חפש מאמרים:
שלום אורח
20.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מהי רפואה שיקומית? האם רפואה שיקומית יכולה לתקן נזקים וקשיים פיזיים ללא ניתוחים או תרופות?

רפואה שיקומית - הכמות משפיעה על האיכות

כיצד ניתן לטפל מהיסוד בקשיי תפקוד קשים ובכאבים כרוניים  באמצעות גישה כוללנית ואינטנסיבית ,ללא ניתוחים וללא תרופות

הרפואה השיקומית הולכת ומתפתחת בעולם כולו ובעולם המערבי בפרט . במדינות כמו מדינת ישראל אשר עברה מלחמות רבות ונושא הנכות בה מקושר גם לנושאים של צבא ובטחון מושקעים תקציבי עתק בפיתוח טכניקות רפואיות וניתוחיות ,טיפולים תרופתים ושיטות שיקום שונות שיאפשרו שיקום משמעותי ככל האפשר. מהתפתחות רפואית חשובה זזו  אמורה  להנות  בסופו של דבר האוכלוסייה כולה. 

מן העבר השני , קיים קונצנזוס כי במקרים רבים , לעתים לאחר שהמטופל נותח מס' פעמים, אין יעילות לניתוחים נוספים , נהפוך הוא , חזרה לתפקוד יכולה להיות רק באמצעות טיפולים משקמים כמו פיזיוטרפיה לסוגיה , ריפוי בעיסוק וכיו"ב , גם הטיפולים התרופתיים בהקשר זה אינם מהווים מענה שיקומי אלא בעיקר טיפול בהפחתת כאבים , תהליך אשר במקרים רבים אינו תורם למהלך השיקומי אלא סותר אותו. 

דווקא כאן , כאשר צריך להפשיל שרוולים ולגשת לטיפול השיקומי האמיתי  , זה שיש בו להחזיר את המטופל לתפקוד סביר ככל האפשר נכשלת המערכת הרפואית ביכולת להציע למטופלים מענה אמיתי שיאפשר להם חזרה לתפקוד ולאיכות חיים טובה .

באופן כללי ניתן לומר כי קיימים שני כשלים מרכזיים בטיפול בבעיות שיקומיות , כשלים אלה אינם מתייחסים למרכז מסויים , גורם מבטח או אפילו לרפואה הציבורית בכללותה ,אלא לתפיסה השיקומית הנהוגה בכללותה .

  • א. כמות ואינטנסיביות הטיפול - לאחר חזרת המטופל לקהילה מוקצים לו בד"כ במקרה הטוב שעות טיפול ספורות בכל שבוע - וגם זאת לזמן מוגבל בלבד..
  • ב. מגוון טכניקות הטיפול והשימוש בהם -ברב המרכזים ואצל רב המטפלים נעשה שימוש במס' מוגבל ומצומצם של טכניקות טיפוליות , אם בשל חוסר בידע של המטפלים על טכניקות יעילות , שיקקולי תקציב והצטיידות וכיו"ב..

הבנת העיקרון המרכזי שבו פועלת הרפואה השיקומית תאפשר לנו להבין בקלות את הביקורת על המצב הקיים כמו גם את האלטרנטיבה המוצעת במאמר זה. שיקום רפואי פועל על מנת לפתח בחזרה תפקוד שנפגע באופן משמעותי ובמקרים אחרים לעקוף חוסר תפקוד כרוני במקום אחד בגוף באמצעות פיתוח של תפקוד במקום אחר שיתן את אותו מענה . נדגים - אדם שישב על כסא גלגלים ונותח , שכב באשפוז מס' חודשים סובל מניוון של שרירי הרגליים , חזרה להליכה דורשת טיפל שיקומי בחיזוק השרירים ולימוד מחדש של התנועות .

אשר לבריאים מביננו נראות כמובנות מאליהן ופיתוח מחדש של מערכות השרירים על מנת שיואפשרו את ההליכה.  .  ברור כי ככל שאנו עוסקים בחיזוק שרירים מנוונים , בניית שרירים וכו.. מדובר בתהליכים מתמשכים וארוכי טווח הדורשים השקעה רבה וזמן לא מבוטל.

טעות נוספת אשר חשוב לי לתקן במאמר זה הוא הקישור הכמעט אוטומטי של רפואה שיקומית לפציעות ולנכויות הנובעות מטראומות ( פציעות וכו..), אין ספק כי מחלקות השיקום בבתי החולים  עושות עבודת קודש בלימוד קטועים כיצד לחזור ולתפקד ובהחזרת נפגעים למעגל איכות חיים סביר ככל האפשר  אולם הרפואה השיקומית מסוגלת לתת מענה מצויין במקרים יום-יומיים יותר.,לדוגמא , לאנשים הסובלים מבעיות מפרקים קשות (ברכיים , כתף, מרפק וכו.. ) לעתים על סף ניתוח אחרי שנים של סבל , ניתן לבנות תוכנית טיפולים שתאפשר חזרה לתפקוד והפחתת הכאב ,במקרים אחרים  אנשים הסובלים מכאבי גב לאורך זמן , במקרים רבים על רקע איבר פגוע בצד אחד ויצירת עיוות ביומכני, ניתן לחזק את השרירים בצד הפגוע , להחזיר את האיזון הביומכני  ולהציע פיתרון אמיתי .להפחתת הכאב לאורך זמן .  

גישה שיקומית אמיתית החותרת להחזרה של המטופל לתפקוד איכותי ככל האפשר ולהפחתה אמיתית של הכאבים  היא גישה הפועלת לתיקון   אמיתי של העיוותים שנוצרו  ולא מסתפקת בתרופות כימיות ובפעולות שכל ייעודן הפחתת הכאב בטווח הקצר.   

גישה שיקומית אמיתית , בעיניי חייבת לפעול באמצעות מס' עקרונות מרכזיים : 

  • א. תפיסת הרופא השיקומי כגורם מטפל בחולה ולא רק כגורם מאבחן -אין תחליף לידיים טובות של רופא שיקומי , לא על חשבון הפיזיותרפיסטים אלא בנוסף לטיפול שלהם..
  • ב. טיפול אינטנסיבי , בטכניקות שונות המסייע ביצירת תהליך ריפוי מואץ של מערכות הגוף .טיפול כזה יאפשר שינויים מתגברים מעצם העובדה שהגוף נמצא כל הזמן בתהליך של ריפוי .
  • ג. שילוב של טכניקות טיפול שונות , מוכחות ויעילות המותאמות לצרכים המשתנים של החולה. הרפואה השיקומית יודעת להציע מגוון של שיטות , חלקן ידניות ,חלקן באמצעות גירוים חשמליים ,לייזרים נמוכי עוצמה ,רפואה סינית וכדו.. 
  • ד. הקשבה למטופל, בצוע הערכות מצב תכופות והתאמה של הטיפול לתגובות המשתנות של הגוף . קיום של דיאלוג מתמשך עם המטופל הן ברמת השיחה והן בניתוח מתמיד של תגובות הגוף הם תנאי הכרחי להצלחת הטיפול 
  • ה. תמיכה רגשית בחולה ויצירת סביבה טיפולית מנותקת מחיי היום יום המאפשרת למטופל להתרכז בריפוי.  
  • ו. התייחסות רופא שיקומי אמיתי לכאב היא התייחסות מורכבת וכוללנית , מחד , חובה על הרופא להתייחס לכאב ולהפחית את הסבל של המטופל , יחד עם זאת אחריותו העיקרית הינה לזהות ולטפל במקור הכאב. על כן אני גורס כי טיפולים המתמקדים בהפחתת כאב בלבד יש בהם כדי להזיק לחולה מכיוון שככל שהטיפול יעיל יותר , החולה מודע פחות לעובדה שמתרחשים בגופו תהליכים מזיקים , הדבר שקול לפירוק של מנורת אזהרה מהבהבת במקום לגשת ולבדוק מה גרם לה להבהב להבהב .

 יתרה מכך ,התהליך השיקומי מבוסס על ראיית הגוף כמכלול שלם ,תפיסה לפיה כל מערכות הגוף נשענות זו על זו ופועלות בתיאום. בניגוד למקובל במערכות שונות , על פיו מתמקד הטיפול בעיקר באיבר הפגוע, אני גורס כי יש לפעול  בו זמנית על כל מערכות הגוף החיוניות:

השלד, השרירים, המפרקים, מערכת הדם,מערכת הנשימה,  לימפה ומערכת העצבים. 

שיטת הטיפול מאפשרת לעקוף ולעצור את תהליכי השחיקה באיבר הפגוע ע"י חיזוק והעברת העומס אל מערכת השרירים הסביבתיים ובכך גם למנוע את הכאב.יתרה מכך  באופן זה אנו גורמים  לחיזוק מכלול התפקודים תוך המרצת מערכות החיסון   ועידוד יכולת הריפוי הטבעית של הגוף ומחזירה תיפקודים שאבדו   במהלך השנים עקב מחלה, פציעה וכו.

כתוצאה מכך חל שיפור ניכר לא רק בבעיה בעטיה הגיע המטופל  לטיפול, אלא  שיפור בכל מערכות הגוף החיוניות -זו מהותה של רפואה שיקומית אמיתית . 

המרכז לשיקום ורפואה פיזיקלית בפיזה- איטליה, פועל החל משנת 1989 ומציע פיתרון יעודי וארוך טווח למגוון רחב של מחלות, נכות או כאבים כרוניים. הטיפול במרכז מתמקד בגוף כמכלול ומטפל במקור הכאב ולא רק בסימפטומים. בדרך זו ניתן ללא ניתוחים וללא תרופות ובאמצעות מגוון רחב של טכניקות לא פולשניות להגיע לשיפור משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים כאשר מסגרת הטיפול נבנית לכל מטופל באופן אינדיבידואלי   ! 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

פרופסור יורם קופרט הינו רופא מומחה ברפואה שיקומית, בעל ניסיון של עשרות שנים בתחום השיקום ומנהל המרכז לרפואה פיזיקלית ושיקומית בפיזה איטליה. במרכז מטפלים במגוון רחב של בעיות ובכללן כאבי גב , פריצות דיסק , חבלות גופניות דלקות פרקים, בעיות במפרקים, ירידה בתפקודי הגוף, אוסטיאופורוזיס .

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת פרופסור יורם קופרט

המאמר יציג את הגישה הטיפולית של פרופ' יורם קופרט, המבוססת על בנייה מחדש של רקמות השריר שאבדו כתוצאה מאי שימוש שנוצר עקב הכאבים והמגבלה בתנועה מאפשרת לפתור את הבעייה באופן דרמטי , ולאפשר שיפור משמעותי וארוך טווח .

הגישה הטיפולית על פיה פועל המרכז לשיקום ורפואה פיזיקלית בהנהגתו של פרופ' יורם קופרט עושה שימוש בטכניקות טיפוליות מוכרות ומקובלות ברפואה המודרנית . יחד עם זאת ,מס' עקרונות ייחודיים, הם אלו המאפשרים לטיפול להיות יעיל באופן מיוחד, גם כאשר מדובר במקרים קשים .התהליך הטיפולי במרכז לשיקום ורפואה פיזיקלית בפיזה הוא רב תחומי וכולל תמהיל המורכב ממס' רב של טכניקות טיפוליות . המאמר שלהלן יספק הסבר על הטכניקות העיקריות הנקוטות במרכז.

כאבי גב הם כבר מזמן לא רק מחלה אלא תופעה הפוגעת כמעט בכל מבוגר מעל גיל 40 . מחקרים מראים כי מעל 80% מהאוכלוסיה בגיל 40 ומעלה בעולם המערבי סובלת מכאבי גב עליון או תחתון, כאשר אחוזים ניכרים מהם סובלים מפריצת דיסק אחת או יותר . הדיסק הינו טבעת החוצצת בין חוליה לחוליה של עמוד השדרה ומשמשת בולם זעזועים. פריצת דיסק הינה תהליך ניווני, שבו המעטפת של הדיסק מאבדת מהאלסטיות שלה ומחוזקה, מתעוותת ויוצרת לחץ על שורשי העצבים שבחוט השדרה .

האיזון הביומכני של הגוף הוא נדבך מרכזי בשמירה על מהלך חיים תקין וכלי מרכזי במניעת כאבי שריר שלד הנפוצים כל כך לאחר גיל 40 ולאנשים שחוו טראומות ומחלות שונות . גוף האדם נחלק, מבחינת התפקוד המכני שלו לסגמנטים(תרגום) ולתת חלקים. כל אלו קשורים זה בזה ביחסי גומלין ביו-מכניים ומנהלים משחקי כוח אחד עם השני. במצב נורמלי,כאשר נעביר קו דמיוני החוצה את גוף האדם לשני חצאים שווים לאורך, נרצה לראות כי חלוקת העומסים והמשקלים היא סימטרית לגמרי. כאשר אנו סופגים חבלה באיבר מסויים בגוף או כאשר תהליך ביולוגי (כגון תהליך ניווני) פוגם בסימטריה הזו, מתחיל תהליך של הפרת האיזון הביומכני.תהליך שבסופו של דבר , אם לא יטופל עלול לגרום לכאבים קשים ולפגיעה הולכת ומחמירה בתפקוד.

מאמרים נוספים בנושא בריאות גיל הזהב

מאת: שלום כהןבריאות גיל הזהב29/09/191809 צפיות
בחירת מסגרת דיור מוגן מתבטאת הן בצורך של החוסה והן ביכולות המימון של האפוטרופוס. ישנן מסגרות דיור מוגן המיועדות לחוסים קשים הסובלים מלקויות נפשיות כבדות, לצד מסגרות שנועדו רק לחוסים קלים ביותר.

מאת: Droxitבריאות גיל הזהב18/04/197089 צפיות
אחרי שטיפלו בנו במשך כל החיים מגיע הרגע שבו ההורים שלנו זקוקים לעזרה שלנו. כשהם מתבגרים נדמה שפעולות רבות קשות עבורם יותר. ההליכה למכולת לרכישת מוצרי מזון עשויה להיות מאתגרת יותר, וגם מטלות בסיסיות בבית אינן פשוטות עבורם. במקרים רבים קשישים לאחר מחלה חלשים אף יותר, והאחריות מוטלת לא פעם על ילדיהם הבוגרים. עם זאת, ולמרות האהבה האדירה והרצון הרב לסייע, לילדים יש היום משפחות משלהם – וילדים משלהם. הם מתמרנים בין עבודה לסידורים, בין משפחה למחויבויות אחרות, ובתוך השגרה העמוסה הם רוצים להעניק את המיטב

מאת: Droxitבריאות גיל הזהב28/03/191642 צפיות
ככל שהשנים חולפות, ההורים שלנו (וגם סבא וסבתא) מתקשים לבצע מטלות רבות בכוחות עצמם. בין אם הם זקוקים לאדם שיסייע להם בהכנת ארוחה קלה ובין אם בעזרה בניקיון הבית, הקושי בהחלט קיים – והוא גם בהחלט מובן. הבעיה האמיתית מתחילה כשאנחנו מאוד רוצים להיות שם בשבילם, אבל המציאות הופכת למאתגרת. העבודה לוחצת, המשימות נערמות ואין לנו את הזמן להספיק הכול וגם להיות שם בשביל ההורים שלנו. שירות של מטפלת לקשישים פרטי הוא בדיוק השירות שמאפשר לכל הצדדים לנצח: ההורים מקבלים את הסיוע שהם זקוקים לו, ולכם יש את הזמן לטפל

מאת: אבי דוידיבריאות גיל הזהב26/03/191609 צפיות
מדוע מזרון לפצעי לחץ כב חשוב ומדוע אתם לא יכולים לדחות למחר את התחלת השימוש בו.

מאת: אבי דוידיבריאות גיל הזהב17/01/191847 צפיות
בקצרה על כסא גלגלים חשמלי ועל כל היתרונות שבו.

מאת: רועי כץבריאות גיל הזהב13/06/181160 צפיות
מבוגרים סיעודיים זקוקים לטיפול רב יחד עם השגחה ברוב שעות היממה. טיפול ביתי באדם סיעודי כרוך בלא מעט אתגרים, הכנות, שעות עבודה וקשיים. לא כל אחד יוכל לטפל באדם סיעודי ולא בכל בית הדבר מתאפשר. פנייה לטיפול ביתי עולה על הפרק כאשר האדם הסיעודי אינו מוכן להכניס לביתו מטפל סיעודי, אינו מסכים לקבלת טיפול במוסד סיעודי וכאשר ישנה נכונות ויכולת לבני המשפחה לספק את הטיפול הדרוש.

מאת: רועי כץבריאות גיל הזהב13/06/181326 צפיות
טיפול סיעודי ביתי ניתן בהיקף מלא של 24 שעות ביממה או בהיקף חלקי של כמה שעות בכל יום. היקף הסיוע לו זקוק האדם המבוגר נקבע בהתאם למצבו הנפשי והמנטלי. ישנם מקרים בהם מספיקה עזרה של כ-3 שעות בכל יום מול מקרים בהם נדרשים סיוע מלא והשגחה 24 שעות ביממה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica