חפש מאמרים:
שלום אורח
11.05.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

צרידות – גורמי צרידות אבחון וטיפול אצל קלינאית תקשורת

צרידות - המאמר דן באופן פעולת מיתרי הקול, בגורמי צרידות ומפרט את הדרכים בהן אנשים רבים משתמשים באופן לקוי בקול. כמו כן ניתן הסבר על אופן האבחון והטיפול בצרידות אצל קלינאית תקשורת.

מאת: אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת

מיתרי קול פגועים מפיקים קול צרוד. צרידות פוגעת באיכות החיים ומפריעה לשימוש באמצעי התקשורת העיקרי – הדיבור. בעת צרידות הדיבור פחות מובן כי הקול נשמע צורמני, גבשושי או עמום ואינו נעים לאוזן. גובה הטון ועוצמת הקול מוגבלים, נדרש מאמץ להפיק קול שגורר התעייפות קולית לאחר דיבור מתמשך, והדיבור מלווה בתחושות של אי נוחות באזור הגרון. תלונות אלו עולות מתוך דבריהם של הפונים לקליניקה של קלינאית תקשורת על רקע בעיות של צרידות.

חשופים לסיכון של פיתוח צרידות הינם כל מי שמשתמשים בקול כ- כלי עבודה. אנשי חינוך, כמו מורות וגננות, אנשי שיווק, סוכני מכירות, זמרים, פסיכולוגים, עורכי דין ונותני שירותים רבים אחרים. כל אלו אשר משתמשים בקולם כ- כלי עבודה נמצאים בקבוצת הסיכון לפיתוח צרידות ובעיות קול.

במאמר זה נתייחס לגורמים של צרידות ושל בעיות קול ממושכות, אשר נזקקות לאבחון וטיפול אצל קלינאית תקשורת, ורופא אף אוזן וגרון.

צרידות ובעיות קול ממושכות עלולות להתפתח באופן הדרגתי על רקע של הפעלה מאומצת של מערכת מיתרי הקול. שני מיתרי הקול נמצאים בקנה הנשימה, באזור הגרוגרת, ומחוברים אל שרירי גרון שסוגרים את מיתרי הקול לצורך הפקת קול. קול מופק כאשר אוויר פורץ דרך מיתרי קול סגורים וגורם לרטיטות מהירות שלהם. באופן רגיל ותקין, מיתרי הקול נסגרים במידה הרצויה ואינם יוצרים מגע, או חיכוך, זה בזה. אולם, בעת הפעלה מאומצת, מיתרי הקול נסגרים בצורה מאומצת, חזקה מדי, הגורמת למגע ולחיכוך של המיתרים זה בזה בצורה לא רצויה ולהפרעה בריריות מיתרי הקול. כאשר מצב זה נמשך לאורך זמן עלולים להופיע אודם, בצקת, ואף פוליפ או יבלות על מיתרי הקול, ובקול תשמע צרידות.

הפעלה מאומצת של מיתרי הקול, שתגרום צרידות, עלולה להתרחש על רקע שימוש לקוי בקול באחד או יותר מהאופנים שאתאר להלן:

צרידות עקב שימוש בקול בצעקות ו/או בעוצמת קול חזקה מאוד: כאשר אנו צועקים מיתרי הקול נסגרים בעוצמה ובפתאומיות שגורמים חבלה לריריות של מיתרי הקול. רובנו התנסינו במצב בו הגבנו בצעקה חזקה פתאומית, בעקבותיה חשנו אי נוחות ואף כאב באזור הגרון, ולעיתים גם שינוי של איכות הקול לצרידות. ככל שהפגיעה במיתרי הקול ובפעילות הסדירה שלהם תיגרם בתדירות גבוהה יותר, ואף באופן יומיומי, היא תבוא לידי ביטוי גם בשינוי באיכות של הקול עד כדי צרידות קבועה.

צרידות עקב שימוש פוגעני בקול עלולה להיגרם גם על רקע ויכוחים קולניים וסוערים, בין אם ב"שיחות סלון" או בדיונים בעבודה, פעילויות ספורטיביות הקשורות לצעקות, קריאה למישהו ממרחק, דיבור "מחדר אל חדר", או "מקומה אל קומה" בבית רב מפלסי.

צרידות עקב דיבור על רקע רעש סביבתי: מצב נוסף בו אנשים נוטים להשתמש באופן פוגעני בקול הינו בדיבור על רקע של רעש סביבתי. סביבה רועשת מאוד המוכרת לכולנו הינה אולם אירועים, מועדון ריקודים, דיסקוטק, פאב בהם מושמעת פעמים רבות מוזיקה מחרישת אוזניים או מקומות עבודה עם רעש חזק. עפ"י חוות דעת המשרד לאיכות הסביבה, ותקנות שחוקקו בנוגע לעוצמת רעש, יש להגביל את עוצמת הרעש לרמה של 85 דציבלים שמעבר אליה הרעש עלול לגרום לנזקים בריאותיים. רובנו התנסינו במצב בו ניהלנו שיחה במקום רועש, וכאשר הרעש פסק באופן פתאומי נוכחנו עד כמה חזקה הייתה עוצמת הקול בה דיברנו.

רעש סביבתי קיים לעיתים תכופות גם בתוך הבית. יש להשתדל לא לדבר על רקע של רעש שמקורו במכשירים חשמליים ביתיים, כגון: טלוויזיה, שואב אבק, מיקסר, מייבש שיער וכדומה. בבית ניתן  לשלוט בקלות על עוצמת הרעש הסביבתי על ידי כיבוי או הנמכה של מקור הרעש בזמן השיחה. בסביבה רועשת שאינה בשליטתנו רצוי להמעיט בדיבור, להתקרב אל האנשים אתם מדברים, ולהפנות את תשומת לבנו לעוצמה של הרעש סביבנו על מנת שתהיה לנו בקרה על השימוש שאנו עושים במיתרי הקול, ולהימנע מסכנת צרידות.

צרידות עלולה להתפתח גם על ידי גורמים נוספים ביניהם: כחכוח תכוף בגרון, דיבור בעוצמת קול חלשה מאוד, צחוק קולני חזק, ושירה מאומצת. כל אלו תורמים להפעלה מאומצת של מערכת מיתרי הקול, ל צרידות ולפגיעה בקול.

צרידות על רקע הפעלה מאומצת של מיתרי הקול ניתנת לשינוי. גם אנשים שצרודים תקופה ממושכת יכולים להביא לשינוי רב לטובה באיכות הקול, ובאיכות החיים הקשורה לדיבור, באמצעות טיפול אצל קלינאית תקשורת. קודם לפנייה אל קלינאית תקשורת מומלץ לפנות אל רופא אף אוזן וגרון אשר בודק את המצב הפיזי של מיתרי הקול לצורך קביעה האם מיתרי הקול מראים סימנים של הפעלה מאומצת (כגון אודם, בצקת, פוליפ, יבלות על מיתרי הקול) או שמיתרי הקול עדיין ללא ממצא פתולוגי. השלב הבא הינו פנייה לצורך אבחון אצל קלינאית תקשורת.

במהלך אבחון אצל קלינאית תקשורת מתבצעת הערכה של האיכות הקולית על פי אפיוני הקול מבחינת גובה הטון ההרגלי בדיבור, עוצמת הקול בדיבור, הטווחים של מנעד הקול ושל עוצמת הקול, מידת התיאום בין הדיבור לבין הנשימה, והרגלי השימוש בקול. מבוררות התלונות הספציפיות של הפונה לגבי השימוש בקולו במצבי החיים השונים.

על סמך הממצאים בפגישת האבחון, בשילוב עם ממצאי הבדיקה של רופא אף אוזן גרון, קובעת קלינאית התקשורת את הטיפול הדרוש, הצורך בבדיקות נוספות, וניתנים לפונה הסברים לגבי הממצאים, מהות הטיפול והדרכה.

טיפול בבעיית צרידות אצל קלינאית תקשורת יביא לידי שינוי באופן השימוש במיתרי הקול על ידי: לימוד הפקת קול תקין ללא מאמץ, בתהודה קדמית; שיפור של התיאום בין הדיבור לבין הנשימה; הדרכה לשמירה על היגיינה קולית באמצעות הגברת המודעות לחשיבות הרבה שבשמירה על הקול, אימוץ הרגלים חדשים הקשורים לשימוש בקול בחיי היומיום (כגון: שתייה במהלך דיבור מתמשך), והימנעות משימוש פוגעני במיתרי הקול (כגון: הימנעות מצעקות).

אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת - אבחון וטיפול בילדים מעל גיל 6, בבני נוער, מבוגרים בבעיות של צרידות, קשיים בהפקת קול, דיבור לא מובן, דיבור לא ברור, שיבושי היגוי, שיבושי הגייה, דחיפת לשון ודחיקת לשון - אתר הבית
http://www.myspeech.co.il
http://sites.google.com/site/efratkurtzer

המידע המובא במאמר זה הינו לידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לבדיקה וייעוץ פרטניים אצל קלינאית תקשורת וגורמים רפואיים מוסמכים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת - אבחון וטיפול בילדים מעל גיל 6, בבני נוער, מבוגרים בבעיות של צרידות, קשיים בהפקת קול, דיבור לא מובן, דיבור לא ברור, שיבושי היגוי, שיבושי הגייה, דחיפת לשון ודחיקת לשון - אתר הבית - http://sites.google.com/site/efratkurtzer/

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אפרת קורצר

מאת: אפרת קורצרבריאות ורפואה כללי21/08/091442 צפיות
דיבור לא מובן, דיבור לא ברור מקשים על תקשורת יעילה בין בני אדם. חשוב וניתן לתקן שיבושי היגוי ולשפר דיבור לא מובן. אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת סוקרת במאמר את המאפיינים המוטוריים של דיבור לא מובן ודיבור לא ברור אצל מבוגרים, בני נוער ואצל ילדים, לאן ולמי יש לפנות לצורך אבחון וטיפול במידת הצורך.

מאת: אפרת קורצרבריאות ורפואה כללי02/05/092431 צפיות
דחיקת לשון ( דחיפת לשון ) קיימת אצל חלק מבני הנוער ומהמבוגרים להם מנשך לא תקין. אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת סוקרת במאמר מהי דחיקת לשון בהיגוי, בליעה ומנח לשון לא תקין, באילו גילאים כדאי לטפל בדחיקת לשון, לאן ולמי מומלץ לפנות לצורך אבחון וטיפול במידת הצורך.

מאת: אפרת קורצרבריאות ורפואה כללי02/05/091406 צפיות
הזדקנות מביאה לשינויים באיכות ובגוון של הקול, עד כדי צרידות בעיות קול ודיבור לא מובן. במאמר אסקור את השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים במערכות מיתרי הקול והדיבור, השינויים באיכות ובגוון של הקול האופייניים לגיל הזהב, בעיות קול ו- צרידות בגיל הזהב, ולאן ולמי יש לפנות לצורך אבחון וטיפול במידת הצורך.

מאת: אפרת קורצרבריאות ורפואה כללי02/05/094666 צפיות
אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת סוקרת מגוון קשיים בתחומים של שפה דיבור ותקשורת, דחיקת לשון ושיבושי היגוי המטופלים על ידי קלינאי תקשורת. מקצוע קלינאות תקשורת עוסק באבחון טיפול ומניעה של מגוון רחב של קשיים ובעיות בשפה בדיבור ובתקשורת אצל אנשים בכל הגילאים – ילדים צעירים, בני נוער ומבוגרים.

מאת: אפרת קורצרבריאות ורפואה כללי02/05/092362 צפיות
אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת סוקרת את הרובד הפיגורטיבי של השפה, את תהליך הרכישה אצל ילדים צעירים, וכיצד ניתן לעזור לילדים להבין ולהשתמש בשפה מופשטת אשר חשובה לשכלול מיומנויות שפתיות של דיבור והבעה בעל פה, של הבנת הנקרא, כתיבה, והרחבה של אוצר המילים.

מאמרים נוספים בנושא בריאות ורפואה כללי

מאת: אבי דוידיבריאות ורפואה כללי04/01/223182 צפיות
איך בוחרים נכון קלנועית שמתאימה לכם ופותרת את בעיית הניידות.

מאת: tiloniבריאות ורפואה כללי15/07/213675 צפיות
מה הצעדים שיש לעשות על מנת להעסיק עובד זר בסיעוד? לרשותכם המדריך המלא

מאת: עופר שלובריאות ורפואה כללי24/09/201750 צפיות
היפוגליקמיה, היפרגליקמיה, סוכרת, סוכרת נעורים, סוכרת סוג 2, סוכרת סוג 1

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי31/05/201521 צפיות
חושדים שיש לכם סינוסיטיס? הכנסו וקיראו על התסמינים והאבחון ועל דרכי ההתמודדות עם המחלה.

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי30/03/201797 צפיות
אחת הבעיות שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתה במהלך החורף, זה שיעול עם ליחה. מדובר בשיעול טורדני שיכול להפריע על איכות החיים ביום יום וכן על איכות השינה. ד"ר דויטש מביא לכם כמה טיפים לטיפול

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי09/02/201508 צפיות
כל אחד מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים מתמודד עם נזלת. זה קורה בדרך כלל כשאנחנו מקוררים, מצוננים, כשאנחנו חוטפים מחלה כזו או אחרת. אך מדוע אנשים מתמודדים עם נזלת כרונית? הבאנו כמה נקודות חשובות

מאת: שלום כהןבריאות ורפואה כללי27/09/191986 צפיות
כל מי שסובל מאקנה, וכבר התחיל לחפש דרכי טיפול או אפשרויות התמודדות עם האקנה, יודע כי מדובר בתחום רחב מאוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica