חפש מאמרים:
שלום אורח
29.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

העברת נכסים אל בן הזוג או הילדים לשם הברחתם מפני נושים – ודיון בשיתוף בחובות בין בני זוג

משברים כלכליים ומיתון קשה מביאים לעתים קרובות לכך שאנשים אשר נקלעים לחובות כבדים, מנסים למלט את נכסי המשפחה מפני הנושים המתדפקים על הדלת. לעתים הם מספיקים לבצע העברות מתאימות לפני שהנושה מטיל עיקול על הנכס, לרוב דירת המגורים  - שהיא במקרה הרגיל הנכס היקר ביותר של המשפחה, ובפעמים אחרות הם מאחרים את המועד, ומנסים בעזרת הסכמי ממון או הסכמי גירושין להימלט מרוע הגזירה. הסכם שכזה עלול להיות מבוטל על ידי בית המשפט אם נסיבות כריתתו מעלות "אותות מרמה".

התרחיש הנפוץ ביותר הוא זה שלפיו הבעל מסתבך בחובות ובהלוואות על שמו, וממהר להעביר על שם האישה את חלקו בדירת המגורים המשותפת, במניות החברה שלו, או בנכס יקר ערך אחר, במטרה למנוע מנושיו להיפרע ממנו באמצעות מימוש הדירה. לעתים נכרת לצורך זה הסכם גירושין למראית עין, כדי שהעברת הדירה על שם האישה לא תיראה פיקטיבית ותמוהה. לעתים הצדדים אף פונים אל בית הדין הרבני, ומתגרשים זה מזו, והכול כדי שבית המשפט, אשר ידון בדיעבד בתביעה שיגיש בעל החוב, לא יפסול את העברת הדירה או הרכוש האחר בתור הברחה לא לגיטימית של רכוש מפני נושים.

תופעה נוספת היא העברת הרכוש על שם הילדים, במטרה למלטו מהנושים. הבעייתיות בשיטה זו היא שכאשר נכס מקרקעין רשום ע"ש קטינים, על פי החוק יש לקבל אישור מבית המשפט לפני מכירתו, שעבודו או ביצוע דיס- פוזיציות אחרות בנכס אשר עלולות לפגוע בזכויות הילדים. כאשר הילדים הינם כבר בגירים, לא נחוץ אישור כזה. מנגד – העברת נכס על שם צאצא בגיר שהוא נשוי בעצמו עלולה להוליד תביעות של בן או בת הזוג של אותו צאצא לשיתוף בנכס, וכך ההורים עלולים לאבדו.

אחת הבעיות בעסקאות מסוג זה הינה שכשם שבני זוג נשואים הם שותפים ב"פלוס", קרי בנכסים ובכספים, כך הם שותפים גם ב"מינוס", כלומר בהלוואות ובחובות הנוצרים בדרך הרגילה. רק חובות בגין הימורים, או בגין בזבוז כספים על מאהב או פילגש, וכדומה, אינם נחשבים מבחינה חוקית למשותפים לשני בני הזוג. פירוש הדבר הוא כי הנושה יכול למשל להגיש תביעה נגד האישה בשל חוב הרשום רק על שמו של הבעל, לעקל נכסים הרשומים רק על שמה, ולממש אותם בהוצאה לפועל לשם פירעון החוב. ידוע למשל פסק דין בו חויבה אישה להשתתף בכול החובות של החברה של בעלה, למרות שרק אחוז אחד ממניות החברה היה רשום על שמה.

השיתוף בחובות שנוצרו במהלך החיים הרגיל קיים בין אם בני הזוג נישאו לפני 1.1.1974, שאז חלה עליהם חזקת השיתוף פרי ההלכה הפסוקה, ובין אם נישאו לאחר המועד ההוא, שאז חל עליהם חוק יחסי ממון בין בני הזוג. גם נכסים חיצוניים, שאינם משותפים לשני בני הזוג, כגון נכסים שהיו לאחד מהצדדים לפני הנישואין, או שאחד מבני הזוג קיבלם במתנה או בירושה, עשויים להיתפס ע"י נושה של אחד הצדדים, ובלבד שהחוב שבגינו הם מחולטים הוא חוב משותף, שנוצר במהלך הנישואין.

קיימת פסיקה ענפה הדנה בתחרות, או בהתנגשות, בין העברת דירה על שם האישה, שנעשתה במסגרת העברת מתנה ללא תמורה, הסכם ממון או הסכם גירושין, לבין עיקול, שעבוד או משכון העומד לזכות הנושה של הבעל. למרות שהסכם ממון או הסכם גירושין מקבלים אישור של בית המשפט או בית הדין הרבני, לא תמיד הסכמים יגברו על זכויותיו של הנושה. נודעת חשיבות מכרעת לאופן ניסוח ההסכם, וכמו כן להתנהלות הצדדים לפני כריתתו ולאחריה. הן לגבי הניסוח המשפטי והן לגבי ההתנהגות כאמור, מומלץ לקבל יעוץ משפטי מעורך-דין מומחה, פן תישאר המשפחה כולה ללא פת לחם וקורת גג. לדוגמא, הסכם בין בעל ואישה הקובע כי הבעל לבדו יישא בכול החובות אינו כובל את הנושים, שאינם צד להסכם, ולמרות ההסכם הם עדיין יכולים לתבוע את האישה להשתתף בחובות הבעל.

כאשר הנכס מועבר במתנה, קרי ללא תמורה, מן הבעל-האב אל אשתו או אל ילדיו, נטיית בתי המשפט היא להניח לעיקול שמטיל הנושה לגבור על המתנה, וכך ביתר שאת אם רישום המתנה טרם הושלם, ולא הועברה הבעלות בנכס ברישום. קיים גם תקדים בו נקבע לגבי דירה שהועברה במתנה אל הבת בהסכם גירושין בין הוריה, כי רק החלק בדירה שהיה שייך במקור לאביה יילקח ע"י הנושה.

ככל שקיים פער זמנים גדול יותר בין העברת הנכס של החייב לבת זוגו לבין הגשת תביעה נגד החייב על ידי הנושה, כך תגדל נטיית בית המשפט להכיר בתוקף העברת הנכס ובאמינותה, והנושה לא יוכל לטרוף את הנכס. העברה בסמיכות זמנים קרובה לזמן בו דרש הנושה את פירעון החוב תיחשב לרוב להעברה למראית עין.

כאשר בני הזוג מעבירים דירה על שם אחד מהם במסגרת הסכם גירושין, ומאז הזמן חולף ועובר, והם ממשיכים להתגורר בדירה יחדיו, לא נפרדים ולא מתגרשים, כאילו שלא חל כל משבר ביחסיהם, או אז מרבים בתי המשפט להטיל ספק באמיתות עסקת העברת הנכס, ולראות בה ניסיון לחמוק מתשלום החובות המשותפים, ולא הסכם גירושין אותנטי. גם כאשר ההסכם בדבר העברת הבעלות אינו נרשם בטאבו, הדבר נתפס כראיה לאי-אמיתותו. לעתים רובצת על דירת בני הזוג משכנתא, אשר איננה מאפשרת את העברת הבעלות ברישום לפי הסכמת בני הזוג בלא אישור מאת הבנק. אם הבנק יסרב להעניק לבני הזוג אישור כאמור, דבר זה עלול לפעול לרעתם, ולטובת הנושים, למרות שההסכם אינו פיקטיבי.

תקדים אחר מלמדנו כי כאשר הצד שעל שמו הועברה הדירה ממשיך לשלם לבדו, מחשבונו הוא, משכנתא הרובצת עליה, יש בכך ראיה לבעלותו האמיתית בנכס. קיים פסק דין לפיו כפל עסקאות בלתי מוסבר, כאשר מחד הדירה מועברת במתנה מהבעל לאישה, ומאידך נרשם לזכות האישה גם משכון על חלקו של הבעל בדירה, מעיד על העברה למראית עין. בפסק דין אחר בוטל בשל אותות מרמה הסכם בין בן לבין שני הוריו, אשר לפיו לכאורה הועברו לבעלות הבן כל המיטלטלין שבבית הוריו, כבטוחה להחזר הלוואה שלכאורה הבן העניק להם. דובר בתכולה יקרת ערך ביותר המצויה  בווילה מפוארת בקיסריה, ובית המשפט התרשם ששווייה עולה בהרבה על סכום ההלוואה הנטען. כמו כן זוהתה מרמה בכך שההעברה בוצעה כאשר ההורים כבר היו חדלי פירעון, שכול המיטלטלין נותרו בבית ההורים, ושתנאי הריבית ותשלומי ההחזר לא היו ריאליים.

לקריאה נוספת אודות עו"ד אלטמן:

עו"ד אודליה אלטמן - סלונה

עו"ד אודליה אלטמן - בלוגספוט

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עורכת דין אודליה אלטמן, בעלת משרד עצמאי, עוסקת בדיני משפחה, נישואין, גירושין וירושה כבר 25 שנה.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אודליה אלטמן

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה15/04/152142 צפיות
במקרים רבים פוסקים בתי המשפט בישראל סכומי פיצויים עבור נשים אשר נפלו קורבן לאלימות מצד בני זוגן. סכומים אלה יכולים להגיע אף למאות אלפי שקלים. אך מה קורה במקרה בו נדחית התלונה משום שהתברר שהיא תלונת שווא ואין בה שחר? עורכת הדין אודליה אלטמן מספרת על תקדימים בנוגע לתביעות פיצויים של הבעל מן האישה.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה28/04/131777 צפיות
במאמר זה דנה עורכת דין אודליה אלטמן בנושא של "יורש אחר יורש" - יורש שני, המקבל את מה שנותר מהעיזבון, במידה ונותר, לאחר אריכות ימיו של היורש המקורי בצוואה ו"יורש במקום יורש" - יורד הזכאי לכסף בתנאי שהיורש המקורי נפטר לפני המצווה ואינו בחיים על מנת לרשת את העיזבון. לפעמים צוואות אינן ברורות מספיק לגבי סוג היורש המדובר ונוצר קונפליקט בין רצונו של המנוח לבין מה שמוגדר בחוק. זאת ועוד במאמר חדש זה.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה24/10/122493 צפיות
מאמר זה עוסק בנושא שלום בית. מהו הסכם שלום בית? כיצד מבטיחים שהסכם זה יקויים? מה קורה אם בסופו של דבר כן מתגרשים ועוד שאלות. בנוסף, במאמר מספר דוגמאות על הסכמי שלום בית לא שגרתיים

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה23/09/123135 צפיות
מחר אתם מתחתנים – איזה סכום כדאי לכם לרשום בכתובה? עו"ד אודליה אלטמן עונה על כמה שאלות נפוצות הקשורות לכתובה מן הכתובה נובעות זכויות האישה היהודייה לקבל מזונות ומדור מאת הבעל, וכמו כן הכתובה מזכה את האישה בסכום הנקוב בכתובה לעת גירושין. את סכום הכתובה אמורה האישה לקבל לא רק במקרה שבעלה יגרש אותה, אלא גם אם ילך לעולמו.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה29/08/1210287 צפיות
מאמר זה עוסק בביקורים של אב אצל ילדיו לאחר הגירושין ועוסק בשאלות שונות כמן מה ניתן לעשות כאשר האב אינו מגע לראות את ילדיו ומה ניתן לעשות כאשר דווקא הילדים הם אלה שמסרבים לראות את אביהם.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה18/04/1211373 צפיות
ראיון עם עו"ד אלטמן על חמישה כללים לאישה שמתגרשת. אישה שלא מתנהלת נכון בגירושין עלולה להפסיד מאות אלפי ₪, במשפחה ממוצעת, ואפילו מיליוני ₪ במשפחה שחיה מעל הממוצע. היא עלולה להפסיד את המזונות, את הכתובה ואת חלקה ברכוש המשותף. ע"מ למנוע מצב כדאי לקרוא את הכללים של אודליה אלטמן

מאת: עו"ד אודליה אלטמןחוק ומשפט - כללי07/03/123200 צפיות
מאמר מאת עו"ד אודליה אלטמן בנושא חסינות ופרטיות הלקוח. איך בוחרים עו"ד? על מה צריך לשים לב? מהם חובות עו"ד בנוגע לשמירה על פרטיותנו? מה הוא בכלל חסיון לקוח? עו"ד פגע בפרטיות הלקוח, מה ניתן לעשות? האם מותר לעורך הדין שלי להקליט אותי? מה מפרטי מותר לחשוף? מה קורה עם מספר עורכי דין עובדים על התיק שלי? עורך הדין שייצג אותי, חדל לעסוק במקצוע, האם ניתן לו כעת לחשוף את פרטי? אודליה אלטמן חולקת עימנו את נסיונה הרב בתחום עריכת דין והידע אותו צברה במקצוע ועונה על שאלות אלו ונוספות.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211507 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211301 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201618 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182015 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181580 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181687 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171800 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica