היקר, הוא עורך הדין הנכון שיכין לכם את הסכם הממון.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה03/10/13950 צפיות
איך מאזנים מצב שבו לאחד מבני הזוג יש דירה ( וזהו מצב שכיח מאוד ) ולבן הזוג השני אין. מה הנוסחה הנכונה והאפשרית, אם בכלל, בעניין הזה, כשעורכים הסכם ממון?

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה25/08/131036 צפיות
יש זוגות הסוברים בטעות שההסדר הארצי הסטנדרטי, על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, מייתר את הצורך לערוך הסכם ממון. במאמר הזה אני מביא מכתב שקיבלתי מזוג מתמחים במשפטים, והתשובה שעניתי להם.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה10/08/13948 צפיות
המאמר מציע לכם לבדוק מה מצבו הכלכלי של בן זוגכם המיועד, בהקשר של חובות שיש לו. חובות אלו, אם לא תעשו הסכם ממון נכון, יטרידו אתכם במהלך שנות הזוגיות, עת יתדפקו הנושים על דלת ביתכם המשותפת, ויתבעו את החובות גם מבן הזוג האחר.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה30/07/131010 צפיות
לא תמיד צריך להתעקש ולעשות הסכם ממון. לפעמים, על פי הנתונים האישיים שלכם, של רכוש אותו תרצו להגן ולהסדיר, אתם ממילא מכוסים על פי ההסדרים האחידים שקבע החוק

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה28/07/131073 צפיות
מה אתם בדיוק, האם אתם "סתם חברים", או האם ניתן לומר לגביכם, שמערכת היחסים שלכם "עולה מדרגה", ואתם יכולים להיחשב בנקל לזוג ידועים בציבור. מה ההשלכות של המעמד הזה של "ידועים בציבור", לעומת חברים סתם?

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211509 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211303 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201618 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182015 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181581 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181693 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171801 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica