חפש מאמרים:
שלום אורח
20.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

ההמלצה: להצטייד במזומנים (חלק א)

המשבר הפיננסי העולמי המתרגש עלינו בימים אלו מחייב אותנו לבחון אפיקי מימון נוספים לאפיקים המסורתיים. רבות נכתב בנושא התפתחות אפיקים לקבלת אשראי חוץ בנקאי בישראל בשנים האחרונות, אולם למרות זאת אפיק זה היה רלוונטי בעיקר לעסקים גדולים עד בינוניים (בעלי מחזור מכירות של מספר עשרות מיליוני שקלים בשנה) ועסקים קטנים ובינוניים לא יכלו להנות מאשראי זה. לאחרונה חלה התפתחות במספר אפיקים חוץ בנקאיים והדלת החלה להיפתח גם לעסקים הקטנים והבינוניים. למרות הכלכלה הבריאה יחסית של מדינת ישראל והשמרנות בה פועלים הבנקים בהתייחס לבנקים בארה"ב (עקב הפיקוח ההדוק על הבנקים) הבנקים יפגעו כנראה גם הם מהמשבר ובהתאם מתקרבת ההאטה או אף המיתון גם אלינו. הבנקים קומצים יד בכל הנוגע לאשראי מזה מספר חודשים ומצוקת האשראי לעסקים קטנים ובינוניים תתחיל לתת אותותיה דוקא בזמן בו המזומנים הינם מצרך מבוקש. גם בימים כתיקונם קיימת בעיית אשראי לעסקים הקטנים, אולם בעייה זו צפויה להחריף משמעותית. אנו צופים כי כבר בתחילת 2009 תורגש ירידה בהיקף ההכנסות של עסקים. בשלב שני תחול ירידה במוסר התשלומים ולקוחות יתחילו לפגר בתשלומים. בשלב השלישי ידרש גידול בצרכי האשראי למימון הון חוזר והבנקים במרבית המקרים יעדיפו שלא להגדיל את היקף האשראי לעסקים, זהו המועד שבו העסקים יתחילו לחפש באופן מסיבי אלטרנטיבות נוספות ומעניקי האשראי החוץ בנקאי יוכלו לנגוס לעצמם נתח נוסף מהאשראי העסקי של הבנקים.   

במאמר זה נסקור אפיקי אשראי חוץ בנקאי ובנוסף, נסקור גם אפיקים אשר לכאורה הינם בנקאיים, אולם מכוון והינם מגובים בבטחונות ממשלתיים (גם אם חלקיים) או ניתנים ע"י קרנות פרטיות,ומאחר ולגופים אלו ישנן תנאים שהינם פחות קשיחים מהתנאים הבנקאיים, הרי גם הסיכוי לקבל מימון מגופים אלו הינו גבוה יותר. אפיק נוסף חוץ בנקאי, אשר לא יסקר על ידינו הינו השוק האפור.

במסגרת אפיקי האשראי החוץ בנקאי אנו כוללים את הפקטורינג, הליסינג המימוני לרכש ציוד קבוע, מימון יבוא, פקטורינג הפוך, כרטיסי אשראי חוץ בנקאיים, ואשראי כנגד ביטוחי מנהלים או קרנות פיצויים.

הפקטורינג הינו כלי מימון אשר השתפר בשנים האחרונות. לפני כ-3 שנים אשראי זה היה ניתן רק לעסק בעל היקף מכירות של מעל 15-20 מש"ח, אולם כיום האשראי ניתן גם לעסקים בעלי מכירות בהיקף של 3-4 מש"ח. הפקטורינג הינה שיטה למימון בה מספקת חברת הפקטורינג מימון ללקוחותיה על ידי רכישת חובותיהם הפתוחים באופן בלתי חוזר (Non-recourse), למעט במקרה של סכסוך מסחרי. חברת הפקטורינג מעבירה ללקוח את רוב החוב מראש (לרוב כ-85%), ולוקחת את האחריות על גבייתו והעברת יתרת הסכום לאחר הגבייה בתמורה לריבית הגבוהה מהריבית הבנקאית (הריבית כוללת ביטוח כנגד סיכון אי התשלום של הלקוחות). מגבלות השיטה הינה כי לרוב מוכנים לרכוש חוב של לקוחות מצויינים גדולים (אשר היקף העסקות איתם משמעותי) ולא של לקוחות פחות טובים או בעלי היקף נמוך, הזדקקות לאישור הלקוח למכירת החוב שלו וכמו כן הפקטורינג לא יודע להתמודד טוב עם עסקים מוטי פרוייקטים ו/או שרותים (למרות שהנושא מתפתח בתקופה האחרונה וחברות הפקטורינג לומדות להתמודד עם מגוון רחב יותר של עסקים). בדיקת העסק אמורה לקחת כחודש. בין החברות הקיימות בשוק זה ניתן לכלול את כלל פקטורינג, פסגות, פנינסולה וגלובל פקטורינג.      

חברות המימון מספקות גם ליסינג מימוני לחכירת מכונות, מימון ייבוא המאפשר תשלום במזומן (הכולל הנחת מזומן וקיבוע שער מטבע חוץ ברכישת חומרי גלם בחו"ל), וכן פקטורינג הפוך המאפשר לעסק בינוני וגדול לתמוך בספק קטן ובינוני ממנו הוא רוכש חומרי גלם, מוצרים או שרותים בישראל. הספק הקטן מקבל תשלום במזומן ומשלם את הריבית והעסק משלם לחברת הפקטורינג עפ"י תנאי התשלום שסוכם עם הספק. עסקה זו מתנהלת לרוב ללא בטחונות עפ"י חוזק העסק.  זהו אפיק מצויין לעסק קטן להתנהל מול לקוח גדול. משמע, לבקש ממנו לבצע את הפקטורינג ההפוך.

אפיק מימון חוץ בנקאי אחר המתפתח הינו כרטיסי האשראי החוץ בנקאיים.

חברות האשראי המסורתיות נותנות כרטיסי אשראי לעסקים קימעונאיים אשר סולקים דרכן. האשראי הניתן בכרטיס הינו לרוב בהיקף של עשרות אלפי שקלים. אשראי זה יכול לעיתים להיות מומר בהלוואה.

חברות הביטוח נותנות כרטיסי אשראי בעיקר לאנשים פרטיים ומסגרת של מספר עשרות אלפי שקלים. בעל העסק יכול לקחת את ההלוואה כאדם פרטי ומזרים את הכסף לחברה, אולם זה הופך את בעלי החברה לבעלי החוב וישנם גם היבטי ריבית ומיסוי המעורבים בתהליך זה.

לאחרונה מתחיל להסתמן שינוי בנושא כרטיסי אשראי לעסקים. עד לאחרונה, כרטיסי אשראי לעסקים היו ניתנים רק לחברות בינוניות וגדולות (כמו אמפא קפיטל אשר מעניקה אשראי של עד 150 אש"ח ללקוחות בינוניים וגדולים), ולאחרונה גם חברות ביטוח החלו לתת כרטיסי אשראי לעסקים קטנים ובינוניים וחלקם אפילו מבקשים פרטים מעטים בלבד על העסק (דבר המקצר את זמן האישור הכרטיס) כדוגמת הראל פיננסים.  

חברות הביטוח מציעות בנוסף אשראי כנגד ביטוחי המנהלים או קרנות הפיצויים אשר יופקו אצלן וישמשו כבטחון לאשראי(כדוגמת כלל והראל).

בחלק הבא של המאמר נסקור את הקרנות השונות והסיוע הממשלתי בו יכולים להיעזר עסקים קטנים ובינוניים, על-מנת להגדיל את מסגרת המזומנים שברשותם.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

הכותבים הינם אבי קרעין וזאב הרשקוביץ – מנכ"לים משותפים בניהול נטו.

ניהול נטו עוסקת במיקור חוץ של מנהלי כספים, חשבים וכלכלנים, במנטורינג עסקי לחברות ובהשמה מוכוונתTM של כ"א איכותי בתחומי הכספים, בכירים ומקצועות ההי-טק.

לאתר החברה: www.nihulneto.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת זאב הרשקוביץ ואבי קרעין

בכל פעם מועלה שיעור המס בשברי אחוזים, אך לבסוף כל השברים מצטברים לסכום משמעותי, שמעלה ספק לגבי הרטוריקה של הורדת נטל המס על המעסיקים.

במקום להקים קרן חדשה לסיוע לעסקים קטנים, על המדינה להגמיש את הקריטריונים בקרנות הקיימות. הדבר ימנע קריסת עסקים.

המיתון הקשה השנה, אינו מחייך אל בעלי העסקים שקורסים תחת הנטל הכלכלי, אולם שימוש במומחים, השקעה בשיווק ומכירות ושמירה על מזומנים לימים שחונים - מאפשרים לנצל את התקופה הזו כדי להתייעל

המשבר הכלכלי מאלץ את המעסיקים לעשות "חושבים" כבר היום. בין השאלות: האם כדאי, בתחומים מסוימים, להשתמש בשכירים, או שמא עדיף להשתמש בשירותי מיקור חוץ – למסור עבודות לעובדים חיצוניים ולשלם להם לפי פרוייקט

חלק גדול מהעסקים המוקמים מדי שנה, מתחילים את פעילותם ללא תכנון והכוונה מוקדמת. על פי הרשות לעסקים קטנים, המרכיב המכריע בנפילת העסקים הקטנים והבינוניים נעוץ בניהול לקוי. ההתנהלות הלקויה הינה בכל מרכיבי הניהול, אולם בעיקר בהתנהלות הפיננסית. אם כן, כיצד מנהל של עסק קטן או בינוני יכול להתנהל בצורה אופטימאלית. ראשית על מנת לשרוד, אך יחד עם זאת לצאת מהמשבר, מחוזק ובמצב טוב מהמתחרים בשוק?

בימים של משבר בהם לקוחות רבים של חברות נקלעים לקשיים כלכליים, על בעלי החברות לדעת כיצד לבצע תהליך גבייה נכון על מנת להבטיח לחברתם תזרים מזומנים חיובי. במאמר זה נסקור בשלושה חלקים את תהליכי הגבייה הנכונה והמקצועית החל מהתקשרות עם לקוח חדש וכלה בגביית התשלום מלקוח בעייתי. בחלק א ו-ב של המאמר סקרנו את שלבי ההתקשרות, ההסכמים וגביית התשלום מהלקוח. בחלק זה, האחרון בסדרה, נתאר את שלבי הגבייה מלקוחות בעייתיים.

בימים של משבר בהם לקוחות רבים של חברות נקלעים לקשיים כלכליים, על בעלי החברות לדעת כיצד לבצע תהליך גבייה נכון על מנת להבטיח לחברתם תזרים מזומנים חיובי. במאמר זה נסקור בשלושה חלקים את תהליכי הגבייה הנכונה והמקצועית החל מהתקשרות עם לקוח חדש וכלה בגביית התשלום מלקוח בעייתי. בחלק א של המאמר סקרנו את שלבי ההתקשרות וההסכמים מול לקוח. בחלק זה נשכיל להבין כיצד מבצעים את תהליך הגבייה בפועל.

מאמרים נוספים בנושא עסקים קטנים ובינוניים

מאת: לילה בן הרוש עסקים קטנים ובינוניים12/07/211336 צפיות
דווקא ברגעי ההצלחה חייבים להמשיך ! פרסום , שיווק ויחסי ציבור הם אינם פעולות חד פעמיות שעושים רק שהעסק זקוק להחייאה ויש ביומן יותר ימים ריקים מאשר מלאים , הפעולות האלו הם חלק שוטף מניהול העסק ודווקא בתקופות שופעות וטובות יותר של העסק שיש תזרים כספים יותר נזיל , שם זה בדיוק הזמן שבו אפשר וצריך להמשיך לחזק את המותג או, את העסק בנוסף להתחדשות בלתי פוסקת.

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים17/06/211182 צפיות
חשיבות ההתמחות המשפטית ויועץ מונציפאלי בכיר בתחום התכנון והבנייה תחום התכנון והבנייה הנו תחום תכנוני ומשפטי מורכב אשר עוסק במגוון נושאים, כגון קבלת היתרי בנייה, קבלת הקלות בנייה, קבלת אישור שימוש חריג, רישיון עסק,אישורי תכניות, שינוי ייעוד, טיפול בהתנגדויות, הפחתת / ביטול חיובים בהיטלי השבחה, הפקעות מקרקעין, תביעות פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ייצוג בהליכים שננקטים בגין ביצוע עבירות בנייה, התמודדות עם צווי נריסה לפי החוק ועוד.

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים01/06/211035 צפיות
תיקון 34 – רפורמת רישוי עסקים כבר כאן תיקון 34 לחוק רישוי עסקים – מה חדש? ב – 18/7/18 סיימה ועדת הפנים של הכנסת סדרת דיונים בהצעת החוק לרישוי דיפרנציאלי ואושר תיקון 34 לחוק רישוי עסקים בקריאה שניה ושלישית במליאה. תיקון 34 לחוק רישוי עסקים משמעותי ומחולל שינוי נרחב ומטרתו להקל על עסקים על ידי הפחתת הרגולציה והבירוקרטיה המוטלת על כתפיהם. הוא מכונה "רפורמה" וכדי לבדל אותה מרפורמות קודמות היא קרויה "רישוי עסקים דיפרנציאלי" .

מאת: בנימין קלינגרעסקים קטנים ובינוניים04/01/211208 צפיות
משרדנו סייע במחקר בסיוע להפחתת הנטל הבירוקרטי על בעלי העסקים. בקרוב עלויות הרישוי יקוצצו משמעותית. התיקון לתקנות רישוי עסקים יאפשר להתחיל לעבוד עם המסלולים המקוצרים. עסקים ברמת סיכון נמוכה יוכלו לקבל רישיון עסק על בסיס תצהיר, ללא תהליך האישורים המלא הקיים עד כה.

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים03/05/201059 צפיות
בכל תהליך של פתוח עסקי או תכנון אסטרטגי ,מתבצע תהליך של ניתוח יכולות עסקיות, במטרה לזהות את נקודות החוזק והחולשה של העסק. באותה נשימה מתבצעת הערכה של ההזדמנויות העסקיות, והאיומים הנשקפים מסביבת התחרות הקרובה (מתחרים, לקוחות, ספקים תחליפים, חודרים חדשים) והסביבה הרחבה ( פוליטית, כלכלית, חברתית, רגולציה, טכנולוגית, שמירת הסביבה).

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים05/04/201056 צפיות
כל בעל עסק ללא קשר לגודל העסק, חייב לבחון ולהעריך מנקודת ראות של "ועדת חקירה עצמית" איך הוא ועסקו חוו את האירוע הזה, ולהיזכר באירועים שליליים נוספים שחוו בעבר, בתהליך ניהול העסק שלהם, לקבל תובנות חדשות בניהול עסקי וליישמם בעסק שלהם.

מאת: עוזי פלגעסקים קטנים ובינוניים05/04/20924 צפיות
כל בעל עסק ללא קשר לגודל העסק, חייב לבחון ולהעריך מנקודת ראות של "ועדת חקירה עצמית" איך הוא ועסקו חוו את האירוע הזה, ולהיזכר באירועים שליליים נוספים שחוו בעבר, בתהליך ניהול העסק שלהם, לקבל תובנות חדשות בניהול עסקי וליישמם בעסק שלהם.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica