חפש מאמרים:
שלום אורח
25.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

פסיכולוג קליני - תהליך ההדחה באח הגדול ממבט פסיכולוגי

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה03/02/20111755 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

שבוע אחרי שבוע מודחים המשתתפים ונעלמים להם כך לפתע מהבית. למרות העזיבות הדרמטיות, שמלוות לעיתים בבכי ובחיבוקים אמיצים מצד הנשארים, משום מה יש תחושה שהחיים בבית חזקים יותר.  אט אט נעלמות הדמעות, והאינטריגות העכשוויות עם הדיירים שמסביב תופסות את מקומם של  הזיכרונות היפים על הדייר-חבר הנפש, שזה עתה עזב.

 אכן, אנחנו הצופים זוכרים שלא סתם הוא עזב, היו דיירים שהעמידו אותו להדחה.

 

תקציר הפרקים הקודמים

בפוסט הקודם המשלנו את החיים בבית האח הגדול לחיי הנפש שלנו. הסברנו מה מסמלות המצלמות, מה תפקידו של האח הגדול, ואפילו מה עושה שם שימי הדג.  אולם לעניינו של הפוסט הנוכחי, מה שחשוב לזכור זה, מה מסמלים הדיירים.

הדיירים הם חלקי הנפש השונים: החלק המופנם, הקליל, הפגיע, העצבני,  הדחוי, הכמה לאהבה ועוד. בחרו  לכם דייר ותוכלו למצוא אותו בתוככם, כחלק בנפש שלכם.

תהליך ההדחה בנפש

אם כך, האם גם בנפש שלנו יש תהליך הדחה שכזה, כמו בבית האח הגדול?

האם גם אנחנו משליכים מתוכנו חלקים מסוימים?

עקרונות הטיפול הפסיכולוגי מלמדים אותנו שכן.

אנחנו משליכים מתוכנו את החלקים שקשה לנו איתם. זה קורה כבר בילדות, אז אנחנו מרגישים שכדי לשרוד בעולם, ולהסתגל למציאות שסביבנו, אין לנו ברירה, אלא להרחיק מתוכנו חלקים שמקשים עלינו.

ניתן כמה דוגמאות:

 

דוגמה ראשונה- למשל החלק הרגיש שבנו, שמביא אותנו לא פעם להיפגע, להרגיש דחויים, נעלבים, לפעמים גם לא שווים ונחותים. יש אנשים שזה בלתי נסבל מבחינתם להרגיש ככה. אולי כי הם חיים בסביבה קשוחה ושיפוטית, אפילו אכזרית, שמוקיעה כל ביטוי של פגיעות. במקרים אחרים הסביבה לא כל כך קיצונית, אבל פשוט בילדות לא היה אף אחד שהיה יכול להקשיב למה שהם מרגישים ,ולהגיד להם שזה טבעי ולגיטימי להיפגע, ולנחם אותם. בסופו של דבר הם לומדים שהחלק הרגיש מביא רק צרות וחוויות קשות, שמשאירות אותם לבד עם כאב  בלתי נסבל. הם חותכים את החלק הרגיש מתוכם. הבעיה היא ,שיחד אתו, הם משליכים כל מה שעלול להזכיר אותו. זה אומר שעולם שלם של רגשות נחסם בתוכם.

 

דוגמה שניה- דוגמה אחרת הינה דווקא החלק של הכעס והאסרטיביות. הרבה אנשים לא מסוגלים לכעוס, ומרחיקים מתוכם כל ביטוי של אסרטיביות ותוקפנות. הם תמיד מסתגלים, זורמים, מקבלים את האחר, מסבירים אותו. האם הם בדרגת אישיות גבוהה יותר, שבה הצליחו להתגבר על "התכונה השלילית" הזו ושמה כעס? לא נראה כך. סביר יותר שכבר מגיל צעיר הם למדו להתעלם מהחלק הזה שבם. אולי כי ביטוי כעס נתפס בעיני הילד  כמסוכן. מסוכן, כי כעס נחווה כמשהו שעלול למוטט את הצד השני, ההורים ,שבאהבתם ובטיפולם הילד תלוי.  או להיפך, כעס נחווה כמשהו שעלול להביא תגובה קיצונית מצד ההורים. הוא חושש בתוכו, שתגובתם האיומה תחסל אותו. הוא הופך לילד ולאדם מרצה, שנמנע מעימותים ומביטוי של דעה מנוגדת לסביבה.

שתי שאלות לסיום

האם כך זה גם בבית האח הגדול? האם הדיירים מעמידים להדחה את אלו שקשה להם איתם? אלו שמייצגים חלקים פחות מקובלים ,ולא חוששים לבטא אותם?  "המוזרה" שמדברת בשפה גבוהה, "המשונה" שנלחם על ערכיו המנוגדים, המתבודד-הסגור שמידי פעם תוקף אחרים בקיצוניות. האם הבא שיעמוד להדחה יהיה הפגיע והדחוי, שלא חושש לעשות מזה עניין?

האם בסוף התכנית פשוט נקבל חבורה ייצוגית ויפה של אנשים שחוששים להיות מי שהם?

ועוד שאלה לסיום, חשובה יותר כי היא נוגעת לנפש שלנו. לאן מגיעים החלקים שאנו משליכים מאתנו? האם כמו בבית האח הגדול הם נעלמים לעד אחרי קליפ סיכום קצר בן דקה וחצי, או שאולי דווקא בחיי הנפש שלנו, החלקים האלה ממשיכים להתקיים בתוכנו, להשפיע ולעצב את מי שאנחנו?

על כל זה ועוד, בפוסט הבא..

פסיכולוג קליני

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עמית ורהפטיג, פסיכולוג קליני

מייסד מכון פסיכולוגיה לצעירים

התמודדות עם קשיים רגשיים בעזרת קורבי אינטרנט והדרכות וידאו

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עמית ורהפטיג

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה10/07/121853 צפיות
הרבה אנשים מנסים להיות אסרטיביים בדרך לא נכונה, שמביאה אותם לכישלון ולאכזבה מעצמם. והם מנסים את זה בדיוק ברגע הקריטי, שבו הם רוצים להשיג משהו לעצמם.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה29/03/121546 צפיות
פסיכולוג קליני מסביר על תופעת דיכאון סמוי. היא מורידה את איכות החיים וגורמת לתחושת חוסר הנאה והתלהבות.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה08/03/121389 צפיות
עצום אתה עיניים? שכח את הכול? האם זו הדרך היחידה להמודד עם כאב נפשי? מה הפסיכולוג חושב על כך?

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה23/02/121282 צפיות
האם גם אתה צריך קהל? 15 שורות על פסיכולוגיה והאח הגדול מאת פסיכווג קליני. נלמד על צורך פסיכולוגי שמוביל אותנו בחיים ונדגים מתוך הכנית המופלאה האח הגדול

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה31/01/121535 צפיות
האח הגדול ממבט של פסיכולוג. מה קורה כששמיים אנשים בחדר ריק ללא גירויים? הם נאלצים להסתכל פנימה לתוך הנפש, וזה מפחיד.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה25/01/121929 צפיות
התמודדות עם לחץ, מה ניתן ללמוד מבית האח הגדול על התמודדות עם לחץ? פסיכולוג קליני כותב על האח הגדול ממבט פסיכולוגי. מהומה בבית האח הגדול, שלושה מהדיירים יוצאים בשלב כל כך מוקדם מהבית מרצונם החופשי . מה הביא אותם לצאת

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה12/01/121727 צפיות
האם הרגשת לאחרונה תחושת דכאון, חרדה, בדידות, חוסר כוחות, ריקנות, בלבול או תקיעות, ולא היה לך למי לפנות, ומי שיעזור לך להתמודד? האם אמרו לך ללכת לטיפול, והרגשת שזה לא מתאים לך? צעירים רבים חשים דכאון, חרדה, בדידות, חוסר כוחות, ריקנות, בלבול ותקיעות. אלה תחושות לא קלות. צעירים שחשים אותם סובלים באמת. גם אם אתה חש רק אחת מהתחושות האלה, אתה יודע כמה זה מקשה ומסובך.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196321 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196318 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196173 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196301 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196389 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196582 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196255 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica