חפש מאמרים:
שלום אורח
23.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מערכת מישוב אדים - שמירה על איכות הסביבה וחסכון במוצר

מאת: שב-טל בע"מאיכות הסביבה 24/06/20121344 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בשנות השמונים המוקדמות, כאשר החלה להתעורר המודעות לזיהום אויר ופליטה של גזים מזהמים ממפעלי תעשיה, בחרו בתי מחוקקים בעולם לחייב מפעלים מזהמים (ביניהם בתי זיקוק, חוות מיכלי דלק, תעשיות כימקלים וכדומה) לצמצם את פליטת הגזים מפעילותם לאטמוספירה. בכך, ביקשו אנשי איכות הסביבה לצמצם מפגעי ריח (כתוצאה מפליטת הכימיקלים), לשמור על בריאות התושבים, בריאות עובדי המפעלים ולשמור על איכות הסביבה מזיהום אויר.

מאמר זה יסקור את האפשרות של צמצום פליטת גזים ממפעלים על ידי שימוש במערכת מתקדמת למישוב אדים. מערכת זו מאפשרת איסוף של הגזים הנפלטים מפעילותם של בתי זיקוק (לדוגמה) ומצליחה לעמוד בתקנים המחמירים ביותר אשר נקבעו על ידי משרד איכות הסביבה כדי למנוע זיהום אויר. מערכת כזו תותקן לרוב בתחנות דלקות מיכליות, רכבות, נמלי ים ובמפעלים כמו בתי זיקוק ומפעלים המיצרים כימקלים.

שתי הסיבות העקריות לשימוש במערכת VRU הינן:
ראשית, צמצום פליטת הגזים ובכך הגנה על איכות הסביבה לרווחתם של תושבי האזור ועובדי המפעלים אשר נמצאים כל היום סביבה מאגרי כימקלים וגזים אשר מסוכנים לבריאותם.
שנית, מערכת המישוב מאפשרת "מחזור" של הגזים הנפלטים והשבתם למצב נוזלי. כך מתאפשר חסכון של מוצר יקר אשר היה מתנדף לאויר הפתוח. חסכון זה יכול להיות משמעותי במונחים כספיים בהתאם לכמות הגזים הנפלטים ולעלות היצור או המכירה של המוצר.

העקרון אשר בבסיס המערכת הינו עקרון ידוע ומוכר של ספיחת הגזים הנפלטים על ידי פילטרים של פחם פעיל. פילטרים אלו מוכרים לנו מהשימוש השכיח שלהם כקולטי אדים מעל כיריים לבישול במטבח. הפילטרים הביתיים פועלים על עקרון זהה לפיו הפחם הפעיל המצוי בהם סופח אליו את הגזים איתם הוא בא במגע. להבדיל מהמערכת הביתית, המערכת התעשייתית מכילה כמות גדולה בהרבה של פחם פעיל ועושה שימוש בפעולת ואקום על מנת לעבות את הגזים ולהשיבם למצב נוזלי.

תהליך פעולה של מערכת מישוב אדים מבוצע בשלושה שלבים:

בשלב הראשון, נאספים הגזים על ידי צינור המיועד לכך למיכלים גדולים בהם נמצא פחם פעיל בכמות גדולה המתאימה לספוח את הפחמן. איסוף הגזים יכול להתבצע במהלך תדלוק מיכלית, אונית מסע ואף במהלך תדלוק רכב פרטי. כמות הגזים שיאספו תלויה בגודל המיכל ובתנאי הסביבה שלו.

בשלב השני, תפעל המערכת להפרדת פחמימנים מתוך הפחם הפעיל על ידי הפעלת לחץ ואקום בעזרת משאבת ואקום מתאימה. תהליך זה עשויה לקחת מספר דקות, בהתאם לתנאים המוגדרים על ידי מתכנן המערכת לפי צרכי האתר.

בשלב השלישי, יועברו הגזים לעמודת זיקוק ובה יושבו לכדי מצב נוזלי. הנוזלים אשר התקבלו יועברו למיכל איסוף וניתן לעשות בהם שימוש לצורך תדלוק. בכך בא לידי ביטוי החסכון של בעל המוצר.

מערכת Vapor recovery unit מאפשרת צמצום של הגזים הנפלטים לפי התקן המבוקש עד לכמות נמוכה במיוחד  ודורשת תחזוקה מינימאלית. מערכת כזו הותקנה לאחרונה בנמל הדלק חיפה ומערכות פועלות נוספות בארץ בבתי הזיקוק ובתחנות תדלוק מיכליות גדולות.

כמו כן, ניתן לתכנן ולהתקין מערכת מישוב גם למיכלי אחסנה של דלקים וכימקליים בהם עלולה להיות בריחה של גזים בשל אידוי ולא רק בעת ריקון המיכל. על פי רוב, נעשה שימוש באטמים לגגות צפים אשר מותקנים מעל מיכל אלו כדי למנוע בריחה של גזים, אך מקום בו ישנו מספר גדול של מיכלים צמודים ויש חשש לפליטה (או דרישה של הרשויות) ניתן לתכנן מערכת שתפעל באופן עצמאי לאיסוף הגזים הנפלטים והשבתם למיכלים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

שב-טל בע”מ משרתת את משק הדלק, הגז, התעשיה הכימית ותעשיות הסמי-קונדקטור והפרמצטיקה. החברה מספקת ציוד טכני והנדסי ופתרונות טכניים מתקדמים.


 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שב-טל בע"מ

מאת: שב-טל בע"מפיזיקה31/01/1115900 צפיות
תעשיות רבות בישראל ובעולם עושות שימוש יום יומי במפעליהם בבולמי להבה מסוג שונים ולמטרות שונות. עם זאת, רבים לא יודעים על קיומו של רכיב זה וכיצד הוא עובד.

מאמרים נוספים בנושא איכות הסביבה

מאת: yoni romאיכות הסביבה 14/11/191294 צפיות
מדינת ישראל מעודדת את ייצור החשמל דרך מערכות סולאריות. פתרון זה הוא פתרון ירוק, ידידותי לסביבה וזמין בבתים פרטיים ושטחים עסקיים. מערכת סולארית עסקית היא מערכת אשר נבנית על גגות בתי עסקים ובכלל זה: שטחים מסחריים, מפעלים, בנייני משרדים ודומיהם.

מאת: Roei Kalvoאיכות הסביבה 11/12/171561 צפיות
מהו פינוי נייר? איך מבצעים פינוי נייר? איזה שלבים כלולים בתהליך מיחזור נייר? למה גופי תעשייה זקוקים לשירותי פינוי נייר?

מאת: אור מחשביםאיכות הסביבה 24/10/161764 צפיות
מה היא אנרגיה סולארית? אנרגיה, או חשמל, מיוצרת בדרך כלל מנפט, גזים, ופחם, וכל החומרים האלה פולטים פחמן דו-חמצני ופוגעים בסביבה, בכדור הארץ כולו, וכן בבריאות שלנו ושל בני משפחתינו. בנוסף לכל זה, האנרגיה הזו לא מתחדשת – ברגע שנגמר הנפט בעולם, לא נמצא עוד, וכשנגמר הפחם, ייקח אלפי שנים עד שהוא יתחדש בכמויות שאנחנו צורכים כיום. במקומות שונים בעולם, החומרים האלה כבר נגמרו, והיום אנחנו בדרך צלחה לגמור את מה שנשאר באיזורים שעוד יש בהם את החומרים האלה.

מאת: קליבר 818איכות הסביבה 17/11/143049 צפיות
במקביל לשיפור מנועי בנזין, יצרניות רכב שונות מייצרות מנועים הצורכים סוגים שונים של דלק, ישנם סוגי דלק ידידותיים יותר לסביבה יותר בהשוואה לאחרים.

מאת: איוורור והנדסהאיכות הסביבה 05/11/142647 צפיות
מהו חוק אוויר נקי? חוק אוויר נקי, התשס"ח- 2008, גובש על ידי קבוצת חברי הכנסת ועמותת "אדם טבע ודין" ונכנס לתוקף ביום 1/01/2011.

מאת: בני דואניאיכות הסביבה 30/10/142627 צפיות
אחד הרעיונות הבולטים ביותר שעומדים לקבל בקרוב משנה תוקף הוא הוצאת שקיות הניילון החינמיות מהסופרמרקט הקרוב לביתכם. למעשה, כל קונה ייאלץ להגיע עם שקית רב פעמית מהבית על מנת להניח בפנים את המוצרים אותם הוא רכש, כאשר לשקיות הניילון אליהן התרגלנו עד עכשיו לא יהיה יותר שימוש, אלא אם נהיה מוכנים לשלם תמורתן.

מאת: שלומית לנגאיכות הסביבה 26/12/138674 צפיות
כיום כל משרד מחזיק לפחות מדפסת אחת. טונרים של מדפסות לייזר המושלכים לפח האשפה הם פוטנציאל לנזק סביבתי כבד. מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם בעיה סביבתית זו?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica