חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

פירוש הסכם ממון על פי עקרון תום הלב.

כמו כל הסכם אחר, בכל תחום שהוא, קיימים מצבים רבים שבהם מתעוררת מחלוקת בין הצדדים לגבי פירוש החוזה כולו או אחד הסעיפים שבו.

אחד העקרונות המרכזיים לפירוש הסכם ממון ( אם כי אין זה העיקרון הראשון ) הוא של פירוש לפי תום ליבם של הצדדים להסכם הממון.

כשמדברים על תום לב, מתכוונים להגינות, יושר, מוסריות, יחסי אמון בין הצדדים להסכם. הרעיון הוא שאותה מחלוקת שבחוזה תפורש גם בשים לב לעקרונות הללו. הכוונה היא, שהפירוש יהיה כזה, כך שהערכים הנ"ל לא יפגעו.

כבוד השופט ברק מסכם בספרו "פרשנות החוזה" את פעולתו של תום הלב בתחום הפרשנות והפיענוח של כוונת הצדדים, ומסיק ממנו שלוש מסקנות עיקריות:

המסקנה האחת, יש לפרש ולהשלים חוזה על פי כוונתם האמיתית המשותפת של הצדדים. התחקות אחר כוונה זו, תוך כדי השתחררות מעול הפירוש המילולי, עולה בקנה אחד עם עקרון תום הלב. כוונת הדברים היא, בואו לא נאחז במילים, כל עוד המילים הללו, המשפטים, הנוסח, מובילים לפרשנות כזו, שאיננה הגונה, איננה מבטאת את תום ליבם של הצדדים, ויחסי האמון שהיו ביניהם בשעה שכרתו את החוזה.

המסקנה השנייה של כבוד השופט ברק היא, יש לפרש ולהשלים חוזה על פי הכוונה המשותפת שיש לייחס לצדדים אלו, אילו הם, על פי הנתונים שלהם, היו נותנים את דעתם על השאלה שהתעוררה. כוונת הדברים היא, בהעדר משהו מוסכם משותף בהסכם הממון, אזי בוא נייחס לאותם צדדים, על פי נתוניהם האישיים, את הרצון המשותף להסדרת הנושא הלוקה בחסר בחוזה. אין צורך ללמוד על כוונתם על פי השאלה כיצד היה מתייחס לעניין זוג סביר אחר, מה אותו זוג סביר ונורמטיבי אחר היה קובע בעניין זה בהסכם הממון, אלא נשאל את השאלה, מה אתם, הזוג הספציפי המתדיין כעת בבית המשפט על פרשנות ההסכם, מה הם היו מחליטים בעניין, בשעת כריתת הסכם הממון. גישה כזו מתיישבת עם עקרונות של הגינות ויושר, ותום ליבם של הצדדים.

המסקנה השלישית, יש לפרש ולהשלים חוזה על פי האינטרסים המקובלים על צדדים הוגנים לגבי היחס החוזי באופן שיגשים הגינות ואמון בין הצדדים.

יחד עם זאת, בהקשר לפירוש החוזה באופן שייעשה שימוש בעקרון תום הלב, יש להשתמש בעקרון תום הלב בצורה זהירה ושקולה, ובאופן שלא יהיו אלו אמות המידה היחידות במלאכת פירוש החוזה. ניתן לפנות לעקרון תום הלב לשם התערבות בחוזה רק כשמתקיימים תנאים מיוחדים ויוצאי דופן.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד נוטריון אורי גנור

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד נוטריון אורי גנור

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה17/10/13944 צפיות
כולנו מכירים את המצב שבו הנישואים, הקשר, האהבה, החברות, הזוגיות- כל אלו נסתיימו מזמן. אחד מכם מעוניין להתגרש. השני נאחז בנישואין ומסרב. המאמר מציע לכלול בהסכם הממון סעיף מיוחד המסדיר את המצב הלא מכובד הזה. יש הקוראים לזה הסכם לכבוד הדדי.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה05/10/13909 צפיות
המאמר עוסק באשליה שעורך הדין המפורסם, המוכר, אך גם היקר, הוא עורך הדין הנכון שיכין לכם את הסכם הממון.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה03/10/13949 צפיות
איך מאזנים מצב שבו לאחד מבני הזוג יש דירה ( וזהו מצב שכיח מאוד ) ולבן הזוג השני אין. מה הנוסחה הנכונה והאפשרית, אם בכלל, בעניין הזה, כשעורכים הסכם ממון?

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה25/08/131034 צפיות
יש זוגות הסוברים בטעות שההסדר הארצי הסטנדרטי, על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, מייתר את הצורך לערוך הסכם ממון. במאמר הזה אני מביא מכתב שקיבלתי מזוג מתמחים במשפטים, והתשובה שעניתי להם.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה10/08/13945 צפיות
המאמר מציע לכם לבדוק מה מצבו הכלכלי של בן זוגכם המיועד, בהקשר של חובות שיש לו. חובות אלו, אם לא תעשו הסכם ממון נכון, יטרידו אתכם במהלך שנות הזוגיות, עת יתדפקו הנושים על דלת ביתכם המשותפת, ויתבעו את החובות גם מבן הזוג האחר.

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה30/07/131008 צפיות
לא תמיד צריך להתעקש ולעשות הסכם ממון. לפעמים, על פי הנתונים האישיים שלכם, של רכוש אותו תרצו להגן ולהסדיר, אתם ממילא מכוסים על פי ההסדרים האחידים שקבע החוק

מאת: עו"ד נוטריון אורי גנורדיני משפחה28/07/131070 צפיות
מה אתם בדיוק, האם אתם "סתם חברים", או האם ניתן לומר לגביכם, שמערכת היחסים שלכם "עולה מדרגה", ואתם יכולים להיחשב בנקל לזוג ידועים בציבור. מה ההשלכות של המעמד הזה של "ידועים בציבור", לעומת חברים סתם?

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211507 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211301 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201617 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182013 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181579 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181685 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171797 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica