חפש מאמרים:
שלום אורח
27.04.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אמבריולוגיה (תורת העובר) – יעקב עזרא

אמבריולוגיה (תורת העובר) – יעקב עזרא

תורה העושקת במבנה והתפתחות העובר.

העובר נוצר משני תאים -  תא זרע וביצית.

איחוד בין שני הגמטות  יוצר את התא העוברי הראשון – זיגוטה.

לתא זרע וביצית מחצית מספר הכרומוזומים, הינו 23 כרומוזומים. מצב זה מושג בתהליך המיוזה. תאי זרע וביצית נוצרים בבלוטות המין. לגבי תאי זרע התהליך ניקרא  ספרמטוגנזה - צירת תאי זרע.לגבי הביצית התהליך ניקרא אואוגנזה. הביציות נוצרות בתקופה של החיים העוברים של האישה.  לגבי תאי זרע היצירה היא המשכית ומחזורית (מגיל ההתבגרות עד גיל מבוגר כמו 80). המפגש בין תאי הזרע והביצית מתרחש באמצע החצוצרה. הביצית מגעה מהשחלה, ותאי הזרע מהנרתיק לצוואר הרחם, אל הרחם והחצוצרות. כדי שהביצית  תגיע ה לחצוצרה נדרש תהליך הורמונאלי  שנמשך כ-28 יום (מחזור האישה).  בתחילתו של אותו תהליך הביצית עוברת הבשלה בתוך השחלה במשך כשבועיים. מיתוך 40 ביציות שמתחילות את תהליך  ההבשלה מסיימת רק אחת. כל היתר עוברות תהליך התנוונות.

כתוצאה מגירוי הורמונאלי נוסף,הביצית הבשלה חורגת מהשחלה (ביוץ), נלכדת ע"י סיסי החצוצרה ובאמצעות תאים ריסניים מועברת באמצע החצוצרה. תאי הזרע מגעים מהצד של הרחם ואמורים לפגוש את הביצית  באמצע החצוצרה. לאתר ההפריה מגיעים  מאות תאי זרע הנקשרים  למעטפת הביצית – מיבנה שנקרא ZONA PELLCIDA . זוהי  מעטפת שמכסה מעבר לקרום   הביצית הרגיל. מעטפת זו עושה סלקציה של תאי זרע "הטובים ביותר" וגם מונעת כניסה של יותר מזירעון אחד  לביצית.

אותם תאי זרע שנקראים, מתחילים לחדור את המעטפת לכוון הביצית, כאשר רק אחד מהם יחדור בסוף לתוך הביצית.

כאשר  תא זרע חודר לתוך הביצית, נוצרים שני גרעינים – זכרי ונקבי המטענים הגנטיים הללו מתחברים  (23+23) ואז מקבלים מטען גנטי מלא של 46 כרומוזומים.

מצב של זיגוטה

לאחר כיממה חלה חלוקה מיטותית  ראשונה והזיגוטה הופכת לשני תאים עובריים.

 מה שמחזיק את שני התאים היא מעטפת ה- ZONA OELLCIDA  שעוטפת את העובר עד היום ה-7 אחרי ההפריה.  אחרי החלוקה הראשונה מתבצעת חלוקה שנייה, שלישית וכו'.  במקביל נעה הזיגוטה מאמצע החצוצרה  לכיוון הרחם,   כאשר ביום השישי- שביעי העובר נמצא בשערי הרחם.העובר נמצא בשערי הרחם העובר נימצא בשערי הרחם הוא בעל מיבנה הוא שנקרא בלסטוציסט. זהו  מבנה שמורכב מרכוז של תאים בקוטב מסוים שנקרא הקוטב העוברי ובהיקף ישנה שורה של תאים שנקראת שכבת תאי הטרופובליסט  תאי הקוטב  העוברי הם תאים שעתידים לצור את תאי העובר. העובר עצמו יתחיל להתפתח מהקוטב העוברי.  ולעומת זאת תאי הפרופובליסט  עתידים תפתח וליצור את תאי השליה. מכן מתחיל תהליך ההתמיינות: חלק מתאים יצרו רק את העובר, ואילי חלק יצרו את השליה.  ביום השביעי בוקע  הבלסטוציסט מה- ZONA PELLCIDA. ומתחיל בתהליך ההשרשה.              

בתחילת השבוע  השני תבצע העובר את תהליך ההשרשה ברירית הרחם. תהליך זה נקרא קנון. העובר נצמד לרירית הרחם בקוטב העובר. תאי הטרופובלסט מתרבים באזור ההדבקות ומתחילים להתיך  את רירית  הרחם, ולאפשר את חדירת העובר אל תוך רירית הרחם. לאורך כל ההיריון העובר גדל בתוך רירית  הרחם אל תוך חלל הרחם.

 תאי הטרופובלסט הם תאים שמונעים את הדחייה הרגילה של הגוף.ולכן למרות שהעובר הינו מעין גוף זר הוא אינו נדחה.בדיקה לגילוי הריון היא בעצם בדיקה למציאת הורמון מסוים שמופרש על ידי  השליה הנקרא: BHCG  . 

דבר נוסף שמתרחש בשבוע ה- 2 הוא שהקוטב העוברי הופך למבנה הנקרא –דיסק עוברי- הניתק מהחלק העליון. הדיסק מוקף מלמעלה ולמטה בחללים. החלל הראשון ניקרא מי שפיר, החלל התחתון ניקרא שק החלמון. הדסק העוברי מורכב משתי שכבות של תאים. שיכבה עליונה נקראת –אקטודרם, והשכבה התחתונה  נקראת – אנדודרם. 

העובר בנוי  על פי הסדר (מלמעלה למטה):

מי שפיר.

תאי אקטודרם.

תאי אנדודרם.

חלל שק חלמון.

בשבוע השלישי  לחיי העובר מתרחשים שתי דברים:

א)      תאים מרקמת האקטודרם חודרים ונודדים לחלק האמצעי של העובר ויוצרים שכבת ביניים נוספת הנקראת – מזודרם.

ב)      חלק משכבת האקטודרם מתקפלת  וחודרת פנימה  אל תוך העובר   בצורה של צינור הנקרא הצינור העצבי.מהצינור העצבי. מתפתחות רקמות המרכזיות של מערכת.

העצבים:  מוח השדרה והמוחות הגולגולת.

שבוע רביעי – בשבוע הזה מתבצעים תהליכים של התקפלות העובר. כשהעובר מתקפל לרוחבו הוא הופך לצינור.את העובר מכסה שכבת אקטודרם, כאשר  באמצע בין האקטודרם  לאנדדרם נמצא המזודרם. האנדודרם עתיד להיות צינור עיקול.

בקיפול האורכי העובר מביא את הפה קדימה, ואת פתח האחורי למטה, שממנו

שבוע החמישי – תחילת יצירת ארבעת הגפיים שיורכבו משתי רקמות עובריות  בלבד- אקטודרם ומזודרם. 

אקטודרם: רקמת ציפוי חיצוני כגון: שערות עור ציפורניים.

אנדודרם: הרקמה הפנימית של מע" העיקול מהוה  חלקים גם במ" הנשימה, המין, והשתן.      

מזודרם:  רקמה שיוצרת את רוב הרקמות שבגוף, עצמות, שרירים.

*מהשבוע הרביעי מתחילות להתפתח כל מערכות העובר.  המע" הראשונה שמגיעה לתפקוד מלאה ועצמאי היא המע" הדם. אפשר ליראות פעימות לב העובר, כבר בשבוע הרביעי – החמישי לחי העובר.

שליה תפקידה -1) חילוף חומרים אצל העובר. כל מעבר של החומרים בין האם לעובר מתבצע  דרך השליה  בעזרת דיפוזיה או דרכי העברה אחרת. אין זרימה של דם בן רקמת העובר לרקמת האם.

2)יצירת חלק מההורמונים הדרושים לאם. אסטרוגן, פרוגסטרון ועוד.הרבה וירוסים יכולים לעבור את מחסום השליה.הזמן הקריטי לפגיעות העובר הינו בשליש הראשון, מכוון שבשלוב זה מתחילות כל המע"  להתפתח  ואז אפשר לפגוע בהם יותר בקלות.

אבחנה העובר בהיותו ברחם:

בדקת מי שפיר: העובר קיים בתוך חלל מי שפיר שמכיל נוזל שמקורו בהפרשה של העובר  שתן העובר). בתוך המים נמצאים תאי עובריים  שנשלו מהרקמה העורית שלו. ניתן לבדוק את הנוזל ולמדוד בו רמות של כל מיני חומרים. מטרה שכחה  של בדיקה זו היא בדקת מס" הכרומוזומים בתאי העובר, וזאת כדי לגלות תסמונת  דאון  (טריזומיה 21)

לידה: הגירוי ללידה נוצר בעזרת תהליכים ביולוגים המשותפים לרקמות האם  והעובר:                     

 1) העובר מפריש הורמון שחודר דרך השליה אל דם האם וגורם לתהליך מטבולי שיוצר גירוי ללידה.

 2) השליה "מזדקנת" והפרשת הפרוגסטרון ממנה קטנה. הירידה בהפרשה מאפשרת פעילות של הורמון  האוקסיטוצין על הרחם. ההורמון גורם להתכווצויות רחמיות.

ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופתית. ייעוצים בתחומי התזונה והספורט, הבריאות – טיפול במחלות שונות, אנטי-אייג'ינג (האטת תהליכי זקנה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטה מהירה דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יעקב קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201556 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191557 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ורפואה כללי25/08/131845 צפיות
סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) סוכרת מסוג 2 בעבר כונתה סוכרת מבוגרים, היות ובעבר כמעט ורק מבוגרים ובעיקר שמנים סבלו ממנה. כיום עם מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, חלה עלייה בתחלואה של סוכרת סוג 2 בילדים ונוער, זאת עקב ההשמנה אשר נובעת מתזונה בלתי נאותה וחוסר פעילות גופנית. בסוכרת סוג 2 נוצרת תופעה של תנגודת הגוף להורמון אינסולין וכך בהמשך הפרשת אינסולין מוגברת, ובסופו של דבר ירידה בכמות האינסולין המופרשת מבלוטת הלבלב, כך לנעשה נוכל להבחין בעליית רמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה והתפתחות סו

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה18/08/131536 צפיות
דיאטה, ודיאטות בלתי פעילות אם כן נשאלה השאלה מדוע דיאטות אינן פעילות? או לפחות אנו רואים ירידה במשקל בהתחלה, אך כעבור זמן קצר אנו נתקעים! הסיבה העיקרית שדיאטות לא עובדות היא שלכל תוכניות הדיאטה למיניהן יש הנחת יסוד שגויה המבוססת על טיפול בסימפטומים, בגורמים החיצוניים וללא התייחסות לקשר של גוף-נפש הסתכלות מלאה על החיים שלנו. דיאטת מתבססות על כוח רצון ומשמעת עצמית בעיקר בלי לבדוק למה מלכתחילה אוכלים יותר מידי. בנוסף, השינוי המוצע הוא מבחוץ פנימה במקום מפנים החוצה. כלומר, דיאטות מציעות שנשנה את הפ

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה01/08/131613 צפיות
דיאטת אטקינס: ד"ר אטקינס ממליץ בדיאטה שלו לצרוך בכמות כמעט בלתי מוגבלת, את המזונות הבאים: בשר, ביצים, גבינה ושומן, שמן וחמאה, וללא ספירת קלוריות. אך ישנו הצורך להגביל את צריכת הפחמימות מוגבלת לכ- 20 גרם ביום. דיאטה של אטקינס הינה ללא פחמימות לפחות בשלב הראשון. דיאטת אטקינס הידועה גם כדיאטה עתירת חלבונים ושומנים ודלה בפחמימות. למידע נוסף אודות דיאטת אטקינס. התיאוריה שאחרי הדיאטה, לדברי יודעי דבר ואטקינס הינה שלאורך התפתחות האדם, למעשה עד המהפכה החקלאית שחלה לפני כ- 10,000 שנה, האדם כמעט שלא ני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/04/131773 צפיות
מחקר על השפעות של דיאטה ללא פחמימות על פי מחקרים תצפיתיים תוכננו רופאים ומדעני תזונה, נמצאו ביצועים גופניים בלתי תקינים הם נפוצה אך אינם מחייבים תוצאה של דיאטת דלת פחמימות או דיאטה ללא פחמימות. אך יחד עם זאת, שימוש טיפולי בדיאטות קטוגניות לא צריך לחייב הגבלה מכל עבודה פיזית או פעילות גופנית, עם הייחודיות שהיכולת האנאירובית היחידה היא מוגבלת, כגון הרמת משקולות. במקרה זה, בשל רמות הגליקוגן הנמוכים בדיאטה קטוגנית, ספורטאים תחרותיים קשה עד כדי שאינם מסוגלים לעקוב אחרי זה סוג של דיאטה. בשנת 1939 שני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה03/04/131576 צפיות
מיץ טהור מכיל לא מעט סיבים תזונתיים, מיץ צם לעתים קרובות להשתמש בחוקן או משלשלי צמחים או מים מלוחים בתקופת צום יעילים לסלק פסולת מהמעיים והמעי הגס. שיטה נוספת להשגת אפקט זה כרוך קליפות פסיליום בערבוב עם המיץ הטבעי. בגלל שפסיליום אינו נספג לגוף, אך הוא סופח נוזלים באופן משמעות, כך הוא יוצר את העיקר הנחוץ כדי להקל על פינוי.

מאמרים נוספים בנושא בריאות ילדים

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191557 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: ליאורבריאות ילדים10/06/181055 צפיות
יישור שיניים לילדים שלכם, משפר את הדימוי העצמי שלהם. יישור השיניים, מבוצע על ידי מומחה ליישור שיניים. מומחה ליישור שיניים, נקרא אורטודנט.

מאת: מיקי שחםבריאות ילדים29/04/161778 צפיות
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה של קצירת תאי גזע מפחיתה תופעות לוואי שליליות. מדענים אוסטרלים פיתחו שיטה פחות פולשנית כדי לחלץ תאי גזע ממח העצם להשתלה. תאי גזע עבור השתלות מח עצם נקצרים מתורמים בריאים ומשמשים לטיפול בחולי סרטן כולל לוקמיה, אמרו חוקרי CSIRO.

מאת: מיקי שחםבריאות ילדים04/04/161721 צפיות
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: עיניים הופכות לעור: כיצד דלקת יכולה לשנות את גורלם של התאים מדענים מ-EPFL מצאו שדלקת כרונית יכולה לגרום להתחדשות של תאים לתוך סוגים חדשים ובלתי רגילים: הליך זה נקרא מטפלזיה, ומהווה הפרעה הקשורה לדלקת מתמשכת. המחקר מדגיש קונספט חדש שדלקת כרונית שיכולה להוביל לטיפולים טובים יותר.

מאת: מיקי שחםבריאות ילדים11/03/161739 צפיות
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם-טבורי מהעולם: תאי לבלב המייצרים אינסולין נוצרו מתאי עור אדם התאים החדשים מפרישים אינסולין בתגובה לשינויים ברמות הגלוקוז. כאשר הושתלו בעכברים, התאים הגנו על בעלי החיים מהתפתחות סוכרת בצורתה הקיימת בעכברים.

מאת: אבי דוידיבריאות ילדים08/02/161739 צפיות
המלצה על אלטמן ויטמינים לחיזוק מערכת החיסון לילד לקראת החורף.

מאת: מיקי שחםבריאות ילדים15/01/161920 צפיות
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: תאי גזע מושרים פלוריפוטנטיים בוגרים עשויים להיות עדיפים על מח עצם. תאי גזע מושרים פלוריפוטנטיים (iPSCs) בוגרים שעברו תכנות מחדש חזרו למצבם הראשוני – דמוי עוברי, עשויים להיות טובים יותר מתרומות מח עצם.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica