חפש מאמרים:
שלום אורח
02.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הרמת מסך בבית הדין לעבודה

מאת: אורן יוגבדיני עבודה25/03/20157392 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

סעיף 6 לחוק החברות התשנ"ט – 1999, כפי שתוקן בשנת 2005 (תיקון #3) קובע כי בית המשפט רשאי להרים את מסך ההתאגדות, אם מצא כי בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השימוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה, או באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה.

נוסח הסעיף תוקן כדי להקשות על נושי חברה את הרמת המסך, לאור הכלל שיש להקפיד על הפרדה בין האישיות המשפטית של התאגיד לבין זו של בעליו, כדי לאפשר חיי מסחר תקינים. שונים הם פני הדברים כשמדובר בקטגוריה המיוחדת של נושים, שהם עובדים.

התייחסות המשפט אל עובדים היא כאל "נושים מיוחדים" של חברה, שאינם פועלים מולה כמתקשרים עסקיים רגילים, אלא כמתקשרים "לא וולונטאריים", הרואים בחברה משענת בטוחה ויציבה לאורך זמן, דבר ה יוצר רמת אחריות מיוחדת ומוגברת ("נזיקית") של החברה כלפי העובד, שמקורה בחובת תום-הלב המוטלת על החברה במסגרת יחסיה החוזיים עמו.

ההתייחסות אל עובדים כאל נושים "לא וולונטאריים" משמעה שאין די להיווכח כי נורמת תום-הלב – המכתיבה רמת התנהגות אובייקטיבית – הופרה, אלא יש להראות שעל המנהל רובץ אשם אישי (סובייקטיבי) למעשים או למחדלים, שיש בהם משום ביצוע עוולה או הפרת חובה חוקית.

ולכן - בקשיים כלכליים שגרמו להעדר סיכוי לפירעון החובות של החברה כלפי עובדיה, אין די כדי להרים את מסך ההתאגדות, אלא אם עלה בידי התובע להוכיח כי החברה או בעלי המניות בה פעלו בחוסר תום לב, או כי פעלו מתוך ידיעה ברורה ומפורשת לפיה אין סיכוי לקיום ההתחייבויות.

נסיבות של אי-תשלום שכר לאורך זמן, אי-העברה של ניכויים מהשכר לתעודתם (סוג של עירוב נכסים), אי-תשלום שיטתי של זכויות סוציאליות, וכיוצב' "עוולות" שיש בהן כדי לפגוע בעובד, הוכרו על-ידי בתי הדין לעבודה ככאלה המצדיקות הרמת מסך.

רגישות מיוחדת מגלים בתי הדין לעבודה לאי-מתן תלושי שכר לחלק מתקופת העבודה, או כולה, או מתן תלושים פיקטיביים, שבהם מדווחים רק חלק מהסכומים ששולמו לעובד, שכן מעבר לעבירה על חוקי המס הגלומה במעשים אלה, מדובר גם על פגיעה בזכויות הסוציאליות של העובד. בפסק-דין שניתן לאחרונה בתביעה, שבה התברר כי המעביד פיטר את עובדיו ללא הודעה מוקדמת, ללא פיצויי פיטורים, ומבלי לשלם משכורת אחרונה, וגם – לא שילם שעות נוספות וכל זכות סוציאלית שניתן להעלות על הדעת, המסך הורם בסופו של דבר בשל אי-הפקת תלושי משכורת.

בבתי הדין לעבודה פותח מודל ייחודי של "הרמת מסך חלקית". ביסוד המודל עומדים שיקולים של צדק, אשר מנסים לאזן את האינטרסים של בעל המניות בחברה מחד, ושל העובד מאידך. כך, ניתן משקל לעוצמת העילה להרמת מסך (מה חומרת ההתנהגות המיוחסת לבעל המניות), ומנגד לעוצמת הזכות שעומדת לעובד.

הנטייה להרים מסך כאשר מדובר בפגיעה בזכות קוגנטית (זכות שאינה ניתנת לויתור) תהיה גדולה יותר, מאשר מקום שמדובר בזכות שמקורה בהסכם. ההתייחסות לזכות של העובד, המבוססת על ראיות מוצקות, תהא שונה מזו שתינתן לזכות שנפסקה מטעמים של "נטל הוכחה", או על רקע מחלוקת עובדתית של ממש.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אורן יוגב בעל משרד המתמחה בדיני עבודה.

המשרד עוסק בליווי וייעוץ משפטי של הלקוח. ייצוג בבתי משפט ובפני ערכאות שיפוטיות אחרות, מתן חוות דעת משפטית ולמעשה – ליווי הלקוח בכל שלבי התביעה עד לפתרונה המלא.

לאונרדו דה וינצ'י 19 תל-אביב  טלפון: 054-4836378

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אורן יוגב

מאמרים נוספים בנושא דיני עבודה

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה10/09/20959 צפיות
עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לשכר של חודש כנגד כל שנת עבודה (אלא אם כן, הוסכם על שיעור גבוה יותר), בעת פיטוריו או בעת היותו מתפטר כדין מפוטר או כמוסכם בהסכם עבודה. תשלומי פיצויים מגלמים בתוכם את רכיב העמלות (בחישוב ממוצע של 12 החודשים האחרונים), ואת רכיבי השכר הקבועים, גם כאלה שלא נכנסים תחת הקטגוריה "שכר בסיס". עם זאת, פיצויים אינם משולמים עבור פרמיות, מענקים, בונוסים, החזרי הוצאות, משכורת 13 ותוספות מותנות. הכלל הבסיסי הינו (למעט במקרה של מתפטר בדין מפוטר), שעובד מפוטר בלבד, זכאי לפיצויי פיט

מאת: רונית בילרדיני עבודה14/03/181388 צפיות
חוק פיצויי פיטורים קובע, כי עובד אשר פוטר ממקום עבודתו לאחר שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד. כמו כן, קובע החוק, כי בנסיבות מסוימות זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורים אף לאחר התפטרותו מעבודה. (הרעת תנאים, התפטרות לצורך טיפול בילד, מעבר מגורים לצורך עבודתו של בן הזוג ועוד).

מאת: tiloniדיני עבודה07/09/171922 צפיות
לעיתים, כמו בכל משפחה, יכולים להתגלע ויכוחים וחילוקי דעות, אולי אפילו להיאמר מילים קשות אך במקום העבודה, בניגוד למקרים דומים בתוך המשפחה הקרובה או לחברים הקרובים, עלול הצד השני לראות בדברים אלו כהוצאת לשון הרע בעבודה ולתבוע את אומרם בבית המשפט תחת חוק ""איסור לשון הרע התשכ"ה- 1965"

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161716 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה01/08/162701 צפיות
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה02/06/163317 צפיות
החובה לשלם שכר בחגים לעובדים, עולה מתוקף צו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי. בהתאם לכך, עובד חודשי ועובד שכר (בתנאים הרשומים להלן) זכאים לשכר רגיל, אף בימים אשר לא עבדו בהם בשל היותם ימי מנוחה בחגים.

מאת: אבי דוידידיני עבודה23/05/163475 צפיות
בקצרה על הרעת תנאים בעבודה לאלו המחליטים להתפטר ולאלו המחליטים להישאר במקום העבודה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica