חפש מאמרים:
שלום אורח
28.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מספרי E של מוצרי מזון - מה זה?

מאת: תומר בר-מאירדיאטה ותזונה07/10/20101639 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מספרי E של מוצרי מזון – מה זה אומר וכיצד יש להתייחס אליהם?

דבר ראשון - על פי חוק, חייב כל יצרן לסמן ברשימת הרכיבים של המוצר שלו את כל הרכיבים בסדר יורד, כלומר, מהרכיב המשמעותי ביותר בכמותו ראשון ועד לזניח ביותר בכמותו אחרון. דבר שני - חובה על היצרן לסמן לצד שם הרכיב או שם קבוצת הרכיבים את מספר ה- E שלו אם קיים אחד כזה ברשימת ה-E הידועה (קישורים ניתן למצוא בתחתית העמוד). 
מהם מספרי ה-
E? מספרי ה- E הינם רכיבי מזון (גם טבעיים)שנכללו ברשימת תוספי המזון. כל חומר שהוגדר כתוסף מזון מוכנס לרשימת מספרי ה- E וניתן לו מספר על פי הקטגוריה לה הוא שייך. מספרי E הם אוניברסלים ויופיעו על כל תווית, באותו מספר, בכל ארץ בעולם. משמעות הדבר היא כי כל חומר שהוכנס לרשימה זו הוא: א.      מצד אחד - חומר שמותר לצריכת אדם (אלה אם הוחלט אחרת ופורסם ברשומות). ב.      מצד שני – חומר שיש לתת עליו את הדעת בנושא אזהרות סיכונים וכמויות. ג.       אחד היתרונות במוצרים ברשימה הנ"ל הוא שהם נמצאים תחת פיקוח (בדרך כלל ע"י משרד הבריאות המקומי באותה מדינה) והוחלט על אופן השימוש בהם. אופני שימוש עשויים לבוא בצורה של: "מותר לשימוש רק בריבות", "אסור לשימוש בדברי מאפה" או חשוב יותר- מה הכמות המרבית שניתן להוסיף רכיב זה במזון. דוגמאות קלאסיות להגבלה כזו היא בחומרים משמרים, תחליפי סוכר/ממתיקים שונים ועוד.
מה כדאי לדעת?
לדעתי יש שני דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון בזמן שקוראים את רשימת מספרי ה- E על גבי תווית המוצר: 1. לאיזה קבוצה הם שייכים (מה הסיכון הכרוך בצריכת חומר זה?) 2. האם עצם העובדה שבמוצר מסומנים מספרי ה- E (ולא מוסתר) גורם לי להרגיש בטוח יותר?

  1. מספרי ה- E של רכיבי המזון שייכים לרשימת "תוספי המזון" ומחולקים לקבוצות על פי תפקידם הטכנולוגי במוצר (ראה טבלה בהמשך). ישנן שתי קטגוריות עיקריות שמהן צריך להישמר משום שהן מכילות את מירב החומרים ה"רעים" במזון ולגביהם אין יותר מידי חילוקי דעות. קטגוריות אלו הן צבעי המאכל (E100-E199) והחומרים המשמרים (E200-E299). למרות שבתוך הקטגוריה של צבעי מאכל יש גם מוצרים בטוחים כגון כלורופיל וכורכומין – לרוב האחרים ישנה היתכנות לסיכונים בריאותיים מעבר למינון הנכון המומלץ. בחומרים משמרים כמובן, אין רכיבים טבעיים, ואם עוברים על המינון המומלץ שנקבע ע"י רשויות הפיקוח הם עלולים להזיק. ישנם עוד אין ספור מוצרים בעייתיים ולא מעט חומרים עליהם יש וויכוחים עד היום ללא תשובות חותכות לכאן או לכאן וגם מספר די רב של מוצרים אשר כלל אינם מהווים סיכון בריאותי. כנראה שבדיוק בנושא הזה צריך אולי יותר מכל להקשיב לאמא שתמיד אומרת: "כל דבר הוא טוב כל עוד הוא במידה".
     
  2. אם תווית אינה מכילה מספרי E, מה זה אומר? שאין תוספי מזון או שהיצרן אינו מודע לתוספים שהוא מוסיף למוצר? סביר להניח שהאפשרות השנייה. הרי אפילו אבקת אפייה מורכבת משני חומרים בעלי מספר E (E450 ו- E500). לפעמים, על מנת לתת מידע אמיתי ושקוף ללקוח צריך לבדוק גם בתוך הרכיבים של חומרי הגלם שהיצרן משתמש. לדוגמא: יצרן שאינו מקפיד לבדוק ולסמן בהתאם, עשוי לא להבחין שבמרגרינה/ שומן מוקשה שהוא משתמש להכנת בצק פריך לעוגיות מסתתרים להם לא אחת מספר רכיבים נוספים שהם תוספי מזון בעלי מספרי E כגון E435, E471, E475. פירות יבשים מכילים סולפיטים כגון E220, שבבי שוקולד שמוסיפים לעוגות ועוגיות מכילים לרוב לציטין סויה שהוא גם חומר טבעי, גם אלרגן וגם יש לו מספר E, וישנם עוד אין ספור דוגמאות נוספות.

כוונת היצרן אינה להטעות או להסתיר, אך חוסר תשומת הלב לרכיבים של חומרי הגלם המשמשים אותו בייצור, עשויה לגרום להשמטת נתונים חשובים.  מסקנה שלי – אם יש סימון של מספרי E על התווית ובנוסף ליצרן יש תו איכות (ISO, HACCAP, BRC, GMP ועוד אחרים) ישנה הסתברות גבוהה שהוא פשוט מודע יותר לרכיבים ולערכים של המוצר, מיוצר על פי החוק, ויש מי שבודק אותו ומוודא שהוא אינו חורג מהכמויות המותרות בחוק.
להלן טבלת הקטגוריות והמספרים מחולקים בצורה נוחה מאוד על מנת להקל על תהליך זיהוי קבוצות הרכיבים. קבוצות אלו כוללות:
 

קבוצת מספרי ה- E שם הקטגוריה תפקיד טכנולוגי הערות
E100-E199 צבעי מאכל הרבה חומרים בעייתיים נמצאים בקטגוריה זו. מה טבעי ומה לא, מה מזיק ומה מסרטן...
E200-E299 חומרים משמרים אין ממש חומרים טובים בקבוצה זו.
E300-E399 אנטי אוקסידנטים, מתחלבים, ומייצבים המוכרים ביניהם הם לדוגמא מלח לימון E330 (Citric Asid) ולציטין E322.
E400-E499 מתחלבים, מייצבים, ומסמיכים חומרים סבירים ברובם, נמצאים כמעט בכל מוצרי המזון, חלקם טבעיים וחלקם סינטטיים. בינהם מייצבים ממשפחת הגאם (טבעיים) הכוללים לדוגמא גואר-גאם וקסנטן-גאם שמאוד נפוצים במוצרי מזון (E415, E412 בהתאמה), כאן נמצא גם אחד המרכיבים של אבקת אפייה רגילה E450 ועוד.
E500-E599 תוספי מזון עם תפקידים שונים סודה לשתייה נמצא כאן ופותח את הרשימה (E500)
E600-E699 מחזקי טעם מרחיבים את שקיות הטעם בלשון ומייצרים טעם עמוק יותר
E700-E799 אַנְטִיבְּיוֹטִי - Antibiotic עד כמה שאני מכיר, נמצאים שם רק 2 חומרים E710 ו- E713
E900-E999 תוספי מזון עם תפקידים שונים כגון ממתיקים למיניהם, חומרי הברשה ציפוי וזיגוג, משפרי אפייה ועוד.
E1000-E1499 תוספי מזון עם תפקידים שונים כגון מסמיכים, עמילנים מעובדים ועוד.

  לסיכום, אמא צדקה כשאמרה "כל דבר הוא טוב כל עוד הוא במידה..." מה מזיק יותר? הגורם שקילקל את המוצר או החומר ששימר אותו? הצבע שגרם לילד לאכול את המוצר המזין או הסכנה שטמונה בו אם עוברים על המינון המותר? הממתקים השונים שמשמשים כתחליף סוכר או מחלת ההשמנה שגוררת אחריה עשרות מחלות נלוות? התשובה כאמור נעוצה אך ורק במינון הנכון, בקריאה נכונה של התווית ובהבנתה!      

לרשימת תוספי מזון עפ"י משרד הבריאות – לחץ/י כאן.

אתר שמציג סיכונים בריאותיים של תוספי מזון בעלי מספרי E (הרשימה לא מלאה אבל נותנת מדגם מייצג). – לחץ/י כאן

תקנת משרד הבריאות - רשימת תוספי מזון על-פי בריאות הציבור (מזון)(תוספי מזון) התשס"א – 2001 (מהדורה 2005) – לחץ/י כאן.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

תומר בר-מאיר

סמנכ"ל ומנהל אבטחת איכות

בר-אל, מוצרי בריאות טעימים

ייצור פיתוח ושיווק מוצרים ללא גלוטן

www.BarelLife.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת תומר בר-מאיר

מאת: תומר בר-מאירדיאטה ותזונה07/10/101223 צפיות
אחד הדברים הראשונים שצריך לעשות אדם מהישוב ובייחוד זה שאובחן כחולה צליאק או כרגיש לגלוטן (או בעל כל רגישות אחרת כגון סוכר לסוכרתי) הינו ללמוד כיצד לקרוא את תווית המוצר ולהסיק ממנה מסקנה עיקרית אחת: "האם כדאי לרכוש את המוצר הזה או לא?".

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201559 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/191997 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181696 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181280 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/189709 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181497 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181569 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica