חפש מאמרים:
שלום אורח
25.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מלטונין לפתרון נדודי שינה

מאת: מלטוניןשינה 20/02/20148676 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

הורמון החושך מלטונין, אשר התגלה כבר בשנת 1958 על ידי צוות מאוניברסיטת ייל בארה"ב, נוצר בשעות הלילה באמצעות בלוטת האצטרובל הממוקמת במרכז המוח. זהו הורמון הבא לשקף למוח ולשאר איברי הגוף את שעות החשיכה במהלך היממה, כמו גם את עונות השנה וכל זאת בהתאם לזמן ולמקום הסובייקטיבים.

בשעות האור במהלך היום, בלוטת האצטרובל איננה פעילה ועל כן רמות המלטונין בגוף האדם נמוכות, אולם עם רדת החשיכה נכנסת לפעולה הבלוטה על ידי השעון הביולוגי והיא מתחילה בייצור והפרשת ההורמון לדם. כתוצאה מעליית רמת המלטונין בדם, נוצרת תחושת העייפות במקביל לירידה בעירנות, כאשר השיא הוא בין השעות 2 ל-4 בבוקר.

מעבר להיותו של הורמון המלטונין קשור באופן ישיר לבקרה על השינה, הוא קשור גם לרמות הגלוקוז, חום הגוף, לחץ הדם, לחץ תוך-עיני ועוד. ככל שהאדם מתבגר, יורדת יכולתו לייצור ההורמון ורמתו בדם יורדת, דבר העשוי לגרום לנדודי שינה ולהפרעות נוספות הנלוות לכך. שינה שאינה תקינה עשויה להוביל לזמני תגובה איטיים יותר, לפגוע בשיווי המשקל וביציבות ואף לפגום בתפקוד הקוגניטיבי – פגיעה בזיכרון. אצל קשישים, בעיות שינה יכולות להחמיר את הירידה הטבעית בתפקוד הקוגניטיבי כחלק מתהליך ההזדקנות. הפרעות שינה יכולות להשפיע גם על חיי משפחה ומערכות יחסים, מאחר ואנשים עייפים עשויים להיות ממורמרים. בנוסף, נדודי שינה יכולים גם לגרום לאנשים להרגיש חרדה ודיכאון.

טיפול בהפרעות שינה

כבר בשנות השישים, לאחר גילוי ההורמון, הופיעו דיווחים על השראת שינה על ידי מלטונין בחתולים. לאחר מכן, בשנות השבעים, הופיעו דיווחים ראשונים על השראת שינה באמצעות מלטונין בקרב בני אדם ובהמשך הוכח במספר נרחב של מחקרים מדעיים הקשר בין ההורמון לבין תזמון והשראת שינה בגילאים מבוגרים וצעירים כאחד.

מוצרי מלטונין בשוק

בישראל ניתן לקנות מלטונין באמצעות מרשם רופא בלבד, בצורה אחת המאושרת על ידי משרד הבריאות – מלטונין בשחרור ממושך, המחקה את תבנית ההפרשה הטבעית של ההורמון בדם. זהו מוצר המלטונין היחיד המחקה תבנית זו, כמו גם היותו היחיד המיוצר בבקרת איכות מחמירה ועשוי ממלטונין ברמה פרמצבטית גבוהה. בנוסף, מוצר זה עמד במבחני הרעילות המחמירים ביותר, כפי שמקובל בתרופת מרשם.

מלטונין בשחרור רגיל או "מהיר" גורם לעלייה מהירה של ההורמון בדם, המגיעה לשיאה לאחר כשעה ונופלת לרמות בסיס כשעתיים לאחר נטילת ההורמון. על כן, מוצר זה אינו מחקה את צורת ההפרשה הפיזיולוגית של הגוף ואינו מהווה תחליף הולם למחסור בו. במהלך שנות התשעים הופיעו ברחבי ארה"ב תוספי תזונה המכילים מלטונין במינונים שונים וממקורות שונים, שאינם צריכים לעמוד בתקנים המחמירים הנהוגים בתהליכי ייצור תרופות, הכוללים בקרת איכות. כמו כן, מדובר על מוצרים שמעולם לא נבדקו במחקרים קליניים להוכחת יעילותם ובטיחותם. לכן, אין כל ביטחון ברמת האיכות של המוצר כפי שקיים במלטונין בשחרור ממושך (הנקרא לעיתים מלטונין בשחרור מושהה) המשווק כתרופת מרשם בישראל.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מלטונין בשחרור ממושך

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מלטונין

מאת: מלטוניןשינה 15/06/144544 צפיות
זמן השינה לו אנחנו זקוקים בנוסף לזמן השינה שאנחנו למעשה ישנים, משתנה במהלך שנות חיינו, כאשר הורמון המלטונין מהווה מרכיב חשוב בתהליך.

מאמרים נוספים בנושא שינה

מאת: דוד כהןשינה 01/10/161550 צפיות
אין דבר מעצבן יותר מלישון כאשר בין הזוג נוחר. אבל לא רק אנחנו סובלים אלא גם הוא. תסמונת דום נשימה בשינה מזיקה ומצביעה על בעיה רפואית הדורשת טיפול.

מאת: אפרתשינה 28/05/152979 צפיות
הפרעות שינה יכולות לשבש מאוד את איכות החיים, במיוחד אשר סובלים מן בעיות של הפרעות שינה באופן קבוע. לרוב, מי שסובל זמן מסוים מן הפרעות שינה נשלח על ידי הרופא המטפל שלו או על ידי רופא המשפחה להשגחה במרפאת שינה. במרפאה זו האדם ישן את הלילה כשהוא מחובר למכשירים שונים. כך בהשחתם של רופאים ואחיות ניתן לבסוף לגלות את הסיבה הרפואית הגורמת לבעיה של הפרעות שינה. לעתים הפרעות שינה נוצרים כתוצאה מעין קשיים לנשום במהלך הלילה מה שגורם לנחירות.

מאת: רובי אוזןשינה 06/04/151897 צפיות
כמה פעמים מצאתם את עצמכם ערים באמצע הלילה? מתהפכים מצד לצד, קמים ומתהלכים ברחבי הבית ועדיין מתקשים להירדם. הפרעות שינה מלוות רבים מאיתנו במהלך השבוע. מחקרים רבים מראים כי אחוזים גבוהים באוכלוסייה הבוגרת סובלים מהתופעה אשר פוגעת בתפקוד היומיומי וגורמת לנו לחוש תשושים ועייפים במהלך היום.

מאת: רובי אוזןשינה 23/02/151643 צפיות
רבים מאיתנו סובלים מכאבי גב וצוואר הנגרמים מסיבות שונות. במקרים שכאלה בחירת מזרן היא החלטה חשובה אשר תשפיע באופן ישיר גם על איכות השינה וגם על רמת הכאב. מזרן נוח הוא עניין של פרספקטיבה המשתנה בין אדם לאדם על פי הרגלי עבר ומבנה גופני. בחירת מזרן היא איננה החלטה שאנו עושים כל יום, לכן חשוב לבדוק את הנושא לעומק, להשוות בין סוגי המזרנים, להתנסות ורק בסוף להחליט. רבים מהמומחים לעמוד השדרה טוענים כי לקימורי גב שונים, מחויבת תמיכה שונה.

מאת: מלטוניןשינה 15/06/144544 צפיות
זמן השינה לו אנחנו זקוקים בנוסף לזמן השינה שאנחנו למעשה ישנים, משתנה במהלך שנות חיינו, כאשר הורמון המלטונין מהווה מרכיב חשוב בתהליך.

מאת: Daniel.Bשינה 20/05/144930 צפיות
כמעט כל מי שנוחר מכיר את התופעה הזאת: התעוררות בבהלה באמצע הלילה שנובעת מתחושת מחנק נוראית שמחייבת אתכם לחפש אחר אוויר לנשימה. אם זה קורה לכם הרבה פעמים בלילה, יכול מאוד להיות שאתם צריכים סיפאפ.

מאת: קינג דוידשינה 13/09/131719 צפיות
אין זה סוד גדול שאת שליש מחיינו אנו נוהגים לבלות בשינה, ובשל כך, רצוי מאוד שאיכות המזרונים עליהם אנו ישנים תהיה לא פחות ממצוינת. מי שאיננו נהנה בשעות הלילה משנה ערבה ורציפה, חש את התוצאות ביום שלמחרת. אנשים מסתובבים עייפים ונרגנים ולכן מאוד מתקשים לתפקד כנדרש.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica