חפש מאמרים:
שלום אורח
26.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

זכות הקיזוז

מאת: יריב ליסאוארדיני עסקים22/11/20111441 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

 

בין חובות שלובים להעדפת נושים- זכות הקיזוז במקרי פירוק

By Yariv Lissauer

זכות הקיזוז איננה זכות קניינית בטוחתית במהותה, או לפחות לפי מאפייניה הפורמליים. מעבר להגדרות הטכניות והאבחנות בין "זכויות מהותיות" ל"זכויות פרוצדורליות", אשר דומה כי הגבול ביניהן וגם חשיבות הקלאסיפיקציה של הגבול ביניהן הולכים ומצטמצמים, קיימים גם הבדלים מהותיים בין זכות הקיזוז לזכויות קנייניות בטוחתיות קלאסיות כגון שעבודים, על סוגיהם השונים. בעוד שבהפעלה של זכות קיזוז, החייב הוא זה שמפחית מגובה החוב את זכותו כלפי בעל החוב, בהפעלה של זכות שיעבוד, נותן האשראי הוא זה שמפחית  מגובה האשראי שניתן את ערך השיעבוד.

זכות לקזז הינה בעלת ערך חשוב ואמיתי בכל סיטואציה מסחרית, אולם היא מקבלת נופח וחשיבות חדשים בסיטואציות המערבות חברות חדלות פרעון, בהליכי פירוק. זאת, הואיל וזכות הקיזוז מעניקה, מעבר לנוחות הפעלתה, גם יתרון חשוב לבעל הזכות, על פני שאר נושי החברה, ומציבה אותו בעמדה אשר מתוכה הוא יוכל לנגוס בחלק גדול יותר מנכסי החברה המתפרקת, על חשבון הנושים האחרים. דרך אותו יתרון, נגרמת פגיעה אינהרנטית בעיקרון יסוד של דיני פירוקים- והוא עיקרון השוויון בין נושי החברה.

זכות הקיזוז היא בבחינת "בן חורג" בחלוקת הנכסים של חברה בפירוק, הואיל והיא פוגעת באופן אינהרנטי בעיקרון השוויון בין הנושים שהוא עיקרון על בדיני הפירוק והחלוקה. לא זו בלבד שזכות הקיזוז פוגעת בעיקרון השוויון, אלא שהיא גם סמויה מן העין ומקבלת ביטוי לפי גחמותיו של בעל הזכות, שיכול, דרך הפעלת מניפולציות לגיטימיות, ליהנות גם ממנה וגם ממדרג גבוה ביחסי הנשייה, בתנאי שהוא נכנס לקטגוריה של נושים מובטחים ביחס לחלקים אחרים של החוב של החברה כלפיו.

ניתן היה להבחין במגמה שהייתה קיימת בפסיקה לצמצום היקפה של זכות הקיזוז, לאור הפגיעות המשמעותיות שלה בשוויון שבין נושים, המגמה הגיעה לשיאה היה בפסק הדין בפרשת אגרא שם נקבע, משום שיקולי מדיניות משפטית ראויה (הכוללים בעיקר את עיקרון השוויון), שלא בצדק לדעתי, כי חובות מותנים אינם ברי קיזוז. המגמה נעצרה אולי בפסק הדין שניתן זה לא מכבר בערעור בפרשת אמדיאוס, שביטל את פסק הדין של השופטת אלשייך לגבי המועד הקובע.

בנוסף, קיים גם חוסר שביעות רצון בקרב השופטים בכך שהמחוקק תחב לידיהם את תפוח האדמה הלוהט שנקרא זכות קיזוז ונמנע מלהסדיר את הסוגיה בעצמו בצורה מקיפה וממצה.

טְענתי  היא שעוצמת הזכות לקיזוז היא מוגזמת וגורפת. לטענתי יש מקום לבחינה כוללנית מחודשת של מעמד זכות הקיזוז במקרי פירוק, ובכל אופן קיימת נחיצות לאבחנות קריטיות באשר להתחייבויות של נושים כלפי חברה בכל הנוגע ליכולת להעמיד אותן כבסיס לקיזוז.

חוסר הפומביות של ההתחייבויות של נושים כלפי החברה, גורר כשלי מידע קריטיים, שיוצרים שוק של לימונים בזירת האשראי בין חברה לבין נושיה. בנוסף,חוסר ההסתמכות של כאלה של קיבלו אשראי מהחברה רק לאחר שנתנו לה אשראי, מחדדים את הצורך באבחנה בין חובות של נושים לחברה שניתנו לאחַר שנתנו לה אשראי לבין אלה שניתנו לה לפני שנתנו לה אשראי, כבסיס לגיטימי לקיזוז. יתירה, מכך, היכולת העצמית להפעיל את זכות הקיזוז בלי צורך בהגשת תביעת חוב ובלי תלות במועדים, מעניקה כוח מוגזם ללא כל פרופורציה לבעל זכות הקיזוז ומקשה על עבודת המפרק.

לאור זאת, נראה לי שהקרבת עיקרון השוויון בין הנושים והיתרונות הכלכליים הטמונים בו היא מחיר מוגזם שיש לשלם תמורת הגשמת עקרונות של יושר וצדק. אינני מוצא פגם "יושרי" בדרישה מנושה לשלם לחברה בגין חוב שהוא חייב לה רק מכיוון שהיא חייבת לו, כל זמן שהוא לא יכול לבסס טענת הסתמכות כזו או אחרת. יתירה מכך, זכות הקיזוז ויכולת ההמחאה של זכות הקיזוז, הופכים את הסיטואציות בהן החייב המקורי לחברה הוא זה הדורש קיזוז, לנדירות הרבה יותר, כך שאותו פגם "יושרי" הופך נדיר אף הוא. הסחירות של זכות הקיזוז עודדה ספסרות בזכות הקיזוז, כך שלמרות הציפייה לפיה זכות הקיזוז תהיה נוף חריג בזירת המשפט הואיל וקיימים רק מקרים ספורים בהם קיימת דואליות מעמדית בין החברה לנושיה שהם בו זמנית גם החייבים שלה, זכות הקיזוז הפכה למציאות רווחת ושכיחה.

 



תגיות המאמר: פירוק, קיזוז


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

Yariv Lissauer

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יריב ליסאואר

מאת: יריב ליסאוארחקלאות22/11/111118 צפיות
על שימוש במקורות אנרגיה ביולוגיים כחלופה לנפט

מאת: יריב ליסאוארחוק ומשפט - כללי22/11/11927 צפיות
יוזמה למתן סיוע משפטי בהתנדבות לאוכלוסית חסרי הבית בתל אביב

מאמרים נוספים בנושא דיני עסקים

מאת: בנימין קלינגרדיני עסקים22/07/222382 צפיות
תוספת בניה היא הוספת שטח או קירוי שטח למבנה קיים ,בניית גדר, בריכה, הצבת ג'קוזי, סגירת מרפסת, פרגולה ועוד. זכויות הבניה של כל קרקע נקבעות בתכנית בניין עיר (תב"ע) והן מפרטות את היקף הבניה האפשרי במבנה. במקרים מסוימים, החוק מאפשר לבקש הקלות בהגשת בקשה לתוספת זכויות בניה וקווי בניין, הנתונות לשיקול דעת הוועדה המקומית. במידה וקיימות זכויות בניה שטרם מומשו במבנה – תוכלו לבקש מהועדה המקומית לתכנון ובניה היתר בניה לתוספת בניה, עד הגודל המותר לפי התב"ע. במידה ואין זכויות בניה לפעמים ניתן לבקש לנייד(לרכוש) זכויות בנייה מבעלי זכויות.

מאת: בנימין קלינגרדיני עסקים22/07/222346 צפיות
מהו רישיון עסק? על פי חוק רישוי עסקים תשכ"ח-1968, כל עסק הטעון רישוי בצו רישוי עסקים חייב ברישיון עסק לפתיחתו ולניהולו. רישיון לניהול עסק הינו מסמך הניתן על ידי העירייה המתיר את פתיחתו וניהולו של עסק לפי חוקים, תקנות ותנאים מכוח חוק רישוי עסקים. הרישיון ניתן לבעלי העסק המנהלים בפועל את העסק או האחראים לניהולו (אין קשר הכרחי בין בעלי העסק ובעלי הנכס). הבעלות של העסק מוגדרת לפי הרשום בטופס הרישיון שהוצא מטעם העירייה.

מאת: בנימין קלינגרדיני עסקים29/03/21809 צפיות
בתאריך 10.7.18 הצביעה מליאת הכנסת על תיקון 34 לחוק רישוי עסקים. הרפורמה הנוכחית ברישוי עסקים, הקרויה "רישוי עסקים דיפרנציאלי" מטרתה ליצור: איזון בין המטרות של חוק רישוי עסקים - שמירה על הציבור מפני נזקים (בריאותיים, בטיחותיים, סביבתיים וכד') - לבין עידוד הפעילות הכלכלית במשק וצמצום הפגיעה בעסקים. רפורמה זו היא בעצם המשך ישיר לרפורמה של 2012 ומשלימה אותה. גולת הכותרת של הרפורמה ב-2012 היא ההבנה שבכדי לייצר לבעלי העסקים וודאות, שקיפות ונגישות לדרישות החלות עליהם, יש לפרסם מפרטים אחידים. הרפורמה הנוכחית שואפת לשפר ולייעל את תהליך הרישוי, ובעצם יש לומר תהליכי הרישוי, משום שהיא מגדירה תהליכי רישוי שונים המותאמים לסוגי העסקים השונים ומכאן שמה "רישוי עסקים דיפרנציאלי" פעימה ראשונה של הרפורמה נכנסה לתוקף ב-1.1.19

מאת: בנימין קלינגרדיני עסקים04/01/211076 צפיות
מדריך אודות עבודות הפטורות מהיתר בנייה מדריך זה מפרט את סוגי העבודות והמבנים הפטורים מהיתר בנייה, על פי תקנות התכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), התשע"ד – 2014.

מאת: בנימין קלינגרדיני עסקים04/01/211014 צפיות
על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה בנוגע לרישוי עסקים במבנים שאינם מוסדרים, במקביל לבדיקת גורמי הרישוי השונים, המחלקה לתכנון ולרישוי הנדסי בודקת אם הבקשה תואמת את דיני התכנון והבנייה בנושאים הבאים: חוקיות המבנה והיתר הבנייה. באם אין היתר בנייה – מידת העמידה בהגדרות המאפשרות רישיון עסק ללא היתר בנייה. התאמת השימוש בנכס לייעוד המבנה על פי היתר הבנייה ותכנית בניין עיר (תב"ע).

מאת: עידן שלומןדיני עסקים12/07/201063 צפיות
ב 15 לספטמבר 2019 חוקק אחד החוקים החשובים ביותר בשנים האחרונות בכל הנוגע לכלכלה בישראל. מדובר על חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שמחליף את התהליך של "פשיטת רגל" כפי שהיה קיים במשך עשרות שנים וגרם נזק רב לחייבים, לנושים ולמערכת המשפט בישראל.

מאת: רוי ורלדיני עסקים29/01/201238 צפיות
ישנם אנשים רבים שמצאו הצלחה על ידי השקעה ברכוש מסחרי. אין שום קסם בלספק לך חיים מצליחים. תזדקק לידע עובד בנושא נדל"ן, להיות בעל ניסיון בשוק וניסיון בענף. מאמר זה מכיל כמה טיפים שיעזרו לכם להתחיל בהרפתקה שלכם ללמוד יותר על הפעלת נדל"ן מצליח.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica