חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

משמורת

על משמורת הילדים בהליך של גירושין - כשהעיקרון המנחה הוא טובת הילד

עניין לא פחות חשוב, אם לא, הכי חשוב, עליו יש ליתן את הדעת, כאשר בני זוג מביאים את יחסיהם לידי סיום, הנו עניין המשמורת.

ברמה העקרונית, כאמור בסעיף 24 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 (להלן:"החוק"), בבואם של בני זוג להתגרש, קיימת בפניהם האפשרות לערוך הסכם גירושין שיכלול את כל ההסכמות לגבי העניינים הנובעים מעצם הגירושין לרבות את עניין משמורת הילדים המשותפים וכפועל יוצא, עניין הסדרי הראיה להורה הלא משמורן. במידה ובני הזוג אכן גיבשו הסכמות לעניין המשמורת כאמור, הרי שבבואם לאשר את ההסכם וליתן לו תוקף של פסק דין בפני הערכאה השיפוטית (בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים), תבחן הערכאה השיפוטית את ההסכמות לעניין המשמורת על פי העיקרון המנחה של טובת הילד, ואם ההסכמות אכן תואמות את טובת הילד הרי שאותה ערכאה שיפוטית תאשר את ההסכם ותיתן לו תוקף של פסק דין.

***חשוב לא פחות באותו הקשר, לציין כי, הסכם בעניין משמורת אשר ניתן לו תוקף של פסק דין הוא אינו סופי, ותמיד יהיה ניתן לפתוח אותו מחדש בכל עת, עם היווצרותם של נסיבות חדשות המגיעות כדי שינוי נסיבות מהותי, אשר מצדיק בחינה מחדש של טובת הילד.

להלן לשון הסעיף שכותרתו  הסכם בין הורים החיים בנפרד:

"היו הורי הקטין חיים בנפרד - בין שנישואיהם אוינו, הותרו או הופקעו בין שעדיין קיימים ובין שלא נישאו- רשאים הם להסכים ביניהם על מי מהם תהיה האפוטרופסות לקטין, כולה או מקצתה, מי מהם יחזיק בקטין, ומה יהיו זכויות ההורה שלא יחזיק בקטין לבוא עמו במגע; הסכם כזה טעון אישור בית המשפט, והוא יאשרו לאחר שנוכח כי ההסכם הוא לטובת הקטין ומשאושר, דינו - לכל עניין זולת ערעור - כדין החלטת בית המשפט".

אולם, בהתאם לסעיף 25 לחוק, יוצא אפוא, כי ילד יגדל עם אימו עד גיל 6, אם אין טעם מיוחד, המעיד על כך שהאמא אינה כשירה לגדל את הילד וכפועל יוצא להורות כי אין היא יכולה להיות ההורה המשמורן. למעשה, החוק מציב כבר מראש, הנחה מקדמית לפיה מוטב יהיה לילד לגדול עם אימו עד גיל 6 לכל הפחות. שכן, הדעה הרווחת והכלל עולמית אף ניתן לומר, היא שמקומו הטבעי של הילד הוא עם אימו שנשאה אותו בקרבה תשעה חודשים וילדה אותו בכאב (עיקרון זה נקרא – חזקת הגיל הרך). יחד עם זאת רק אציין כי, אם כבר הוחלט לסטות מההנחה המקדמית לפיה מוטב לילד לגדול עם אימו עד גיל 6 לכל הפחות, אזי ככל הנראה, מדובר במצב בו טובת הילד מחייבת סטייה זו.

להלן לשון הסעיף שכותרתו  קביעת בית המשפט באין הסכם בין ההורים :

"לא באו ההורים לידי הסכם כאמור בסעיף 24, או שבאו לידי הסכם אך ההסכם לא בוצע, רשאי בית המשפט לקבוע את העניינים האמורים בסעיף 24 כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".

כאמור, בבואם של בתי המשפט לענייני משפחה ו/או בתי הדין הרבניים לקבוע למי נתונה המשמורת והחזקה על הילדים, הרי שהעיקרון המנחה אותם הוא עקרון "טובת הילד", המשמש אבן יסוד מרכזית, בקביעתם. המשמעות העיקרית של עיקרון זה היא לדאוג לטובת הילד וכפועל יוצא, לשמור על בריאותו הנפשית, הגופנית, ולדאוג לסיפוק כל צרכיו לרבות החומריים והנפשיים.

היום יותר מאשר בעבר, קיימת נטייה של בתי המשפט ו/או בתי הדין הרבניים לאפשר את זכויות המשמורת גם לאב, כאשר הוא נמצא ראוי יותר הן מבחינה נפשית והן מבחינה חומרית מהאמא לגדל את הילד. מה גם שכיום, ישנם מקרים יותר מבעבר בהם האמא מעדיפה לוותר על הילד ולתת את זכויות המשמורת לאב, וזאת רק על מנת שתוכל לפתוח בחיים חדשים ללא "עכבות".

בכל אותם המקרים שבהם מתנהלים מאבקים על הילד, ובתי המשפט ו/או בתי הדין הרבניים מתקשים לקבוע למי תהיה המשמורת, או אז יישלחו ההורים לבדיקה המכונה "בדיקת מסוגלות הורית" אשר תעיד מי מבין השניים יהיה ראוי יותר, לגדל את הילד.

כיום גם יש נטייה ומגמה בבתי המשפט ו/או בבתי הדין הרבניים, ליתן שיקול דעת גם לרצונותיו והעדפותיו של הילד באשר להורה אצלו הוא רוצה לגדול, אולם, התחשבות בהעדפותיו ורצונותיו של הילד, תעשה לא לפני גיל 13. שכן, החשיבות והמשקל שנותנים בתי המשפט לענייני המשפחה ו/או בתי הדין הרבניים להעדפותיו של ילד מתחת לגיל 13 היא כמעט אפסית. והרי שככל שהילד גדול יותר כך יינתן משקל רב יותר לרצונותיו והעדפותיו מתוך ההנחה שהוא כבר בר דעת ויודע להבחין מה טוב בשבילו. קרוב לודאי, שהקשבה להעדפותיו של הילד תתקיים בלשכתו של השופט, באופן שלא ירתיע את הילד מלומר את שעל ליבו בצורה חופשית, ללא הנוכחות של הוריו כמובן, כדי שלא תהיה עליו השפעה לא הוגנת. חשוב גם להדגיש כי, משקל רב יותר יינתן להעדפותיו הנחרצות של ילד מאשר להעדפות סתם.

שיקול נוסף וחשוב לא פחות של בתי המשפט לענייני משפחה ו/או בתי הדין הרבניים הוא לשאוף כמה שיותר, לא להפריד בין אחים.

כאמור, הנטייה והמגמה של בתי המשפט היא ליתן את המשמורת על הילדים לידיה של האמא עד גיל 6 לפחות, ולאחר מכן, המגמה היא ליצור רציפות במשמורת, ומשכך, יוצא כי, המשמורת היא לאמא כמעט באופן אוטומטי, אלא אם כן, באופן חריג, באמת הוכח כי אין היא כשירה לגדל את הילד, מסיבות כאלה ואחרות.

***המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת אי אילו הליכים או לאי נקיטתם של אי אילו הליכים. הסתמכות על האמור במאמר זה הנה על אחריות הקורא בלבד וכפועל יוצא, האחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור במאמר זה, תחול על הקורא בלבד.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עוה"ד סטרוגנו הינה בעלת תואר ראשון במשפטים, סיימה התמחותה בבית משפט לענייני משפחה בחיפה וכן סיימה השתלמות בנושא דיני משפחה ודיני ירושה במכון להשתלמות של לשכת עורכי הדין.

עוה"ד שלומית סטרוגנו מטפלת במגוון נושאים וביניהם : ניהול תיקי גירושין בכללותם, לרבות תביעות בענייני מזונות, משמורת ורכוש וניהול תיקי ירושות וצוואות בכללותם, לרבות התנגדויות לצווי ירושה ולצווי קיום צוואה, הן בבתי הדין הרבניים והן בבתי המשפט לענייני משפחה. כמו כן, עורכת הסכמים בין בני זוג בענייני גירושין, ממון, מזונות, חזקה, שלום בית וכד' ומגישה בקשות אצל הרשם לענייני ירושה.

כתובת: שד' ירושלים 3, קרית ים
טל': 077-2115151 פקס': 077-2115152
נייד : 050-8560253
דואר אלקטרוני : str_law@zahav.net.il

אתר אינטרנט : http://www.easyget.co.il/

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שלומית סטרוגנו עורכת דין לענייני משפחה

במידה ובני זוג החליטו לפנות להליך של גירושין וכפועל יוצא להליך של פירו התא המשפחתי, הרי שאחד הנושאים אשר יהיה עליהם לשים עליו את הדעת ואשר כרוך מעצם טיבו וטבעו בהליך של גירושין, הנו הנושא של משמורת הילדים המשותפים.

במצב דברים שבו בני זוג החליטו לפנות להליך של גירושין בדרך של פנייה לערכאות שיפוטיות הרי שעל אחד הצדדים לפחות להגיש תביעת גירושין בבית הדין הרבני אשר לו סמכות שיפוט ייחודית בענייני גירושין. כמו כן, על מנת שתביעת גירושין תתקבל ולבסוף יינתן פסק דין של גירושין, על התביעה להכיל בתוכה טענות בדבר עילות גירושין אשר מוכרות בדין העברי ואשר ניתן להוכיחן, שאם לא כן, עלול בית הדין הרבני לדחות את אותה תביעת גירושין.

אחד מאבני היסוד של הליך גירושין, הנו בניית אסטרטגיית גירושין, בטרם הפנייה להליך של גירושין. שכן, אסטרטגיית גירושין נכונה ומתאימה, במרבית המקרים גם תוביל לתוצאות המיוחלות של הצד אשר החליט לפנות להליך של גירושין.

כיום, מסתמנת מגמה לפיה, מרבית הזוגות אשר פנו להליך של גירושין בדרך של פנייה לערכאות שיפוטיות, יסיימו את אותו הליך גירושין, בסיוע של הליך גישור.

מרבית התיקים המתנהלים בענייני גירושין, נפתחים בעקבות בגידתו של מי מבני הזוג, תוך הפרה בוטה של האמון בין הצדדים.

פנייה להליך של אימוץ, תסתיים בסופו של התהליך במתן של צו אימוץ על ידי בית המשפט לענייני משפחה, עבור הילד אותו המשפחה המאמצת מעוניינת לאמץ.

הסכם ממון הנו מסמך משפטי אשר בני זוג עורכים, בדרך כלל, לפני הנישואין ובטרם מיסוד הקשר. זאת על מנת להבטיח כי במידה ומערכת היחסים תעלה על שרטון, מערכת היחסים הממונית ביניהם תתחלק באופן השונה מזה שקובע חוק יחסי ממון בין בני זוג.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211506 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211299 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201616 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182012 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181578 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181683 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171796 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica