חפש מאמרים:
שלום אורח
20.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

האם פרשת ענת קם היא מקור גאווה לבלוגוספירה הישראלית?

על פרשת אורי בלאו וענת קם שמעתי לפני שבועות רבים מסטודנט שלי באוניברסיטה, שהוא גם עיתונאי באחד מכלי התקשורת המרכזיים. למרות שאני מחוברת בממדים נרקוטיים למדיה הישנה והחדשה – לא יכולתי ללמוד שום דבר על הנושא הדרמטי והמורכב מהבלוגוספירה המקומית.


מאת אורית גלילי

האמת, קצת מצחיקה היא הטפיחה על השכם של הבלוגוספירה הישראלית בימים האחרונים בכל הקשור להסרת צו איסור הפרסום בפרשת בלאו-קם. נראה שלכותבים במדיית האינטרנט מזמן לא היתה כזו עדנה: מפעילות עיתונאית שולית, איזוטרית וזניחה הם מסתובבים כעת מסוחררים, מלאי שביעות רצון עצמית ומכריזים בביטחון כי אלמלא הבלוגרים והבלוגוספירה – אזי חופש הביטוי במדינת ישראל היה נרמס. נו, באמת?

חוקרי התקשורת דווקא מחשיבים את הבלוגים. הם טוענים כי הבלוגים הם צורה חדשה של תקשורת שיתופית העוקפת את שומרי הסף המסורתיים ומאפשרים ליחידים להצטרף לשיח הציבורי. הבלוגים לגרסתם, הם סוג חדש של עיתונות משתתפת ומקור משיכה בזכות החופש שהם מתירים למשתמשים בהם כמדיום של "קצה אל קצה" (peer to peer) וללא היררכיה. לדעתם, האקטיביזם החברתי של הבלוגים מקדם רשת דמוקרטית של ביטוי עצמי ויש הסבורים כי דבר זה, יותר מאשר התארגנות קהילתית, הוא המפתח להפחת רוח חיים חדשה באנשים המנוכרים, בחזרה אל המערכת הפוליטית. הבלוגים מאפשרים התבטאות של יחידים.

בישראל עוד לא השתחררו מהכבלים

אך המציאות בישראל היא אחרת לגמרי: בעוד שכבר לפני 12 שנה מאט דראדג' (Matt Drudge) – בלוגר המתעסק ברכילות פוליטית, סיפק סיקור נרחב לפרשת מוניקה לווינסקי (Monicagate) והשיג בכך את מה שמכונה "השחרור מהכבלים" של שומרי הסף – הרי שאצלנו ב-2010 שולטת "עיתונות הזרם המרכזי" בפרשת בלאו-קם באמצעות שוערי הסף שלה ללא עוררין. ברצותה הפרסום התעכב למשך שבועות ארוכים, וברצותה הפרסום השתחרר באמצעות התקשורת הזרה.

לבלוגרים, צריך לומר את האמת, לא היה שום מידע מאורגן, קוהרנטי ונהיר. מה שכתבו לא השפיע על אף אחד, למעט על קהילה קטנה שמנהלת שיח פנימי עם עצמה ושהשפעתה על הציבור הרחב בטלה בשישים, כולל על קהילית העיתונאים הישראלית בכלי התקשורת הממוסדים.

חוסר מיצוי הפוטנציאל של הקהל

לפי ההגדרה של כריסטופר ליידון, מגיש הרדיו ובעל טור לשעבר ב"ניו יורק טיימס" המקוון, הבלוגים מספקים "כלי להעברת מידע בצורה מהירה, מתעדכנת ובעלת תובנות, שאולי אינו מתעלה לצורה של כתבה עיתונאית מלאה אך הוא בעל ערך דיווחי" (מתוך: The Blogging of of The President – 2004).

ריטה קירק וגרייסי לאוסן-ברודרס במאמרם מ- 2005, Blogs in Campaign Communication ציינו כי בלוג הוא יומן מקוון אשר מכיל רשומות אשר מופיעות בצורה כרונולוגית ומתעדכנות בתדירות גבוהה. הבלוג מאופיין בכך שגולשים יכולים לשלוח תגובות בנוגע לרשומות הכתובות בו. הבלוגוספירה היא היקום הרחב של הבלוגרים אשר שולחים מידע אחד לשני.

דרך נוספת להערכת השפעת הבלוגים מתרכזת ספציפית במפגש עם הכיסוי העיתונאי המסורתי המודפס והמשודר. הבלוגים מציגים פרשנות חדשה להבנת הקשר בין תפקיד העיתונאים ובין הקהל שלהם, כאשר לאחרונים יש פוטנציאל גדול יותר להיות מעורבים, הידודיים ומפיקי מידע  – ולא רק צרכנים. אך כל זה לא בישראל.

פחות דעה, יותר דיווח מהימן

בפרשת בלאו-קם, כמו בפרשות מרכזיות של התקופה האחרונה, הבלוגרים בישראל לא הצליחו לייצר שיח ציבורי אלטרנטיבי ובעל משמעות, וזאת שהתחשב בכך שמאז 1999, השנה בה הבלוגינג (כתיבת הבלוג) התגלה ככלי תקשורת, יצא המוצר "בלוג" לשוק התקשורתי.

הבלוגים בעולם המערבי ובחלק מן המדינות הלא-דמוקרטיות מהווים כיום כלי בעל משמעות בשל הדיון המדויק שהם מייצרים. בלוגים שמחו נגד הלחימה בעיראק, תרמו למחאה ציבורית שהזכירה את כוחה של המלה הכתובה.

בשל חשיבותם במדינות המפותחות, חלק מהבלוגרים מפרסמים בחסות עיתונים או רשתות תקשורת, ונחשבים ככאלה שדנים פחות בדעה ויותר בדיווח מהימן. הם גם נמצאים תחת פיקוח ועריכה.

ממעמקי הסייבר ספייס לאור הבוהק של החמה

כל המתואר לעיל לא קיים בסצינת הבלוגים המקומית, כי בסופו של דבר סיפור בלאו-קם, על כל מרכיביו, התנהל כולו בעיתונות המסורתית הישנה.

הוא לא התפרסם, כי ל"הארץ" היה נוח לפעול מאחורי הקלעים כדי להשיג הסדר, ועל כן במשך תקופה ארוכה הותיר משיקולים שלו את הסיפור בתוככי המערכת. כשבשלה העת מבחינת העיתון, הסיפור כאילו נשלף ממעמקי הסייבר ספייס ונחשף לאור הבוהק של החמה.

"ישראל היום" לא עסק בזה משיקולים מערכתיים טהורים – הוא עיתון שמבחינה אידיאית נותן תמיכה מלאה למוסדות השלטון ולזרועות הביטחון. למזלנו התחרות העקובה מדם בין "ידיעות אחרונות" ל"ישראל היום" בחודשים האחרונים הפך את "ידיעות" המנומנם והשבע לכלב שמירה נשכני של הדמוקרטיה באמצעות סדרה של חשיפות אמיצות. אמנם יש להצטער שהטיפול שלו בנושא לא התאפיין בממד העקרוני-מהותי, אלא התמקד בסקנדל ובסנסציה, אבל לפחות הביא לשינוי המציאות.

המאמר התפרסם לראשונה באתר של אורית גלילי

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר אורית גלילי - צוקר, ממארס 2011 משמשת כראש הצוות לתקשורת פוליטית של יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו. עיתונאית "הארץ" לשעבר, בעלת תואר שלישי בתקשורת פוליטית ומחברת של שני ספרים בתחום מחקר זה. מלמדת את הקורסים מנהיגות פוליטית בעידן המדיה החדשה וסוגיות במיתוג ושיווק פוליטי באוניברסיטאות בר אילן ותל אביב.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר אורית גלילי - צוקר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה18/08/14915 צפיות
לפני 24 שנים הייתי עיתונאית ב"הארץ", ופעם כתבתי משהו שלא נשא חן בעיני אהוד אולמרט. הוא שיגר מכתב לעורך, שלא ראיתיו, כיוון שהוגדר בעיתון כ"נבזי ומלוכלך במיוחד". אלה היו השנים העליזות של אולמרט. הוא חגג את השררה עד הסוף, ביהירות, גאוותנות וזחיחות אין קץ. עיתונאיות כמוני וכמו עמיתתי חנה קים, שעסקה בפרשת החשבוניות הפיקטיביות של הליכוד בבחירות 88', הוא לא ראה ממטר, ומנהלת הלשכה שולה זקן מעולם לא חשבה שעליה לחזור אלי במסגרת תפקידי... המשך במאמר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/01/111416 צפיות
הכרעת הדין במשפט נשיא המדינה לשעבר משה קצב זכתה להערכה מקיר לקיר. אך דווקא הפרק שכולל התקפה משונה של הרכב השופטים על אמצעי התקשורת מותירה תחושה לא נוחה שיכולה להקרין גם על מסקנותיהם הגורפות לגבי אשמתו של קצב.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקרדמוקרטיה ושלטון23/12/101322 צפיות
כניסת נשים למקצוע העיתונות, או בז'רגון, הפמיניזציה של אמצעי התקשורת, היא אחד הגורמים המרכזיים אשר באמצעותם הוסברה בעשורים האחרונים מהפכת הסיקור האמריקאית כלפי מעשי ניאוף של פוליטיקאים גברים. אל ישראל זה הגיע באיחור – אבל הגיע. מהפכה ברוכה זו יכולה להסביר את ההבדלים בסיקור המשוחרר והראוי של אמצעי התקשורת בפרשת מינוי מפכ"ל המשטרה, לעומת הסיקור בפרשת מינוי הרמטכ"ל.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה11/12/101190 צפיות
ג'ו מור היתה בשנת 2001 יועצת מיוחדת לשר התחבורה סטפן באיירס בממשלת הלייבור השנייה של טוני בלייר. לרוע מזלה היא שיגרה ב-11 בספטמבר 2001 – יום הפיגוע במגדלי התאומים – מייל בו נכתב: "זהו יום טוב כדי לקבור חדשות רעות".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה09/12/101142 צפיות
בתחילת השבוע, בהרצאה שקיימתי בראשון לציון, נשאלתי על ידי מישהו בקהל מדוע אינני מעריכה את ציפי לבני, מנהיגת קדימה. שאלתו השנייה היתה: מדוע הסתפקתי בכך ואינני מרבה עוד יותר למתוח עליה ביקורת. השאלה שלו באה בעקבות ראיון שנתתי כמה ימים קודם לכן לאילה חסון בתוכנית "הכל דיבורים".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/11/101410 צפיות
כמרצה לתקשורת אני שומעת לא מעט תלונות על כך שהמדיה מכתיבה את דעתה – ממש בכפייה ובעריצות – על קהל צרכניה. הקובלנה החוזרת ונשנית, בקרב סטודנטים ובעיקר בציבור הרחב, נשמעת בנוסח די אחיד: “מדוע שלא נקבל את העובדות והנתונים מהתקשורת ואז נחליט לבד? איננו רוצים את תכתיבי הפרשנות של העיתונאים”.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה22/08/101601 צפיות
מסקנות לגבי תפקיד ותיפקוד התקשורת כעולה מהתפתחות פרשת מסמך גלנט תוך השוואה לפרשת ווטרגייט - מתוך בלוג תקשורת של ד"ר אורית גלילי, העוסק בנושאי פוליטיקה ותקשורת.

מאמרים נוספים בנושא פוליטיקה

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 01/07/231439 צפיות
הרצון לרצות את כולם, הוא באיזשהו מקום שאיפה טבעית של האדם, ובוודאי לכל נבחר ציבור, אשר רוצה לגייס סביבו תמיכה רחבה, אהדה גדולה, ולגלוש על גלי האהבה של ההמון (אלא אם מראש בחר לעצמו אג'נדה קונטרוברסלית בהגדרה). אך לעיתים, לא רק בפוליטיקה, גם בחיים, אחת ההחלטות הכי קשות שיש לקבל היא החלטה "איזה גשר לחצות ואיזה גשר לשרוף". המדובר לעיתים בהחלטה בלתי נמנעת.

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 18/08/181514 צפיות
העיסוק המדיני-פוליטי, על פי גישתו של אריסטו היא "האומנות השלטת" על כל האומניות האחרות; ברגע שמקבלים את ההנחה כי העיסוק הפוליטי הוא בגדר מעשה אומנות, הרי שמתוקף כך גם מתחייבת המסקנה שהכישרון לעסוק בתחום, אינו נרכש, אלא בהכרח מולד.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 10/01/162817 צפיות
הימין מחזיק באידיאולוגיה של ארץ ישראל השלמה שהובטחה לאבות, והשמאל מחזיק באידיאולוגיה של הישמעות לחוק הבינלאומי המורה להשיב שטחים כבושים ולחובה המוסרית שלכל אדם יהיו זכויות בסיסיות, שכוללות גם זכות בחירה וייצוג, אבל אלה ואלה מכופפים את האידיאלים הנעלים שלהם בפני המציאות והריהם ריאליסטים-פרגמטיסטים.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 05/07/152667 צפיות
ראשית אומר כי איני חושב שבדברים הבאים אחדש הרבה, שהרי הסכסוך הישראלי-פלסטינאי כה ממשוך שהכול כבר נאמר עליו ותמונת המצב ידועה. ובכל זאת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 12/12/138017 צפיות
בכנס, במכללה האקדמית נתניה, שעסקה בנושא של החלטת בג"צ, להדיח ראשי עיר מכהנים, עקב חשדות למעשי עבירה שנעברו לכאורה בתפקידם, השתתפו פרופ' פרידמן, שר המשפטים לשעבר, והשופט העליון אליהו מצא לשעבר. שניהם היו בדעה כי בג"צ הלך רחוק מדי, מעבר לסמכויותיו וגילה אקטיביזם שיפוטי מנוגד לחוק הכנסת. לדעתי – כשנוצר וואקום או לאקונה בחוק או איחור וגמגום מצד הכנסת, יכול בג"צ למלא את החור השחור בהתנהלות הציבורית ובמלחמה בשחיתות בפסיקה אקטיביסטית עד לחקיקה בכנסת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 16/05/131886 צפיות
שלטון חזק, שלטון בעל יכולת פעולה רחבה ללא סחיטה ואיומים מצד רסיסי מפלגות, הוא לטובת העם עם ארגז כלים דמוקרטי לשלטון יציב. אחוז חסימה של 4% - אינה המצאה רגעית וכבר דנים בסוגיה זו, מזה שני עשורים. חסימה של מפלגות קטנות – אינה פגיעה במיעוט ולא פגיעה בחופש ההתארגנות או הבעת דעה ועמדה. כדי להתמודד ולהשפיע, אפשר להתאחד, אפשר להתאגד ואפשר גם להצטרף כסיעה למפלגות קיימות. משילות טובה ונמרצת – היא גם צורך וגם הכרח.

מאת: ענת רובינרפוליטיקה 29/03/132202 צפיות
מאות לוביסטים פועלים בכנסת. האם פעולתם טובה היא או רעה?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica