חפש מאמרים:
שלום אורח
28.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

איך עובד טיפול רגשי בביבליותרפיה?

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה11/10/20134371 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק
בפגישות ההכרות עם מטופלים או הוריהם, אני מסביר בקצרה את מהות הטיפול בהבעה ויצירה ומהות הביבליותרפיה. ההסברים לרוב לא מספקים, במיוחד עבור הורים, שנמצאים מחוץ לטיפול ומוסיפים להיות סקרנים ו/או חוששים ולעיתים חשדניים לגבי התהליך הטיפולי המסתורי שמתרחש מאחורי הדלת הסגורה. קשה להסביר טיפול פסיכולוגי למי שלא עבר אותו ואי הידיעה וחוסר השליטה של הורים כלפי מה שעובר ילדם עשוי להטריד ואף להזיק. אנסה להסביר, בדרכי,  מהויות עיקריות לגבי טיפולים רגשיים בהבעה ויצירה וספציפית לגבי הביבליותרפיה, דרך כמה מושגים מרכזיים.

הכלה

בשונה מחינוך, תרפיה בהבעה ויצירה לא מנסה לשנות את המטופל או לכוון אותו לדרך הנכונה, אלא לאפשר לו להכיל את רגשותיו ואת מרכיבי העצמי שלו ולקבל את עצמו. יכולת ההכלה משולה למיכל או לקערה המכילה את תכני הנפש של האדם. מי שהקערה שלו קטנה מידי או מחוררת תכני הנפש לו, דוגמאת כעסים, פחדים או עצב יגלשו או ינזלו החוצה. מטרת הטיפול היא לא לדכא או להעלים כעס, למשל, שהוא רגש טבעי וחשוב אלא להכיל אותו – כל ידי הגדלת הקערה, הגמשתה או סתימת חורים שנפערו בה. הסטינג, המערך הטיפולי, שכולל פגישות עקביות בשעה ומקום קבועים, מול מטפל קבוע שנוקט בעמדה לא שיפוטית, רגועה וסבלנית מהווים מיכל מלאכותי וחיצוני לתכני הנפש של המטופל ולאורך זמן, כשהמטופל מפנים שהמטפל והסטינג מכילים אותו הוא רוכש את היכולת להכיל את עצמו, על כל חלקיו באופן עצמאי. תהליך ההכלה העצמית יתממש בתנאי שגם סביבת חייו של המטופל (הורים או בני זוג) תתגייס לשינוי דומה בעצמה.

משחקיות

ויניקוט עסק רבות במושג המשחקיות או המרחב המשחקי כמרכזי בטיפול רגשי. משחק חופשי הוא מצב שמאתגר את המציאות – שבה אנחנו מוגבלים מאוד ותלויים בגורל או באחרים. במשחק הפוטנציאל להתפרע, להיות אגרסיבי, להיות רב עוצמה, ליצור ולהחריב עולמות במחי יד, ללבוש ולפשוט דמויות השונות מאוד מאיתנו, בא לידי ביטוי בצורה דרמטית מאוד. בתוך המרחב הלא מוגבל הזה, ניתן לבחון את גבולות העצמי, לתת דרור לחלקי נפש אסורים ולהתנסות בדברים שהמציאות לא יכולה לשאת אותם. הדמיון במרחב המשחקי הוא כח יוצר, לא רק של סיפורים, שירים והצגות, אלא גם של תודעה ומציאות נפשית אחרת – גמישה יותר, משוחררת ומאוזנת יותר.

שיקוף

שיקוף הוא מושג טיפולי חמקמק, שיש לו הגדרות רבות והוא מעורר מחלוקות רבות בקהילה הטיפולית, אבל המבטא בצורה טובה את כלי העבודה המרכזי של המטפל הרגשי – תחושות הבטן שלו. שיקוף הוא מצב שבו מטפל מחזיר למטופל במילים (לעיתים גם במעשה) את מה שהוא מרגיש שהמטופל אומר לו באופן לא מודע. המטפל אוסף את מה שהוא מבין ממה שהמטופל עושה או אומר, דרך התחושות שנוצרות אצלו מתוך הקשר בניהם ומחזיר אותו כאמירה קצרה. שיקוף הוא ניסיון לומר עבור המטופל את מה שהוא לא יודע או מסוגל להגיד ולהפוך רגשות ותחושות למילים שאפשר לדבר עליהן ולעבד אותן ביחד. שיקוף הוא כלי טיפולי מתקדם והשימוש בו צריך להיות מדוייק ומתוזמן נכון, כדי שהמטופל ידע להתמודד עם העובדה שמטפל רואה אותו לעומק ומוציא לאור אמת נפשית רגישה. בשימוש נכון זהו כלי רב עוצמה שמאפשרת פריצות דרך טיפוליות.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

גיא ביסמוט, ביבליותרפיסט

www.bibliotherapy.org.il

0547570835

guy.bismuth1976@gmail.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת גיא ביסמוט

מאת: גיא ביסמוטספרות29/10/162624 צפיות
סדנת כתיבה יוצרת ברוח הביבליותרפיה היא סדנה עבור אנשים שמכירים בכוחה של הכתיבה האישית האותנטית ככלי להבנה וגילוי עצמו כמו גם ליצירת חיבורים עמוקים של הזדהות בין המשתתפים בקבוצה. במאמר זה אתאר בקצרה את השתלשלות העניינים בסדנאות הכתיבה היוצרת שלי.

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה20/08/134385 צפיות
כולנו גדלנו תחת הלחץ להיות ילדים טובים : ילדים ממושמעים וצייתנים, שיודעים לשחק מבלי לריב עם אחיהם, שמסתגלים למערכות החינוך בקלות ומצטיינים בלימודים. טבעי שגם אנחנו כהורים נשאף לילדים שיהיה קל לגדל ושלא יאתגרו אותנו יותר מידי ובמודע או שלא במודע אנחנו שולחים לילדים שלנו את המסר שאנחנו קיבלנו – שחייבים להיות טובים.

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה20/08/133696 צפיות
גמגום איננה תופעה נדירה בקליניקה של המטפל בביליותרפיה ושל כל מטפל אחר בהבעה ויצירה. חלק מהמטופלים שמגיעים אלי, בגילאים שונים, סובלים בין יתר התסמינים גם מגמגום. גמגום איננו כמובן הבעיה עצמה אלא ביטוי שלה והעבודה הטיפולית לא עוסקת בריפויו אלא בעיבוד התכנים והקשיים שיוצרים אותו.

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה20/08/133249 צפיות
גיל ההתבגרות הוא גיל של גיבוש זהות ועיצוב מחודש של קשרי הגומלין עם חברת קבוצת השווים ועם בני המשפחה. זוהי תקופה שיכולה להתאפיין בסערות ובלבול, אך גם בהתכנסות וסגירות. להורי המתבגר הגיל הזה יכול להיות מאתגר ומבלבל לא פחות

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה16/07/133085 צפיות
הביבליותרפיה לאדם המבוגר היא הזדמנות להכנס לתהליך של הכרות מחודשת עם העצמי, לבחון אותו דרך טקסטים אהובים ועד ידי כתיבה עצמית או הדדית איתי. הטקסטים מהווים מרחב ביניים בקשר בין המטופל לביני – מרחב משחק למבוגרים, שבו מותר לטעות, להתלונן, להשתולל, להיות דרמטיים ולגעת בחלקי נפש שהיו מושתקים משך שנים.

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה25/05/132822 צפיות
המסע הטיפולי של הילד והוריו ושל המבוגר, דורש אומץ רב ובעיני הוא אות לחוזקה. היכולת לבוא במגע עם הרגש, היכולת להעזר וליצור קשר עם המטפל הם מכוחות החיים החשובים ביותר שבעזרתם מצליחים רבים להתגבר על קושי גדול, לצמוח ולהתפתח וחזור לחיים יצרניים ומלאי חיוניות.

מאת: גיא ביסמוטפסיכולוגיה25/05/133067 צפיות
ביבליותרפיה, היא שיטת טיפול רגשית פסיכולוגית שבמרכזה ספרות לסוגיה השונים (ביבליו = ספר, תרפיה = טיפול). היא שייכת למשפחת הטיפולים בהבעה ויצירה, שכוללת, בין היתר, את הטיפול באומנות, הטיפול בתנועה והטיפול במוסיקה. בבסיס הטיפולים בהבעה ויצירה התועלת הרבה שניתן להפיק מהמרחב היצירתי לטובת צמיחה והתפתחות ועל מנת לעבד תכנים רגשיים.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196329 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196327 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196182 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196309 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196405 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196593 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196262 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica