חפש מאמרים:
שלום אורח
12.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל - מה זה אומר לגבי שוק הנדל"ן?

מילים רבות כבר נכתבו ונאמרו על הרפורמה החדשה במינהל מקרקעי ישראל וחרף זאת נראה, כי לא הכל נהיר וברור בנושא וכן, נראה כי זו תמשיך ללוות אותנו עוד זמן רב. במאמר שלפנינו אנסה לסקור את העמדות השונות שהתעוררו בקשר עם הרפורמה ואת השפעתה, על כל אחד ואחת מאיתנו.

 

  משמעות הרפורמה עבורנו, האזרחים

 

החידוש הראשון והחשוב ביותר שמביאה הרפורמה הוא העברת נכסים, שהיו עד כה ברשות המדינה (המחכירה), והוחכרו לקונים (לחוכרים) לתקופה של כמה עשרות שנים, לבעלות הקונים לצמיתות. הנכסים הללו ירשמו בלשכת רישום המקרקעין (בטאבו) על שמם של הקונים - כבעלים ויחשבו כרכושם הפרטי לכל דבר ועניין (כבעלי זכות קניינית).

 

לצד היתרון שבחידוש הנ"ל, המרת זכויות החכירה בזכויות בעלות, כאמור לעיל, קיים חשש, כי בעלי הון ו/או גורמים כאלה ואחרים, לרבות גורמים עוינים לישראל ישתלטו על אדמות מדינה, אדמות שעד כה היו בבעלות המדינה.

 

המצדדים ברפורמה גורסים, כי זו תחסוך לאזרח, בעל זכות במקרקעין, רוכש פוטנציאלי או יזם, זמן רב, משום שהיא תחסוך שלבים ביורוקרטים רבים הקיימים כיום, בהליכים שונים (כגון: בהליכים של שינוי ייעוד הקרקע והגשת בקשה להרחבת הבית – הליכים, אשר דרשו בעבר אישור של מינהל מקרקעי ישראל לביצועם, אישור אשר הוצאתו על ידי המינהל, ארכה זמן רב).

 

הרפורמה חותרת לשינוי המצב הנ"ל לחלוטין, כך שהמינהל לדוגמא, יחדל לעסוק בענייני הוצאת אישורי תכנון ובנייה, ואילו הללו יונפקו על ידי הרשות המקומית, שבאזורה נמצאים המקרקעין, נשוא האישור המבוקש, דבר אשר צפוי להקל משמעותית על כל אחד ואחת מאיתנו, בעת ביצוע פעילויות מעין אלה. מאידך, העברת הטיפול, בנושא הנפקת אישורי התכנון והבניה, לרשות המקומית, עשוי להגדיל את העומס בועדות התכנון והבנייה שברשות המקומית הרלוונטית, כאמור, ולהימשך זמן רב, וכן קיים חשש כי העברת סמכויות אל הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה, שהואשמו לא אחת בפוליטיזציה ובייצוג האינטרסים של ראשי הרשויות המקומיות, תקל על מאן דהו כזה או אחר העוסק בתחום הנדל"ן לקדם את תוכניותיהם.  

 

משמעות הרפורמה עבור שוק הנדל"ן בישראל

 

גם שוק הנדל"ן עצמו, ברמת המאקרו, יושפע רבות מהרפורמה החדשה.

אחד מהדברים שהרפורמה מעודדת הוא: ניצול מקסימאלי של הקרקעות שיהפכו לרכוש פרטי. עד כה, המינהל לא השקיע את מירב מרצו, בנושא הכשרה, פיתוח וניצול אופטימאלי ומקסימאלי של קרקעות המדינה, מה שגרם לבזבוז משאבי קרקע רבים ול - 'אובדן' שטחים שלא נוצלו כראוי.

הרפורמה כיום, בעצם מעודדת את האזרחים, להכשיר ולנצל את מלוא זכויות הקרקע שבבעלותם, דבר אשר יביא לידי פיתוח והכשרה של קרקעות נוספות.

בנוסף, רשות המקרקעין החדשה, שתוקם במסגרת הרפורמה, תדאג להגדיל את הדרכים בהן יוקצו הקרקעות לתושבים. כל אלו ביחד צפויים להביא למצב של עלייה בהיצע הקרקעות, ירידה במחירי הקרקע והדירות עצמן – מה שעל-פי מתכנני המהלך, גם יתרום לצמיחה במשק.

 

עם זאת, לא מן הנמנע שמצב זה יביא למכירת קרקעות לכל המרבה במחיר, מה שעלול לגרום למצב של ריכוזיות ותפיסת רוב הקרקעות על ידי מספר מועט של בעלי הון, חברות נדל"ן וכדומה, ולפגיעה ביתר שכבות האוכלוסייה. אותם רוכשי קרקעות ינסו קרוב לוודאי גם למקסם את רווחיהם, כך שספק אם אותן קרקעות ינוצלו לצרכי הציבור (למשל: מגורים לזוגות צעירים, בנייה ייעודית להשכרה, שטחים ציבוריים ועוד). החשש של מבקרי הרפורמה הוא, שהרוכשים ינצלו את הקרקע עבור בניית מגדלי יוקרה, לדוגמא, וכך הקרקעות יהפכו בלתי מושגות, עבור רוב מכריע באוכלוסיה.

 

מתכנני הרפורמה מדגישים, כי הקרקעות לא יימסרו לכל דורש כך סתם, וכי שטח הקרקעות הנכללות ברפורמה מהווה 1% בלבד מסך כל השטחים שנמצאים בבעלות המדינה או בבעלות הקרן הקיימת לישראל. שטחים פתוחים, חקלאיים או כאלה המוגדרים כחלק מהסביבה, לא נכללים ברפורמה.

 

השטחים שכן יימסרו לתושבים מחולקים, לפי הסכום שיידרש האזרח לשלם, כדי להעביר את הקרקע לבעלותו. אנשים המתגוררים באזורי עדיפות לאומית, בעלי מגרשים שאינם גדולים יותר מרבע דונם, בעלי קרקע בבנייה רוויה או קרקע שהוקצתה לבנייה נמוכה, לא יצטרכו לשלם דבר. במגרשים, מעל רבע דונם או כאלה שלא מוקצים למגורים, כמו למשל שטחי מסחר, התשלום יתבצע, לפי מדרגות מסוימות, עליהן החליטה הממשלה מבעוד מועד.

  הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל כוללת בתוכה עוד אלמנטים ורעיונות רבים שהעיסוק בהם לכשעצמו עשוי להתארך זמן רב. נתקלתם בבעיה בנושא? צריכים ייעוץ בנושא נדל"ן? אתם מוזמנים לפנות לעו"ד כרמית כרמלה מדאני ולקבוע שיחת ייעוץ.מקור: http://www.ccm-lawoffice.com/page.asp?id=40
 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת כרמית כרמלה מדאני

מאת: כרמית כרמלה מדאנינדל"ן18/08/101434 צפיות
מדינת ישראל ממוקמת באזור פעיל מאוד מבחינה סיסמוגראפית, הנחשב מועד לרעידות אדמה, ואשר בעבר כבר התרחשו בו רעידות הרסניות. אנו אמנם לא יודעים לצפות מתי תפקוד את אזורנו רעידת אדמה חזקה נוספת, אך למומחים ולגופי המחקר אין ספק כי כזו אכן תתרחש בעתיד, וכי יש להיערך לה מבעוד מועד

מאת: כרמית כרמלה מדאנינדל"ן ומקרקעין22/09/091204 צפיות
עורכת הדין כרמית כרמלה מדאני, חברה בלשכת עורכי הדין בישראל. בוגרת בית הספר למשפטים (LLB) ובית הספר למנהל עסקים (B.A.) בהתמחות מימון, של המרכז הבינתחומי, בהרצליה. עו"ד מדאני מכהנת, בין היתר, כסמנכ"ל מוסד הבוררות: "יתרו פתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט בע"מ", העוסק בפתרון סכסוכים במגוון של תחומים משפטיים, לרבות בתחומים: מקרקעין, חברות, בנקאות, חוזים, משפחה, נזיקין, עבודה, מיסים, עסקים (מסחרי), קניין, בריאות, ביטוח לאומי ומנהלי.

מאת: כרמית כרמלה מדאנינדל"ן ומקרקעין09/09/09764 צפיות
עורכת הדין כרמית כרמלה מדאני, חברה בלשכת עורכי הדין בישראל. בוגרת בית הספר למשפטים (LLB) ובית הספר למנהל עסקים (B.A.) בהתמחות מימון, של המרכז הבינתחומי, בהרצליה. מכהנת, בין היתר, כסמנכ"ל מוסד הבוררות: "יתרו פתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט בע"מ", העוסק בפתרון סכסוכים במגוון של תחומים משפטיים, לרבות בתחומים: מקרקעין, חברות, בנקאות, חוזים, משפחה, נזיקין, עבודה, מיסים, עסקים (מסחרי), קניין, בריאות, ביטוח לאומי ומנהלי.

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211703 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201327 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201521 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201317 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201603 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201009 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/20965 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica