חפש מאמרים:
שלום אורח
10.09.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

7 סמנים עיקריים בעת סקירת מערכות

סמנים רכים הם ממצאים המאובחנים בעת סקירת מערכות. הם אינם מומים כשלעצמם, אלא תמרורי אזהרה המצדיקים בירור נוסף. במידה והבירור הנוסף תקין, אז הם כשלעצמם אינם יכולים לגרום לפגיעה בעובר.

בשני העשורים האחרונים התפרסמו באופן תדיר מאמרים לגבי גילוי סמנים נוספים. כתוצאה מכך, הרשימה הלכה וגדלה, אך במקביל' גדל גם הבלבול. חלק מהסמנים משמעותיים מאד, לעומת סמנים חסרי חשיבות ששכיחים גם בקרב האוכלוסיה הבריאה. כל מרפאה נהגה להתייחס לסמנים  בדרך שונה ובנוסף התגלו חילוקי דעות בין הרופאים המבצעים את האולטרא סאונד ולבין הגנטיקאים הנותנים ייעוץ לאחר מכן.


בעקבות כך, האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה ואיגוד הגנטיקאים, החליטו לשבת יחד ולכתוב נייר עמדה משותף בנושא. נייר עמדה זה עומד להתפרסם בעוד כחודש ויהפוך לנייר מחייב – אשר כולם חייבים לפעול לפיו ולכן החלטתי לפרסמו ולשתף את קוראי בתוכנו, תוך התיחסות ל- 7 סמנים עיקריים:



1. סמן קפל עורף מעובה:

כפי שבשליש הראשון של ההריון אנו מסתכלים על העובי של השקיפות העורפית, כך בסקירה המאוחרת ניתן לבדוק האם קפל העור בעורף עבה מהרגיל.

קפל עורף נחשב לעבה אם הוא גדול מ- 4 מ"מ בסקירה המוקדמת וגדול מ 6 מ"מ בסקירה המאוחרת.
ממצא זה מעלה בהרבה את הסיכון להימצאות הפרעה כרומוזומלית, מום לב, או זיהום ויראלי ולכן מומלץ לבצע בעקבותיו ניקור מי שפיר, אקו לב עובר ובדיקת דם לוירוסים.

2. מעי אקוגני (מעי הנראה לבן בסקירה):

בסקירת המערכות לכל איבר יש גוון ידוע של אפור וכך אנו מבדילים בין האיברים השונים. האיבר הלבן ביותר הוא העצם. כאשר המעי נראה באותו גוון כמו עצם אז הוא נקרא מעי אקוגני. כאשר המעי הוא אקוגני יש סיכון של פי 6 להפרעה כרומוזומלית ולכן:

מומלץ לבצע ניקור מי שפיר
צריך לבדוק בדיקת דם לוירוסים
צריך לשלול את המחלה הגנטית ציסטיק פיברוזיס CF – מחלה תורשתית המוכרת בעיקר כמחלת ריאות, אך  פוגעת גם במעיים.
צריך לבצע סקירה מורחבת למערכות רבות כדי לשלול מומים ובנוסף לבדוק את מראה השליה וכמות מי השפיר
צריך לנהל מעקב אינטנסיבי ביחידה להריון בסיכון גבוה, עקב סיכוי מוגבר לסיבוכים במהלך ההריון
3. עצמות קצרות:

כאשר סקירה מאוחרת מראה כי עצם הירך או עצם הזרוע קצרות ביותר משתי סטיות תקן מהצפוי, ישנה עליה בסיכון להפרעה כרומוזומלית, המתבטאת במחלה גנטית של עצמות קצרות, לדוגמא: גמדות, או חוסר גדילה טובה של העובר.

יש לציין כי ירך קצרה מעלה את הסיכון לתסמונת דאון פי 2 וזרוע קצרה מעלה את הסיכון פי 5. מומלץ לקחת ייעוץ גנטי אשר יחשב באם הסיכון המוגבר הינו מספיק גבוה כדי להצדיק ניקור מי שפיר ובנוסף לבצע מעקב גדילה קפדני.


4. מוקד לבן בלב (נקרא גם GOLF BALL):

נקודה לבנה בלב הינה אחד הסמנים שהיוו מחלוקת בין הרופאים. נקודה לבנה בלב נצפית ב 5% מהעוברים הבריאים והיא אינה מום לב, אלא רק סימן אשר צריך להתייחס אליו.

נייר העמדה עושה סדר בנושא וקובע כי נקודה לבנה בודדת בחדר שמאל מעלה את הסיכוי לתסמונת דאון רק פי 1.5 ואם לאחר תוספת הסיכון אין סיכוי גדול מ 1:380, אז אין צורך בבירור נוסף. אם הסיכוי גדול יותר, אז לבצע ניקור מי שפיר. כאשר הנקודה היא בחדר ימין או במקרה בו ישנן מספר נקודות, אז יש להתייחס לכך בחומרה רבה יותר.





5. Coroid plexus cyst CPC:

סמן זה מתייחס לציסטה באיבר במוח המייצר את נוזל המוח. כאשר מוצאים ממצא זה, שגם הוא היה שרוי במחלוקת, מומלץ לבצע סקירת מערכות מורחבת וקפדנית. באם לא נמצאו ממצאים חשודים נוספים, אז אין צורך לבצע בירור נוסף.

6. עורק טבורי בודד:

כאשר יש רק שני כלי דם בחבל הטבור, כלומר וריד ועורק בודד במקום שני עורקים, קיימת עליה בשכיחות למומים נוספים בשיעור של 20-40% ועליה בסיכון לעובר קטן.

כאשר אין מומים נוספים, אז הסיכוי להפרעה כרומוזומלית אינו מוגבר ולכן בנייר העמדה לא ממליצים על ביצוע ניקור מי שפיר. אלא על סקירה מורחבת ומכוונת הכוללת גם אקו לב עובר. בעקבות גילוי סמן זה, מומלץ לבצע מעקב גדילה קפדני של העובר כדי לשלול האטה בגדילה.


7. הרחבת אגני כליה:

אגני הכליה הם האיזור בכליה שאליו מתנקז השתן לפני שהוא יוצא ממנה. אם אין חסימה או הפרעה ליציאת השתן, אז אגן הכליה יהיה קטן. כאשר ישנה הפרעה בניקוז השתן, אגן הכליה הולך וגדל – לפעמים בכליה אחת ולפעמים בשניהם.

כאשר ההרחבה קלה אז אין לכך משמעות ולרוב היא חולפת באופן ספונטני לפני או אחרי הלידה ולכן רק צריך לעקוב שאין החמרה. כאשר ההפרעה בינונית או קשה אז יש צורך בסקירה מורחבת ולפנות לנפרולוג ילדים.
בעבר ייחסו תופעה זו כקשורה להפרעות כרומוזומליות. לפי נייר עמדה זה, יש צורך בייעוץ גנטי רק אם ההרחבה קשה.


לסיכום:

נייר העמדה הזה עושה סדר במספר סמנים לתסמונת דאון והפרעות כרומוזומליות המתגלים בסקירה המאוחרת. נייר זה חשוב כדי להביא לגישה אחידה של כל הרופאים.

יש לציין כי נייר זה אינו מתייחס לכל הסמנים, לדוגמא:

סמנים המתגלים בשליש הראשון, כמו: עצם אף, דליפה בשסתום בלב והצינור הורידי.
סמנים המתגלים כאשר בודקים מעבר לנדרש בסקירת המערכות כמו למשל ARSA
סמנים אשר נמצאים עדיין במחלוקת.

ד"ר עדי דוידסון, גניקולוג בכיר ומומחה לרפואת אם-עובר.
מטפל בהפסקות הריון, מבצע בדיקות אולטרסאונד מכל הסוגים.
אחראי על תחום הריון בסיכון גבוה קופת חולים כללית בת"א
רופא בכיר בי"ח הלל יפה חדרה
עובד במכון אולטרא סאונד בי"ח ליס (איכילוב)
מבצע ניקורי מי שפיר ופעולות כירורגיות בבי"ח אסותא תל אביב
מקבל מטופלות להפסקות הריון ושאר הטיפולים גם במרפאתו הפרטית: רחוב טיומקין 27, חדרה.
טלפון: 03-5117073
נייד: 054-4872909

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

* מומחה ברפואת נשים
    * מומחה ברפואת אם עובר (ניהול הריונות רגילים ובסיכון גבוה)
    * מומחה באולטרא סאונד (שקיפות עורפית, סקירת מערכות מורחבת, מעקב התפתחות העובר, תלת מימד, דופלר לזרימות דם עוברי)
    * מומחה בניקורי מי שפיר (ניסיון מעל 20 שנה)
http://www.adydavidson.co.il/

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת דר' דוידסון עדי

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים07/04/131284 צפיות
בדיקות אולטרה סאונד עוסקות בעיקר במבנה האיברים ולא בתפקודם. בעזרת האולטרה סאונד אפשר לראות היום את מוח העובר באיכות מאד גבוהה כמעט כמו בבדיקת MRI. פרופסור קוריאק מזגרב שבקרואטיה מנסה לפתח שיטה לבדיקה נוירולוגית תפקודית של מוח העובר. השיטה מבוססת על תצפית של העובר בעזרת אולטרה סאונד 4 מימדי D) 4). בתצפית עוקבים אחרי תנועות הפנים, הבעות, תנועות של הגפיים ובעיקר כפות הידיים ועוד.

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים07/03/121523 צפיות
ככל שמכשור האולטרא סאונד מתקדם יותר, גם הידע הרפואי מתקדם, והגישה כיום היא לנסות ולאבחן כמה שיותר דברים כבר בשליש הראשון. לגישה זו קוראים "היפוך הפירמידה". בעבר הרחוק כמעט ולא נבדקו הנשים ההרות במחצית הראשונה של ההריון ומרבית המאמץ הוקדש למחצית השנייה של ההריון. כעת הגישה הולכת ומתהפכת כאשר מנסים להקדיש את רוב המאמץ לשליש הראשון, חלק מהמאמץ לשליש השני, ורק באם התגלה משהו לא תקין אז ממשיכים לעקוב בשליש השלישי

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים15/11/111387 צפיות
בעשור האחרון עלה אחוז הניתחים הקיסריים והגיע עד ל- 25% מכלל הלידות. הסיבה העיקרית לאחוז הגבוה, הוא הרצון להגדיל את הבטיחות לאם ולילוד, אך לא תמיד ניתוח הוא הפתרון הנכון ויש להפעיל שיקול דעת. לאחרונה ישנה ירידה מבורכת באחוז הנשים המבקשות ניתוח קיסרי ללא סיבה וטוב שכך, כי עדיין לידה רגילה במקרים המתאימים עדיפה על פני ניתוח.

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים20/10/111708 צפיות
הפרשה האחרונה שמסעירה את שוק התרופות בארץ הוא שינוי שנעשה, מבלי לידע את הציבור, בתרופה אלטרוקסין, המטפלת בתת-פעילות בלוטת התריס (תירואיד). כתוצאה מהשינוי דווח על כך שחולים רבים משתמשי התרופה חשו תופעות לוואי ומצבם הבריאותי הלך והתדרדר.

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים15/08/1111271 צפיות
לפני כשבוע וחצי, שודר בטלויזיה סרטה של צופית גרנט, "למה לא סיפרת לי". הסרט עסק בתופעת ההריונות בקרב קטינות, ובוחן את השלכותיהם של שני סוגי ההחלטות: הפסקת ההריון ולידה.

מאת: דר' דוידסון עדיבריאות נשים20/07/111838 צפיות
לפני מספר שבועות, פורסמה ב-YNET ידיעה, על צעירה בת 26 אשר ביצעה בדיקת מי שפיר וכתוצאה מזיהום נכנסה למצב של סכנת חיים ועברה כריתת רחם. אמנם בדיוק כמו בכל פעולה רפואית, ישנם סיכונים, אך הם נמוכים ביותר לעומת התועלת הרבה שבבדיקת מי השפיר.

מאת: דר' דוידסון עדיהריון ולידה24/05/113218 צפיות
בפוסט על רעלת הריון, הבטחתי להרחיב אודות הקשר בין קרישיות יתר ורעלת הריון. בפוסט זה, אתייחס למספר סיבוכי הריון ולא רק לרעלת הריון. בתור מי שמתמחה מזה שנים ברפואת אם-עובר, יצא לי להיתקל בנשים רבות הסובלות מקרישיות יתר, תופעה זו שכיחה ביותר. ובכל זאת, לא כל אישה בהריון נבדקת לצורך טיפול מניעתי בנוגדני הקרישה שלה. מדוע? ומה עם אלו שכבר חוו בעברן סיבוכי הריון, וסובלות מקרישיות יתר?

מאמרים נוספים בנושא בריאות נשים

מאת: shlomy בריאות נשים13/03/191815 צפיות
יובש נרתיקי הינו מצב בו אין רטיבות בנרתיק, ומדובר במצב שכיח מאוד אצל נשים בגיל המעבר, אך ניתן לראות זאת גם פעמים רבות אצל נשים בגילאים צעירים.

מאת: shlomy בריאות נשים24/02/193075 צפיות
המושג היסטרוסקופיה אבחנתית אולי נשמע לכם כמו שם מפוצץ וקצת מלחיץ, אך בפועל זה ממש לא ככה. היסטרוסקופיה אבחנתית הינה בדיקה אשר מבוצעת בנשים לצורך איתור בעיות בתוך חלל הרחם. מדובר בבדיקה פשוטה יחסית אשר מבוצעת במקרים רבים של בעיות בחלל הרחם, או חשש לבעיות כאלו ואחרות.

מאת: אוריבריאות נשים04/11/161851 צפיות
בין אם זהו ההיריון הראשון שלך או שכבר הבאת ילדים לעולם, חשוב שתדעי על כלי פשוט ויעיל שנמצא ברשת האינטרנט. מדובר במחשבון שמאפשר לך לדעת מייד מהו גיל ההיריון שלך,...

מאת: אוריבריאות נשים02/11/161745 צפיות
עד לפני מספר שנים, מידע מקצועי על הריון ולידה ניתן היה להשיג רק מרופאי הנשים. כמו כן, כל אישה השיגה מידע מחברות ובנות משפחה, שאמנם לא היה תמיד בחזית הקדמה הרפואית אך בכל זאת הועיל. ואולם, כיום ישנה עוד דרך חשובה לאיתור המידע הרלוונטי דרך אתרי בריאות שונים שפועלים ברשת האינטרנט.

מאת: אוריבריאות נשים14/09/161976 צפיות
במאמר זה אסביר על כל שבועות ההריון בכלליות. נשים אשר נכנסות להריון, נתונות למעקבים בכל שלבי ההריון אצל רופא הנשים שלהן. מה צריך לבדוק? מנתי ניגשים לרופא? אילו דברים יכולים לצוץ בדרך? כל זה ועוד במאמר הבא על הריון, לידה, ביוץ ועוד'.

מאת: אבי דוידיבריאות נשים10/01/161948 צפיות
האם כדאי לבצע הפלה בבית חולים פרטי או בבית חולים ציבורי.

מאת: מור קליניקבריאות נשים27/04/152816 צפיות
פצעים וכתמים בישבן נשים רבות סובלות מפצעים וכתמים בישבן, אך אינן מטפלות בבעיה היות ומוצאת עצמן מתביישות לפנות לרופא בנוגע אליה. ואכן חשיפת האיברים הפרטיים בפני אנשים לא מוכרים היא מביכה ביותר ובפני אנשים מוכרים היא מביכה אף עוד יותר, במיוחד כסובלים מפצעים וכתמים בישבן. אולם יחד עם זאת, חשוב לטפל בפצעים וכתמים המופיעים באזור זה היות ולא פעם, התופעה אינה נוטה לחלוף מעצמה ואף מתגברת בתזמונים מסוימים ופחות נעימים.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica