חפש מאמרים:
שלום אורח
25.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מדינת סעד ומדינת רווחה

מילות מפתח: סעד, רווחה, קפיטליסטי, מדינה, מינימום, נזקקים

 

 

מדינת סעד ומדינת רווחה

 

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מדינת סעד היא מדינה שעליה מוטלת החובה לספק לחבריה הנזקקים את המינימום ההכרחי. הדבר נעשה באמצעות מדיניות סעד סלקטיבית, הכוללת מבחני הכנסות ומבחני נזקקות המאתרים את החלשים והעניים מבין חברי הקהילה. אין מטרתה של מדינת סעד לחלק את המשאבים בין כל חברי הקהילה אלא רק לזקוקים להם.

למדינת רווחה יש שתי מטרות עיקריות. האחת, הענקת ביטחון חברתי-כלכלי לכל חברי הקהילה ושמירה על תנאי חיים נאותים על פי המקובל בחברה, ללא תלות בכושר ההשתכרות של היחיד. המטרה השנייה היא צמצום אי-השוויון בין היחידים. המנגנונים העיקריים המשמשים ליישום מטרות אלו הינם מערכת המסים, מערכת החינוך, מערכות בריאות ציבוריות, קצבאות כספיות לצרכנים שונים ודיור ציבורי.

לפי תפיסתו של זאב ז'בוטינסקי, המינימום ההכרחי מורכב מנגישות לחמשת המ"מים: מזון, מלבוש, מעון, מרפא (בריאות) ומורה (חינוך). המושג מדינת רווחה מושתת על עקרון הצדק החלוקתי המכוון להשגת צדק חברתי על ידי חלוקת זכויות, חובות ומשאבים חברתיים. חלוקה זו נערכת על ידי המוסדות הממשלתיים המתאימים.

תפיסת העולם שלפיה האדם הוא חלק מהחברה ולא יחיד בודד בה, מחלחלת לכל תחומי החיים ומשפיעה עליהם.

מדיניות רווחה אוניברסלית היא מדיניות שבה כל חברי הקהילה העומדים בתנאים מסוימים, מתוקף הגדרתם כחברי הקהילה, זכאים לגמלות ולביטוח סוציאלי. עניים כמו גם עשירים, זכאים לזכויות ושירותים ציבוריים ללא מבחני הכנסה, אלא על סמך קריטריונים אוניברסליים.

היבטים של מדיניות סעד במדינת ישראל

אחד מסימני ההיכר של הדמוקרטיה המערבית המודרנית הינה ההנחה שזכותו של כל אזרח לקבל עזרה בעת מצוקה, וחובתה של המדינה לספק עזרה זו. מערכת הסעד בישראל כיום כוללת:

א) גמלת הבטחת הכנסה (במסגרת הבטחת הכנסה) ניתנת לתושבי ישראל מגיל 20 ומעלה שלא הוצעה להם עבודה ואין להם מקור קיום, או שהכנסתם אינה מגיעה לרמה המינימלית המוגדרת בס' 2 לחוק הבטחת הכנסה (להלן ייקרא: "חוק הבטחת הכנסה"), עקב נסיבות שחוק הבטחת הכנסה מכיר בהן. בקטגוריה זו נכללת השלמת ההכנסה לקשישים, לאלמנות ולשאירים אשר אין להם הכנסה משמעותית אחרת.

ב) גמלת סיעוד הינה סל שירותים המיועד לקשישים, הכולל בין השאר טיפול אישי כגון שירותי הסעה למרכזי היום, עזרה במשק הבית, אספקת מוצרי ספיגה, שירותי כביסה ומימון להתקנת משדרי מצוקה. זהו ביטוח סלקטיבי, מאחר שזכאים לו רק אלו הזכאים לקצבת זקנה ועומדים במבחן ההכנסות ובמבחן הדלות כנקבע בס' 223-237 לחוק הביטוח הלאומי (להלן ייקרא: "חוק הביטוח הלאומי").

היבטים של מדיניות רווחה במדינת ישראל

במדינת ישראל קיימים חוקים חברתיים המעגנים את זכויותיהם הבסיסיות של אזרחיה לקבל מן המדינה שירותים שונים. דוגמאות לכך הם חוק לימוד חובה חינם המיועד להבטיח חינוך יסודי ועל יסודי; חוק ביטוח בריאות ממלכתי שמטרתו אספקת סל מקיף של שירותי בריאות לכל אזרח ישראלי, וענפי ביטוח בחוק הביטוח הלאומי לרבות ביטוח אמהות וקצבת ילדים.

בישראל יש היום מציאות מעורבת, שבה נהוגות הן מדיניות סעד והן מדיניות רווחה.

הביקורת על מערכות הסעד והרווחה

יתרונות מערכת הסעד

1.מדינת סעד מושתתת על עיקרון של תגמול על בסיס צרכים ולא על בסיס הישגים וכישורים, ופונה לאוכלוסייה המתאימה בלבד.

2. גמלות המשולמות במסגרת תכניות הסעד ניתנות בתקציב נמוך יחסית מאחר שמרבית האוכלוסייה אינה נהנית מהן ואין בידה האפשרות לקבלן, בשונה מתוכניות הרווחה שלעתים מאופיינות באופי ביטוחי אוניברסלי.

3. מונעת את העמקת הפערים בין עשירים לעניים.

חסרונות מערכת הסעד

1. מדיניות הסעד מהווה אמנם כלי למתן אמצעי מחיה מינימליים, אך היא עלולה ליצור תלות כלכלית של הזכאים ברשויות המדינה. מדינת הסעד הופכת את המצוקה לסגולה אישית נרכשת, וכאשר הבעיה היא ברמת היחיד לא תמיד ניתן פתרון יעיל.

2. קיימת תופעה גדלה והולכת שבה יש ניצול לרעה של מערכת הסעד בידי מי שאינם זכאים, ולפיכך חלק מתקציבי הסעד אינם מגיעים ליחידים הזקוקים להם באמת, והעוני ופערי ההכנסות מתרחבים.

3. מדיניות הסעד אינה מביאה למיצוי מקסימלי של זכויות הזכאים בה, בשל כמה סיבות:

א) המנגנון הסלקטיבי יוצר בידול של חברי הקהילה הנזקקים וחששם מתגבר עקב סטיגמות.

ב) ישנו ליקוי מובנה ביוזמה ובביצוע, מאחר שהמנגנון מחייב תביעה אקטיבית של הזכויות הסוציאליות של הזכאים, אשר רבים מהם אינם יודעים כיצד לממש את זכאותם או שאינם טורחים לעשות זאת.

ג) הצורך להבדיל בין אוכלוסייה בעלת הכנסה נמוכה לשאר האוכלוסייה יוצר מנגנון פיקוח וביקורת שלעתים הינו מסורבל ובזבזני.

ד) תהליך הבירור לקביעת האוכלוסייה הזכאית כרוך בחדירה לפרטיות.

יתרונות מערכת הרווחה

קיימים יחסי גומלין בין פיתוח כלכלי של מדינה ורווחת תושביה, לבין יתרונה מבחינה ביטחונית וחברתית. ככל שהמדינה חזקה יותר מבחינה כלכלית כך מתחזק מעמדה הביטחוני.

ככל שהמדינה משקיעה יותר בעתיד החברה באמצעות מערכת החינוך - משתפר מעמדה הכלכלי והחברתי. כ, למשל, מאפשר חוק לימוד חובה חינם לכל אדם, לרבות מי שידו אינה משגת, לרכוש השכלה. המדינה דואגת לבריאות אזרחיה ומעניקה שירותי בריאות לכולם, חסרי אמצעים מחד ובעלי אמצעים מאידך.

דוגמא נוספת הם מענקי האיזון הניתנים לרשויות המקומיות על ידי השלטון המרכזי, שנועדו לצמצם את הפערים ברמת השירותים ביניהן. השוויון מתבטא גם בחלוקת המשאבים החברתיים בין כלל האזרחים.

נתונים השוואתיים במדינות רווחה נוספות מצביעים על כך שמדיניות הרווחה מיטיבה עם האוכלוסייה בתחומים נוספים: תוחלת החיים הממוצעת במדינות רווחה עומדת על 78.5 שנים לעומת 77.2 שנים במדינות ניאו-ליברליות - השוללות את מעורבות הממשלה בכלכלה.

חסרונות מערכת הרווחה

מדינת הרווחה נתפסת כמעמסה על המשק ועל המוסדות הכלכליים ומעכבת את הצמיחה הכלכלית. תפיסה זו נשענת על ההנחה האוטופית שלפיה השוק מסוגל לספק את צרכיהם של כל האזרחים אם המדינה לא תתערב בהקצאות הללו.

במדיניות רווחה מחולקים המשאבים החברתיים בין כלל האזרחים גם לנזקקים וגם למבוססים שבהם, עובדה הגורמת להתרחבות הפערים הקיימים וליצירתם של פערים חדשים. למשל, קצבאות הילדים מוענקות בשיעור אחיד למשפחות עניות ולמשפחות מבוססות. כמו כן, גופים שונים עלולים לעתים להשתמש במערכות הרווחה והביטחון הסוציאלי להשגת מטרות פוליטיות אלקטורליות, לדוגמא, הקצאת משאבים ספציפיים למוסדות חרדיים. במקרים מעין אלו תהיה עקיפה של המערכת המנהלית הרגילה ויוקצו משאבים לרשות שלטונית שאיננה אמורה לספק שירותי רווחה, לכן יתאפשר לה שיקול דעת עצמאי כיצד לחלק את המשאבים על פי שיקולים פוליטיים.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211506 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211299 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201163 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201184 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201408 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201069 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201247 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/231600 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212068 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/211923 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211574 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211252 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201801 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201532 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica