חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מאירה וייס ביקורת אומנות: על תערוכתה של איריס גולדברג

מאת: מאירה וייסאומנות - כללי04/09/2012780 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

התבוננות נוספת באישה ששיערה ארוך מגלה שהיא מורכבת רק מפָּנים, ראש ושיער, אך אין לנו פרטים על גופה. פרט לכך, לא ברור אם מדובר בשתי נשים או באישה אחת. בבדיקה שלישית ברור שמשהו אלים מתרחש מאחורי הגדר, אך עדיין לא מוחוור אם מדובר בשתי נשים, או בחלק מאישה אחת הנוקט אלימות כלפי חלק אחר שלה.

תהליך "הקריאה האטית" שהצגתי כאן מדגים את האניגמטיות בציוריה של גולדברג. האמנית, המושפעת מיצירות מחול בכלל ומיצירותיה של יסמין גודר בפרט, אומרת: "ביצירת מחול אינך יכולה לשלוף פיזית את הראש מהגוף. בציור, לעומת זאת, אני יכולה לקחת את יצירת המחול צעד נוסף קדימה לעומת מה שהוצג על הבמה. יש לי אפשרות לשחק עם חלקי הגוף: לחתוך את הראש, להכניס אותו לגוף של אישה אחרת, וכך לעשות אינטרפרטציה". באופן זה מבקשת גולדברג לאתגר את התפיסה הרואה אחדות וקוהרנטיות בישות האנושית; היא מביאה לקדמת הבמה את הגישה הפוסט-מודרנית, המפרקת את גוף האדם וישותו ומבטאת את היחסים בין חלקינו השונים. לפי פרופי' מאירה וייס, השיח המודרני מאדיר את האינדיבידואל; על פי הגדרתו הוא ישות אחת בלתי ניתנת לחלוקה. בניגוד לכך, אחד הביטויים המובהקים והרדיקלים של הגישה הפוסט-מודרנית לגוף היא תפיסת הגוף כ"ביוני" והפרקטיקה של החלפת אברים בין אדם לאדם ("השתלה"), המבוססים על ההנחה של גבולות גוף חדירים (Synnot, 1992). פריצת גבולות הגוף של היחיד מעוררת שאלות של זהות (סוגיה מודרנית), כגון: איפה מתחיל גופי? היכן הוא מסתיים? איפה מתחיל והיכן מסתיים גופו של הזולת? (וייס, 1991). שאלות אלו רלבנטיות במיוחד לדיון הפמיניסטי הפוסט-מודרני.

האנתרופולוגיות והפילוסופיות של הגוף (כמו: Franklin, 2007) טוענות כי הגבר הוא שמגלם את האינדיבידואל כפי שנתפס בשיח המודרני. לעומתו, האישה מוגדרת באמצעות האפשרות של ההתחלקות של גופה, הכלה של גוף אחר בתוכה (היריון) והוצאתו ממנה (לידה). הביולוגיה של האישה מאפשרת את מימוש הפוטנציאל של פריצה לגופה, ובכך היא אינה עונה להגדרה של אינדיבידואל.

פריצת גבולות הגוף הנשי מתקשרת לאפשרות לנקוט כלפיו אלימות, אבל גם ליצור חיים חדשים מתוך ההריסות. בציורים המוצגים בתערוכה דנה גולדברג בתוצאות אלו של פריצת גבולות גופה של האישה. בסדרה הראשונה והשנייה נדונות בעיקר ההשלכות האלימות של ערעור גבולות הגוף, ואילו בציורי הפרחים והדיוקנאות נדונות אפשרויות יוצרות חיים.

פרופ' מאירה וייס, אמריטוס באוניברסיטה העברית/ כיהנה כראש הקתדרה לסוציולוגיה של הרפואה, כיושבת ראש לימודי המגדר באונ' תל אביב וכיושבת ראש האגודה האנתרופולוגית הישראלית. פרופסור אורחת באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה (2005-2006) ובאוניברסיטת בר-אילן (2007-2008)

 



תגיות המאמר: מאירה וייס


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

פרופסור מאירה וייס, ילידת 1947, בעלת תואר פרופסור אמריטוס מהאוניברסיטה העברית. שימשה כמרצה אורחת באוניברסיטת בר-אילן (2007-2008) ובאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה (2005-2006)

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מאירה וייס

מאת: מאירה וייסהודעות לעיתונות - כללי11/08/131980 צפיות
לפי קתי, טייב הוכרז תחילה כנעדר, לאחר מכן כשבוי ולאחר שהשבויים חזרו ארצה, הצבע הכריז כי גופתו נמצאה בחרמון בשלגים שנמסו, יחד עם עוד חמישה חיילים בקבר אחים. לטענתה, הפרוטוקולים והחקירות לא תמכו בגרסת הצבא ולמעשה עד היום לא נמצא אף חייל שיעיד כי הוא בוודאות ראה את גופתו של טייב

מאת: מאירה וייסהודעות לעיתונות - כללי31/01/131334 צפיות
כבר שנים, למעשה יותר מחמישים שנה, אני סובבת סביב הסיפור הזה. פגישה עם המילה 'עפרה' משיתה עלי אי-שקט, נטול דימוי ויזואלי ברור. אני יודעת ששרשרת האירועים שהיתה קשורה בעפרה היתה שם, בדיוק כפי שאני יודעת שהיא לא היתה שם. אני יודעת שהיא בעבעה ותפחה יותר מעשרת הימים שהיא נמשכה, שהיתה הצל של ימי ילדותי, והסיפור המכונן של חיי ובחירותיי. אבל הוא נותר סמוי, נטול הנצחה בצילומים או בסיפורים משפחתיים.

מאת: מאירה וייסחברה ומדינה - כללי07/01/131263 צפיות
ב-1950 היתה רינה גורני תלמידת שנה א' בבית הספר המנדטורי לאחיות, ששכן בבית חולים 'הירקון' בתל אביב. כמו חברותיה לכיתה, גם היא הופנתה לבי"ח 'פרדס כץ', כדי לטפל בתינוקות הפוליו.

מאת: מאירה וייסחברה ומדינה - כללי30/12/121281 צפיות
בסוף שנות הארבעים של המאה הקודמת ובראשית שנות החמישים שטפה מגיפת הפוליו (שיתוק ילדים) את ישראל, כגפרור בשדה קוצים. אחותי הקטנה עפרה, כמעט תאומתי, נפטרה ממנה. מעולם לא דובר בבית על המוות הזה. עפרה נגזרה מהתמונות המשותפות שלי ושלה ומהשיח המשפחתי.

מאת: מאירה וייסמדעי החברה - כללי25/12/128986 צפיות
מצגים של "אומנות" ו- "מדע" באבחון רפואי יכולים להיחשב כמערכות משלימות ודיסקורסיביות המשמשות רופאים על מנת לתת לגיטימימציה למניפולוציה שהם עושים באמצעות הכח המקצועי שלהם. מאמר זה בוחן את התיעוד הרפואי כהקשר ליחסי הגומלין של שני מצגים אלו.

מאת: מאירה וייסאמנות17/12/129432 צפיות
רב שיח על התערוכה של רות אורנבך: משחק זיכרון – ההרצאה ניתנה על ידי הפרופ' מאירה וייס

מאת: מאירה וייסמשפחה וזוגיות - כללי05/12/121275 צפיות
במאמר זה , שפרסמה וייס בכתב העת המוביל "אתנוגרפיה" (Ethnography), משקיפה המחברת על סיפור החיים האישי שלה בראי נושאי המחקר בהם התמקדה במשך השנים: החל מדמותו של "הגוף הנבחר" אשר עובר כחוט השני במחקריה האקדמיים של וייס , דרך תגובותיהם של ההורים השכולים על נפילת ילדיהם והאופן בו מנציחה החברה הישראלית את הנופלים, וכלה במכון לרפואה משפטית.

מאמרים נוספים בנושא אומנות - כללי

מאת: אופיראומנות - כללי28/02/223290 צפיות
תכשיט עתיק הם עולם ומלואו. אלו תכשיטים המושכים את תשומת הלב ומצריכים גם עולם הערכת תכשיטים מיוחדת בעלת חשיבות עבור תכשיטים הנשמרים בצורה שלמה. למשל, תכשיטים מתחילת המאה ה19, וגם לפני. הערכת תכשיטים הוא מקצוע שחשוב להכיר אותו היטב. כשמדובר על תכשיטים עתיקים, חשוב לדעת שצריך ללמוד את הנושא מהבסיס, על מנת לבצע הערכה ראויה ומדויקת. חלק מההערכה המובן חייבת להתבסס על המידע מבעלי התכשיטים. הקשר המשפחתי מאד חשוב כאן, וכל פיסת מידע מסייעת.

מאת: אופיראומנות - כללי18/01/223577 צפיות
אין הערכת אומנות הדומה אחת לשניה אך כל הערכת אומנות מתקיימת באותה הדרך ובאופן של התאמה אישית לסוג הפריט. פסל לדוגמא עובר תהליך אחר וזאת גם הסיבה שהאימות נעשה בהתאם לסוג הפריט.

מאת: danisapirאומנות - כללי07/01/223318 צפיות
דעו לכם כי חוגים למבוגרים בחיפה יכולים להעשיר את שעות הפנאי של המבוגרים ולהפוך אותם לכאלה שיהיו אנשים שמחים יותר. לאור זאת יהיה כדאי לכל אחד מכם לחפש אחר חוגים שיוכלו להתאים בדיוק לו ולהסב לו הנאה רבה. זה בוודאי יהיה מאוד חכם מצדכם ולא תרצו להתפשר בעניין הזה וזאת כאשר חושבים על הנושא הזה ומביאים בחשבון את כל ההיבטים השונים שיהיו קשורים לכך. אז אל תשכחו זאת.

מאת: דוד כהןאומנות - כללי23/09/205174 צפיות
דווקא בתקופה הנוכחית כשכולנו בבתים, מבלים ויוצאים פחות, זה הזמן לשדרג את ניראות הבית. ככה בוחרים היום תמונות לחדרי הבית.

מאת: Danaאומנות - כללי01/07/205214 צפיות
החזרה לשגרה לאחר תקופת ההסגר פתחה בפנינו דלתות חדשות בחיים. בין אם פתחנו עסק חדש לאחר תקופת הקורונה, או פתחנו מחדש את העסק, או התחלנו עבודה חדשה ופשוט רוצים להתחדש בציור קיר. זאת הייתה תקופה קשה לכולנו, בין אם כלכלית, נפשית, או גם וגם.

מאת: מסגרתאומנות - כללי01/01/206152 צפיות
הדפסה על קנבס בחיפה – הדפסה של תמונות מטיולים כאשר אנחנו מטיילים בעולם אנחנו מצלמים הרבה תמונות. תמונות אלו לא שוות הרבה אלא אם נפתח אותן ונדפיס אותן כך שנתלה אותן בבית שלנו. הדפסה על קנבס בחיפה יכולה לאפשר לנו להדפיס את התמונות הכי יפות מהטיולים שלנו

מאת: שלום כהןאומנות - כללי27/09/192338 צפיות
סרטי תדמית אנו פוגשים במסגרות כמו מערכות בחירות ובחירת ראשי איגודים ולשכות ציבוריות, אך בתחום המכירות יש לתחום הזה משמעות ענפה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica